BANCI | Stirea Zilei

Studiu GE Money: Romanii sunt bun-platnici

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-27 15:12

Peste opt din zece romāni (84%) susţin că īşi plătesc la timp obligaţiile financiare, situāndu-se pe locul al doilea după cehi, unde 87% dintre respondenţi nu īntārzie cu plata datoriilor, potrivit unui studiu realizat de firma de cercetare de piaţă TNS AISA la cererea GE Money īn şase ţări europe. (Vezi detalii in documentul atasat)

Potrivit aceluiaşi studiu, 72% dintre romāni - cel mai ridicat procent dintre ţările analizate - susţin că ştiu exact sumele pe care trebuie să le plătească lunar, fiind urmaţi la acest capitol de letoni cu 63% şi de polonezi cu 61%.

Opt din zece romāni sunt de părere că īşi administrează eficient bugetul, potrivit studiului. De asemenea, romānii sunt cei mai īncrezători īn capacitatea lor de gestionare a venitului, fiind urmaţi de letoni şi maghiari cu 75% şi de cehi cu 72%.

Ruşii se declară cel mai puţin abili la acest capitol, īn condiţiile īn care numai 57% dintre ei consideră că īşi administrează eficient bugetul.

"Īncrederea romānilor īn aptitudinea lor de a-şi gestiona banii vine dintr-o bună cunoaştere a veniturilor şi cheltuielilor. 83% dintre romānii care au participat la studiu au declarat că ştiu exact cāt cāştigă, 85% ştiu cāt datorează şi 81% dintre ei ştiu exact cāt cheltuiesc īn fiecare lună", se arată īn studiul publicat, joi, de GE Money.

Atitudinea romānilor faţă de modul īn care īşi administrează bugetul reiese şi din semnificaţia pe care o atribuie cumpărăturilor. Astfel,73% dintre ei nu percep această activitate ca pe o formă de recreere. Aceeaşi părere este īmpărtăşită de 67% dintre polonezi, de 65% dintre letoni, la polul opus aflāndu-se cehii, cu numai 58%.

Īn plus, 78% dintre romāni declară că evaluează toate posibilităţile de a-şi reduce cheltuielile curente şi susţin că nu cumpără lucruri de care nu au cu adevărat nevoie, potrivit studiului.

Romānii se lasă influenţaţi de familie la gestionarea banilor, dar numai 72% din ei le spun partenerilor cāt cāştigă

Romānii sunt cel mai adesea influenţaţi de familie şi de prieteni īn gestionarea veniturilor, 37% dintre aceştia declarānd că iau hotărāri īn funcţie de sfaturile apropiaţilor, faţă de 27% dintre maghiari şi 25% dintre cehi, potrivit studiului GE Money.

Pe de altă parte, 19% dintre polonezi afirmă că īşi administrează bugetul ţinānd cont de sfaturile unui director de sucursală de la o instituţie financiară, iar 15% dintre cehi spun că sunt influenţaţi de recomandările unui consultant financiar.

Romānii au afirmat īn proporţie de 72% că spun partenerului de viaţă suma reală a cāştigurilor lunare. La acest capitol, Romānia este devansata doar de Cehia, cu un procent de 75%.

Tot alături de partenerul de viaţă sunt luate şi deciziile legate de bugetul alocat copiilor, 53% dintre respondenţii romāni declarānd că nu ar da bani celor mici fără să se consulte īnainte cu soţul sau soţia, potrivit aceleiaşi cercetări.

Opt dintre zece romāni vor ca odraslele lor să primească educaţie financiară la scoală

Opt din zece romāni (79%) consideră că este foarte important ca tinerii să īnveţe la şcoală lucruri de bază despre bani şi despre cum poate fi gestionat corect un buget, potrivit unui studiu realizat de firma de cercetare de piaţă TNS AISA la cererea GE Money īn şase ţări europe.

Aproape jumătate dintre respondenţii din Romānia au declarat că se implică ei īnşişi īn formarea acestei educaţii financiare, discutānd cu copiii despre modul īn care trebuie să īşi "gospodărească" banii de buzunar.

Potrivit aceluiaşi studiu, romānii, letonii şi ruşii sunt pe primul loc īn ceea ce priveşte deschiderea faţă de contractarea unui īmprumut pentru īmbunătăţirea nivelului de trai, īnsă 77% dintre romāni consideră că aceste īmprumuturi trebuie să fie mai mici decāt averea lor.

La polul opus se află maghiarii care nu consideră īmprumuturile o modalitate viabilă de creştere a standardului de viaţă.

Romānii se află pe primul loc şi cānd vine vorba de atenţia cu care analizează şi īşi aleg produsele financiare. Aproape două treimi (62%) dintre respondenţii din Romānia declară că evaluează cu atenţie astfel de produse pentru a se asigura că fac cea mai bună alegere.

Doar 48% dintre polonezi şi 45% dintre maghiari se concentrează asupra eficienţei cu care īşi aleg produsele financiare, fie că e vorba de depozite, carduri de credit sau īmprumuturi, potrivit studiului.

Aceeaşi cercetare mai arată că produsele de investiţie cu grad scăzut de risc sunt preferate īn Romānia. 41% dintre respondenţi au declarat că aleg acest tip de produse, chiar dacă aduc cāştiguri mai mici, fiind urmaţi de maghiari cu 39%, de cehi cu 38% şi de polonezi cu 31%.

La studiu au participat 3.600 de persoane - aproximativ 600 de respondenţi din fiecare ţară -, cu vārste cuprinse īntre 18 şi 65 ani din Cehia, Ungaria, Polonia, Romānia, Rusia, Letonia. Studiul a fost realizat īn perioada iulie-august 2008.

Studiul comandat de GE Money are ca scop evaluarea atitudinii faţă de bani şi cunoştinţele financiare ale populaţiei din Europa Centrală şi de Est.

GE Money a intrat pe piaţa din Romānia īn 2006 prin achiziţionarea a trei companii specializate īn servicii financiare non-bancare: Leasemart Holding BV (deţinătoare a companiei Motoractive Leasing), Ralfi IFN SA (companie care oferă credite de consum) şi Domenia Credit IFN SA (companie specializată īn credite ipotecare şi imobiliare). Din iunie 2008, firmele folosesc brandul GE Money.

Cele trei companii sunt deţinute īn parteneriat de General Electric Capital Corporation (GECC), companie a General Electric, şi grupul turcesc Dogus Holding AS.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii