Criza COVID-19 | Stirea Zilei

BNR intarzie sa mai scada dobanda, desi ROBOR la 3 luni a ramas nemiscat in ultima luna iar dobanzile din alte tari vecine sunt mult mai mici, chiar daca inflatia e mai mare ca la noi

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-08-04 20:41

Banca Nationala a Romaniei (BNR) intarzie sa reduca din nou dobanda de referinta, pentru a determina o scadere mai ampla a dobanzilor la credite, cu scopul de a ajuta economia sa-si revina din criza COVID-19, desi ROBOR la 3 luni, indicele pentru creditele noi in lei acordate de banci firmelor si pentru creditele vechi in lei pentru populatie, a ramas incremenit in ultima luna, la 2,15%, cu mult peste dobanda de politica monetara, de 1,75%.

Atat dobanzile de referinta din toate tarile vecine (Polonia, Ungaria, Cehia, Bulgaria), cat si cele la credite, sunt mult mai mici, desi inflatia este, interesant, mai mare decat la noi.

Poate ca un motiv pentru letargia BNR este revigorarea creditarii in ultimele trei luni, dupa cum arata ultimele statistici din iunie, precum si dezvaluirile unor banci mari, privind revenirea creditarii in iulie la niveluri anterioare crizei.

In plus, creditarea firmelor este stimulata de programul IMM Invest, iar a populatiei de programul Prima Casa, redenumit Noua Casa, desi este suspendat de aproape patru luni iar in prezent inca nefunctional.

OUG pentru modificarea Programului Noua Casa a fost adoptata de Guvern in 31 iulie, dar inca nu a fost publicata in Monitorul Oficial. Urmeaza apoi sa fie aprobate si normele de implementare ale noului program, inainte ca acesta sa poata fi aplicat si bancile sa poata acorda credite. (vezi aici detalii)

Avem dobanzi mai mari decat in toate tarile vecine

Dobanzile la toate tipurile de credite in Romania sunt mai mari decat in toate celelalte tari vecine cu care ne comparam: Polonia, Ungaria, Cehia si Ungaria.

Datele Bancii Centrale Europene (BCE) arata ca dobanda medie la creditele noi pentru firme era in luna mai la 5,41%, comparativ cu 2,24% in Polonia, 3,38% in Cehia, 3,08% in Ungaria si 3,73% in Bulgaria.

La creditele ipotecare noi, dobanda medie in Romania este 5,08%, fata de 3,66% in Polonia, 2,49% in Cehia, 4,10% in Ungaria si 2,85% in Bulgaria.

La creditele de consum noi, dobanda medie in Romania este 9,37%, fata de 6,51% in Polonia, 7,44% in Cehia, 4,58% in Ungaria si 8,36% in Bulgaria. (vezi aici detalii)

BNR a ramas in urma altor banci centrale cu scaderea dobanzii

Si dobanda de politica monetara din Romania, de 1,75%, a ramas cu mult peste cele din alte tari: 0,1% in Polonia, 0,25% in Cehia, 0,6% in Ungaria si 0% in Bulgaria. (vezi aici detalii)

Dobanda de referinta este corelata cu inflatia, insa in Romania aceasta este 2,58%, mai mica decat in Polonia si Cehia, unde este 3,3%, dar si fata de Ungaria, unde este 2,9%.

Taguri: dobanzi credite firme  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  dobanzi credite nevoi personale  ROBOR  dobanda de politica monetara  banca  dobanzi credite ipotecare  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii