Criza COVID-19 | Stirea Zilei

BNR adopta masuri de urgenta pentru criza COVID-19, mult mai ample decat cele luate in timpul crizei financiare din 2008: scade dobanda si injecteaza bani in piata, lansand in premiera un program de relaxare cantitativa, prin achizitia de titluri de stat

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-03-20 19:43

Banca Nationala a Romaniei a luat astazi, intr-o sedinta de urgenta, masuri pentru combaterea crizei coronavirusului COVID-19 mult mai ample decat cele adoptate la izbucnirea crizei financiare din 2008.

Astfel, a fost redusa dobanda de politica monetara cu o jumatate de punct, la fel cum au procedat si alte banci centrale, de la 2,5% la 2%.

In premiera, insa, BNR a decis sa implementeze un instrument de politica monetara non-standard: un program de relaxare cantitativa (Quantitative Easing - QE), dupa modelul Bancii Centrale Europene (BCE), in vederea injectarii de lichiditati in piata, prin achizitia de titluri de stat din piata secundara, nu direct de la Ministerul Finantelor, lucru interzis de lege.

Asta in conditiile in care Ministerul Finantelor nu a reusit, in ultimele zile, sa imprumute bani de la banci, intrucat acestea fie au majorat dobanzile, din cauza crizei, fie nu si-au aratat interesul sa imprumute statul, probabil preocupate sa-si pastreze pentru ele lichiditatile disponibile, in perspectiva escaladarii crizei.

Iar Ministerul Finantelor va avea nevoie de si mai multi bani in urmatoarea perioada, pentru a atenua impactul crizei COVID-19, bani care ar putea fi furnizati in principal de BNR, mai putin de banci, care s-ar putea sa aiba nevoie de bani pentru propriile probleme, daca se vor confrunta cu un volum mare de credite neplatite la timp.

In aceste conditii, masura BNR era de anticipat, desi a fost catalogata de analisti drept o surpriza.

BNR a subliniat anterior, intr-un comunicat, ca "finanțarea curentă a cheltuielilor publice (salarii, pensii, cheltuieli sociale, investiții, etc.) este prioritară".

Tot pentru asigurarea lichiditatilor din piata, BNR va relua, cum a facut si in noiembrie 2008, operatiunile repo destinate bancilor, prin care acestea imprumuta bani de la BNR garantati cu titluri de stat.

BNR a precizat ca este pregatita sa reduca si rezervele minime obligatorii ale bancilor, daca va fi nevoie de mai multi bani. 

De asemenea, BNR a luat masuri si pentru scaderea mai rapida a dobanzilor din piata interbancara (ROBOR) si implicit a celor la credite, prin reducerea cu un punct a facilitatii de creditare (Lombard) pentru imprumuturi de urgenta acordate bancilor, de la 3,5% la 2,5%.

"Pe acest fond, este de așteptat ca principalele cotații ROBOR să cunoască o ajustare descendentă semnificativă", mentioneaza BNR intr-un comunicat, ceea ce reprezinta o alta premiera in politica BNR, utilizata de alte banci, inclusiv de BCE, si anume asa-zisul "forward guidance", adica o indiciu privind evolutia pe viitor a dobanzilor.

Comparativ, la izbucnirea crizei financiare de la finalul lui 2008, BNR a decis doar sa scada rezervele minime obligatorii in lei, de la 20% la 18%, mentinand dobanda la 10,25%, care a inceput sa fie scazuta progresiv abia incepand din februarie 2009, pana la 8% in septembrie 2009, 6,25% la finalul lui 2010, 6% in 2011, 5,25% in 2012, 4% in 2013, 2,75% in 2014 si 1,75% in 2015.

Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară

20.03.2020

În data de 20 martie 2020, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României s‑a întrunit într-o şedinţă de urgență și a adoptat un pachet de măsuri menit să atenueze impactul situației generate de epidemia de coronavirus asupra populației și companiilor românești.

În actualul context intern și internațional și în baza informațiilor și analizelor privind evoluțiile macroeconomice și financiare în continuă schimbare, Consiliul de administrație al BNR a hotărât următoarele:

- Reducerea ratei dobânzii de politică monetară cu 0,50 puncte procentuale, de la 2,5 la sută, la 2,0 la sută începând cu data de 23 martie 2020;

- Îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la ±0,5 puncte procentuale de la ±1 punct procentual. Astfel, începând cu 23 martie 2020, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se menține la 1,50 la sută, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) se reduce la 2,50 la sută, de la 3,50 la sută. Pe acest fond, este de așteptat ca principalele cotații ROBOR să cunoască o ajustare descendentă semnificativă;

- Furnizarea de lichiditate instituțiilor de credit prin intermediul operațiunilor repo (operațiuni revesibile cu titluri de stat) în vederea asigurării funcționării fluente a pieței monetare și a altor segmente ale pieței financiare;

- Cumpărarea de titluri de stat în lei de pe piața secundară în vederea consolidării lichidității structurale din sistemul bancar care să contribuie la finanțarea în bune condiții a economiei reale și a sectorului public.

În funcție de evoluția situației, Consiliul de administrație este pregătit să decidă și reducerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și a celei aplicabile pasivelor în valută ale instituțiilor de credit.

Având în vedere gradul ridicat de incertitudine al evoluțiilor economice și financiare, Consiliul de administrație al BNR a hotărât, totodată, suspendarea calendarului ședințelor de politică monetară anunţat anterior, urmând ca ședințele pe probleme de politică monetară să aibă loc ori de câte ori va fi necesar.

Consiliul de administrație al BNR urmărește cu atenție evoluția situației, deciziile sale având ca obiectiv asigurarea stabilității macroeconomice și buna funcționare a sistemului bancar, a piețelor financiare în folosul populației și companiilor românești.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  BCR Leasing  Criza COVID-19  dobanda de politica monetara  

Comentarii

Cristian
ATENTIE!!! PROTECTIE OBLIGATORIE LA RETAILERII MARI - HAIDETI SA SALVAM VIETI IMPREUNA
Rog Carrefour, Auchan, Lidl, Kaufland sa gasiti solutii de cumparare de catre clienti a produselor in regim de drive thru. Cererea cu cumparaturi a clientilor sa se poata depuna online iar angajatii acestora va pregati plasa cu cumparaturi care se va plati online/cu cardul cand se ajunge exact ca la KFC sau Mc Donalds. In momentul in care e gata plasa de cumaraturi se trimite un sms sau mail care il anunta pe client ca e gata comanda. Ca sa nu se aglomereze se stabileste si ora la care clientul trebuie sa ridice pachetul. Va multumesc!



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii