BANCI | Stirea Zilei

Cu cat scade rata la un credit Prima Casa dupa inlocuirea ROBOR cu noul indice de dobanda IRCC: 126 de lei lunar, adica aproape 10.000 de euro in 30 de ani

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-05-02 23:09

De astazi intra in vigoare legea care inlocuieste indicele ROBOR folosit la formarea dobanzii variabile la imprumuturile in lei, cu noul indice, denumit Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC), calculat pe baza tranzactiilor interbancare efective, publicat astazi in premiera de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Indicele IRCC publicat de BNR, aferent ultimului trimestru al anului trecut, valabil pentru creditele acordate in primul trimestru al acestui an, are o valoare de 2,36%, cu 0,87 puncte procentuale mai mic decat ROBOR la 3 luni, de 3,23%, cat era in ultima zi a lunii martie, valoare luata in calcul de majoritatea bancilor pentru creditele acordate in trimestrul doi din acest an, adica in prezent.

In cazul noilor credite in lei cu dobanda variabila acordate de banci de acum inainte, inclusiv in cazul refinantarilor, formula de calcul a dobanzii nu va mai fi ROBOR plus marja fixa, ci IRCC plus marja fixa.

In privinta creditelor vechi in derulare, legea nu prevede inlocuirea automata a ROBOR cu IRCC, insa legea ofera clientilor posibilitatea sa ceara bancilor sa inlocuiasca ROBOR cu noul indice, pentru a beneficia de o rata mai mica, iar daca bancile sunt de acord, se incheie doar un simplu act aditional la contractul de credit.

Conform OUG 19 din 2019, art. XI, alin. (1), "prevederile art. II si III (prin care se introduce noul ROBOR, format din media dobanzilor la tranzactiile din piata interbancara), intra in vigoare la data de 2 mai 2019 si se aplica creditelor acordate consumatorilor dupa aceasta data, precum si refinantarii creditelor acordate consumatorilor aflate in derulare la aceasta data.
(2) Prevederile art. II si III se pot aplica si contractelor aflate in derulare la data prevazuta la alin. (1) cu acordul partilor formalizat prin act aditional la contractul de credit.
(3) La cererile formulate de consumatori pentru refinantarea creditelor in derulare sau pentru modificarea contractelor in derulare, institutiile bancare raspund in termen de maximum 60 de zile de la data solicitarii formulate de acestia."

Cu cat scade rata la credit

Sa vedem cu cat poate scadea rata la un credit Prima Casa, dupa inlocuirea ROBOR cu noul indice IRCC, conform calculatelor realizate de Calculatordecredite.ro.

In cazul unui credit Prima Casa in valoare de 240.000 de lei, echivalentul a 50.000 de lei, rambursat pe o perioada de 30 de ani, in prezent dobanda este 5,23% (marja fixa de 2% plus ROBOR la 3 luni, de 3,23%), rata lunara este 1.322 de lei iar suma totala de rambursat ajunge la 487.310 lei.

Cu noul indice, dobanda scade de la 5,23% la 4,36% (marja fixa de 2% plus IRCC de 2,36%), iar rata lunara se micsoreaza cu 126 de lei, de la 1.322 de lei la 1.196 lei, totalul de rambursat fiind 441.549 de lei, adica mai putin cu 45.761 lei (in jur de 10.000 de euro), dupa 30 de ani.

BNR va publica la finalul lunii iunie valoarea indicelui IRCC valabila pentru primul trimestru al acestui an, care se va plica imprumuturilor acordate in trimestrul trei al acestui an, conform prevederilor ciudate ale OUG 19: “Indicele de referință se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor.”

Normal ar fi ca BNR sa publice indicele in ultima zi a fiecarui trimestru, pentru a se aplica in urmatorul trimestru.

Conform calculelor realizate de Bancherul.ro, valoarea IRCC pentru primul trimestru al acestui an este 2,74%, aceasta valoare urmand a se aplica imprumuturilor acordate incepand din 1 iulie. In prezent, ROBOR la 3 luni este 3,32%, cu 0,58 puncte procentuale mai ridicat.

Conform datelor din ultimii doi ani (vezi grafic), ROBOR-ul a fost tot timpul mai ridicat decat indicele IRCC, bazat pe tranzactiile interbancare efective. Diferenta a fost de 0,65 puncte in T3 2018, de 0,94 puncte in T1 2018 si chiar de 1,11 puncte in T3 2017, cand a inceput sa creasca ROBOR-ul.

 

Comentarii

Anton Paul
Somn usor!
Vasile, nu dormi in papuci. Vezi ca IRCC-ul nu se aplica la Prima Casa...

Vasile Coman - Bancherul.ro
IRCC la Prima Casa
De ce spuneti ca IRCC nu se aplica la Prima Casa? Conform OUG 19, "pentru creditele acordate în monedă națională, dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului." Creditele Prima Casa nu sunt si ele credite acordate in moneda nationala? OUG 19 se aplica tuturor creditelor, fara exceptie, inclusiv celor cu garantii de stat, chiar daca acestea au reglementari speciale, care probabil vor fi ajustate in consecinta.

Anton Paul
poate ca da...
Vedeti ca legislatia SPECIALA !!! a fost modificata prin declaratie de presa/ comunicat. Adica lipseste legatura juridica pentru Prima Casa.

Anton Paul
nu mai faceti confuzii
Legea generala se aplica in lipsa reglementarii aferente din legea speciala. Iar in cazul Prima Casa este extrem de clar: ROBOR. Oricum, ROBOR, IRCC, tot un drac. Iar tema este eminamente falsa pentru scaderea cuantumului ratelor. Pentru o perioada de 6-9 luni poate ca vor fi scaderi, dar pe termen lung IRCC va fi egal cu ROBOR. Tema reala este cu totul alta, ii depaseste pe politicieni si nu o sa fie readusa la normalitatea economica: un singur pret al produsului bancar numit credit. Sistemul bancar a fost pervertit in fel si chip de banksteri, este domeniul economic cel mai reglementat, reglementarile fiind fara cap si fara coada. Mai zilele trecute EBA "sarbatorea" cele (atentie) 3 milioane de pagini de reglementari. Si sistemul bancar tot haotic functioneaza ...



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii