BANCI | Educatie financiara

Steven van Groningen, seful Raiffeisen Bank, ne explica de ce trebuie sa platim comision pentru retragerea banilor de la bancomat

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-11-16 11:05

Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, spune ca exista foarte multi oameni care sunt de parere ca retragerile de numerar de la ATM-uri ar trebui sa fie gratuite. “De ce trebuie sa platesc ca sa-mi scot propriii bani din banca?”, se intreaba ei. Mai ales ca bancile din alte tari europene nu percep astfel de comisioane.

Groningen recunoaste, intr-o postare pe propriul blog, ca banca sa din Olanda, patria natala, nu-l taxeaza atunci cand retrage bani de la ATM. In schimb, achita un comision piperat pentru administrarea lunara a contului, respectiv 6,2 euro, fata de mai putin de 1 euro (2,5 lei) cat platesc romanii pentru un cont la Raiffeisen.

In schimb, Raiffeisen isi taxeaza utilizatorii de carduri cu 0,2%, minim 0,2 lei, pentru fiecare retragere de bani de la bancomatele proprii si cu 1% din suma retrasa plus 2,5 lei, daca folosesc bancomatele altor banci.

Astfel, daca intr-o luna retragem de 4 ori cate 1.000 de lei de pe card, de doua ori de la bancomatele Raiffeisen si de doua ori de la alte bancomate, comisioanele totale pe care le vom plati se vor ridica la echivalentul a 6,5 euro, adica mai mult decat comisionul de administrare platit in Olanda de Groningen.

Acesta ne explica in continuare motivele pentru care bancile aplica aceste comisioane: pe scurt, este vorba de faptul ca bancile trebuie sa-si acopere diversele costuri pe care le au cu administrarea numerarului: de la taxa de incasare a banilor la costurile cu intretinerea sistemelor informatice si administrarea, procesarea si transportul banilor.

Argumentul cu costurile alearga intr-un picior

Groningen spune ca numerarul, fie ca se afla intr-un seif, intr-un bancomat sau in tranzit, produce doar costuri, nu si castiguri pentru banca. De exemplu, BNR percepe bancilor un comision de 0,3% pentru furnizarea de numerar.

Seful Raiffeisen estimeaza ca o banca are un cost de 2% cu administrarea banilor din conturi. Iar cum bancile romanesti au sub forma de numerar o suma totala de 4,7 miliarde lei, asta inseamna un cost total de 90 de milioane de lei.

Ceea ce omite sa spuna seful Raiffeisen este ca doar o parte din volumul total de numerar al bancilor se afla in bancomate sau seifuri, producand costuri pentru banci.

Exista sume importante incasate de banci in conturile curente ale clientilor, firme si persoane fizice, precum cardurile de salarii, pentru care banca nu plateste nicio dobanda, iar o parte din acesti bani neutilizati de clienti sunt folositi de banca pentru diverse operatiuni, precum acordarea de credite, din care banca obtine venituri.

Vom retrage bani gratis de la ATM-uri cand vom plati mai mult cu cardul la POS-uri

Groningen mai aduce ca argument in favoarea comisioanelor pentru retragerile de numerar de la ATM-uri faptul ca aceste operatiuni sunt mai costisitoare pentru banca decat in alte tari, intrucat in Romania sunt mai multe operatiuni de retragere de numerar decat platile la POS-urile magazinelor.

Seful Raiffeisen exemplifica prin numarul mare de ATM-uri existente la Aeroportul Henri Coanda din Bucuresti, in comparatie cu alte mari aeroporturi europene. Asadar, bancile romanesti trebuie sa intretina mai multe ATM-uri, avand astfel costuri mai mari decat bancile din tarile unde majoritatea operatiunilor cu cardul sunt plati la comercianti.

Atunci cand si la noi vor predomina platile cu cardul si vor fi putine retrageri de numerar, costurile bancilor vor scadea, intrucat vor avea mai putine ATM-uri de intretinut, astfel ca vor putea oferi serviciul de retragere numerar gratis, considera Groningen. Pana atunci, trebuie sa lucram la schimbarea mentalitatii romanilor, pentru a-i convinge sa foloseasca mai mult cardurile pentru plati la comercianti, unde nu trebuie sa achite niciun comision.

Groningen omite sa mai spuna aici un lucru important, si intelegem de ce, pentru ca este bancher: si anume faptul ca pentru fiecare plata cu cardul, banca incaseaza de la comerciant (magazin) un comision. Asadar, cu cat creste numarul platilor cu carul la comercianti, cu atat banca are venituri mai mari.

Deci este voba nu doar de scaderea costurilor bancii, ci si de cresterea veniturilor acesteia.

Oricum, stimularea platilor cu cardul este benefica pentru toata lumea, mai ales pentru faptul ca reduce platile la negru facute cu numerar, contribuind astfel la diminuarea economiei subterane, cu efecte benefice asupra incasarilor la buget si concurentei loiale.

Un alt beneficiu foarte important al platilor electronice si cu cardul: comerciantii, dar si persoanele fizice, elimina riscul piederii sau furtului banilor cash.

Comentarii

cosming
mda
Da de ce trebe sa platim comision cand primim bani in cont ? Sau can cerem extrasul de cont ? Sau cand platim bani din cont ?

mda
Sa ne spuna de ce nu putem plati cu cardul ratele la banca
Daca tot incurajeaza asa tare platile cu cardul sa ne explice de ce ratele bancare nu pot fi platite cu cardul la nicio banca? Pai nu e in interesul lor sa le usurezi munca si sa nu vii cu numerar? De ce ei, marii promotori ai platilor electronice nu permit ( atentie, nu e vorba de nu incurajeaza) platile ratelor bancare direct cu cardul la POS.

Ovidiu
ERATA
Stimata redactie, Pai daca Van Groningen vorbeste de costul NUMERARULUI ce treaba aveti voi in articol vorbind de bani in contul curent sau pe carduri, voi intelegeti diferenta intre numerar (cash..) si bani electronici???????????????

GOGU a lu PUPAZA
Jaf la drumul mare pe prostia romaneilor
Ce lectii da holandezul asta. Bre, hai mai usor cu jecmaneala. Asa cum arati asta este imaginea sistemului bancar roman, de covrigari si combinatori. Ciorditori mai pe romaneste. Bancile sunt cancer pentru societate. Capuse, si-au inventat singure un sistem financiar si creaza bani virtuali. Sa tot faci afaceri vanzand nimic.

Bogdan
Costuri si comisioane
Nu ca as tine cu bancile dar macar daca criticam sa avem toate informatiile: Intr-un ATM se afla im medie 200k RON...o banca mare are peste 1200 de ATM(BCR de ex are 2400 cf bancherul.ro) - deci o banca mare are imobilizati in ATM-uri in jur de 240 milioane de ron cam tot timpul - cost lunar ~700.000 lei(0.3% commission BNR) Cost alimentare ATM (~15 EUR x2 ori/luna) - se face prin furnizori externi daca nu e locat in banca (masina blindata, paza armata cf legii etc) cost ~150k lei cost interventie ATM defect (50 -100 eur, cam 200/luna la 1200 ATM) cost ~70k RON Cost inchiriere spatiu ATM (platit pentru cele care sunt in alte locatii decat ale bancii ~100eur/luna) cost ~ 200k lei pana acum ~1 million de ron lunar ... si mai sunt...cheltuieli cu personalul, cu echipamentele de monitorizare, current electric etc Ca sa fiu pana la capat avocatul diavolului nimeni nu face nimic gratis deci pe langa 1 million de lei de recuperat mai vrei sa faci si profit... si ca orice companie (intrebati pe cineva care a trecut prin criza cu bine - antreprenor) te uiti la fiecare produs care il dai clientului si daca nu e profitabil te gandesti foarte bine daca il mai vinzi sau nu... Si inca un lucru...de ce ar incuraja cineva o practica care e generatoare de costuri si cu risc de evaziune fiscala - adica banii cash? Si cum se descurajeaza cel mai usor ceva la nivel macro? Il taxez!

Marius
observ
Groningen recunoaste, ca banca sa din Olanda, patria natala, nu-l taxeaza atunci cand retrage bani de la ATM. In schimb, achita un comision piperat pentru administrarea lunara a contului, respectiv 6,2 euro, fata de mai putin de 1 euro (2,5 lei) cat platesc romanii pentru un cont la Raiffeisen. Bai natafleata de banker, tu ne crezi prosti. Care e salariul mediu din Olanda fata de Romania? Care este diferenta platilor facute de client intre aceste comisioane, mai exact diferenta intre cei 6,2 euro si cei 2,5 lei + comisioanele aferente, raportat la salariile medii ale tarilor in cauza? HA, barabula ce esti.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Pot să îi ofer un card bancar copilului meu?

"Sunt client ING, iar fiul meu de 14 ani își dorește propriul său card, așa cum a văzut la un coleg de clasă. Există astfel de servicii în România? Este recomandat să îi ofer un card bancar la o vârstă fragedă?", intreaba un detalii

Cum gestionez cheltuielile la comun într-o excursie cu familia?

"Toamna aceasta voi merge într-o vacanță alături de familie, părinții mei și socrii. Există o soluție prin care să planific această călătorie, astfel încât să avem control asupra cheltuielilor, dar să ținem și banii la comun?", intreaba un detalii

Cum aș putea să previn fraudele cu cardul realizate de persoane din alte țări?

"O persoană apropiată a observat recent în aplicația băncii o serie de tranzacții din Italia. Ea a fost în țară în tot acest timp, așa că nu ar fi avut cum să facă acele tranzacții. Eu sunt client ING, așa că aș vrea să știu cum aș putea să evit acest detalii

Oferte de credite pe Facebook care sunt inselatorii sau fraude online (tepe)

Pe Facebook exista nenumarate oferte de credite care sunt tentative de inselatorie (tepe) sau fraude online. Metoda de inselatorie consta, in principal, in obtinerea de catre escroci a datelor personale si financiare (numerele si parolele cardurilor sau aplicatiilor bancare) prin detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • Nu vor să aplice Legea 243/2024

    Buna ziua, VĂ ROG MULT SĂ MĂ AJUTAȚI. Am încercat o soluție cu cu cei de la CSALB, cerere ... detalii

  • !

    Era interesant de aflat cat a dat Casa regala din exedentul Casei in toate cele 7 razboaie in care ... detalii

  • plati online

    ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii