Seful sindicatului BCR, Ciprian Ionescu, despre negocierile cu banca privind planul de restructuare a 1600 de angajati
Autor: Bancherul.ro
2013-01-28 15:00
Ciprian Ionescu, presedintele Sindicatului National a Salariatilor (SNS) din BCR, unul dintre cele 4 sindicate din cadrul bancii si care reprezinta 48,4% dintre angajatii institutiei, ne-a acordat un interviu in care ne raspunde la cateva intrebari referitoare la decizia recenta a conducerii bancii de a initia concedieri colective in urma carora 1.600 de angajati isi vor pierde locurile de munca in urmatoarele 12-18 luni.
Ionut Stanimir, directorul de comunicare al BCR, precizeaza, in privinta planului de restructurare al BCR, urmatoarele: „Conform legii deciziile de business ori planul de restructurare a afacerii sunt atributul actionarilor si al managementului. Negocierile cu sindicatul vizeaza aspectele de impact social nu decizia in sine de restructurare. "
In ceea ce priveste gradul de reprezentativitate de 48% al SNS, Stanimir spune: „ Din pacate, asta inseamna ca sunt nereprezentativi”. Despre efectul restructurarilor, seful de comunicare al BCR spune ca cele 1.600 de persoane vizate reprezinta „tinta de restructurare pe parcursul urmatorilor 2 ani, nicidecum cu efect imediat.”
Sindicatul apreciaza ca nu a fost informat la timp cu privire la luarea deciziilor privind disponibilizarile, asa cum prevede legea, astfel ca nu a putut negocia in mod adecvat conditiile in care se realizeaza restructurarile. Directorul de comunicare al BCR spune insa ca sindicatul a fost informat inca din luna noiembrie.
Ulterior, sindicatul a trimis BCR propuneri de diminuare a efectelor restructurarilor, in mare parte neacceptate insa de banca, motiv pentru care sindicatul s-a plans la Inspectia Muncii si ITM Bucuresti. „Din discutiile preliminare nu avem motive de ingrijorare in ceea ce priveste respectarea legislatiei”, spune insa Ionut Stanimir.
S-au obtinut totusi, cateva rezultate: Numarul unitatilor care se vor inchide a scazut la 62 (de la 64), au fost efectuate unele inlocuiri iar numarul celor ce urmeaza a fi concediati datorita inchiderii unitatilor respective a scazut la 207 (de la 230), spune Ciprian Ionescu.
Ionut Stanimir precizeaza urmatoarele: „Raportat la judetele tarii, rezulta o medie de 1-2 sucursale inchise pe judet. Nimeni nu inchide sucursale profitabile. Se inchid acele sucursale care nu isi pot sustine costurile de functionare si pentru care nu se intrevad perspective de redresare.
S-a facut o analiza amanuntita a istoricului de venituri si cheltuieli generate de fiecare dintre filialele vizate; unde a fost cazul s-au implementat masuri de redresare si s-a efectuat tinerea sub observare in vederea redresarii. Lista finala a sucursalelor a fost decisa din perspectiva lipsei perspectivelor de redresare. "
Bancherul.ro: - Cu cat timp inainte ar fi fost necesara informarea sindicatului despre masurile de restructurare si care sunt consecintele neinformarii la timp?
Ciprian Ionescu: - Daca ar fi sa discutam despre legalitate, transparenta si respect fata de salariati, in mod normal trebuie mai intai avuta in vedere obligatia angajatorului prevazuta la art. 5 (1) din Legea nr. 467/2006 referitoare la informarea salariatilor despre situatia, structura si evolutia probabila a ocuparii fortei de munca in cadrul intreprinderii, precum si cu privire la eventualele masuri de anticipare avute in vedere, in special atunci cand exista o amenintare la adresa locurilor de munca.
Pe de alta parte, discutand in raport de situatia concreta in care s-a ajuns, in care suntem astazi, trebuia sa fim informati despre deciziile care duceau la modificari importante in organizarea muncii, in relatiile contractuale sau in raporturile de munca.
Ca sa raspund intrebarii dvs, informarea trebuia sa se faca, potrivit actului normativ mentionat anterior, intr-un moment, intr-un mod si cu un continut corespunzatoare pentru a permite sindicatului sa examineze situatia in mod adecvat si sa pregateasca consultarea. Consultare pe baza careia sa se ajunga la o intelegere, la un acord de natura sa diminueze efectele unor astfel de masuri.
Nu s-a facut aceasta informare asa cum prevede legea, sindicatul luand act direct despre hotararile deja adoptate care afectau substantial organizarea muncii, locurile de munca si salariatii, astfel incat nu poate fi pusa in discutie consultarea si pe cale de consecinta, nici existenta unei intelegeri sau a unui acord intre sindicat si angajator.
Sindicatul a reclamat aceste aspecte conducerii BCR si am sesizat, in prima faza, Inspectia Muncii si I.T.M Bucuresti. Aceste institutii au competenta sa verifice astfel de situatii si, in masura in care va constata ca nu s-a respectat legea, poate sanctiona angajatorul.
- Care sunt doleantele sindicatului cu privire la masurile de restructurare anuntate de conducerea BCR?
- Trecand peste faptul ca angajatorul ar fi trebuit sa ne consulte anterior adoptarii unor astfel de decizii, respectand dispozitiile legale am transmis un raspuns angajatorului la cele doua Notificari receptionate, in care am inaintat o serie de propuneri de diminuare a efectelor restructurarii propuse.
Din pacate nu au fost luate in considerare invocandu – se diverse motive, astfel incat in urma cu cateva zile am primit si Notificarile deciziilor de concediere, pasul II in procedurile declansate in 19 decembrie 2012.
Avand in vedere prevederea legala cuprinsa in cadrul art. 72 (4) din Codul muncii, am intocmit si inregistrat la ITM Bucuresti punctul nostru de vedere cu privire la aceste Notificari, reiterand solicitarea sa se efectueze verificarea conform sesizarii depuse initial.
- Intelegem ca actualul Contract Colectiv de Munca (CCM), in care sunt incluse drepturile salariatilor concediati urmeaza sa inceteze la data de 16 martie 2013. Ce se intampla ulterior acestei date din acest punct de vedere?
- Da, este adevarat, contractul colectiv de munca isi inceteaza aplicabilitatea la data de 16 martie 2013 si vor avea loc negocieri cu angajatorul care trebuie sa se finalize pana in data mentionata aterior iar rezultatul acestora trebuie sa asigure o continuitate.
SNS BCR isi doreste si va avea ca obiectiv in aceasta negociere pastrarea drepturilor salariatilor, conservarea acestora si in perioada urmatoare. Este un obiectiv normal, moral si are acoperire in toate demersurile angajatorului care, in luna decembrie 2012 a anuntat salariatii despre existenta acestui Plan de redresare cu elemente de restructurarea a activitatii si reducere de personal, avansand si numarul concedierilor dar si zonele de unde ar urma sa reorganizeze activitatea si sa reduca posturi.
Ori in aceste conditii, luand in calcul impactul social pe care il produce acest Plan de redresare asupra locurilor de munca si daca BCR este un angajator responsabil, toti salariatii afectati de acest Plan trebuie sa beneficieze de aceleasi drepturi indiferent ca sunt concediati in martie sau decembrie 2013.
Trebuie sa asiguram respectarea principiului bunei credinte, o egalitate de tratament fata de toti cei afectati de acest Plan evitand discriminarile.
Acestea sunt principii aplicabilel relatiilor de munca si trebuie sa asiguram respectarea lor. Nu este vina salariatilor ca s-au dispus astfel de masuri dure, care afecteaza 1600 de familii, unele in care salariatul ce va fi concediat este unic intretinator sau singurul care astazi aducea un venit.
- Ati propus un numar mai mic de disponibilizari?
Ulterior receptionarii notificarilor intentiei de concediere colectiva am transmis, argumentat, ca nu suntem de acord cu inchiderea unora dintre unitatile cuprinse in Lista celor ce urmau sa fie inchise.
- Ati propus masuri de reconversie profesionala?
- Da, in raspunsul inaintat angajatorului ulterior receptionarii Notificarilor intentiei de concediere colectiva am solicitat angajatorului inclusiv programe de reconversie si recalificare profesionala, de asistenta pre si post concediere dar si masuri care sa asigure ocuparea unor posturi vacante, in alte zone de activitate, cu parte dintre cei afectati.
Din pacate, raspunsul angajatorului la toate aceste solicitari nu asimila niciuna dintre propunerile noastre, motiv pentru care Notificarile deciziilor de concediere colectiva receptionate acum doua zile sunt aproape copy paste dupa Notificarile intentiei de concediere colectiva, fara modificari asupra numarului unitatilor asupra carora s-a hotarat inchiderea si nici in zona celor 200 de posturi desfiintate sau redefinite.
De altfel, desi am solicitat de fiecare data cand au avut loc concedieri colective, si au fost destule de cand a fost preluat BCR de catre Erste, salariatii nu au beneficiat de astfel de programe.
O astfel de masura are un puternic impact social iar angajatorul, daca respecta legea si este responsabil social, trebuie sa gaseasca solutii pentru cei pe care doreste sa ii concedieze, nu sa ii arunce in somaj, cu datorii rezultate din credite sau alte obligatii angajate, fara posibilitatea de a a asigura necesarul familiilor lor. Avem situatii de colegi, din judete, in care atat sotul cat si sotia se vor afla in situatia de a nu avea un loc de munca.
- Totusi, ce sperati sa negociati cu succes si sa obtineti de la BCR?
- Daca hotararile au fost luate si in conditiile in care chiar si ulterior receptionarii Notificarilor propunerile noastre transmise angajatorului au fost ignorate, despre ce negociere vorbim? Suntem informati dupa adoptarea hotararilor, neavand posibilitatea exercitarii in mod real si concret al dreptului la consultare.
Noi am continuat sa transmitem conducerii liniei functionale retail solicitari, argumentate si insotite de solutii, cu speranta ca vor fi reanalizate aceste hotarari, ca va fi analizat fiecare caz in parte si ca se va reduce numarul unitatilor care trebuie inchise precum si numarul deciziilor de concediere.
Vicepresedintele liniei functionale retail a aratat deschidere fata de solicitarile noastre, a dispus reanalizarea situatiei unora dintre unitati si chiar au fost operate unele modificari pe baza rezultatului acestor noi analize.
Numarul unitatilor care se vor inchide a scazut la 62 (de la 64), au fost efectuate unele inlocuiri iar numarul celor ce urmeaza a fi concediati datorita inchiderii unitatilor respective a scazut la 207.
In continuare, pana in ultima zi in care deciziile de concediere ce vor fi transmise salariatilor, vom face demersuri in acest sens.
In orice caz, noi suntem si vom fi alaturi de cei pe care ii reprezentam in aceste procese de concediere, incercand sa gasim solutii pentru ei. Sunt intr-o situatie dificila, cu angajamente ce nu vor putea fi respectate, credite in derulare la BCR si obligatii fata de alte persoane juridice si daca BCR chiar doreste sa fie implicat in responsabilitatea sociala ar trebui in primul rand sa gaseasca solutii si sa rezolve elementul intern al acesteia – proprii salariati.
Pe de alta parte, asteptam sa vedem si care va fi rezultatul verificarilor pe care Inspectia Muncii si Inspectoratul Teritorial de munca le vor face urmare sesizarii depuse de noi pentru a vedea ce posibiliati exista in plan juridic.”
Ionut Stanimir, BCR: Toti angajatii sunt tratati echitabil
Ionut Stanimir: "In momentul simplificarii si eficientizarii proceselor, toti angajatii impactati au fost tratati echitabil. Avem in vedere o compensatie echitabila pentru toti angajatii care vor fi afectati de masurile de restructurare.
Toti angajatii vizati vor avea posibilitatea sa candideze pe pozitiile disponibile. Procesul de selectie, precum intreg planul de redresare al bancii va viza pastrarea celor mai talentati si mai competenti angajati.
Dincolo de aceste aspecte, impiedicarea procesului de redresare nu face decat sa saboteze succesul bancii si sa puna in pericol locurile de munca a si mai multor angajati pregatiti sa isi demonstreze profesionalismul.
Pe lângă eficientizarea activităţii, noua strategie ţine cont de protecţia salariaţilor şi a locului lor de muncă în viitor, pentru că masurile anunţate pentru acest an, încearcă să prevină reducerile de posturi în anii următori.
BCR se afla într-un proces de restructurare organizaţională cu obiective clare: o bancă profitabilă, puternică şi eficientă. Este prima responsabilitate pe care o are fata de angajatii, clientii si partenerii sai. Cine nu intelege acest lucru inseamna ca priveste catre trecut, nu catre viitor.
Cati dintre angajatii care sunt inca actionari ai BCR prefera ca banca sa acumuleze pierderi in loc sa primeasca dividende?! Sindicatul oare a verificat acest aspect cu angajatii pe care ii reprezinta?"
Se analizeaza alocarea de resurse pentru programe de reconversie
Referitor la masurile de reconversie, reprezentantul BCR precizeaza:
"Analizam alocarea de resurse unor programe de acest tip, in pofida faptului ca astfel de programe au fost accesate in trecut sub asteptarile noastre. Posibilitatile pe care le exploram tin cont de conditiile financiare existente mai ales tinand cont de o cheltuiala substantiala cu pachetele compensatorii, un astfel de pachet sustinand veniturile angajatilor afectati de procesul de restructurare, pe o perioada de 1 an in medie."
Comentarii
fost angajatnici nu stim cum sa va multumim
fiti mandru , ne-ati ajutat enorm. ati fost de acord cu tot ce a propus angajatorul si ca de obicei , la noi la romani si ceva peste. fiti mandru ca participati la distrugerea bcr. regret ca am cotizat atatia ani la sindicat, mi-ati mancat banii si v-ati batut joc de noi. fiti mandru ca ati fost cel care s-a zbatut pt. noi sa ne pierdem o gramada de drepturi. va felicit!!! nu am sa mai fac parte nici o data din vreun sindicat . al dumneavoastra m-a lamurit. rusine sa va fie!!!
Alina
Fost angajat
Exact! Niste oameni de nimic au fost, ne-au exploatat si atat! Habar nu am de ce sunt pe acolo asa zisii cei care protejeaza drepturile angajatilor?! Sunt la sindicat si restu au grija de ei. Am cotizat atatia ani , au primit bani si de la banca sa ne spele creierii, sa ne manipuleze.....nu stiu cum mai dorm noaptea pe perna lorl
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Interviu
Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi
Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, spune directorul general al Viva Credit, Ionut Stan, in raspunsurile la intrebarile detalii
Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile
Provocările fiscale și economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiți pe consumatori, iar administrarea finanțelor personale devine un imperativ pentru cei care vor să își păstreze confortul din prezent sau să își țină sub control problemele financiare, se detalii
Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta
Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii
Cum ne pregatim de cresterea taxelor de anul viitor: economisim, reducem gradul de indatorare, tinem legatura cu banca
Anul viitor am putea asista la creșterea unor taxe și la impozite mai mari pentru proprietăți, avertizează invitații podcastului găzduit de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui comunicat de presa, in care se detalii
- Rata la credite nu trebuie sa depaseasca 25% din venituri
- Bancile nu trimit clientilor linkuri si nu le cer date personale
- Contractul unui credit trebuie sa contina si solutii in cazul neplatii ratei
- Beneficiarul unui credit trebuie sa stie ce solutii are daca nu poate plati rata
- IFN-urile nu vor sa rezolve reclamatiile clientilor prin CSALB
- Aplicatia YOU BRD are probleme de functionare
- Masura de prevenire a fraudelor online: aplicatia Raiffeisen detecteaza preluarea controlului telefonului de alta aplicatie
- Suntem intr-o perioada in care nu este clar pe ce venituri ne putem baza in viitor
- Banca Transilvania a rezolvat toate litigiile cu clientii bancilor preluate
- Scaderea ratei la credit trebuie insotita de o regandire a modului de viata
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active si cota de piata in perioada 2022-2015
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Băncile din România nu au majorat comisioanele aferente operațiunilor în numerar
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, aproape 20 miliarde euro după primele nouă luni
- Deficitul contului curent, aproape 18 miliarde euro după primele opt luni
- Deficitul contului curent, peste 9 miliarde euro pe primele cinci luni
- Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro după prima treime a anului
- Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Cate reclamatii primeste Intesa Sanpaolo Bank si cum le gestioneaza
- Platile instant, posibile la 13 banci
- Aplicatia CEC app va functiona doar pe telefoane cu Android minim 8 sau iOS minim 12
- Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor
- BRD bate recordul la credite de consum, in ciuda dobanzilor mari, si obtine un profit ridicat
Analize economice
- Inflația anuală a crescut marginal
- Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 7,7% cumulat pe primele 9 luni
- România, pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB
- România, tot prima în UE la inflația anuală, dar decalajul s-a redus
- Exporturile lunare în august, la cel mai redus nivel din ultimul an
Ministerul Finantelor
- Datoria publică, 51,4% din PIB la mijlocul anului
- Deficit bugetar de 3,6% din PIB după prima jumătate a anului
- Deficit bugetar de 3,4% din PIB după primele cinci luni ale anului
- Deficit bugetar îngrijorător după prima treime a anului
- Deficitul bugetar, -2,06% din PIB pe primul trimestru al anului
Biroul de Credit
- FUNDAMENTAREA LEGALITATII PRELUCRARII DATELOR PERSONALE IN SISTEMUL BIROULUI DE CREDIT
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
Procese
- ANPC pierde un proces cu Intesa si ARB privind modul de calcul al ratelor la credite
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
Stiri economice
- Datoria publică, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024
- -5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024
- Prețurile industriale - scădere în august dar indicele anual a continuat să crească
- România, pe locul 4 în UE la scăderea prețurilor agricole
- Industria prelucrătoare, evoluție neconvingătoare pe luna iulie 2024
Statistici
- România, pe locul trei în UE la creșterea costului muncii în T2 2024
- Cheltuielile cu pensiile - România, pe locul 19 în UE ca pondere în PIB
- Dobanda din Cehia a crescut cu 7 puncte intr-un singur an
- Care este valoarea salariului minim brut si net pe economie in 2024?
- Cat va fi salariul brut si net in Romania in 2024, 2025, 2026 si 2027, conform prognozei oficiale
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat să scadă in septembrie 2022. Ecartul față de Polonia și Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- La CSALB poti castiga un litigiu cu banca pe care l-ai pierde in instanta
- Negocierile dintre banci si clienti la CSALB, in crestere cu 30%
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite caută soluții pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
- O firma care a facut un schimb valutar gresit s-a inteles cu banca, prin intermediul CSALB
First Bank
- Ce trebuie sa faca cei care au asigurare la credit emisa de Euroins
- First Bank este reprezentanta Eurobank in Romania: ce se intampla cu creditele Bancpost?
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- Creditele neperformante (npl) - statistici BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitățile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Deficitul balanței comerciale la 9 luni, cu 15% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut
- Producția industrială, în scădere semnificativă
- Pensia reală, în creștere cu 8,7% pe luna august 2024
- Avansul PIB pe T1 2024, majorat la +0,5%
- Industria prelucrătoare a trecut pe plus în aprilie 2024
Informatii utile asigurari
- Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023
- Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
LOAN OFFER
Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii
-
!
Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii
-
Bancnote vechi
Numar de ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii