BANCI | Stirea Zilei

Se vor transforma bancile in agenti imobiliari?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-23 12:22

Ca urmare a scaderii continue a valorii apartamentelor vechi, iar acum si a celor noi, bancile au devenit tot mai reticente in a acorda imprumuturi imobiliare. Din simplul motiv ca valoarea ipotecii luate ca garantie scade, iar riscul bancii creste. Mai exact, este vorba de riscul ca banca sa-si recupereze integral valoarea creditului acordat, in cazul in care cel imprumutat intra in incapacitate de plata.

In ultimul timp au aparut o serie de stiri alarmiste in presa, potrivit carora bancile vor avea probleme in perioada urmatoare, din cauza scaderii valorii ipotecilor la creditele acordate anul trecut, in perspectiva in care se anunta tot mai multi someri din randurilor celor cu credite la banca, ce nu ar mai putea rambursa imprumuturile. La aceasta se adauga si majorarea substantiala din ultimele luni a dobanzilor si cresteri importante ale ratelor lunare la imprumuturile contractate.

Potrivit informatiilor din piata imobiliara, preturile apartamentelor vechi au scazut cu aproximativ 25-30 de procente, adica exact valoarea marjei de siguranta luata anul trecut de banci pentru acordarea de credite ipotecare. Mai exact, bancile finantau cel mult 75% din valoarea unui imobil vechi, ba chiar mai mult in cazul unor apartamente confort I sau apartamente noi.

Astfel incat, in situatia ipotetica in care beneficiarul unui credit nu-si mai poate rambursa ratele, banca este expusa riscului de a nu-si mai putea recupera valoarea ipotecii, cu alte cuvinte nu va putea vinde apartamentul cumparat din creditul obtinut pe banii bancii.

Numai ca trebuie luat in considerare si faptul ca bancile au solicitat un avans de 5-25% din valoarea apartamentului, asa incat lucrurile nu stau chiar atat de rau.

Problema ar fi faptul ca bancile vor putea cu greu vinde apartamentele datornicilor, in conditiile blocajului de pe piata imobiliara.

Insa bancile vor gasi, cu siguranta, modalitati de recuperare a debitelor, asa incat cei care se gandesc ca ar putea scapa de credit mergand la banca cu cheile apartamentului ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte.

In acelasi timp, bancile sunt primele interesate sa gaseasca o solutie pentru clientii care au probleme sa ramburseze ratele la banca, dintr-un motiv simplu: Banca nu este agent imobiliar, asa incat prefera sa se inteleaga cu debitorul, sa gaseasca o solutie pentru ca acesta sa-si plateasca in continuare rata.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii