ECONOMIE | Analize economice

România - cel mai mare deficit bugetar din UE pe T1 2024

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2024-08-02 08:41

România a înregistrat în T1 2024 cel mai mare deficit bugetar dintre toate statele membre UE, potrivit Eurostat.

Cu o valoare ajustată sezonier (pentru a a sigura comparabilitatea în timp) de -7% din PIB, țara noastră s-a poziționat peste Ungaria (-6% din PIB), Bulgaria, Franța (cu câte -5,6% din PIB) și Slovacia (-5% din PIB).

Pentru referință, menționăm că cele mai bune rezultate în utilizarea banilor publici le-au consemnat Danemarca (+3,8% din PIB), Irlanda (+1,6% din PIB), Portugalia (+0,6% din PIB) și Lituania (+0,1% din PIB). La nivelul întregii Uniuni, rezultatele au fost la limita acceptabilă prin criteriile Maastricht, cu -3% din PIB pentru UE27 și -3,2% din PIB pentru Eurozonă.

Seria statistică trimestrială din 2022 pentru România arată că minusul înregistrat de finanțele publice în primul sfert al anului curent a fost cel mai mare din ultimele șase trimestre și egal cu cel din T1 2022.

Pe date neajustate sezonier, situația se prezintă încă și mai îngrijorător. Deși valoarea de -9,2% din PIB înregistrată pe T1 2024, este marginal mai bună decât cea din Belgia (-9,6% din PIB și exact țara care ne-a depășit recent la inflația anuală) și doar ceva mai slabă decât în Italia (-8,8% din PIB), distanța față de Franța (-6,9% din PIB) și Ungaria (-6,2% din PIB) este și mai mare.

Se poate oberva cum performanța este cea mai slabă din ultimele nouă trimestre, fără a da semne de ajustare treptată către apropierea de echilibru (conform cerințelor incluse și în PNRR) pentru ieșire din procedura de deficit excesiv.

Este și motivul pentru care, în pofida creșterii economice relativ bune în contextul internațional dat, datoria publică a crescut la circa 52% din PIB, peste limita de la care legea referitoare la responsabilitatea fiscală ar trebui să impună înghețarea salariilor pentru bugetari.

În fine dar nu în ultimul rând, ar trebui să fim atenți ce se întâmlă la nivel regional, în celelalte două țări cu nivel dezvoltare apropiată provenite din blocul estic și cu regim valutar, în afară de Ungaria, care ne-a depășit la cotația dobânzilor pe termen lung. Polonia a avut pe T1 2024 un deficit ajustat de doar -1,8% din PIB (neajustat, -0,3% din PIB) iar Cehia de -2%, respectiv -3,2% în aceiași termeni. 

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  Eurostat  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



Comerțul cu amănuntul, +7% după primele 7 luni

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în iulie 2024 față de luna anterioară cu 4,6% pe seria brută, dar s-a diminuat cu -1,8% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, detalii

Datoria publică, 52,6% din PIB la finele lunii mai 2024

Datoria publică a României a crescut până la 52,6% din PIB la finele lunii mai 2024, potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor și INS. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de 862,34 miliarde lei, în creștere cu aproape zece detalii

România - cel mai mic cost al vieții dintre țările UE

România are cel mai mic cost al vieții dintre statele membre UE, potrivit datelor publicate pentru mijlocul anului 2024 de către site-ul de specialitate numbeo.com. Țara noastră figurează pe locul 33 între 40 de state europene analizate, după detalii

Inflația anuală a revenit la 5,42% după majorarea accizelor

Inflația anuală a crescut înapoi în iulie 2024 până la 5,42%, potrivit datelor publicate de INS. În a șaptea lună a anului, prețurile au avansat per total cu 0,60%, în principal sub efectul creșterii prețurilor la detalii

 



 

Ultimele Comentarii