BANCI | Stirea Zilei

Romania cere FMI devansarea transelor sau majorarea imprumutului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-07-10 11:03

Romania si alte patru state din Europa de Est discuta cu Fondul Monetar International (FMI) pe marginea unor pachete de finantare externa, Romania, Ucraina, Serbia, Belarus si Letonia dorind devansarea transelor sau majorarea fondurilor imprumutate, potrivit ziarului german Handelsblatt, consultat de Mediafax.

Publicatia citeaza surse apropiate FMI, care sustin ca sefii institutiei sprijina aceste noi acorduri, in contextul impactului crizei financiare in regiune.

Potrivit Handlesblatt, Bulgaria, Croatia si Macedonia se numara printre statele care au cerut ajutorul Fondului, iar Ucraina, Serbia, Romania, Belarus si Letonia doresc sa incaseze mai rapid transele sau sa obtina majorarea imprumuturilor deja aprobate.

Guvernul Ungariei nu a decis pana in prezent daca are nevoie de majorarea fondurilor, noteaza ziarul german.

"O decizie privind solicitarile va fi luata cat de curand", a declarat una dintre sursele citate pentru Handelsblatt, precizand ca deciziile privind platile catre statele care au obtinut deja acorduri sunt luate in termen de o saptamana de la transmiterea solicitarii.

Ungaria a incheiat, de asemenea, acorduri cu FMI si UE pentru un program de finantare externa de 20 de miliarde de euro, iar Ucraina a obtinut un imprumut de 16,5 miliarde de dolari.

Autoritatile romane au incheiat, in luna martie, un acord cu FMI pentru un program de finantare externa sustinut cu fonduri de la Fond, UE, Banca Mondiala, Banca Europeana pentru Investitii si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. Acordul a primit avizul Consiliului Executiv al FMI si Consiliului ministrilor de Finante ai statelor membre UE in luna mai.

Pachetul de finantare obtinut de Romania de la cele cinci foruri internationale se ridica la 20 de miliarde de euro, dintre care 13 miliarde euro de la FMI, cinci de la CE, un miliard de la BM si un miliard de euro de la BERD/BEI.

Prima transa a imprumutului de la FMI, echivalentul a cinci miliarde euro, a fost disponibila imediat dupa aprobarea acordului in Boardul Executiv al Fondului si a intrat in rezervele BNR.

Urmatoarele doua transe din imprumutul de la FMI, de 1,718 miliarde si, respectiv, 1,409 miliarde de Drepturi Speciale de Tragere (DST) ar urma sa intre in rezerva BNR in lunile septembrie si decembrie, potrivit memorandumului tehnic de intelegere la acordul cu FMI.

Din totalul de 11,443 miliarde de DST-uri (echivalentul a 12,95 miliarde de euro sau 17,07 miliarde dolari la momentul anuntului privind ajungerea la un acord pentru un imprumut stand-by), pe care Romania le va primi conform intelegerrii cu FMI, in 2010, in rezerva BNR vor intra patru transe, in martie (766 milioane DST), iunie (768 milioane DST), septembrie (769 milioane DST) si decembrie (769 milioane DST).

Ultima transa din imprumutul de la FMI, de 874 milioane de DST, este programata pentru martie 2011.

DST este unitatea de cont a FMI, in care se calculeaza si contributiile tarilor membre. Un DST este cotat in prezent la aproximativ 1,54 dolari.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii