RECLAMATII BANCI | Educatie financiara

Pot fi executat silit dupa 5 zile de la declararea creditului scadent anticipat?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2023-02-22 09:05

Intrebare:

"Să va expun problema mea. Am luat 500 de lei în data de 12-10-2022 de la Terra Credit în 3 rate lunare.. Nu am apucat sa achit decât în jur de 500 lei dar asta fiind mai mult dobânzi și penalități.

După ce au trecut cele 90 de zile de restanta am primit mail precum creditul a fost declarat scadent anticipat și dacă nu plătesc în maxim 5 zile trimite dosarul la executor. Datoria în momentul de fata este de 1032 lei chiar dacă am plătit pana acum aproape 500 lei..

Eu le.am trimis înainte sa ajung la cele 90 de zile de restanta mail prin care am cerut o integere amiabila deoarece nu pot plăti creditul restant la care nu am primit nici un răspuns. Acum după ce am primit înștiințarea de credit scadent anticipat am sunat la ei sa discut și nu vor sa facă nici o înțelegere amiabila nici o restructurare de credit, nimic.

Este legal ca după ce a fost declarat creditul scadent anticipat în maxim 5 zile sa plătesc toată datoria, dacă nu trimite dosarul la executor?

Și m.au amenințat ca o sa plătesc și cheltuiala executorului.. Din câte știu am dreptul la încă 90 de zile ca să pot plăti și pe urma dacă nu atesc sa trimită dosarul. Deci restanta mea totala este de pe data de 12-10-2022 pana în acest moment. Plus ca am mai făcut plăti parțiale aproape de 500 lei.

Va mulțumesc frumos și aștept un mesaj cu o lămurire.", intreaba un cititor, la Reclamatiibanci.ro

Raspuns:

Stimate domn,

Este ilegal sa fiti executat silit, in maxim 5 zile de la declararea creditului ca fiind scadent anticipat, dupa cum se arata in ntoficarea primita de la directorul general al Terra Credit (vezi foto).

Conform legii (OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori), bancile si IFN-urile pot declara creditul scadent anticipat doar dupa un numar de 90 de zile consecutive de restante.

Insa executarea silita nu poate fi declansata mai devreme de 3 luni din momentul in care banca va anunta ca imprumutul este scadent anticipat, adica trebuie sa-l platiti ingral, nu in rate, ca anterior.

Iata prevederile OUG 50/2010 privind executarea silita:

” (9) Creditorul poate declara creditul scadent anticipat după înregistrarea unui număr de 90 de zile consecutive restanță de către consumator.

(10) Perioada dintre declararea scadenței anticipate și declanșarea executării silite nu poate fi mai mică de 3 luni.

La solicitarea expresă a consumatorului, creditorul reduce această perioadă.

În cazul în care executarea silită nu este inițiată în cel mult 6 luni de la data declarării scadenței anticipate, începând cu ziua imediat următoare expirării acestui termen, creditorul nu va mai percepe dobânzi penalizatoare.

Prevederile alin. (9) și (10) se aplică și procedurilor derulate de entitățile care desfășoară activități de recuperare creanțe.”

Asadar, doar daca nu platiti ratele timp de 90 de zile consecutiv, banca, IFN-ul sau firma de recuperare poate declara creditul scadent anticipat, iar dupa alte minim 3 luni, poate initia executarea silita.

Dobanzile penalizatoare nu pot fi mai mari decat creditul

Trebuie sa fiti atent, insa, ca Terra Credit va poate calcula in continuare dobanzi penalizatoare, pana in momentul executarii silite.

Insa, conform legii privind contractele de credit (OUG 50/2010), „cuantumul dobânzilor penalizatoare nu trebuie să depășească principalul restant.”

De exemplu, daca dumneavoastra ati avut o restanta de 500 de lei, dobanzile penalizatoare nu pot fi mai mari de 500 de lei, ceea ce inseamna ca datoria totala nu poate depasi 1.000 de lei, fara cheltuielile de executare silita.

Conform OUG 50/2010 privind contractele de credit, dobanda penalizatoare poate fi cu cel mult 3 puncte mai mare fata de dobanda creditului, iar dupa declararea scadentei anticipate a creditului, dobanda penalizatoare poate fi cu maxim 2 puncte procentuale peste dobanda creditului.

Pe parcursul executarii silite prin poprire, este interzis de lege sa se perceapa dobanzi si penalitati.

Iata prevederile privind dobanzile penalizatoare din Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) nr. 50 din 2010 privind contractele de credit oferite consumatorilor:

"Rata dobânzii penalizatoare se calculează pe bază de procent fix ce nu poate fi mai mare de trei puncte procentuale, care se adaugă la rata dobânzii curente și se aplică la principalul restant.

După declararea scadenței anticipate, se poate percepe doar o dobândă penalizatoare, calculată pe bază de procent fix și care ce nu poate fi mai mare de două puncte procentuale, care se adaugă la rata dobânzii prevăzute în contract.

În toate cazurile, cuantumul dobânzilor penalizatoare nu trebuie să depășească principalul restant.

Pe parcursul procedurii de executare silită se interzice perceperea dobânzilor și a dobânzilor penalizatoare." 

IFN-urile si bancile, obligate de lege sa-i ajute pe cei care nu pot plati ratele la credite

Mai trebuie sa stiti ca legea obliga IFN-urile si bancile sa gaseasca solutii pentru a-si ajuta clientii care au probleme cu plata creditelor, din cauza dobanzilor mari.

Solutiile pot fi diminuarea dobanzilor, reducerea datoriei, amanarea platii ratelor sau restructurarea creditelor.

Iata ce spune articolul 39 din OUG 50/2010 privind contractele de credit, pe care IFN-urile trebuie sa o respecte:

"În cazul imposibilității consumatorilor de a accepta majorarea dobânzii, creditorul nu are dreptul să denunțe unilateral sau să rezilieze contractul. Creditorul trebuie să facă o propunere, transmisă în scris, de reeșalonare sau de refinanțare a creditului, în raport cu veniturile actuale ale consumatorului."

Asadar, sfatul meu este sa faceti o reclamatie la Terra Credit, in care sa va plangeti ca este ilegala executarea silita in termen de 5 zile de la scadenta anticipata.

In reclamatie mai solicitati o solutie amiabila de achitare a datoriei, conform prevederilor OUG 50/2010.

Citeste aici stirea integral

Ai probleme cu bancile sau IFN-urile? Scrie-ne aici si te ajutam!

Taguri: credite de consum  credite online IFN-uri  banca  Reclamatiibanci.ro  credite IFN  reclamatie IFN  Executare silita  Institutii Financiare Nebancare (IFN)  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Oferte de credite pe Facebook care sunt inselatorii sau fraude online (tepe)

Pe Facebook exista nenumarate oferte de credite care sunt tentative de inselatorie (tepe) sau fraude online. Metoda de inselatorie consta, in principal, in obtinerea de catre escroci a datelor personale si financiare (numerele si parolele cardurilor sau aplicatiilor bancare) prin detalii

Cum aș putea să previn fraudele cu cardul realizate de persoane din alte țări?

"O persoană apropiată a observat recent în aplicația băncii o serie de tranzacții din Italia. Ea a fost în țară în tot acest timp, așa că nu ar fi avut cum să facă acele tranzacții. Eu sunt client ING, așa că aș vrea să știu cum aș putea să evit acest detalii

Site-uri pentru tepe (inselatorii, fraude) cu credite

Va prezentam mai jos o lista cu site-uri promovate de Google prin care se dau tepe cu false credite: - quiz.vumrez.com - site promovat de Google pe site-ul Bancherul.ro, care are link catre un asa-zis chestionar cu valoarea creditului pe care vrei sa-l obtii, iar detalii

Bancile au inceput sa inteleaga ca au nevoie de o relatie pe termen lung cu consumatorul, nu de un castig rapid

• Majorările fiscale în 2025 pot fi: majorarea TVA, a impozitului pe profit sau a impozitului pe proprietăți – Ana Popescu • UniCredit a reevaluat creșterea economică la 1,7%, în scădere în anul 2024 și sub detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii