BANCI | Stirea Zilei

Piata financiara internationala intra in blocaj. Cine este urmatoarea victima?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-03-18 09:47

Tranzactiile financiare si împrumuturile interbancare aproape s-au oprit luni pe pietele internationale, pe fondul neîncrederii între bănci, după ce Bear Sterns a fost la un pas de a intra în faliment, fiind preluată, însă, la un pret foarte mic, de JPMorgan Chase.

Accesul băncilor la creditele negarantate acordate de institutii concurente a scăzut semnificativ, iar dealerii consideră că această piată a devenit foarte discriminatorie, împrumuturile depinzând de numele băncii.

Problemele de pe pietele monetare au fost reflectate de avansul ratei dobânzii interbancare la o zi în dolari (LIBOR) cu 80 de puncte de bază, aceasta fiind cea mai mare crestere zilnică înregistrată de la atacurile din 11 septembrie 2001.

"Băncile si institutiile se luptă pentru numerar, orice fel de numerar pot obtine. Totusi, aceasta este văzută ca o problemă a pietei americane pentru moment, sau oricum o dificultate a dolarului", a declarat un trader de la o bancă europeană.

El a mentionat cresterea relativ modestă înregistrată de ratele interbancare pentru depozitele la o zi în euro si lire sterline.

Ratele la care se realizează operatiunile pe piata monetară sunt volatile, iar analistii comentează că orice bancă care nu are fonduri pentru mai mult de o săptămână va avea probleme în a-si asigura numerarul necesar.

"Situatia Bear Stearns a accelerat limitarea creditării si criza de pe piata monetară. Aversiunea pentru risc a băncilor si sensibilitatea acestora la concurenti se va intensifica, ceea ce va majora presiunea existentă asupra fondurilor de hedging", a afirmat Dresdner Kleinwort, analist la Willem Sels.

Rezerva Federală a Statelor Unite (Fed) a luat, duminică, noi măsuri de urgentă pentru suplimentarea lichiditătilor de pe piata creditelor, prin reducerea dobânzii de discount la care acordă împrumuturi băncilor, solutie care nu a mai fost adoptată de la criza financiară din 1929.

Fed a redus rata cu discount aplicată împrumuturilor directe acordate băncilor cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25%, pentru a pune la dispozitia băncilor fondurile necesare.

Rezerva Federală a luat această măsură concomitent cu aprobarea unei finantări speciale pentru preluarea băncii de investitii Bear Stearns, de către JPMorgan Chase. În cadrul acestui acord, Fed a acceptat să finanteze active mai putin lichide ale Bear Stearns, în valoare de până la 30 de miliarde de dolari.

Totusi, temerile legate de faptul că alte firme s-ar putea confrunta cu o situatie asemănătoare Bear Stearns au influentat orice tranzactie încheiată.

Actiunile băncilor au înregistrat luni cele mai mari pierderi, de peste 3%. Astfel, titlurile UBS, Royal Bank of Scotland si Barclays au înregistrat un declin de peste 8%, în timp ce actiunile HBOS si Alliance & Leicester au pierdut peste 11% din valoare.

De asemenea, pretul titlurilor Lehman Brothers a scăzut cu peste 34%.

"Există multă incertitudine pe toate pietele după situatia Bear Stearns. Toată lumea se întreabă: Cine urmează? Există un Bear Stearns în Europa? Băncile de investitii ar putea începe să cedeze", a declarat analistul BNP Paribas Edmund Shing.

Traderii sustin că bănci importante au realizat operatiuni pe piata interbancară, în ultima săptămână, de numai 700 de milioane de lire sterline pe zi, si chiar mai putin de atât luni, comparativ cu media de câteva miliarde înregistrată anul trecut.

Banca centrală a Angliei a acordat luni împrumuturi de urgentă la trei zile, în valoare de 5 miliarde de lire, iar oferta a fost de aproape cinci ori suprasubsrisă, în contextul în care institutiile din sectorul financiar au nevoie urgentă de bani din cauza problemelor din domeniul creditării.

Oferta de creditarea a fost a doua operatiune asa de "exceptională" a băncii, de la începutul problemelor de pe pietele internationale, în vara anului trecut.

Ratele la împrumuturile interbancare acordate pe trei luni erau au 75 de puncte de bază peste nivelul ratelor Băncii Centrale Europene (BCE), comparativ cu 40 de puncte de bază la începutul lunii martie. Diferenta a atins un nivel maxim de circa 90 de puncte la sfârsitul anului trecut.

Reprezentantii BCE au refuzat să comenteze, în pofida speculatiilor existente pe pietele financiare legate de o nouă suplimentare a lichiditătii, si chiar de o reducere a ratei de politică monetară.

Şeful Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, a afirmat că criza de pe pietele financiare mondiale s-a înrăutătit si că riscul ca acesta să se extindă la nivelul întregii economii a crescut.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii