ECONOMIE | Stiri economice

Pensia medie pentru limita de varsta a atins pragul de 1.800 lei. Femeile primesc trei sferturi din ce incaseaza barbatii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-08-20 16:36

Pensia medie pentru limită de vârstă a atins pragul de 1.800 lei în luna iulie 2021, potrivit datelor publicate de Casa Națională de Pensii Publice. Este o valoare cu aproape 15% mai mare față de aceeași lună a anului precedent, când se situa la 1.566 lei, și a reprezentat aproximativ 51% din cel mai recent venit salarial mediu net comunicat de INS.

Numărul de beneficiari pentru care s-a calculat acest indicator, mult mai relevant decât amestecarea cu alte tipuri de venituri calificate drept pensii (invaliditate, urmași etc.), a fost de 3.654.769 persoane, dintre care 2.034.593 femei (aproximativ 4 din 7). De reținut, însă, au fost incluse în calcul și persoanele în vârsta care nu au îndeplinit stagiul minim de cotizare.

Precizarea are importanță deoarece în cazul salariaților este vorba despre persoane care lucrează aproape integral cu program complet, ceea ce afectează compararea veniturilor.

În plus, sumele prezentate nu reprezintă doar banii în mână, precum la pensionari, ci și echivalentul în bani al unor beneficii oferite de angajatori, care ar corespunde cu facilitățile oferite de stat pentru pensionari, mai greu de cuantificat dar cu efect important în nivelul lor de trai.

Relevant pentru diferențele de gen, dincolo de faptul că sunt mult mai multe femei care mai ajung să beneficieze de pensie decât bărbați, este ecartul pronunțat între nivelul mediu al pensiei la bărbați (2.093 lei, adică 60% din salariul mediu pe economie) și la femei (1.567 lei, respectiv doar 45% din salariul mediu pe economie).

România fiind recunoscută drept o țară europeană în care diferențele de plată pentru aceeași muncă sunt minore în funcție de sex, rezultă că duratele de muncă diferă semnificativ iar slujbele ocupate sunt net diferite. Asta dincolo de faptul că, paradoxal, stagiul de cotizare legal mai mic în ani de muncă la care se raportează punctajul cumulat favorizează în prezent obținerea unui cuantum mai mare al pensiei lunare de către femei în raport cu bărbații.

De aceea, faptul că femeile primesc în medie 75% din cât încasează bărbații și constituie principala categorie care are probleme cu sărăcia cronică la bătrânețe ar trebui analizat mai atent. Iar măsurile de prevenție luate din timp, dincolo de revenidicările care ridică pensia tuturor pentru a compensa veniturile relativ reduse față de salarii doar în cazul unora.

Asta pornind chiar de la nivelul de educație și de pregătire profesională. Interesant, în cazul pensionării anticipate, dincolo de faptul bizar că nivelul mediu este cu peste o cincime mai mare decât în cazul limitei de vârstă (pensionarii tineri au pensii semnificativ mai mari decât cei în etate) se poate observa că diferența între bărbați și femei este cu mult mai redusă (cu o medie de 2.102 lei, acestea au 92% din venitul, situat la 2.282 lei, al acestora).

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



-5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024

Deficitul bugetului general consolidat după primele nouă luni ale anului a fost de 96,2 miliarde de lei (-5,44% din PIB-ul estimat la 1.768,8 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor. Este un rezultat mult mai slab detalii

Prețurile industriale - scădere în august dar indicele anual a continuat să crească

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a scăzut cu 1,13% în august 2024 față de luna anterioară, potrivit datelor comunicate de INS. Cu toate acestea, indicele anual a crescut marginal (de la 2,62% până la 2,67%), ceea ce a detalii

România, pe locul 4 în UE la scăderea prețurilor agricole

România s-a situat în T2 2024 pe locul patru între statele membre UE în ce privește scăderea prețurilor din agricultură, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu o valoare de circa -9%, țara noastră apare imediat după podiumul detalii

Industria prelucrătoare, evoluție neconvingătoare pe luna iulie 2024

Potrivit INS, producția industrială a avansat cu 3% în iulie 2024 față de luna anterioară pe seria brută, dar a scăzut cu 3,4% în varianta ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Totodată, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii