BANCI | Educatie financiara

OTP Bank lanseaza un program de conversie a creditelor din CHF in lei sau euro, cu o reducere substantiala a datoriei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-12-07 17:28

OTP Bank va lansa in aceasta saptamana un program de conversie a creditelor din franci elvetieni (CHF) in lei sau euro, care prevede o reducere substantiala a datoriei, astfel incat ratele celor 10.500 de clienti vizati sa scada la nivelul din decembrie 2014, inainte de aprecierea francului.

Constantin Mares, responsabilul programului de conversie din cadrul OTP Bank, a precizat, intr-un interviu acordat Bancherul.ro, ca solutiile de conversie vor fi personalizate, banca urmand sa suporte costuri de 400 de milioane de lei, in conditiile in care toti cei 10.500 de clienti vor accepta conversia.

La aceste costuri cu conversia se adauga cele de 1 milion de lei lunar pe care OTP Bank si le-a asumat pe parcursul ultimelor 11 luni, pentru a veni in sprijinul clientilor afectati de aprecierea francului, prin masuri de reducere a dobanzilor.

Pentru noi este insa mult mai important sa restauram increderea consumatorilor in sistemul bancar si in solutiile pe care le punem la dispozitia lor si ne dorim sa restabilim o relatie sanatoasa cu clientii nostri, bazata pe incredere reciproca”, spune Mares.

O faza pregatitoare lansarii programului de conversie a fost cesionarea catre OTP Bank Romania a tuturor creditelor externalizate in cadrul grupului, clientii fiind informati in acest sens prin notificari scrise trimise in termenul legal, fara ca acest lucru sa afecteze in vreun fel conditiile actuale de derulare a respectivelor credite.

Programul va putea fi accesat inclusiv de clientii cu intarzieri de maxim 90 de zile la plata ratelor lunare, inregistrate la momentul conversiei. In plus, in cazul in care restantele depasesc nivelul celor 3 luni de zile, clientii au posibilitatea sa acopere o parte din sumele restante de plata astfel incat intarzierile lor sa nu depaseasca cele 90 de zile, incadrandu-se astfel in termenii programului.

OTP Bank a fost una dintre primele banci care au adoptat in ianuarie, dupa aprecierea substantiala a francului fata de leu, masuri de reducere temporara a dobanzilor la creditele in CHF pentru clietii sai. Acum, OTP Bank este a doua banca, dupa Banca Transilvania (BT), care lanseaza un program de conversie cu o reducere importanta a datoriei, dupa modelul de succes aplicat de BT clientilor Volksbank, care au beneficiat de un discount de 22% din valoarea creditului.

Si Bancpost a anuntat, la mijlocul lunii septembrie, o ofera de conversie a creditelor din CHF in lei, dar care prevedea doar o reducere temporara a dobanzilor, timp de 3 ani, oferta despre care nu s-a mai auzit nimic pana in prezent, astfel ca cel mai probabil este posibil sa fi fost un esec. Reprezentantii bancii nu au raspuns pana acum intrebarilor puse de Bancherul.ro cu privire la rezultatele programului.

Conform datelor furnizate Bancherul.ro de catre BNR, numarul creditelor in franci elvetieni (CHF) detinute de romani la un numar de 7 banci a scazut cu 19.513, echivalentul a 2,8 miliarde lei, in primele noua luni din acest an, de la 74.849 in decembrie 2014 la 55.336 in septembrie 2015.

Dintre cele 19.513 credite in CHF convertite in lei sau euro, 14.712 de credite, echivalentul a 2,2 miliarde lei au fost cele ale Volksbank, preluate de Banca Transilvania. (vezi aici detalii).

Cum ati ajutat clientii cu credite in CHF, dupa aprecierea semnificativa a francului in ianuarie 2015?

Constantin Mares: La inceputul anului 2015, OTP Bank a reactionat rapid la evolutia neasteptata a cursului de schimb valutar si a fost prima institutie bancara ce a oferit solutii temporare pentru clientii cu credite in franci elvetieni (CHF).

Constantin Mares, Manager de Proiect, Program CHF, OTP Bank Romania
Constantin Mares, Manager de Proiect, Program CHF, OTP Bank Romania

Pe parcursul ultimelor unsprezece luni, banca a promovat si aplicat in permanenta mai multe masuri, pentru a veni in sprijinul clientilor. Astfel, in primele doua luni ale anului 2015 (ianuarie - februarie), rata de dobanda a fost redusa temporar cu 1,5-2 puncte procentuale pentru o perioada de trei luni. Masura aplicata in luna martie a vizat reducerea temporara a ratei de dobanda cu 1.25-2 puncte procentuale pentru o perioada de doua luni. Incepand din aprilie, clientii au putut beneficia de o scadere temporara a ratei de dobanda cu 0.50-2 puncte procentuale pentru o perioada de trei luni. In cel de-al doilea trimestru, pe langa reducerea ratei de dobanda aplicata, a fost diminuat si nivelul marjelor de dobanda aplicabile creditelor pentru toate imprumuturilor in CHF cu  valoarea negativa a indicelui LIBOR 3M CHF de -0.92%.

Incepand cu sfarsitul lunii aprilie si pana la finalul lunii septembrie, a fost aplicata o reducere temporara a ratei de dobanda cu 1-2 puncte procentuale pentru o perioada de sase luni. Aceasta masura, coroborata cu nivelul negativ al LIBOR 3M CHF, a asigurat clientilor rate lunare mai mici decat echivalentul lor in lei din luna decembrie a anului 2014. Totodata, a fost diminuat nivelul marjelor de dobanda aplicabile creditelor pentru toate creditele in CHF cu  valoarea negativa a indicelui LIBOR 3M CHF de -0.79% valabil pe parcursul celui de-al treilea trimestru din 2015, diminuarea fiind aplicata concomitent cu reducerea marjelor de dobanda.

Un alt discount temporar al ratei de dobanda cu 1-2 puncte procentuale pentru o perioada de patru luni a fost aplicat incepand cu primele zile ale lunii octombrie, acesta fiind valabila si in prezent. Prin coroborarea reducerii cu nivelul negativ al LIBOR 3M CHF, clientii au putut beneficia si de aceasta data de rate lunare mai mici decat cele in echivalent lei din decembrie 2014.

Pentru reducerea dobanzilor, banca aloca in fiecare luna peste 1 milion de lei. 

De altfel, OTP Bank este printre primele banci din Romania care a introdus, inca din 2009, un program dedicat protectiei clientilor care intampina dificultati in rambursarea ratelor lunare la credite. 

Pentru a veni si mai mult in sprijinul clientilor, OTP Bank Romania va lansa in aceasta luna un program de conversie a creditelor in CHF, care sa le asigure clientilor un management imediat si echilibrat al creditelor respective. In baza lui, banca va oferi clientilor o reducere substantiala a datoriei actuale de plata, suma ramasa dupa acest discount urmand a fi convertita in RON sau EURO, la alegerea clientilor. Clientii vor beneficia de dobanzi competitive pentru sumele convertite, astfel incat sa ajunga la rate mai mici decat cele din luna decembrie a anului trecut.

Care au fost efectele acestor masuri asupra clientilor bancii? Cu cat le-au scazut ratele la credite?

Constantin Mares: Ca urmare a aprecierii substantiale neasteptate a francului elvetian, OTP Bank Romania a fost prima banca ce a intreprins, a comunicat si a aplicat, incepand din 16 ianuarie 2015, solutii reale, consistente si eficiente pentru clientii sai cu credite in CHF. Scopul masurilor a fost acela de a reduce semnificativ impactul cresterii accelerate a cursului CHF asupra ratelor lunare de rambursare si de a asigura o rata lunara datorata in echivalent lei cat mai apropiata de nivelul aferent lunii decembrie 2014.

Pana in prezent, un procent de peste 50% din numarul total de credite a beneficiat de solutiile de reducere temporara a ratei de dobanda, generand o cheltuiala din partea bancii de aproximativ 1 milion de lei alocati in fiecare luna in care am continuat sa aplicam astfel de masuri.

Ce trebuie sa stie (cum sa se pregateasca) clientii OTP Bank in perspectiva programului de conversie a creditelor in CHF?

Constantin Mares: Masurile concrete propuse pana in prezent clientilor au fost menite sa ii ajute real si in mod clar pe cei afectati negativ de aprecierea substantiala si neasteptata a francului elvetian.

Solutiile pe care le vom lansa in aceasta luna vor fi personalizate si pe termen lung si sunt menite sa asigure un management imediat si echilibrat al creditelor in CHF. Acestea reprezinta un demers strategic pe care ni l-am asumat ca urmare a preocuparii noastre constante pentru nevoile clientilor si accesul lor la produse si servicii de calitate, demers care va atrage cu siguranta costuri mult mai ridicate din partea bancii decat cele efectuate de companie pana acum. Estimam un cost de aprox. 400 mil. de lei in cazul in care toti clientii vor dori intrarea in programul de conversie. Pentru noi este insa mult mai important sa restauram increderea consumatorilor in sistemul bancar si in solutiile pe care le punem la dispozitia lor si ne dorim sa restabilim o relatie sanatoasa cu clientii nostri, bazata pe incredere reciproca. O faza pregatitoare lansarii programului de conversie a fost cesionarea catre OTP Bank Romania a tuturor creditelor externalizate in cadrul grupului, clientii fiind informati in acest sens prin notificari scrise trimise in termenul legal, fara ca acest lucru sa afecteze in vreun fel conditiile actuale de derulare a respectivelor credite.

Prin noul program, clientii vor beneficia de reduceri substantiale ale datoriei actuale de plata, suma ramasa dupa acest discount urmand a fi convertita in RON sau EURO, precum si de dobanzi competitive pentru sumele convertite. Programul se va adresa unui portofoliu de 10.500 de clienti cu credite in CHF si va putea fi accesat inclusiv de clientii cu intarzieri de maxim 90 de zile la plata ratelor lunare, inregistrate la momentul conversiei. In plus, in cazul in care restantele depasesc nivelul celor 3 luni de zile, clientii au posibilitatea sa acopere o parte din sumele restante de plata astfel incat intarzierile lor sa nu depaseasca cele 90 de zile, incadrandu-se astfel in termenii programului.

Acestia vor fi informati cu privire la solutiile pe termen lung pe care le-am identificat si modul in care vor putea apela la ele in momentul in care vom lansa noul program.

Comentarii

chris
Sansa
Sa vedem mai intai in ce consta oferta, concret, cat este reducerea efectiva, ce pierderi ale clientilor (provocate tot de OTP prin clauza de dobanda si cresterea marjei fixe) vor fi acoperite si cat suporta din riscul valutar la efectuarea conversiei. Se pot spune multe cuvinte ce dau din coada... Au o sansa fantastica pentru a se reabilita in ochii propriilor clienti. Sper sa nu o rateze!

cristi
CARE REDUCERE - O SA VEDETI VOI PRAF IN OCHI
Nu va asteptati la minuni, nu o sa renunte usor la profituri "contabile" posibile ........... mai bine sa nu plateasca toti clientii decat sa se gandeasca la posibilitatea de a achita toti debitorii la profituri mai mici. Ei calculeaza pierderea contabila...... de exemplu 100 clienti cu un sold de 5.000.000 CHF ..... echivalentnul a 20.600.000 lei... Vor reduce soldul cu 15% adica 750.000 CHF, adica 3.090.000 lei. Acum ca sa va faceti o idee ca in acesti 7-8 ani ati platit suma de 3.000.000 CHF din care 2.000.000 CHF dobanzi si comisioane... La cat e dispusa banca sa renunte, la 750.000 CHF, in conditiile in care clientilor li s-au dublat expunerea. E cumplit, trist si oricum ar fi bancile nu vor renunta...... A si mai e ceva pe urmatorii 15-23 ani ramasi banca va mai lua de la voi inca 3.000.000 CHF dobanzi, comisioane... Frumos si ei vorbesc de incredere.

alex
Pastile
Cristi ia-ti pastilele dupa care daca leacurile mai functioneaza la tine o sa iti dai seama ca de fapt tu ai luat un cre....dit la care tre sa platesti do...banda si culmea nesimtirii tre sa dai si banii ina...poi. Daca voiai sa primesti ceva de la banca treduia sa iti faci depozit sau mai pe romanesti sa bagi banii la banca. Ti-am explicat ca zanul de la BT in termeni simpli asa ca nu mai visa la pomeni, poate de alea electorale ca vin alegerile, cine stie poate pica un pix un calendar o litra de ulei.

Ovidiu
#alex
:):) omul credea ca e mokka.. si acum face parte din miscarea "indignez-vous":):)

alex
@ovidiu
Poate din miscarea Je suis debiteur

marc
Papusoii
Alex si Ovidiu, cum va mai dati voi dreptate unul altuia. Aveti si motiv de distractie. Se rade mult prin bancile romanesti. Sa nu se transforme in ranjete, cu noua lege, aveti grija! Parca sunteti cei doi batranei din papusile Muppets...

Ovidiu
#Marc
radem de prosti, stii cum se zice... singurul lucru infinit pe lume e prostia umana.... si plangem ca atatia oameni se chinuie sa isi ramburseze datoriile pe imobilele care si le-au luat in varful pietei imobiliare si ca de obicei in Romania o minoritate tot spera sa dea o tzeapa... bancilor.. statului nu conteaza. Vrei s astii ce dobanda am platit eu in ultimii 7 ani??? Diferenta e ca nu dau vina pe nimeni pentru deciziile mele idiaote gen cumparat imobile in criza pe credit... Sunt curios daca imobilele ar fi crescut mai se plangea cineva de dobanzi sau nu ar fi fost super haios sa initieze bancile darea in plata??:):):):) Oamenii normali se concenteaza pe eliminat comisoane abuzive sau diminuat dobanzi nejustificate, nu vor pomeni. Deehhh, e ca la vot... unii cu speranta.. altii cu galeata si micii...

alex
@marc
Stimate Marc noi batranei am imbatranit dar am devenit mai intelepti spre deosebire de altii care au ramas tot prosti si cauta in continuare moduri sa exceleze in prostie in loc sa invete ceva din ea si sa nu o mai repete. De la telefoane mobile pana la imobiliare prostia la romani e nemarginita - nu invatam niciodata mai bine cu iphone si frigideru gol

cristi
Plesneste tara asta de destepti si intelepti
@Alex si #Ovidiu. In momentul in care ziceti voi ca radeti de prosti cu siguranta nu sunteti nici inteligenti si nici intelepti, mai iute inculti. @Marc nu e cazul sa te chinui cu astfel de destepti, lasa-i sa crape de ras, atata pot. @Ovidiu - daca ar fi crescut pretul la imobile, atunci leul se aprecia puternic, iar bancile aveau solutia prinsa in contracte privind marja fixa + Bubor, Euribor, etc.....

cosmin
SUCCES
Legea de dare in plata e ok, altfel o atacau la Curtea Constitutionala, nu se riscau bancile sa mearga la ruleta. Ce e foarte urat din partea BNR-ului pozitia pe care o manifesta fata de asa zisi samsari. Daca facem o analogie pentru clientii care au credite in CHF bancile sunt samsari. Este exact situatia in care s-ar afla bancile daca s-ar aproba legea de dare in plata. Pai bine ma bancheri de doi lei chiar vreti sa invartiti legile asa cum doriti voi ca acestea sa iasa bine. Cand e vorba sa plateasca cetatenii Romaniei, apai sa plateasca pana crapa, iar cand s-a schimbat roata, hopa stai asa ca nu e bine. Pana acum am tot dat vina pe BNR, dar in afara ca protejeaza sistemul bancar din punct de vedere al stabilitatii financiare pe care pe undeva ii inteleg, din pacate am ajuns la o concluzie destul de trista, in sensul ca BNR-ul nu are suficienta putere de a controla bancile asa cum si-ar dori sau cum ne-am fi dorit si in momentul de fata este prinsa intr-o capcana destul de urata, intre clienti, banci si obiectul lor de activitate. Ca obiect de activitate au obligatia de a asigura stabilitatea sistemului bancar si stabilitatea sistemului financiar, pe de cealalta parte stiu foarte bine ca bancile au abuzat cu dobanzi si penalitati mult peste puterea de rambursare a clientilor, de asemenea contractele contin foarte multe clauze abuzive. Aici din pacate as fi dorit ca BNR sa fi avut posibilitatea de a detine mai multe parghii privind dobanzile si comisioanele percepute clientilor la un nivel decent. De asemenea as fi dorit ca recomandarile BNR-ului catre banci de a gasi solutii fata de clientii defavorizati de moneda CHF sa fie cat mai active. Au ratat sansa de a se apropia de clienti, dar inca nu e tarziu. Nu sunt asa de multi clienti si cu putina gandire pozitiva se puteau gasi solutii mai bune. Asa cum a avertizat si Isarescu, piata va regla aceste polite catre banci, iar daca nu esti fair cu ea platesti cat mai scump aceasta polita. Cand vor intelege bancile ca intr-un business trebuie sa fi corect altfel te va paste falimentul...... , atunci se va schimba si viziunea fata de clienti..Pacat ca o mare parte din contracte nu prevedea ca in cazul cresterii cu peste 20% a cursului valutei, oricare ar fi ea acestea sa fie shimbate in moneda locala.

alex
bai cristi
Bai cristi cand afirmi 'daca ar fi crescut pretul la imobile, atunci leul se aprecia puternic' pe baza instinctului tau feminin ai ajuns la concluzia asta? Pretenas pt tine tre sa se dea o lege noua numita 'Darea pe la biblioteca' locul ala cu almanahe multe unde gasesti unul Economie Politica, nu prea are poze dar e interesant.

cristi
Mare e gradina Domnului si multi au mai sarit gardul
@Alex - mai vorbim peste 2ani sa vedem daca iti mai este asa de bine......Referitor la dobanzi si comisioane sunt relativ mici in comparatie cu dublarea expunerii din cauza cursului,.., Daca vrei sa fi intelept atunci opreste-te din ras, si incearca sa gasesti o solutie pentru acele familii care soarta nu le-a fost asa de favorabila ca si tie. Sunt situatii unde intr-o familie doar un parinte lucreaza si si-au luat cu speranta un credit pt o locuinta amarata nu sa-si ia vila la mare si dupa ce un dastept ca tine ia zis sa ia credit in CHF ca o sa fie bine si din rata de 500 lei s-a facut rata 1.000 lei. Au platit cu buna credinta ani la rand iar acum numai pot, iar bancile nu numai ca-i dau afara din casa, le popresc si veniturile .... Acesti oameni nu si-au dorit decat un credit corect ...... dar e prea mult sa intelegi acest lucru inteleptule...asa ca razi in continuare...

Ovidiu
#cristi
pai de ce au credite in CHF? ca s-au intins mai mult decat le era plapuma (vroiau un credit mai mare decat puteau lua in EUR..)? sunt bancile de vina ca toti (romani, evrei, irlandezi..) cumparau terenuri in zor de ziceai ca e petrol sub ele? sunt bancile de vina ca la noi la romani inca stai cu BMWul luat pe datorie sub geamul garsonierei confort II? asta e comportament social decent? daca legea vroia sa ii ajute pe amaratii descrisi de tine de ce nu are prag maximal, de ce nu pomeneste de rata vs. venituri, de ce nu se refera strict la locuinta familiei? Crezi ca din greseala?

Ovidiu
#cosmin
mai intereseaza-te cine are VOIE sa atace la curtea constitutionala legea ACUM....bancile o pot ataca direct doar la primul litigiu.. cat despre sanse... fiind retroactiva.. si incalcand Codul Civil.. tu ce zici? are?:):):)

cristi
M-ai convins
Esti chiar prost, noi vorbim de legea de dare in plata, de garantii imobiliare care au avut destinatie locuinta, nu de cei care si-au luat BMW-uri sau si-au ipotecat casa sa se distreze cu amantele prin Grecia sau Spania. Dar daca atat poti asta e .... oricum nu se poate discuta cu tine. Nu-si doreste nimeni pomeni electorale idi...... ci doar sa plateasca un pret corect nu camatarie. Dupa capul tau toti sunt prosti, mai ales Parlamentul Croatiei, al Ungariei, Poloniei, etc unde s-au luat masuri de inghetare a cursului CHF sau de reducere a soldului. Vedem ca dai lectii la toti ..... asta spune multe.... ai aceeasi mentalitate cu cei care lucreaza in banci, va lipseste viziunea de ansamblu......

Ovidiu
#cosmin
prost esti tu ba corigentule... legea nu are treaba doar cu locuinta debitorului, poate s afie orice alt tip d eimobil, teren, cas ade vacanta, vila de 1 mil. EUR, al 7lea apartament etc...cat despre BMW ala era un exemplu al romanului tipic, care are datorii de 80% din salariu, numai sa merga fundul lui in BMW, sau sa vorbeasca la Iphone etc... apropo o parte din astea sunt luate cu credite cu ipoteca, iar rahatul ala d elege facuta pe genunchi d e2 prosti la dicatrea grabita a lui Piperea nu specifica clar nici macar ca e STRICT pentru credite ipotecare... deci stai dracu in banca ta.. citeste mai cu atentie... si roaga-te oricui vrei tu sa se faca Curtea Constitutioanala cand va fi sesizata ca nu vede problemele legii:):):) si poatre imi spui tu in ce tara europeana e legea asta sub forma asta?

alex
Amanetatule
Dar de ce peste 2 ani draga Cristi asa mult iti ia tie sa citesti o carte? Din comentariile tale cred ca si 2 ani e o aproximare optimista. Pretenas mie mi-e bine si acum si peste 2 ani ca nu mi-au luat ca vitelul credit in CHF si inca 2 carduri de credite sa imi iau blugi in rate. Tu esti un amanetat frustrat care cauta vinovati pentru propria prostie - prostul moare de grija altuia si de evolutia cursului valutar :)))))

cristi
2 Luseri intr-unul singur
#marc. Ai avut dreptate, Ovidiu si alex e un singur user ..... bravo bre, esti postac care se uita in oglinda si se pupa cat de destept esti....vezi sa nu-ti crape capul de atata inteligenta. Inainte a face pe cineva vitel ai grija sa nu te uiti in oglinda ca s-ar putea sa vezi ce MMMMMUUUUUU zace la tine in casa.

Ovidiu
mama prostilor e mereu gravida
nici cu maica-ta nu as imparti userul daramite cu un strain... creierul ala al tau mic de austrolopitec cum s-a gandit ca cineva are nevoie sa scrie cu 2 useri diferiti ca esti tu prost? Sau esti socat ca sunt mai multi oameni carora ideile tale le starnesc in cel mai bun caz .. zambete??

cristi
Hahaha
Merci ca ma faci sa rad......Dumnezeu sa-ti limpezeasca mintea si pace tie ca esti tare tulburat, te scuturi rau de tot de parca tu suferi .......

alex
Cum te face pe tine un luser :))
Oglinda oglinjoara cine e cel mai amanetat din tara? Iar oglinda ce graia Cristi! Cristi! dupa care reflecta CHF si radea pana se spargea :)) Berbecule care esti tu berbec nici oglinda nu face fata la cat de 'cult' esti, gaseste-ti un loc de dat cu capul si nu mai posta prostii pe aici.

Ovidiu
e doar inceputul
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-20656518-fratele-initiatorului-legii-darii-plata-cosmin-zamfir-are-credit-720-000-euro-judeca-prezent-institutia-credit-motiv-clauze-abuzive.htm

cristi
sau sfarsitul
@Ovidiu unui sistem bancar corupt si inechitabil

cristi
ce zici
http://www.paginadebanci.ro/sprijin-pentru-darea-in-plata-de-la-asociatia-europeana-a-consumatorilor-beuc/

cristi
oricum va fi nasol pt toti si pt banci si pt clienti
Nu i-am dat nici eu si nici tu credit blondei, sau samsarului x sau y.., ci niste personaje mioritice din sistemul bancar. Acum sunt anchetati de DNA. Nu am mentionat ca legea de dare in plata este buna si de fiecare data am zis ca nu va rezolva problema reala a celor cu situatii nasoale, iar a face acum dupa atatia ani pe desteptii ca bancile si BNR-ul a favorizat aceasta moneda stim f bine pt ce, da - cea mai ieftina finantare la momentul respecrtiv. Problema care trebuia pusa atunci nu acum, doresti sa iei un apartament ok pai atunci la cat te incadrai in lei puteai sa iei si CHF. Asa au favorizat aceasta moneda..... CHF a avut stabilitate 20 de ani iar bancile au mentionat ca nu vor fi probleme....... intotdeauna dupa razboaie apar eroii....

client bancar
DE PROIECTUL DE INGHETARE CURS CHF
ce se mai aude..... a ramas in dezbatere..... a trecut aproape un an. Si un melc reusea sa mearga intr-o directie numai Parlamentul PSD nu face nimic. Sa numai ziceti la nimeni ca sunteti de stanga, ca voi cu mana dreapta adunati averi... DRAGNEA pacat de tine si experienta ta .......

YODA
ADEVARATA PROVOCARE
a BNR-ului si a bancilor trebuie sa fie gasirea de solutii de rambursare a tuturor creditelor luate de clienti. Legea de dare in plata nu va rezolva problema reala a clientilor. Avand in vedere declansarea crizei din 2008 bancile si BNR trebuia sa gaseasca solutii privind plata creditelor. Solutii ce puteau si pot fi oferite si in prezent: statul sa preia la un pret redus imobilele de la banci pentru clientii care au achizitionat aceste imobile si sa le inchirieze acestora pentru un pret modic, initial pana isi pot reveni; rambursarea creditelor in RON si asumarea unor ,,pierderi''' ale bancilor, de fapt diminuarea profitului ca pe termen lung sunt in profit, decat sa nu recupereze nimic; acordarea in alta valuta decat moneda de obtinere a veniturilor interzisa; cei care au luat credite in CHF acolo este imperios necesar gasirea unor solutii viabile; si pot continua. Daca bancile si BNR se implicau in gasirea unor solutii nu se ajungea la aceasta lege. Din pacate sunt conducatori slabi, fara coloana si cu frica de raspundere pentru a-si apara scaunele. Sistemul bancar in prezent numai raspunde unei realitati economice. Cine sa mai aiba incredere in acestea daca dupa cativa ani de achitat te trezesti ca trebuie sa dai mai mult decat ai luat, bineinteles fara dobanzi ai comisioane. Pentru cei care au luat imobile pentru a face un business este clar ca si-au asumat si anumite riscuri, ca la bursa, dar pentru cei care si-au luat un imobil pentru locuinta acestia trebuie protejati, ei nu avut scopul de a se imbogati peste noapte, ci s-au luptat sa aiba o viata normala. Daca pe acesti clienti ii distrugi, ai distrus sistemul bancar. Daca nu faceti distinctie si nu aparati pe acesti clienti atunci ai distrus familia societatii romanesti. S-A DISTRUS INCREDEREA IN SISTEMUL BANCAR SI O SA O PUNEM CU TOTII. Cine va plati, pai tot sarantocul de roman, nu bogatasii.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Oferte de credite pe Facebook care sunt inselatorii sau fraude online (tepe)

Pe Facebook exista nenumarate oferte de credite care sunt tentative de inselatorie (tepe) sau fraude online. Metoda de inselatorie consta, in principal, in obtinerea de catre escroci a datelor personale si financiare (numerele si parolele cardurilor sau aplicatiilor bancare) prin detalii

Cum aș putea să previn fraudele cu cardul realizate de persoane din alte țări?

"O persoană apropiată a observat recent în aplicația băncii o serie de tranzacții din Italia. Ea a fost în țară în tot acest timp, așa că nu ar fi avut cum să facă acele tranzacții. Eu sunt client ING, așa că aș vrea să știu cum aș putea să evit acest detalii

Site-uri pentru tepe (inselatorii, fraude) cu credite

Va prezentam mai jos o lista cu site-uri promovate de Google prin care se dau tepe cu false credite: - quiz.vumrez.com - site promovat de Google pe site-ul Bancherul.ro, care are link catre un asa-zis chestionar cu valoarea creditului pe care vrei sa-l obtii, iar detalii

Bancile au inceput sa inteleaga ca au nevoie de o relatie pe termen lung cu consumatorul, nu de un castig rapid

• Majorările fiscale în 2025 pot fi: majorarea TVA, a impozitului pe profit sau a impozitului pe proprietăți – Ana Popescu • UniCredit a reevaluat creșterea economică la 1,7%, în scădere în anul 2024 și sub detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii