BANCI | Stirea Zilei

Noi reglementari privind supravegherea la nivel european a agentiilor de rating

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2010-06-04 15:52

Noul sistem european de supraveghere a sectorului financiar, adoptat anul trecut de către liderii UE, prevedea deja propuneri de reglementare vizând agenţiile de rating. Acestea revin acum în prim-plan, în contextul solicitărilor repetate de a supraveghea mai atent aceste companii private, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

Agenţiile de rating sunt cele care le furnizează investitorilor informaţii privind riscurile activelor de pe piaţă. De aceea, acestea joacă un rol important în asigurarea stabilităţii pieţelor financiare şi au un impact major asupra disponibilităţii şi costurilor creditelor. În ultima perioadă, agenţiile au fost acuzate de faptul că, subestimând riscurile, au contribuit la criza financiară. Mai mult, se pare că modul în care au acţionat acestea a agravat criza datoriilor prin care trece Grecia.

Până acum, măsurile de supraveghere financiară s-au luat în mare parte la nivel naţional. Noul sistem propune crearea unei autorităţi europene de supraveghere care să ţină sub observaţie directă şi exclusivă agenţiile de rating de credit înregistrate în UE (inclusiv filialele din Europa ale unor agenţii situate în afara UE). Trei dintre cele mai cunoscute agenţii (Fitch, Moody's şi Standard & Poor's) îşi au sediul la New York.

Conform măsurilor prezentate astăzi, autoritatea în domeniul valorilor mobiliare, care ar urma să intre în funcţiune până în 2011, ar avea competenţa de a lansa anchete, de a desfăşura inspecţii şi de a propune penalităţi şi amenzi. Instituţiile de credit, băncile şi firmele de investiţii vor trebui să comunice informaţiile şi agenţiilor cu care nu colaborează, ceea ce le-ar permite acestora să realizeze ratinguri independente.

Se estimează că supravegherea centralizată a agenţiilor ar aduce multiple avantaje: mai multă transparenţă a operaţiunilor, o mai bună protecţie pentru investitori şi o concurenţă mai strânsă în rândul agenţiilor de rating.

De asemenea, Comisia a lansat o consultare publică privind guvernanţa corporativă în sectorul financiar (atât pentru bănci, cât şi pentru societăţile de asigurări). Printre aspectele supuse discuţiei se numără modalităţile de supraveghere a activităţii cadrelor de conducere şi posibilitatea de a implica mai mult supraveghetorii financiari în guvernanţa corporativă.

În plus, consultarea vizează politicile de remunerare care ar putea fi utilizate în sectorul bancar pentru a descuraja asumarea unor riscuri excesive. Comisia a publicat deja câteva recomandări privind aceste politici, însă în două rapoarte ale UE, publicate astăzi, se arată că multe ţări nu le-au pus încă în aplicare.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii