Mugur Isarescu relateaza istoria tiparirii bancnotelor in Romania
Autor: Bancherul.ro
2011-11-17 16:22
Doamnelor si domnilor∗,
Distinsă audientă,
Am deosebita plăcere de a vă ura tuturor bun venit la Banca Natională a României, care este astăzi gazda unui simpozion cu o tematică deosebit de interesantă: "Istoria bancnotei românesti - 130 de ani de la imprimarea la Bucuresti a primei bancnote emise de Banca Natională a României".
Dacă anul trecut am marcat atât împlinirea a 130 de ani de la înfiintarea institutiei noastre, cât si 140 de ani de existentă a Monetăriei, iată că acum consemnăm o cifră rotundă de la emiterea celei dintâi bancnote românesti.
Aceasta a fost realizată în atelierele Serviciului Fabricarea Biletelor din cadrul Băncii Nationale – vechea denumire a actualei RA Imprimeria BNR. Acest simpozion constituie un nou pas pe care Banca Natională doreste să îl realizeze în directia promovării cunoasterii de către public a istoriei sistemului monetar national.
Demersul nostru este motivat de convingerea că dincolo de rolul lor bine definit în economie, banii pot oglindi cu acuratete aspecte relevante pentru istoria, cultura si civilizatia oricărui stat. De asemenea, ei pot reprezenta o sursă pretioasă de informatii despre evenimente si personalităti marcante din viata unei natiuni. Mai mult decât atât,
bancnotele si monedele reprezintă adevărate produse culturale, omniprezente în viata cotidiană a fiecăruia dintre noi, chiar si acum, în era banilor electronici.
Urmărind fascinanta poveste a bancnotei pe parcursul diverselor epoci ale istoriei nationale, se poate lesne remarca evolutia de la influenta dominantă a scolii franceze, caracteristică sfârsitului de secol XIX, la constituirea unei adevărate scoli nationale a bancnotei.
În primele 7 decenii ale existentei sale, istoria Imprimeriei BNR este un capitol din istoria băncii centrale. Înfiintat odată cu Banca Natională a României, la 17/29 aprilie 1880, ca structură în cadrul acesteia, Serviciul Fabricarea si Contabilitatea Biletelor a avut ca primă sarcină aplicarea supratiparului pe biletele ipotecare emise în 1877.
Demersurile pentru achizitionarea utilajelor trebuincioase imprimării au căzut în sarcina lui Eugeniu Carada, a cărui experientă dobândită la tipărirea biletelor ipotecare îl desemna ca pe cea mai potrivită persoană. În chiar vara lui 1880, el comunica de la Paris conducerii băncii costul preselor tipografice si a utilajelor auxiliare si începea cumpărarea lor si a hârtiei cu filigran necesare imprimării bancnotelor.
Din cauza prelungirii lucrărilor de amenajare a atelierelor viitoarei imprimerii, primele bancnote nu au putut fi emise decât la începutul anului următor. Astfel, prima bancnotă românească, 20 lei din 19 ianuarie 1881, data la care emiterea ei a fost aprobată în sedinta Consiliului de administratie al băncii, a împlinit în acest an 13 decenii de la
aparitie.
Până la Primul Război Mondial, hârtia folosită la imprimarea bancnotelor românesti era fabricată în Franta. Tot în atelierele de la Banca Frantei s-au realizat si cliseele bancnotelor din acea perioadă, si chiar si după aceea.
În timpul războiului, mutarea sediului Băncii Nationale a României la Iasi, după retragerea trupelor si a administratiei în Moldova, au afectat activitatea de imprimare a biletelor. Din cauza cresterii nevoii de numerar pe piată, imprimarea bancnotelor s-a făcut la început în Franta si apoi în Rusia. Între timp, trupele de ocupatie descompletau inventarul imprimeriei de la Bucuresti, recuperarea utilajelor după război făcându-se apoi cu mari eforturi.
În aceste conditii, comenzile de bancnote din primii ani de după
război s-au executat în Franta. După terminarea războiului, s-au reutilat atelierele de imprimat bancnote ale Serviciului Fabricarea Banilor, activitatea tipografică crescând treptat, odată cu cresterea
necesarului de numerar al pietei.
În 1938, dotarea tehnică a fost îmbunătătită din nou, fiind achizitionate noi masini de imprimat. În 1939, hârtia pentru bancnote a fost asimilată în fabricatie la fabrica Letea din Bacău (până atunci fusese importată din Franta si Marea Britanie). Tot către sfârsitul anilor ’30, a fost înfiintat un laborator de încercări si analize a hârtiei pentru bancnote si
s-a înfiintat un atelier de gravură ai cărui lucrători au fost trimisi la specializare în străinătate.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a face fată cererii crescute, dar si pentru a evita situatia din prima conflagratie, când utilajele au fost spoliate de către ocupanti, s-au creat sectii de imprimare în provincie la Sinaia (1940), Govora (1942) si Răsinari (1944), cu utilaje transferate de la sediul central, sau achizitionate special. Aceste sectii au continuat să functioneze o vreme si după război.
După etatizarea băncii centrale în 1947, Serviciul Fabricarea Biletelor a fost desprins din structura acesteia. A urmat pentru imprimeria de bancnote o perioadă de transformări, mutări, reorganizări, comasări cu alte întreprinderi care a durat până în 1991, când prin hotărâre de guvern s-a înfiintat actuala imprimerie, regie autonomă subordonată Băncii Nationale a României.
După 1991, RA Imprimeria Băncii Nationale a României a realizat mai multe emisiuni de bancnote, pe hârtie si pe polimer. Trecerea la imprimarea bancnotelor pe polimer a reprezentat o „revolutie”, atât pentru banca de emisiune, cât si pentru producătorul acestora – Imprimeria Băncii Nationale a României.
Decizia de adoptare a suportului de polimer a fost motivată, pe lângă durata lui mai lungă de viată, de faptul că bancnotele tipărite astfel sunt mult mai dificil de falsificat.
După o perioadă în care regimul comunist si-a pus amprenta ideologică si asupra mesajului transmis de banii românesti, ultimii 20 de ani consemnează reluarea traditiei nationale, actualele bancnote promovând opere artistice remarcabile, care au trecut cu succes proba timpului, si personalităti culturale peste care ar fi nedrept să se astearnă
uitarea.
Designul bancnotei românesti a fost astfel sincronizat cu tendintele europene predominante, care privilegiază figurile importante din planul culturilor nationale. O astfel de personalitate, care a marcat în mod fundamental atât arta românească, cât si istoria bancnotelor noastre, este Nicolae Grigorescu.
Picturile sale, în forma originală sau reinterpretate, se regăsesc pe majoritatea biletelor de bancă emise de BNR din 1881 si până în 1947. În zilele noastre, chipul său ne este familiar tuturor si datorită reprezentării sale pe atât de utilizata bancnotă de 10 lei.
Sperăm că atât lucrările prezentate în cadrul acestui eveniment, cât si volumul al treilea al seriei „Bancnotele României" – „Emisiunile de bancnote românesti în perioada 1929-1947. Istorie si tehnologie” vor oferi celor interesati posibilitatea de a cunoaste fata văzută si nevăzută a banilor românesti. Comunicările pe care le veti audia au la
bază cercetarea a numeroase documente de arhivă, majoritatea păstrate în arhiva istorică a BNR si în cea a Imprimeriei, dar si concluzii rezultate din practica Directiei emisiune, tezaur si casierie a BNR si din cea a Politiei Române.
Primele două prezentări vor fi consacrate istoriei Imprimeriei BNR, de la înfiintarea sa si până în prezent. Pentru că această manifestare este dedicată bancnotelor, în finalul primei părti va fi abordat un alt subiect de real interes, cel al falsificării banilor si al măsurilor de prevenire si combatere a acestui fenomen. Cea de-a doua sectiune va trata
problematica emisiunii si a iconografiei câtorva dintre cele mai interesante bancnote românesti.
Întâlnirea noastră nu se va încheia înainte de lansarea albumului filatelic „Nicolae Grigorescu – pictor si creator de bancnote”, realizat în conditii grafice de exceptie de Romfilatelia, în care veti regăsi si o reproducere a tabloului „Rodica – la secerat”, aflat în sala Consiliului de administratie din Palatul Vechi al Băncii Nationale a României.
Falsificarea de monedă a fost întotdeauna sanctionată de lege, dar a renăscut mereu în umbra si lacunele acesteia.
Cum nu există bancnote care să nu poată fi falsificate (depinde de cât timp si de câti bani dispune falsificatorul), elementele de sigurantă trebuie alese în asa fel, încât reproducerea lor cu mijloace comerciale să fie foarte costisitoare iar riscul asumat să fie major si deci să nu merite efortul.
În cazul bancnotelor românesti, elementele de sigurantă folosite împotriva încercărilor de falsificare diferă în functie de valoarea bancnotei. Cu cât bancnota este de valoare mai mare, cu atât va avea elemente de sigurantă mai greu de reprodus. În acest context,
suportul de polimer al bancnotelor românesti constituie el însusi un element de sigurantă important si oferă o platformă favorabilă pentru noi elemente de sigurantă, dintre care cel mai reprezentativ si usor de identificat este fereastra transparentă.
Substratul utilizat pentru producerea bancnotelor si elementele de sigurantă selectate de BNR pentru a fi încorporate în bancnotele românesti, fac ca, în România, falsificarea însemnelor monetare să nu aibă dimensiuni îngrijorătoare, numărul de bancnote falsificate fiind redus, iar calitatea falsificării rudimentară. Dar despre calitatea si
evolutia falsurilor, vor vorbi specialistii. Pot să vă spun doar că numai 2% din falsurile expertizate la BNR au fost imprimate pe un material plastic ce încerca să imite substratul de polimer, dar si acestea erau grosolan realizate, putând fi usor depistate deoarece se deosebeau de substratul autentic prin aspectul modificat, rigiditatea mare, textura diferită la palpare. Toate celelalte falsuri au fost imprimate pe hârtie, ceea ce le face si mai usor de depistat.
Falsificarea constituie un fenomen periculos, care se manifestă pe toate segmentele circuitului numerarului si are un permanent potential de amplificare. Ca atare, se impun actiuni sustinute ale tuturor institutiilor abilitate ale statului pe linia combaterii acestuia, a prevenirii pătrunderii falsurilor în circulatie si a recirculării lor.
La nivelul BNR, acest deziderat se realizează prin:
- alegerea substratului si a elementelor de sigurantă;
- procesarea bancnotelor în centre dotate cu echipamente automate performante pentru verificarea, autentificarea, numărarea, sortarea si ambalarea numerarului;
- informarea permanentă pe care banca centrală o realizează pentru public si lucrătorii specializati, prin imprimarea si distribuirea gratuită de pliante, brosuri si afise ce contin descrierile ilustrate ale bancnotelor si ale principalelor elemente de sigurantă împotriva falsificării;
- publicarea pe site-ul BNR, a ilustratiilor bancnotelor românesti în circulatie si a elementelor lor de sigurantă;
- organizarea de sesiuni de pregătire pentru lucrătorii din sistemul bancar si din sectorul comercial (marile lanturi de magazine).
Vă multumesc pentru că onorati cu prezenta dumneavoastră acest simpozion si sunt convins că dezbaterile care urmează vor fi extrem de interesante si de provocatoare. Pentru că oricât de spectaculoase sunt evolutiile economice si financiare pe care le trăim în aceste zile, nu trebuie să neglijăm istoria, din ale cărei lectii putem învăta într-o măsură mai mare decât, poate, ne închipuim.
∗ Textul poate fi diferit fată de prezentarea din timpul evenimentului
Comentarii
STANCIU ADRIAN PETRUTo simpla intrebare
de ce BNR nu lanseaza la vanzare o colectie cu toate bancnotele folosite de-a lungul timpului pe teritoriul Romaniei.
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Interviu
Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi
Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, spune directorul general al Viva Credit, Ionut Stan, in raspunsurile la intrebarile detalii
Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile
Provocările fiscale și economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiți pe consumatori, iar administrarea finanțelor personale devine un imperativ pentru cei care vor să își păstreze confortul din prezent sau să își țină sub control problemele financiare, se detalii
Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta
Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii
Cum ne pregatim de cresterea taxelor de anul viitor: economisim, reducem gradul de indatorare, tinem legatura cu banca
Anul viitor am putea asista la creșterea unor taxe și la impozite mai mari pentru proprietăți, avertizează invitații podcastului găzduit de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui comunicat de presa, in care se detalii
- Rata la credite nu trebuie sa depaseasca 25% din venituri
- Bancile nu trimit clientilor linkuri si nu le cer date personale
- Contractul unui credit trebuie sa contina si solutii in cazul neplatii ratei
- Beneficiarul unui credit trebuie sa stie ce solutii are daca nu poate plati rata
- IFN-urile nu vor sa rezolve reclamatiile clientilor prin CSALB
- Aplicatia YOU BRD are probleme de functionare
- Masura de prevenire a fraudelor online: aplicatia Raiffeisen detecteaza preluarea controlului telefonului de alta aplicatie
- Suntem intr-o perioada in care nu este clar pe ce venituri ne putem baza in viitor
- Banca Transilvania a rezolvat toate litigiile cu clientii bancilor preluate
- Scaderea ratei la credit trebuie insotita de o regandire a modului de viata
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active si cota de piata in perioada 2022-2015
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Băncile din România nu au majorat comisioanele aferente operațiunilor în numerar
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, aproape 20 miliarde euro după primele nouă luni
- Deficitul contului curent, aproape 18 miliarde euro după primele opt luni
- Deficitul contului curent, peste 9 miliarde euro pe primele cinci luni
- Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro după prima treime a anului
- Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Cate reclamatii primeste Intesa Sanpaolo Bank si cum le gestioneaza
- Platile instant, posibile la 13 banci
- Aplicatia CEC app va functiona doar pe telefoane cu Android minim 8 sau iOS minim 12
- Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor
- BRD bate recordul la credite de consum, in ciuda dobanzilor mari, si obtine un profit ridicat
Analize economice
- Inflația anuală a crescut marginal
- Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 7,7% cumulat pe primele 9 luni
- România, pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB
- România, tot prima în UE la inflația anuală, dar decalajul s-a redus
- Exporturile lunare în august, la cel mai redus nivel din ultimul an
Ministerul Finantelor
- Datoria publică, 51,4% din PIB la mijlocul anului
- Deficit bugetar de 3,6% din PIB după prima jumătate a anului
- Deficit bugetar de 3,4% din PIB după primele cinci luni ale anului
- Deficit bugetar îngrijorător după prima treime a anului
- Deficitul bugetar, -2,06% din PIB pe primul trimestru al anului
Biroul de Credit
- FUNDAMENTAREA LEGALITATII PRELUCRARII DATELOR PERSONALE IN SISTEMUL BIROULUI DE CREDIT
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
Procese
- ANPC pierde un proces cu Intesa si ARB privind modul de calcul al ratelor la credite
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
Stiri economice
- Datoria publică, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024
- -5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024
- Prețurile industriale - scădere în august dar indicele anual a continuat să crească
- România, pe locul 4 în UE la scăderea prețurilor agricole
- Industria prelucrătoare, evoluție neconvingătoare pe luna iulie 2024
Statistici
- România, pe locul trei în UE la creșterea costului muncii în T2 2024
- Cheltuielile cu pensiile - România, pe locul 19 în UE ca pondere în PIB
- Dobanda din Cehia a crescut cu 7 puncte intr-un singur an
- Care este valoarea salariului minim brut si net pe economie in 2024?
- Cat va fi salariul brut si net in Romania in 2024, 2025, 2026 si 2027, conform prognozei oficiale
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat să scadă in septembrie 2022. Ecartul față de Polonia și Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- La CSALB poti castiga un litigiu cu banca pe care l-ai pierde in instanta
- Negocierile dintre banci si clienti la CSALB, in crestere cu 30%
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite caută soluții pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
- O firma care a facut un schimb valutar gresit s-a inteles cu banca, prin intermediul CSALB
First Bank
- Ce trebuie sa faca cei care au asigurare la credit emisa de Euroins
- First Bank este reprezentanta Eurobank in Romania: ce se intampla cu creditele Bancpost?
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- Creditele neperformante (npl) - statistici BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitățile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Deficitul balanței comerciale la 9 luni, cu 15% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut
- Producția industrială, în scădere semnificativă
- Pensia reală, în creștere cu 8,7% pe luna august 2024
- Avansul PIB pe T1 2024, majorat la +0,5%
- Industria prelucrătoare a trecut pe plus în aprilie 2024
Informatii utile asigurari
- Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023
- Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
LOAN OFFER
Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii
-
!
Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii
-
Bancnote vechi
Numar de ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii