Mugur Isarescu - discurs cu ocazia decernarii titlului de Doctor Honoris Causa al Universitatii Politehnice Bucuresti
Autor: Bancherul.ro
2013-10-19 15:03
Discursul domnului Academician Mugur Isărescu
cu ocazia decernării titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii Politehnice Bucureşti
Stimată doamnă Ecaterina Andronescu, Președinte al Senatului Universității Politehnice din București,
Domnule Rector,
Onorați membrii ai Senatului Universitar și ai comunității academice,
Dragi studenți,
Doamnelor și domnilor,
Sunt onorat pentru aprecierile deosebite cuprinse în Laudatio şi titlul de Doctor Honoris Causa primit aici, în această instituție care îşi asumă statutul de Universitate de cercetare avansată şi educaţie. Universitatea Politehnica din București este o instituție specială, un loc al intersecţiei actului de educaţie și formarea profesională cu cercetarea, inovarea şi dezvoltarea tehnologică. Educația și cercetarea sunt pilonii unei dezvoltări economice echilibrate și durabile.
Sunt emoționat să mă aflu aici într-o adevărată Academie tehnică, cu ”rădăcini”, le-aș numi ilustre. Acum două secole, la şcoala lui Gheorghe Asachi din Moldova, în anul 1813 şi cea a lui Gheroghe Lazăr din Ţara Românească, în anul 1818, s-au predat pentru prima data cursuri de inginerie în limba română.
Mă aflu într-o Universitate al cărui destin s-a împletit cu cel al instituției pe care o reprezint, Banca Națională a României. Dacă mă gândesc la începuturi, "Şcoala Naţională de Poduri şi Şosele" a fost creată sub conducerea lui Gheorghe Duca la începutul anului 1881, atunci când de puțin timp se născuse și Banca Națională a României, decretele de înființare a celor două instituții purtând aceiași semnătura, a regelui Carol I. Și pentru că am amintit numele lui Gheorghe Duca, un remarcabil organizator și promotor al învățământului superior tehnic, nu pot să nu remarc exigența și profesionalismul admiterii în anul I la ”Școala Națională de Poduri și Șosele”. Numărul celor care reușeau să fie admiși nu trecea de 15, Gheorghe Duca spunând că: ”nimic n-ar fi mai ușor decât a avea cel puțin 50 de elevi în fiecare clasă, dar atunci Școala ar exista numai de nume și ar devenii o fabrică de nulități.”
Legăturile special dintre Banca Națională a României și Universitatea Politehnica din București nu se opresc aici. În anul 1884 începe construcția Palatului vechi al BNR, în anul următor se toarnă fundația noului local al "Şcolii Naţionale de Poduri şi Şosele”, ambele clădiri având planurile imaginate și semnate de același arhitect francez Cassien Bernard.
Și legătura continuă - Mihail Manoilescu, Guvernator al BNR în perioada iulie – noiembrie 1931, a fost absolvent cu titlul de inginer al ”Scolii Naționale de Poduri si Șosele” din Bucuresti. El afirma că „Opera inginerului este totdeauna o opera de jertfă individuală și de triumf colectiv“ și că „Arta inginerului este ceva mai mult decat toate științele care o servesc. Știința dă numai mijlocul de a verifica creațiunile spiritului“. Deasemenea "numai industrializarea măreşte capacitatea de cumpărare. Şi, oricât s-ar părea de paradoxal, ţările cu cât sunt mai industrializate, cu atât au o capacitate mai mare de a cumpăra produse industriale din afară.” Inginer, economist, sociolog, politolog şi istoric, profesor la Institutul Politehnic din Bucureşti, catedra ,,Economie politică - Organizare şi Raţionalizare”, Mihail Manoilescu s-a afirmat în gândirea economică internațională a vremii prin celebrele lucrări "Théorie du protectionnisme et de l'échange international" (1929) si "Le siécle du corporatisme. Doctrine du corporatisme intégral et pur" (1934 ), realizând ,,prima străpungere românească în gândirea economică universală” după aprecierea academicianului Costin Murgescu.
V-am prezentat câteva repere despre trecut, despre tradiții, despre legături speciale. Doresc să vorbim acum despre prezent, despre legătura de astăzi a Băncii Naționale a României cu școala și mediul universitar. Dat fiind rolul major al băncii centrale în economia românească şi obiectivele fundamentale pe care aceasta trebuie să le îndeplinească, este foarte importantă implicarea BNR în sprijinirea educaţiei financiare şi susţinerea proiectelor care au ca obiectiv informarea publicului cu privire la atribuţiile şi funcţiile BNR, principiile de bază ale funcționării economiei, a Sistemul European al Băncilor Centrale, arhitectura europeană de stabilitate, etc.
În același timp, Universtitatea Dvs., fanion al învățământului tehnic românesc, imediat după 1990 a fost preocupată de lărgirea orizonturilor cunoașterii și spre alte domenii. Știu că astăzi în această instituție de prestigiu există o facultate “aproape economica”: Facultatea de Antreprenoriat, Ingineria și Managementul Afacerilor în care studiază peste 1,000 studenți. Mai mult, aproape toate facultățile din Politehnica București au secții de inginerie economică.
De peste cinci ani BNR dedică o mare parte a activității de comunicare externă unui segment foarte important - proiectele educaționale, structurate și adaptate diverselor categorii de public-țintă. În acest demers avem ca parteneri universitățile, Ministerul Educației Naționale, Academia Română dar și pe Dumneavoastră, studenți și cadre didactice care beneficiați dar și multiplicați mesajele și cunoștințele obținute în cadrul proiectelor.
Demarat în anul 2009, proiectul adresat studenților “BNR - Zilele Porţilor deschise pentru studenţii economişti” s-a dezvoltat de la un număr de 4 universități și 120 de participanți, ajungân astăzi la un parteneriat cu 22 de universități (Universitatea Politehnica din București este parteneră din anul 2010) și peste 1500 de participanţi, beneficiari direcți ai seminariilor interactive susţinute de lectorii BNR. Mesajele transmise de membrii CA prin intermediul conferințelor publice, care au avut loc în universitățile partenere, au fost audiate și multiplicate în acești ani de peste 11.000 de reprezentanți ai mediului academic, financiar-bancar, de afaceri și mass-media.
Începând cu anul 2012, proiectul distinct “Academica BNR” se derulează în parteneriat cu Academia Română, Ministerul Educaţiei Naţionale și Consiliului Naţional al Rectorilor și se adresează formatorilor noii generaţii de specialişti în economie dar şi ai viitorilor lideri ai României, propunându-și consolidarea dialogului dintre banca centrală, universitate şi comunitatea academică. Credem ca succesul acţiunilor noastre – indiferent de domeniu - este asigurat de cooperarea şi consultarea între diverşii actori instituţionali, mediul de afaceri, mediul academic, întreaga comunitate, în spiritul principiului lui Seneca: “Ataşează-te de cei care te pot face mai bun, primeşte pe cei pe care, la rândul tău, îi poţi face mai buni .
Dragi studenți, viitor ingineri, vizionarul Eugeniu Carada, întemeietorul Băncii Naționale a României, avea convingerea că fără dezvoltarea unei industrii naţionale şi a unui comerţ sănătos, fără extinderea reţelei de transporturi, un stat nu poate prospera. Economia financiară, băncile, trebuiau să asigure banii necesari unor astfel de investiţii în dezvoltare. Eu vreau să vă transmit un mesaj în care cred cu tărie - o economie de piaţă, cea în care dvs. lucraţi sau veţi lucra, nu poate să funcţioneze eficient fără instituţii puternice, întărite continuu în timp şi riguros reglementate. Aceste instituiţii se ridică nu numai în timp, se ridică greu, cu eforturi, şi îşi onorează menirea abia după ce îşi asigură specialiştii necesari şi o cultură solidă, economică, financiară, dar nu numai. Totul începe cu şcoala şi se termină cu şcoala. “Educaţia este cea mai puternică armă care poate schimba lumea” spunea Nelson Mandela, iar marele Mihail Kogălniceanu avea convingerea: ”dacă ţara trebuie să aibă un loc în concertul Europei apoi nu va putea ajunge nici prin industrie, nici prin comerţ, decât numai prin învăţământ”.
Mai multe detalii, pe site-ul BNR.
Comentarii
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Noutati BNR
Tezaurul de aur al Băncii Naționale a României trimis la Moscova și niciodată returnat
Banca Națională a României, în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” Chișinău, organizează, în Republica Moldova, expoziția itinerantă de promovare internațională a problematicii Tezaurului românesc trimis la Moscova în detalii
Dobanda BNR ramane 6,5%
Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară 08.11.2024 Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 8 noiembrie 2024, a hotărât următoarele: - detalii
Noua conducere a BNR si-a inceput mandatul
Începând de astăzi, 11 octombrie 2024, intră în vigoare, pentru o perioadă de 5 ani, mandatul noului Consiliu de administrație al Băncii Naționale a României, conform Hotărârii nr. 27 din 1 octombrie 2024 a Parlamentului României, publicată detalii
BNR mentine dobanda la 6,5%
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a pastrat la nivelul de 6,5% dobanda de politica monetara, conform asteptarilor majoritatii analistilor. Deficitul bugetar ridicat si perioada electorala sunt riscurile care au determinat BNR sa nu mai reduca dobanda, desi inflatia este in scadere, detalii
- Platile instant Blik, autorizate de BNR
- Aurul României păstrat la Banca Angliei este detinut integral de BNR
- Educatie financiara pentru profesori, sustinuta de BNR, ME, ARB, IBR si FGDB
- BNR scade dobanda la 6,5%
- BNR explica de ce a scazut dobanda la 6,75%
- BNR reduce dobanda la 6,75%
- Dobanda BNR ramane 7% pe an
- Inflatia va scadea la 4,8% la finalul lui 2024, anticipeaza BNR
- Tentativă de fraudă financiară tip deepfake care folosește imaginea guvernatorului BNR
- BNR este optimista la inceput de an privind inflatia si cresterea economica
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active si cota de piata in perioada 2022-2015
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Băncile din România nu au majorat comisioanele aferente operațiunilor în numerar
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, aproape 20 miliarde euro după primele nouă luni
- Deficitul contului curent, aproape 18 miliarde euro după primele opt luni
- Deficitul contului curent, peste 9 miliarde euro pe primele cinci luni
- Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro după prima treime a anului
- Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Cate reclamatii primeste Intesa Sanpaolo Bank si cum le gestioneaza
- Platile instant, posibile la 13 banci
- Aplicatia CEC app va functiona doar pe telefoane cu Android minim 8 sau iOS minim 12
- Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor
- BRD bate recordul la credite de consum, in ciuda dobanzilor mari, si obtine un profit ridicat
Analize economice
- Inflația anuală a crescut marginal
- Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 7,7% cumulat pe primele 9 luni
- România, pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB
- România, tot prima în UE la inflația anuală, dar decalajul s-a redus
- Exporturile lunare în august, la cel mai redus nivel din ultimul an
Ministerul Finantelor
- Datoria publică, 51,4% din PIB la mijlocul anului
- Deficit bugetar de 3,6% din PIB după prima jumătate a anului
- Deficit bugetar de 3,4% din PIB după primele cinci luni ale anului
- Deficit bugetar îngrijorător după prima treime a anului
- Deficitul bugetar, -2,06% din PIB pe primul trimestru al anului
Biroul de Credit
- FUNDAMENTAREA LEGALITATII PRELUCRARII DATELOR PERSONALE IN SISTEMUL BIROULUI DE CREDIT
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
Procese
- ANPC pierde un proces cu Intesa si ARB privind modul de calcul al ratelor la credite
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
Stiri economice
- Datoria publică, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024
- -5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024
- Prețurile industriale - scădere în august dar indicele anual a continuat să crească
- România, pe locul 4 în UE la scăderea prețurilor agricole
- Industria prelucrătoare, evoluție neconvingătoare pe luna iulie 2024
Statistici
- România, pe locul trei în UE la creșterea costului muncii în T2 2024
- Cheltuielile cu pensiile - România, pe locul 19 în UE ca pondere în PIB
- Dobanda din Cehia a crescut cu 7 puncte intr-un singur an
- Care este valoarea salariului minim brut si net pe economie in 2024?
- Cat va fi salariul brut si net in Romania in 2024, 2025, 2026 si 2027, conform prognozei oficiale
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat să scadă in septembrie 2022. Ecartul față de Polonia și Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- La CSALB poti castiga un litigiu cu banca pe care l-ai pierde in instanta
- Negocierile dintre banci si clienti la CSALB, in crestere cu 30%
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite caută soluții pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
- O firma care a facut un schimb valutar gresit s-a inteles cu banca, prin intermediul CSALB
First Bank
- Ce trebuie sa faca cei care au asigurare la credit emisa de Euroins
- First Bank este reprezentanta Eurobank in Romania: ce se intampla cu creditele Bancpost?
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- Creditele neperformante (npl) - statistici BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitățile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Deficitul balanței comerciale la 9 luni, cu 15% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut
- Producția industrială, în scădere semnificativă
- Pensia reală, în creștere cu 8,7% pe luna august 2024
- Avansul PIB pe T1 2024, majorat la +0,5%
- Industria prelucrătoare a trecut pe plus în aprilie 2024
Informatii utile asigurari
- Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023
- Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
plati online
ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii
-
!
Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii
-
Bancnote vechi
Numar de ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii