BANCI | Stirea Zilei

Moody's considera Romania, "mai vulnerabila" la criza actuala

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-15 19:15

România se numără printre statele pe care Moody's le consideră "mai vulnerabile" la criza actuală şi pentru care există o probabilitate "mai ridicată" de apariţie a unor presiuni asupra ratingului.

"Moody's a realizat o listă a statelor care par vulnerabile la criza actuală şi pentru care există o probabilitatea mai ridicată de a se confrunta cu presiuni asupra ratingului. Printre acestea se numără Ungaria, Croaţia, România, Bulgaria, Coreea, Kazahstan, Turcia, Ucraina, Africa de Sud, Pakistan şi statele baltice", potrivit agenţiei de evaluare financiară internaţională.

Agenţia a menţionat că a luat deja acţiuni privind ratingurile atribuite unor state incluse în listă, printre care Pakistan, Ungaria, Estonia, Letonia şi Lituania.

Moody's a publicat, în luna septembrie, un raport privind perspectivele pentru CDO (collateralized debt obligations -obligaţiuni garantate prin veniturile generate de împrumuturi), care s-a bazat pe anticiparea unei creşteri puternice a statelor emergente. Agenţia a arătat atunci că majoritatea statelor aveau ratinguri cu perspectivă stabilă.

"Criza financiară a început să afecteze de atunci perspectivele economiilor de piaţă emergente, iar Moody'a a publicat un raport actualizat al perspectivelor macroeconomice, în care a redus estimările privind creşterea statelor emergente. Scenariul de bază pentru 2009-2010 arată că, în general, economiile emergente vor înregistra o creştere sub nivelul potenţial", a mai precizat agenţia.

Ponderea statelor ale căror ratinguri sub plasate sub supraveghere sau cu perspectivă negativă a urcat într-un interval de trei luni de la sub 2% în septembrie, la peste 6%.

Criza financiară mondială a condus la amplificarea presiunilor asupra sistemelor bancare locale, ceea ce va avea un impact negativ asupra performanţelor corporaţiilor prezente pe pieţele emergente.

Analiştii Moody's notează că scumpirea finanţării pentru statele emergente este temporară, majoritatea ţărilor fiind capabile să reziste acestei situaţii datorită rezervelor, accesului la alte surse de finanţare, în afara pieţei, şi/sau integrării în economia mondială.

Analistul Moody's Kenneth Orchard a declarat, în luna noiembrie, că estimează o scădere a PIB-ului României cu 0,3% în 2009.

Totodată, Orchard a anticipat pentru anul viitor cheltuieli publice mari, cu un deficit bugetar de aproape 5% din PIB, o creştere a datoriei publice la 16,2% din PIB, corecţia deficitului de cont curent până la un nivel de 8,2% din PIB la finele lui 2009, şi reaşezarea inflaţiei în intervalul ţintit de Banca Naţională, respectiv o rată de 4,5%.

Analistul a declarat, în luna octombrie, că Moody's va menţine ratingul României dacă politica fiscală nu se deteriorează "grav" şi sunt menţinute reformele realizate înainte de intrarea în Uniunea Europeană (UE).

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii