BANCI | Stirea Zilei

In atentia lui Mugur Isarescu: Dobanzile la creditele de consum din Romania (15,79%) sunt cu mult mai mici decat in Polonia (21,4%) si Ungaria (27,84%)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-05-09 10:20

Dobanzile anuale efective la creditele de consum din Romania (15,79%) sunt cu mult mai mici decat in Polonia (21,4%) si Ungaria (27,84%), cu toate ca rata dobanzii la depozitele populatiei este mai ridicata la noi (5,53%) decat in Polonia (3,3%) si Ungaria (4,65%), arata datele bancilor centrale din cele trei state, consultate de Bancherul.ro.

De altfel, si guvernatorul Mugur Isarescu declara, la inceputul anului trecut, ca dobanzile la creditele de consum din Romania nu sunt cu mult diferite de cele din Polonia, confirmand astfel o analiza publicata anterior de Bancherul.ro.

Iata ce spunea atunci Mugur Isarescu: "Am facut o analiza a creditelor noi, nu a celor din stoc, acordate populatiei. Aici avem o divergenta cu bancile la creditele pentru consum, pentru ca fiecare banca are propria politica, isi modifica strategia. Noi am venit cu dobanda in jos, pe cand dobanda la creditele de consum pentru populatie a avut o tendinta de crestere. Trebuie sa ne uitam insa si la tipul de credit. Daca este vorba de credite pe card, acestea nu sunt ieftine in toata lumea. BNR a facut un prim raport care va fi prezentat public, ce va arata ca inclusiv la creditele de consum pentru populatie, nivelul actual al dobanzilor din Romania nu e mult mai sus decat in Polonia."

Este surprinzatoare, asadar, declaratia de ieri a guvernatorului, care cerea bancilor sa scada dobanzile la creditele de consum, intrucat la un nivel de 15% nu sunt atractive, si sa le mentina pe cele la depozite, in contextul in care BNR pregateste ciclul de reducere a ratei de referinta prin diminuarea mai intai a ratei Lombard de facilitate de creditare permanenta si de majorare a ratei facilitatii de depozit.

Daca ne uitam insa la comparatia dintre cele 3 banci centrale, observam ca diferenta dintre dobanda de referinta si facilitatile permanente de creditare si depozit este de doar 1% in Ungaria si de 1,5% in Polonia, fata de 3% in Romania, o diferenta si mai mare pana ieri, cand BNR a decis sa ajusteze, pana la urma, ratele celor doua facilitati.

Se pune, asadar, intrebarea, cum ar putea bancile romanesti sa mai scada dobanzile la credite, in conditiile in care acestea sunt sub nivelor celor practicate de bancile din Polonia si Ungaria, banci care se pot imprumuta mult mai ieftin de la bancile lor centrale?

Pe de alta parte, asa cum si guvernatorul mentiona, creditarea nu este determinata, in aceste momente, doar de nivelul dobanzilor, cat mai ales de gradul ridicat de indatorare a populatiei afectata de criza si nivelul redus al disponibilitatii acestora pentru consum, un fenomen firesc in noile realitati economice.
In concluzie, declaratia afectata a guvernatorului in care cerea bancilor sa reduca dobanzile poate fi catalogata ata ca o demagogie cat si o inconsistenta de discurs, daca ne gandim ca pana acum guvernatorul a indemnat de mai multe ori bancile sa-si ia gandul de la creditele de consum si sa se orienteze spre finantarea afacerilor.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii