BANCI | Interviu

Horia Ciorcila, seful Bancii Transilvania, in razboi deschis cu procurorii DIICOT in procesul tranzactiei „diabolice” prin care Bank of Cyprus a cumparat 9,7% din actiunile bancii din Cluj

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-04-01 17:07

Avocatii lui Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, i-au acuzat astazi pe procurorii DIICOT din Cluj care investigheaza cazul tranzactiei "diabolice" prin care Bank of Cyprus a cumparat aproape 9,7% din actiunile Bancii Transilvania, in decembrie 2009, de ilegalitati „scandaloase”, mai exact de faptul ca ar fi falsificat informatiile dintr-un raport intocmit de o firma de consultanta pentru banca centrala a Ciprului.

Acuzatiile au fost aduse in fata a trei judecatoare de la Inalta Curte de Casatie si Justitie care judeca in recurs procesul in care Ciorcila este acuzat de manipularea pietei de capital, avand acces la informatii privilegiate inainte de realizarea respectivei tranzactii. Mai exact, procurorii sustin ca Ciorcila avea relatii apropiate cu sefii Bank of Cyprus, intrucat respectiva banca era finantatoarea firmelor sale, astfel ca a profitat de informatiile avute privind intentia cipriotilor de a cumpara actiuni la banca sa.

In comunicatul DIICOT se arata ca Horia Ciorcila avea informatii privilegiate privind intentia Bank of Cyprus de a cumpara actiuni BT, iar ulterior, în data de 07 decembrie 2009, folosind informaţia privilegiată a vândut în cadrul a două tranzacţii, prin intermediul societăţi off shore Dodworth Limited cu sediul în Cipru, (controlată personal) un număr total de 8.918.671 titluri TLV în valoare totală de 21.404.762,52 lei, cumpărătorului Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, CIPRU (HE 165).

Avocatii lui Ciorcila au decis sa joace dur

Avocatii lui Ciorcila au decis sa joace dur dupa ce procurorul in acest caz a cerut instantei sa analizeze un raport intocmit de procurorii ciprioti la cererea unui comisii rogatorii internationale constituite in acest caz, ancheta fiind redeschisa de anchetatori in toamna anului trecut.

Ancheta a fost redeschisa dupa finalizarea, in prima parte a anului 2013, a unui raport realizat de firma de consultanta Alvarez and Marshal, la cererea bancii centrale a Ciprului, in care se afirma ca operatiunea cu numele de cod „Beatrice” prin care Bank of Cyprus a cumparat, cu 58 milioane de euro, 9,7% din actiunile Bancii Transilvania, in decembrie 2009, este suspecta si trebuie anchetata de autoritati.

De altfel, procororii DIICOT din Cluj au deschis un nou dosar in acest caz, in care Ciorcila este acuzat de spalare de bani.

Revenind la acuzatiile avocatului Florin Plopeanu, care-l apara pe Ciorcila, acesta sustine ca procurorii din Cluj au omis intentionat in documentul prin care a fost tradus raportul autoritatilor cipriote, doua pagini din care reiese ca investigatia firmei de consultanta nu are valoare de audit iar aceasta nu-si asuma vreo responsabilitate cu privire la informatiile publicate.

Avocatul lui Ciorcila a mai sustinut ca documentul inovocat de procurori, apreciat drept proba decisiva in acest proces, nu este semnat, astfel ca nu poate fi luat in considerare de instanta de judecata.

Dar cel mai grav, a precizat avocatul, este faptul ca raportul a fost prezentat Inaltei Curti intr-o modalitate "scandaloasa" si ilegala, pentru ca procurorii din Cluj au sustras, in mod deliberat, doua pagini din cuprinsul raportului, in procesul de tranducere din engleza in romana, astfel ca raportul nu ar trebui luat in considerare.

Avocatul lui Ciorcila a mai spus ca raportul vrea sa dovedeasca faptul ca in tranzactia dintre Bank of Cyprus si Banca Transilvanai, tip "deal", a avut loc o negociere, ceea ce nu este o ilegalitate, intrucat negocierea tine de esenta tranzactiilor negociate.

Procurorii cer clarificari la Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Procurorul acestui caz a mai cerut judecatoarelor sa ceara Curtii de Justitie a Uniunii Europene clarificari cu privire la modul in care a fost transpusa o directiva europeana in legislatia romaneasca, mai exact in Legea 297 din 2004, cu privire la termenii de manipulare a bursei si de informatii privilegiate.

Avocatii lui Ciorcila au solicitat judecatoarei sa respinga cererera, intrucat scopul acesteia ar fi tergiversarea cu 1 an a acestui proces, legislatia romaneasca fiind compatibila cu cea europeana.

Ciorcila vrea sa scape de sechestrul pe 41 milioane lei

Pe de alta parte, avocatii apararii au invocat, la randul lor, Conventia Europeana a Drepturilor Omului pentru a solicita instantei sa ridice sechestrul pe bunuri in valoare totala de peste 41 de milioane lei dispuse de procurori a fi confiscate, in cazul in care Ciorcila va fi gasit vinovat.

Judecatoarele au anuntat ca au nevoie de timp pentru a analiza documentele depuse la dosar si cererile celor doua parti pentru a decide pe care le accepta si pe care le resping.

Procesul este in ultima faza, de recurs, la Inalta Curte, dupa ce Ciorcila a castigat cazul la Curtea de Apel. El este acuzat de  infractiunea de spalare de bani (Legea 656/2002 art. 23), alaturi de fostul presedinte al Bank of Cyprus Romania, Georgios Christofourou.

Raportul care pune paie pe foc

Raportul citat de presa cipriota dezvaluie mecanismele suspecte, de-a dreptul diabolice, prin care au fost achizitionate actiunile la Banca Transilvania, cu implicarea sefilor celor doua banci.

Planul initial era ca Bank of Cyprus sa cumpere 20% din actiuni, pentru care s-au facut 3 scenarii. Primul era de a negocia cu actionarii existenti cumpararea actiunilor cu un discount. Al doilea plan prevedea acordarea unui credit unui angajat al Bank of Cyprus, ce urma apoi sa fie prezentat drept investitor.

Al treilea plan, de-a dreptul diabolic, prevedea acordarea unui credit pentru un actionar al Bancii Transilvania, urmand ca ulterior imprumutul sa fie declarat neperformant iar banca sa-i prea in schimb actiunile.

Scenariile au fost puse la cale pentru a evita preluarea actiunilor printr-o oferta publica, care ar fi majorat pretul actiunilor, precum si prevederii care interzice unui actionar sa detina mai mult de 10% din actiunile bancii romanesti.

Vezi aici alte detalii

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, spune directorul general al Viva Credit, Ionut Stan, in raspunsurile la intrebarile detalii

Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile

Provocările fiscale și economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiți pe consumatori, iar administrarea finanțelor personale devine un imperativ pentru cei care vor să își păstreze confortul din prezent sau să își țină sub control problemele financiare, se detalii

Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta

Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii

Cum ne pregatim de cresterea taxelor de anul viitor: economisim, reducem gradul de indatorare, tinem legatura cu banca

Anul viitor am putea asista la creșterea unor taxe și la impozite mai mari pentru proprietăți, avertizează invitații podcastului găzduit de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui comunicat de presa, in care se detalii

 



 

Ultimele Comentarii