Haiducul Piperea a mai dat bancilor o lovitura cu legea privind darea in plata, dar de data aceasta noi toti suntem victime colaterale
Autor: Bancherul.ro
2015-11-26 00:35
Bancile romanesti nu au avut parte de o taxa pe profituri sau pe cifra de afaceri, ca in alte tari, precum Ungaria sau Cehia, pentru a-si aduce si ele contributia la povara crizei, in ciuda faptului ca Romania a avut o aterizare mult mai dura decat tarile vecine. Au avut noroc cu FMI-ul.
In ciuda acestui fapt, bancile romanesti (cele mai multe detinute de banci straine) nu au simtit ca trebuie sa dea dovada benevol de o mai mare generozitate, flexibilitate si intelegere decat in vremuri bune fata de problemele prin care au trecut clientii lor, pentru a-i tine aproape.
Nici macar in ultimul ceas, al crizei creditelor in franci, nu au facut-o. S-au codit pana si la un program tip scade-rata cu garantii de stat. Asa ca au incasat-o pe buna dreptate, s-ar putea spune.
Avocatul Gheorghe Piperea, acest Robin Hood al clientilor rasculati impotriva unor banci, cu care a castigat batalii importante in salile de judecata pe tema clauzelor abuzive, a cucerit acum si dealul Casei Poporului, reusind sa convinga parlamentarii sa voteze o lege exact pe placul lor, adica extrem de populista, care, pretind, ei, ar salva 800.000 de romani care nu-si mai pot plati ratele la creditele ipotecare si sunt dati afara din case, executati silit si hartuiti de recuperatori de credite.
Iar cum bancherii nu preau au avut de unde sa scoata dovezile bunavointei lor de pana acum, legea a fost votata cu un singur vot impotriva. Previzibil, poate.
Trecem peste faptul ca la Biroul de Credit sunt inregistrate doar 716.236 de persoane fizice cu restante de peste 30 de zile, dintre care in jur de 150.000 au credite Prima Casa si cam tot atatia ceredite imobiliare standard, la care se adauga creditele de consum garantate cu ipoteci, ceea ce inseamna ca doar in jur de 350.000 de romani vor fi afectati de aceasta lege, adica mai putin de jumatate din cifra lansata de politicieni.
Trei efecte periculoase
Marea problema este ca daca aceasta lege se va aplica, va crea un precedent extrem de periculos, cu cel putin trei consecinte care ne vor afecta pe toti:
1. O datorie trebuie platita in orice conditii
In primul rand, aceasta lege spulbera un principiu de bun simt, nu doar economic, legal si contractual, acela ca o datorie trebuie platita, indiferent in ce conditii: daca garantia a scazut sau a crescut sau daca ai ramas fara serviciu.
Daca statul vrea sa faca protectie sociala, adica sa ajute 800.000 de oameni care nu-si mai pot achita datoriile la banci, atunci sa le acorde ajutoare sociale din banii nostri, ai platitorilor de taxe, sau din banii bancilor, dar colectati printr-o taxa bancara pe profituri sau pe cifra de afaceri, ca in alte tari.
Argumentul politicienilor si, suprinzator, al unor ziaristi si sefi de asociatii de protectie a consumatorilor, ca in acest fel bancile impart riscurile cu clientii, este fals.
Pentru ca atunci cand acorzi un imprumut, singurul care-si ia un risc esti tu, care ai imprumutat un prieten, sau bancile, IFN-urile si alte institutii de credit. Sa nu uitam de pierderile de 4,4 miliarde de lei recunoscute anul trecut de banci din creditele neperformante. Iar legea de fata o dovedeste: doar banca pierde si in acest caz.
Daca vorbim de riscul scaderii valorii imobilelor, la care fac referire initiatorii si sustinatorii legii, acesta se produce doar in cazul speculatorilor. Pentru ca investitia intr-o locuinta este pe termen lung, de peste 20 si chiar 30 de ani, este o casa familiala in majoritatea cazurilor, a carei valoare scade in crize, dar creste in perioade de avant al economiei, conform principiului ciclurilor economice.
2. Creditele imobiliare vor fi mai scumpe si mai greu de obtinut
Al doilea precedent periculos al legii privind darea in plata este ca poate afecta serios activitatea de creditare de acum inainte, din simplul motiv ca bancile vor fi mai prudente si vor cere un avans mai mare si dobanzi mai ridicate, in fata perspectivei de a se trezi la un moment dat cu casa in brate si fara credit rambursat.
Este perfect plauzibil acest scenariu, chiar si in conditiile actuale, in care preturile locuintelor nu mai scad iar dobanzile se mentin mici.
3. Haiducia din Parlament
Ca sa nu mai vorbim si de al treilea precedent periculos, al haiduciei din Parlament, cu legi care sfideaza directivele europene si principiile consfintite din Constitutie si in Codul Civil.
Daca haiducul Piperea si prietenii lui parlamentari ar fi vrut cu adevarat o lege de protectie a clientilor bancilor si nu o simpla razbunare impotriva bancilor si probabil satisfacerea unor interese personale si de grup, ar fi promovat o lege care, pur si simplu, ar fi interzis bancilor sa dea afara oamenii din case si ar fi permis sa se amane plata ratelor pana cand oamenii vor putea sa se angajeze din nou si sa reia platile. Atat de simplu.
E bine de precizat ca in Spania, singura tara europeana in care mai exista o astfel de lege, tip datio in solutum, aceasta chiar are un caracter social, intrucat se aplica doar ca solutie de ultima instanta, celor care intr-adevar nu-si mai pot plati creditele (nu ca la noi, tuturor), dupa ce bancile au epuizat toate celelalte metode de restructurare a creditului restant si de acordare a altor facilitati, precum si in cazurile in care o familie nu mai are nicio sursa de venit si nici alte bunuri ce pot fi valorificate pentru plata datoriei (vezi aici detalii).
Comentarii
GeorgeJeg
Bai bancherule esti un jeg platit de banci. Tu in frunte cu toti de la BNR. De ce suntem victime colaterale? Ca nu mai pot bancherii sa insele populatia cu clauze abuzive si sa-i transforme in sclavi pe viata? Pai ba idiotule, parlamentul trebuie sa dea legi in favoarea populatiei nu in favoarea unor operatori economici privati care scot capitaluri din tara si se plang ca nu le merge bine. Daca nu le merge bine in Romania, sa inchida sandramaua si sa plece. Iar masonul de Pisarescu sper sa ajunga curand la DNA alaturi de Cinteza si de cei care fac trafic de influenta prin parlament.
cosming
auzi..
Cum vine asta bre : "O datorie trebuie platita in orice conditii". In ce economie exista asa ceva ? O datorie o platesti daca poti, daca nu poti nu ai cum sa o platesti iar cel care te-a creditat a pierdut banii pentru ca a facut o investitie proasta iar data viitoare o sa fie mai atent. Evident ca cel care nu a platit datoria NU va mai beneficia de credit....
Ovidiu
auzi...
Pai nu mai poti intri in insolventa de la 1 ianuarie. Unde scrie in legea asta ca e pentru cei care nu mai pot... sau nu mai vor de fapt......
Koss_tea haiduc
JEG
Un jeg de publicatie, ca de altfel, un jeg de sistem bancar, pus pe capatuiala, pus pe inrobirea populatiei! Sa va fie rusine pentru ce incercati sa faceti acestei natii, care si asa este batuta de soarta! Va vedeti cu bani multi in buzunar, si faceti tot posibilul sa aparati interesele oricui, care va aduce voua profit, mai putin interesele romanilor!!!
silvia
legea spaniola
Prevederi din legea spaniola au preluat in Legea insolventei persoanei fizice, numai ca le-au inasprit atat de mult incat foarte putine persoane vor putea efectiv beneficia de o redresare pe baza aceastei legi. Legea darii in plata este o alternativa la Legea insolventei, nu se suprapun. Ori alegi sa te chinui 5-6 ani cu un plan de redresare si e posibil sa ramai cu locuinta, dar nu iti garanteaza nimeni, or alegi sa nu te mai chinui de loc si dai casa in plata bancii. Cat despre pierderile bancilor, ma indoiesc ca vor fi atat de mari cum se vaita. Mai degraba le este necaz ca nu pot din nou sa forteze creditarea, sa atinga targeturi si sa faca profiturile previzionate mult prea optimist pe baza statisticilor macro ale Guvernului Ponta. Bancherii vor trebui sa fie mai inteligenti ca pana acum si sa nu mai astepte sa li se astearna afaceri de-a gata: împrumuturi date statului (ce usor), programe Prima casa (marfa sigura) etc. Ia sa vedem de-acum inovatie si inteligenta.
Ovidiu
#silvia
ce a inasprit domne? ca iti controleaza cheltuielile? nu e normal? daca nu ai de unde iti stearga restul datoriilor dupa lichidarea activelor.. ca in orice tara.. ce vroiai mai mult? sa iei credit la 2 luni dupa falimentul personal?:):) Dar ca in legea asta nu scrie nimic ca in Spania la dare in plata ca e doar pentru cei fara venituri nu zici nimic? Ca nu e aplicabila doar la locuinta in care stai ci si la aia care au luat vile d e1 mi. EUR sau 10 terenuri nu zici nimic?
Balena Ucigasa
Piperea si Zamfir au fost doar un pioni in ecuatie
Ce sa le fac domne la bancile astea nenorocite daca au practicat clauze abuzive iar BNR ai tinut de sase? Normal ca in 10 ani datoria nu a scazut decat foarte putin, la dobanzi ipotecare la 10% - 12%. Chiar ne facem ca am uitat de indicatori obscuri gen DRV de la BCR? Daca dobanda era apropiata de realitatile economice acum soldurile creditelor erau diminuate cu cel putin 30% - 35%, unii poate achitau in avans sume sa isi diminueze soldurile. Dar iata unde duce lacomia bancherilor. Avem o situatie care o descrii matale acolo cu garsoniere de 90.000 euro care acum au solduri credit de 80.000 euro. Daca acel client este destept poate sa nu mai plateasca nenorocierea asta de contract in care doar banca a furat de a rup prin abuz de putere si de lege. Iata ce Nenea Pasarica de la BNR stie, cum bancile trebuie sa-si asume escrocheria si sa faca ceva pana nu ii arunca in brate bomba clientul. In plus nu spui matale nimic de schemele samsarilor imobiliari, cum bancile vindeau cu 5% creditul cum te terminau psihologic recuperatorii. Legea nu este a lui Piperea sau a lui Zamfir. Ordinul a venit de foarte sus pentru ca Stapanirea a mirosit ca nu este nevoie ca adormitii sa devina razboinici. S-a aprobat de Elita Bancara legea aceasta. Este Hiroshima Bancilor din Romania care n-au stiut sa faca afaceri corecte si legale. Un risc asumat. Si mai usor cu datoria trebuie platita. Da trebuie achitata daca este si legala. Parca nenea Isarescu spunea ca ce ai semnat platesti, ori nu suntem in legea partilor ci intr-una de protectie a consumatorilor. Bancherule cocarjat de cat ai facut pe tzucalul bancilor, sa stii ca sunt banci care acum se bucura ca vor avea probleme hoiturile care au stricat piata si au facut concurenta neloiala.
Adrian
stupizilor
pai bai nea' tu te contrazici singur.spui ca cel care risca este cel care da banii. adica cel care imprumuta un prieten. in cazul nostru banca. pai ce a riscat ma banca daca tu spui ca un imprumut trebuie rambursat in orice conditii. Nimic. De riscat au riscat clientii. Clienti care vor sa plateasca in conditiile in care au luat creditul, ba nu in alea in care vor bancile acum. ce nu e clar? Bancile au modificat regulile din propriul contract cum au vrut ei.cu asta nu sunt clientii de accord. nu ca nu vor sa plateasca.retarzilor
clientAAA
bancherule esti vandut
nu toate bancile au avut clauze abuzive in contracte, dar cele care au, las sa dea faliment, crezi tu mai bancherule ca ne. am mai fi judecat noi acum cu bancile daca n.am fi avut dreptate. p.s. inca platim10% dob la credit in eur
Goe
Garantie ipotecara
Banca a acceptat un imobil ca garantie, iar faca nu mai poate fi platit credotul este normal ca banca sa ia garantia si Buna ziua! Este asa simplu incat un copil de gradinita intelege si el. Dar la noi exixta inca o schema infractionala girata de BNR si incurajata de lingaii bancherilor prin care garantia este vanduta recuperatorilor sau mafiotilor imobiliari cu 5% din datori si clientul este urmarit toata viata sa plateasca restul datoriei. De fapt debitorul a fost sabotata de banca, i-a fost luata garantia, ce mai vrei acum? Mar d-acilea! Gata bai, n/ati inteles, s/a terminat, ati furat destul!
georges
comentariu onest
Ma bucur ca afecteaza pe toata lumea. Eu, ca si client am platit si pentru tine, care nu erai client al bancii, criza economica. Iar acum iti fac un bine: nu te las sa faci aceeasi greseala ca mine, adica, sa crezi ca banca te poate ajuta!
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Analiza
Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi
CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii
Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023
indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii
La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme
Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii
Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?
Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii
- Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023
- Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023
- Genoxinvest, o frauda online deghizata in platforma de investitii in criptomonede
- Raiffeisen nu-si despagubeste clientii fraudati online
- BRD plateste o dobanda de doar 0,1% la depozitele vechi, in stoc
- Bancile au facut un profit record de 10 miliarde lei in 2022
- Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul, obligati de judecatori sa achite prima de stat unui fost client
- Profitul bancilor, in crestere cu 19%
- Indicatorii sistemului bancar la finalul T1 2022
- Topul reclamațiilor la bănci înregistrate la Reclamatiibanci.ro
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active si cota de piata in perioada 2022-2015
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Băncile din România nu au majorat comisioanele aferente operațiunilor în numerar
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, aproape 20 miliarde euro după primele nouă luni
- Deficitul contului curent, aproape 18 miliarde euro după primele opt luni
- Deficitul contului curent, peste 9 miliarde euro pe primele cinci luni
- Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro după prima treime a anului
- Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Cate reclamatii primeste Intesa Sanpaolo Bank si cum le gestioneaza
- Platile instant, posibile la 13 banci
- Aplicatia CEC app va functiona doar pe telefoane cu Android minim 8 sau iOS minim 12
- Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor
- BRD bate recordul la credite de consum, in ciuda dobanzilor mari, si obtine un profit ridicat
Analize economice
- Inflația anuală a crescut marginal
- Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 7,7% cumulat pe primele 9 luni
- România, pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB
- România, tot prima în UE la inflația anuală, dar decalajul s-a redus
- Exporturile lunare în august, la cel mai redus nivel din ultimul an
Ministerul Finantelor
- Datoria publică, 51,4% din PIB la mijlocul anului
- Deficit bugetar de 3,6% din PIB după prima jumătate a anului
- Deficit bugetar de 3,4% din PIB după primele cinci luni ale anului
- Deficit bugetar îngrijorător după prima treime a anului
- Deficitul bugetar, -2,06% din PIB pe primul trimestru al anului
Biroul de Credit
- FUNDAMENTAREA LEGALITATII PRELUCRARII DATELOR PERSONALE IN SISTEMUL BIROULUI DE CREDIT
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
Procese
- ANPC pierde un proces cu Intesa si ARB privind modul de calcul al ratelor la credite
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
Stiri economice
- Datoria publică, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024
- -5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024
- Prețurile industriale - scădere în august dar indicele anual a continuat să crească
- România, pe locul 4 în UE la scăderea prețurilor agricole
- Industria prelucrătoare, evoluție neconvingătoare pe luna iulie 2024
Statistici
- România, pe locul trei în UE la creșterea costului muncii în T2 2024
- Cheltuielile cu pensiile - România, pe locul 19 în UE ca pondere în PIB
- Dobanda din Cehia a crescut cu 7 puncte intr-un singur an
- Care este valoarea salariului minim brut si net pe economie in 2024?
- Cat va fi salariul brut si net in Romania in 2024, 2025, 2026 si 2027, conform prognozei oficiale
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat să scadă in septembrie 2022. Ecartul față de Polonia și Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- La CSALB poti castiga un litigiu cu banca pe care l-ai pierde in instanta
- Negocierile dintre banci si clienti la CSALB, in crestere cu 30%
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite caută soluții pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
- O firma care a facut un schimb valutar gresit s-a inteles cu banca, prin intermediul CSALB
First Bank
- Ce trebuie sa faca cei care au asigurare la credit emisa de Euroins
- First Bank este reprezentanta Eurobank in Romania: ce se intampla cu creditele Bancpost?
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- Creditele neperformante (npl) - statistici BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitățile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Deficitul balanței comerciale la 9 luni, cu 15% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut
- Producția industrială, în scădere semnificativă
- Pensia reală, în creștere cu 8,7% pe luna august 2024
- Avansul PIB pe T1 2024, majorat la +0,5%
- Industria prelucrătoare a trecut pe plus în aprilie 2024
Informatii utile asigurari
- Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023
- Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
LOAN OFFER
Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii
-
!
Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii
-
Bancnote vechi
Numar de ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii