BANCI | Analiza

Haiducul Piperea a mai dat bancilor o lovitura cu legea privind darea in plata, dar de data aceasta noi toti suntem victime colaterale

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-11-26 00:35

Bancile romanesti nu au avut parte de o taxa pe profituri sau pe cifra de afaceri, ca in alte tari, precum Ungaria sau Cehia, pentru a-si aduce si ele contributia la povara crizei, in ciuda faptului ca Romania a avut o aterizare mult mai dura decat tarile vecine. Au avut noroc cu FMI-ul.

In ciuda acestui fapt, bancile romanesti (cele mai multe detinute de banci straine) nu au simtit ca trebuie sa dea dovada benevol de o mai mare generozitate, flexibilitate si intelegere decat in vremuri bune fata de problemele prin care au trecut clientii lor, pentru a-i tine aproape.

Nici macar in ultimul ceas, al crizei creditelor in franci, nu au facut-o. S-au codit pana si la un program tip scade-rata cu garantii de stat. Asa ca au incasat-o pe buna dreptate, s-ar putea spune.

Avocatul Gheorghe Piperea, acest Robin Hood al clientilor rasculati impotriva unor banci, cu care a castigat batalii importante in salile de judecata pe tema clauzelor abuzive, a cucerit acum si dealul Casei Poporului, reusind sa convinga parlamentarii sa voteze o lege exact pe placul lor, adica extrem de populista, care, pretind, ei, ar salva 800.000 de romani care nu-si mai pot plati ratele la creditele ipotecare si sunt dati afara din case, executati silit si hartuiti de recuperatori de credite. 

Iar cum bancherii nu preau au avut de unde sa scoata dovezile bunavointei lor de pana acum, legea a fost votata cu un singur vot impotriva. Previzibil, poate.

Trecem peste faptul ca la Biroul de Credit sunt inregistrate doar 716.236 de persoane fizice cu restante de peste 30 de zile, dintre care in jur de 150.000 au credite Prima Casa si cam tot atatia ceredite imobiliare standard, la care se adauga creditele de consum garantate cu ipoteci, ceea ce inseamna ca doar in jur de 350.000 de romani vor fi afectati de aceasta lege, adica mai putin de jumatate din cifra lansata de politicieni.

Trei efecte periculoase

Marea problema este ca daca aceasta lege se va aplica, va crea un precedent extrem de periculos, cu cel putin trei consecinte care ne vor afecta pe toti:

1. O datorie trebuie platita in orice conditii

In primul rand, aceasta lege spulbera un principiu de bun simt, nu doar economic, legal si contractual, acela ca o datorie trebuie platita, indiferent in ce conditii: daca garantia a scazut sau a crescut sau daca ai ramas fara serviciu.

Daca statul vrea sa faca protectie sociala, adica sa ajute 800.000 de oameni care nu-si mai pot achita datoriile la banci, atunci sa le acorde ajutoare sociale din banii nostri, ai platitorilor de taxe, sau din banii bancilor, dar colectati printr-o taxa bancara pe profituri sau pe cifra de afaceri, ca in alte tari.

Argumentul politicienilor si, suprinzator, al unor ziaristi si sefi de asociatii de protectie a consumatorilor, ca in acest fel bancile impart riscurile cu clientii, este fals.

Pentru ca atunci cand acorzi un imprumut, singurul care-si ia un risc esti tu, care ai imprumutat un prieten, sau bancile, IFN-urile si alte institutii de credit. Sa nu uitam de pierderile de 4,4 miliarde de lei recunoscute anul trecut de banci din creditele neperformante. Iar legea de fata o dovedeste: doar banca pierde si in acest caz.

Daca vorbim de riscul scaderii valorii imobilelor, la care fac referire initiatorii si sustinatorii legii, acesta se produce doar in cazul speculatorilor. Pentru ca investitia intr-o locuinta este pe termen lung, de peste 20 si chiar 30 de ani, este o casa familiala in majoritatea cazurilor, a carei valoare scade in crize, dar creste in perioade de avant al economiei, conform principiului ciclurilor economice.

2. Creditele imobiliare vor fi mai scumpe si mai greu de obtinut

Al doilea precedent periculos al legii privind darea in plata este ca poate afecta serios activitatea de creditare de acum inainte, din simplul motiv ca bancile vor fi mai prudente si vor cere un avans mai mare si dobanzi mai ridicate, in fata perspectivei de a se trezi la un moment dat cu casa in brate si fara credit rambursat.

Este perfect plauzibil acest scenariu, chiar si in conditiile actuale, in care preturile locuintelor nu mai scad iar dobanzile se mentin mici.

3. Haiducia din Parlament

Ca sa nu mai vorbim si de al treilea precedent periculos, al haiduciei din Parlament, cu legi care sfideaza directivele europene si principiile consfintite din Constitutie si in Codul Civil.

Daca haiducul Piperea si prietenii lui parlamentari ar fi vrut cu adevarat o lege de protectie a clientilor bancilor si nu o simpla razbunare impotriva bancilor si probabil satisfacerea unor interese personale si de grup, ar fi promovat o lege care, pur si simplu, ar fi interzis bancilor sa dea afara oamenii din case si ar fi permis sa se amane plata ratelor pana cand oamenii vor putea sa se angajeze din nou si sa reia platile. Atat de simplu.

E bine de precizat ca in Spania, singura tara europeana in care mai exista o astfel de lege, tip datio in solutum, aceasta chiar are un caracter social, intrucat se aplica doar ca solutie de ultima instanta, celor care intr-adevar nu-si mai pot plati creditele (nu ca la noi, tuturor), dupa ce bancile au epuizat toate celelalte metode de restructurare a creditului restant si de acordare a altor facilitati, precum si in cazurile in care o familie nu mai are nicio sursa de venit si nici alte bunuri ce pot fi valorificate pentru plata datoriei (vezi aici detalii).

Ce prevede legea darii in plata: oricine are un credit ipotecar, nu doar cei care au restante, poate scapa de datorii daca cedeaza casa bancii, IFN-ului sau recuperatorului de creante

Comentarii

George
Jeg
Bai bancherule esti un jeg platit de banci. Tu in frunte cu toti de la BNR. De ce suntem victime colaterale? Ca nu mai pot bancherii sa insele populatia cu clauze abuzive si sa-i transforme in sclavi pe viata? Pai ba idiotule, parlamentul trebuie sa dea legi in favoarea populatiei nu in favoarea unor operatori economici privati care scot capitaluri din tara si se plang ca nu le merge bine. Daca nu le merge bine in Romania, sa inchida sandramaua si sa plece. Iar masonul de Pisarescu sper sa ajunga curand la DNA alaturi de Cinteza si de cei care fac trafic de influenta prin parlament.

cosming
auzi..
Cum vine asta bre : "O datorie trebuie platita in orice conditii". In ce economie exista asa ceva ? O datorie o platesti daca poti, daca nu poti nu ai cum sa o platesti iar cel care te-a creditat a pierdut banii pentru ca a facut o investitie proasta iar data viitoare o sa fie mai atent. Evident ca cel care nu a platit datoria NU va mai beneficia de credit....

Ovidiu
auzi...
Pai nu mai poti intri in insolventa de la 1 ianuarie. Unde scrie in legea asta ca e pentru cei care nu mai pot... sau nu mai vor de fapt......

Koss_tea haiduc
JEG
Un jeg de publicatie, ca de altfel, un jeg de sistem bancar, pus pe capatuiala, pus pe inrobirea populatiei! Sa va fie rusine pentru ce incercati sa faceti acestei natii, care si asa este batuta de soarta! Va vedeti cu bani multi in buzunar, si faceti tot posibilul sa aparati interesele oricui, care va aduce voua profit, mai putin interesele romanilor!!!

silvia
legea spaniola
Prevederi din legea spaniola au preluat in Legea insolventei persoanei fizice, numai ca le-au inasprit atat de mult incat foarte putine persoane vor putea efectiv beneficia de o redresare pe baza aceastei legi. Legea darii in plata este o alternativa la Legea insolventei, nu se suprapun. Ori alegi sa te chinui 5-6 ani cu un plan de redresare si e posibil sa ramai cu locuinta, dar nu iti garanteaza nimeni, or alegi sa nu te mai chinui de loc si dai casa in plata bancii. Cat despre pierderile bancilor, ma indoiesc ca vor fi atat de mari cum se vaita. Mai degraba le este necaz ca nu pot din nou sa forteze creditarea, sa atinga targeturi si sa faca profiturile previzionate mult prea optimist pe baza statisticilor macro ale Guvernului Ponta. Bancherii vor trebui sa fie mai inteligenti ca pana acum si sa nu mai astepte sa li se astearna afaceri de-a gata: împrumuturi date statului (ce usor), programe Prima casa (marfa sigura) etc. Ia sa vedem de-acum inovatie si inteligenta.

Ovidiu
#silvia
ce a inasprit domne? ca iti controleaza cheltuielile? nu e normal? daca nu ai de unde iti stearga restul datoriilor dupa lichidarea activelor.. ca in orice tara.. ce vroiai mai mult? sa iei credit la 2 luni dupa falimentul personal?:):) Dar ca in legea asta nu scrie nimic ca in Spania la dare in plata ca e doar pentru cei fara venituri nu zici nimic? Ca nu e aplicabila doar la locuinta in care stai ci si la aia care au luat vile d e1 mi. EUR sau 10 terenuri nu zici nimic?

Balena Ucigasa
Piperea si Zamfir au fost doar un pioni in ecuatie
Ce sa le fac domne la bancile astea nenorocite daca au practicat clauze abuzive iar BNR ai tinut de sase? Normal ca in 10 ani datoria nu a scazut decat foarte putin, la dobanzi ipotecare la 10% - 12%. Chiar ne facem ca am uitat de indicatori obscuri gen DRV de la BCR? Daca dobanda era apropiata de realitatile economice acum soldurile creditelor erau diminuate cu cel putin 30% - 35%, unii poate achitau in avans sume sa isi diminueze soldurile. Dar iata unde duce lacomia bancherilor. Avem o situatie care o descrii matale acolo cu garsoniere de 90.000 euro care acum au solduri credit de 80.000 euro. Daca acel client este destept poate sa nu mai plateasca nenorocierea asta de contract in care doar banca a furat de a rup prin abuz de putere si de lege. Iata ce Nenea Pasarica de la BNR stie, cum bancile trebuie sa-si asume escrocheria si sa faca ceva pana nu ii arunca in brate bomba clientul. In plus nu spui matale nimic de schemele samsarilor imobiliari, cum bancile vindeau cu 5% creditul cum te terminau psihologic recuperatorii. Legea nu este a lui Piperea sau a lui Zamfir. Ordinul a venit de foarte sus pentru ca Stapanirea a mirosit ca nu este nevoie ca adormitii sa devina razboinici. S-a aprobat de Elita Bancara legea aceasta. Este Hiroshima Bancilor din Romania care n-au stiut sa faca afaceri corecte si legale. Un risc asumat. Si mai usor cu datoria trebuie platita. Da trebuie achitata daca este si legala. Parca nenea Isarescu spunea ca ce ai semnat platesti, ori nu suntem in legea partilor ci intr-una de protectie a consumatorilor. Bancherule cocarjat de cat ai facut pe tzucalul bancilor, sa stii ca sunt banci care acum se bucura ca vor avea probleme hoiturile care au stricat piata si au facut concurenta neloiala.

Adrian
stupizilor
pai bai nea' tu te contrazici singur.spui ca cel care risca este cel care da banii. adica cel care imprumuta un prieten. in cazul nostru banca. pai ce a riscat ma banca daca tu spui ca un imprumut trebuie rambursat in orice conditii. Nimic. De riscat au riscat clientii. Clienti care vor sa plateasca in conditiile in care au luat creditul, ba nu in alea in care vor bancile acum. ce nu e clar? Bancile au modificat regulile din propriul contract cum au vrut ei.cu asta nu sunt clientii de accord. nu ca nu vor sa plateasca.retarzilor

clientAAA
bancherule esti vandut
nu toate bancile au avut clauze abuzive in contracte, dar cele care au, las sa dea faliment, crezi tu mai bancherule ca ne. am mai fi judecat noi acum cu bancile daca n.am fi avut dreptate. p.s. inca platim10% dob la credit in eur

Goe
Garantie ipotecara
Banca a acceptat un imobil ca garantie, iar faca nu mai poate fi platit credotul este normal ca banca sa ia garantia si Buna ziua! Este asa simplu incat un copil de gradinita intelege si el. Dar la noi exixta inca o schema infractionala girata de BNR si incurajata de lingaii bancherilor prin care garantia este vanduta recuperatorilor sau mafiotilor imobiliari cu 5% din datori si clientul este urmarit toata viata sa plateasca restul datoriei. De fapt debitorul a fost sabotata de banca, i-a fost luata garantia, ce mai vrei acum? Mar d-acilea! Gata bai, n/ati inteles, s/a terminat, ati furat destul!

georges
comentariu onest
Ma bucur ca afecteaza pe toata lumea. Eu, ca si client am platit si pentru tine, care nu erai client al bancii, criza economica. Iar acum iti fac un bine: nu te las sa faci aceeasi greseala ca mine, adica, sa crezi ca banca te poate ajuta!



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii