BANCI | Stirea Zilei

FMI: Bancile austriece asigura peste 30% din finantarea externa a Romaniei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-04-21 17:04

România se bazează puternic pe finantare externă, iar peste 30% din aceasta este asigurată de bănci din Austria, tară cu cea mai mare expunere din toate tările occidentale pe finantări acordate în Europa de Est, arată un raport al Fondului Monetar International (FMI) publicat luni.

De altfel, mare parte din tările din Europa Centrală si de Est au expuneri mari, în ceea cve priveste finantarea externă, pe o singură tară de origine a fondurilor. Singurele tări dependente de finantare externă si care îsi asigură finantarea externă din surse diversificate sunt Cehia si Polonia, potrivit raportului FMI.

"O asemenea concentrare a finantării face din Europa emergentă vulnerabilă la dificultăti sau la o criză a creditării în tările avansate. Sistemele bancare care sunt puternic dependente de împrumuturi externe pentru a sustine cresterea portofoliului de credite s-ar putea confrunta cu o reducere bruscă a fondurilor sau cu o crestere rapidă a costurilor dacă ar avea loc o reevaluare semnificativă a expunerii băncii-mamă la tara respectivă", se estimează în raport.

Cele mai expuse pe o singură sursă de finantare sunt Ţările Baltice, care îsi acoperă fondurile externe în proportie de 85% din Suedia.

Totusi, tara care asigură în cea mai mare măsură finantarea externă a tărilor din regiune este Austria, ce acoperă peste 40% din necesarul de fonduri externe din Bosnia si Hertegovina, Croatia, Serbia si Slovacia si peste 30% din cel al României. Italia furnizează peste 30% din finantarea externă în Bulgaria, Croatia si Bosnia si Hertegovina.

Datele FMI indică o expunere a băncilor austriece echivalentă cu aproape un sfert din activele bancare din Austria, cea mai mare din Europa Occidentală. Următoarea tară ca expunere în finantarea externă a regiunii este Suedia (10% din activele bancare), urmată de Italia si Belgia (peste 5%), restul tărilor occidentale cu bănci active în regiune având expuneri mult mai mici.

În acelasi timp, băncile austriece au o pondere de peste o cincime (circa 22%) din stocul finantărilor externe ale tărilor din Europa Centrală si de Est, fiind urmate de institutiile de credit din Germania si Italia (peste 15% din total).

"Concentrarea expunerii bancare contribuie la vulnerabilitătile asociate cu dependenta de finantare externă, în special când implică finantarea băncilor", se mentionează în raport.

Toate marile bănci austriece au prezentă puternică în Europa Centrală si de Est. Astfel, Erste Bank are afaceri puternice în România (unde detine liderul pietei bancare după active, Banca Comercială Română - BCR), Cehia (Ceska Sporitelna), Slovacia, Ungaria, Serbia si Croatia, în timp ce Bank Austria Creditanstalt coordonează afacerile grupului Unicredit în centrul si estul Europei.

Raiffeisen, al treilea grup financiar din Austria, are una din cele mai extinse prezente bancare din estul Europei, iar Volksbank, al patrulea creditor austriac, are de asemenea subsidiare în mai multe tări estice.

Pe partea de finantări publice pe termen lung activează în regiune si Dexia Kommunalkredit (Dexia-Kom), un joint-venture cu sediul la Viena între grupul franco belgian Dexia si Kommunalkredit, liderul din domeniul finantării sectorului public în Austria.

Datoria externă a României pe termen mediu si lung a crescut în primele două luni ale acestui an cu 1,9% fată de finalul anului trecut până la 38,9 miliarde euro, cea mai mare parte a acesteia fiind reprezentată de datoria negarantată public a sectorului privat.

Anul trecut, România si-a acoperit din investitii străine directe doar 41,9% din deficitul balantei de plăti, care a însumat 16,9 miliarde euro.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat determina oamenii sa obtina imprumuturi fara dobanda la inceput, dar sa plateasca ulterior dobanzi detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an, dupa intrarea in vigoare a legii 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor. Legea obliga IFN-urile sa detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Cea mai mica dobanda este a cardului CEC Bank, 17,41%, te tip variabil, compusa din detalii

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • Nu vor să aplice Legea 243/2024

    Buna ziua, VĂ ROG MULT SĂ MĂ AJUTAȚI. Am încercat o soluție cu cu cei de la CSALB, cerere ... detalii

  • !

    Era interesant de aflat cat a dat Casa regala din exedentul Casei in toate cele 7 razboaie in care ... detalii

  • plati online

    ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii