BANCI | Stirea Zilei

Fitch Ratings mentine ratingurile Romaniei, cu perspectiva negativa

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-06-07 12:43

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a menţinut ratingul BB+al României la credite în valută pe termen lung şi calificativul 'BBB-' pentru datoria în lei pe termen lung, ambele cu perspectivă negativă, subliniind dependenţa de relaţia cu FMI, conform Fitch Ratings.

Pragul de ţară şi calificativul pentru creditele în valută pe termen scurt au fost menţinute la 'BBB', respectiv 'B'.

"Programul de ajustare al României, sub îndrumarea Fondului Monetar Internaţional (FMI), susţine ratingul României, însă abilitatea autorităţilor de a aplica cu stricteţe strategia dură cerută de program va fi crucială. Perspectiva pentru economia mondială s-a deteriorat semnificativ de la ultima reducere a calificativului, în luna noiembrie 2008, adăugând la riscurile cu care se confruntă România într-o perioadă în care statul este nevoit să se adapteze la un nivel mai redus al intrărilor de capital privat net", a declarat Andrew Colquhoun, directorul pentru pieţe emergente al Fitch Ratings.

Ratingurile României sunt susţinute în continuare de un sector solid al finanţelor publice, precum şi de indicatori sociali, ai mediului de afaceri şi ai guvernanţei puternici, conform calificativului BB, toate acestea fiind consolidate de statutul de membru al Uniunii Europene, însă pot fi observate în continuare riscuri din punct de vedere financiar şi economic.

România a obţinut în mai 2009 un împrumut internaţional de 26,4 miliarde dolari, din care suma de 17,2 miliarde dolari a fost reprezentată de un pachet de sprijin acordat de FMI, menit a acoperi un deficit de finanţare externă, estimat de Fitch la 12 miliarde dolari pentru 2009.

Uniunea Europeană a contribuit cu 6,6 miliarde dolari la pachetul de împrumut, disponibil autorităţilor care sunt confruntate cu un deficit fiscal ce a atins nivelul de 4,9% din produsul intern brut în 2008.

Alte instituţii financiare au contribuit cu 2,6 miliarde dolari.

În plus, companiile străine ce controlează aproximativ 70% din piaţa bancară locală au promis să îşi menţină expunerea în România şi să îşi majoreze capitalizarea subsidiarelor.

Fitch estimează că economia României se va contracta cu 4,5% în 2009. Rezervele valutare oficiale s-au redus la 27,1 miliarde euro la sfârşitul lunii aprilie, cu 7,6% sub nivelul maxim atins în noiembrie 2008.

O reducere a rezervelor valutare ale României, îndeajuns de mare pentru a afecta încrederea în leu ar avea efecte negative considerabile asupra stabilităţii financiare şi a economiei reale (la sfârşitul lunii martie 2009, 57% din împrumuturile bancare erau contractate în valute străine), putând duce la o reducere a calificativelor.

Programul de ajustare economică sprijinit de FMI prevede un deficit bugetar de 5% în 2009. Atingerea acestei ţinte de deficit va necesita o înăsprire a politicii fiscale de circa 3% din PIB, pe fondul unei adânci recesiuni, măsură ce nu va fi apreciată de alegători înaintea alegerilor prezidenţiale de la sfârşitul anului.

O întrerupere a acordului cu FMI ar avea un puternic efect negativ asupra ratingurilor. România este una dintre ţările cu cea mai mare expunere la riscurile de finanţare externă din cele 11 economii evaluate de Fitch în cadrul raportului "Riscuri de finanţare externă în Europa Centrală şi de Est".

În 20 mai, viceguvernatorul BNR, Eugen Dijmărescu, declara că România ar putea să-şi recupereze calificativul din categoria investment grade în primăvara anului viitor, în condiţiile în care în toamna acestui an agenţiile de rating ar putea îmbunătăţi perspectiva ţării.

În prezent, două din cele trei mari agenţii de rating - S&P şi Fitch - acordă României calificativ fără recomandare de investiţii (junk), cu perspectivă negativă, după ce au coborât ratingul în toamna anului trecut, în timp ce Moody's a menţinut România pe ultima treaptă - Baa3 - din categoria de rating cu recomandare de investiţii, cu perspectivă stabilă.

"Eu mă aştept la o schimbare a perspectivei, în condiţiile în care până la un nou rating, cel din toamnă, efectele punerii în aplicare a deciziilor ar trebui să se vadă şi în economia reală, nu doar în documente", a spus Dijmărescu.

El a adăugat că, în condiţiile în care guvernul a luat deja măsuri la nivel decizional, în primăvara anului viitor agenţiile de rating ar putea acorda României calificativ din categoria investment grade, "însă întâi trebuie întoarsă corabia, de la outlook (perspectivă n.r.) negativ".

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii