BANCI | Cariera

Enache Jiru, numit noul presedinte al CEC Bank in locul lui Radu Ghetea, iar Lucian Anghel, de la BCR, prim-vicepresedinte

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-05-09 11:03

Enache Jiru (50 de ani), secretar de stat in Ministerul Finantelor, a fost nominalizat de Ministerul Finantelor sa preia conducerea CEC Bank, inlocuindu-l pe Radu Ghetea, a anuntat ministerul intr-un comunicat de presa. Jiru a fost propus de premierul Victor Ponta sa-i ia locul lui Ghetea in banca de stat inca de anul trecut, imediat dupa izbucnirea scandalului in care CEC Bank a fost acuzata ca i-a acordat un credit Ioanei Basescu, fiica presedintelui Basescu, pentru cumpararea unui teren in comuna Nana.

Procedura de acordare a creditului a fost investigata atat de o comisie parlamentara cat si de catre BNR, ambele negasind nicio neregula. In paralel, corpul de control al premierului a anchetat tranzactiile imobiliare din localitatea Nana, gasind nereguli privind procedurile de improprietarire, ce urmeaza a fi investigate de procurori.

Numirea lui Jiru in locul lui Ghetea nu a fost insa aprobata de BNR anul trecut, se pare pentru a se evita situatia de a i se plati lui Ghetea salarii compensatorii pentru inlocuirea din functie inainte de incheierea mandatului, care a expirat abia saptamana trecuta.

Lucian Claudiu Anghel, presedintele BCR Pensii si al Bursei de Valori Bucuresti, urmeaza sa preia functia de prim-vicepresedinte al CEC Bank, in locul lui Andrei Liviu Stamatian.

In conducerea CEC Bank au mai fost nominalizati pentru functia de vicepresedinte:

- Mihaela Lucica Popa, care detine aceeasi functie si in prezent;

- Cristian Tudorancea, fost vicepresedinte al bancii, in locul lui Gheorghe Carabasan;

- Andrei Razvan Micu, consilier al ministrului Finantelor, fara niciun fel de experienta in sectorul bancar, in locul Mirelei Iovu.

Pana cand noua conducere a CEC Bank va fi aprobata de BNR, in AGA bancii de sat care a avut loc in 8 mai s-a decis reinnoirea mandatelor actualei conduceri.

La CEC Bank se mentine sistemul de conducere unitar, iar Jiru este propus pentru doua functii, contrar legii

Ghetea nu va ramane nici intr-o functia neexecutiva de presedinte al unui Consiliul de Supraveghere al CEC Bank, conform principiului conducerii dualiste a unei banci, dupa cum au anuntat anul trecut reprezentantii guvernului si guvernatorul Isarescu.

Din simplul motiv ca la CEC Bank se mentine actualul sistem de conducere unitar, cu un Comitet de Directie si Consiliul de Administratie, ambele conduse de seful bancii, conform propunerilor Ministerului Finantelor din cadru AGA de vineri.

Si asta in ciuda faptului ca, potrivit noii legislatii adoptate in luna martie a acestui an, directorul general al unei banci nu poate detine si functia de presedine al Consiliului de Administratie.

In luna martie a acestui an a fost modificata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, care prevede ca “in cazul unei institutii de credit administrate in sistem unitar, presedintele consiliului de administratie nu trebuie sa exercite simultan si functia de director general in cadrul aceleiasi institutii de credit. In mod exceptional, cu aprobarea Bancii Nationale a Romaniei, acest cumul de functii poate fi exercitat in cazuri bine justificate de catre institutia de credit.”

Ramane de vazut ce va decide BNR cu privire la sistemul de conducere al CEC Bank.

Ministerul Finantelor a anuntat ca prelungeste, din 11 mai 2015, pana la data expirarii mandatelor noii conduceri nominalizate vineri, mandatele urmatorilor membrii neexecutivi ai Consiliul de Administraţie al CEC Bank:

- Gelu Ștefan Diaconu – membru, care detine si in prezent aceeasi functie;

- Valentin Tiberiu Mavrodin - membru, in aceeasi functie si in prezent;

- Mirela Șițoiu - membru, nou propusa in aceasta functie;

- Ciprian Sebastian Badea - membru; in aceeasi functie si in prezent;

- Dan Manolescu - membru, in aceeasi functie si in prezent;

- Mihail Constantin - membru, in aceeasi functie si in prezent;

- Mihai Gogancea Vătășoiu - membru, in aceeasi functie si in prezent.

Jiru are doua probleme: 1 - numirea pe considerente politice...

Numirea lui Jiru la conducerea CEC Bank poate fi considerata fara dubii ca fiind una de natura politica, in conditiile in care acesta a fost reprezentantul PSD in Ministerul Finantelor, spre deosebire de Ghetea, care inainte de a prelua conducerea CEC in 2007, la propunerea ministrului de finante liberar din acea vreme, Varujan Vosganian, era presedintele Alpha Bank si neimplicat politic. 

De altfel, venirea la CEC a lui Ghetea, un experimentat si respectat bancher, a pus capat unei perioade extrem de nefaste din istoria bancii de stat, care pana atunci era condusa, la fel ca alte intreprinderi de stat, cu oameni politici si dupa criterii de natura politica, astfel ca a ramas o institutie imbatranita si nerestructurata.

Ghetea a implementat cu succes in ultimii ani un program de modernizare a CEC Bank, transformand banca de stat dintr-o cenusareasa implicata in celebra frauda FNI intr-una dintre cele mai puternice din tara, in concurenta cu marile banci private.

Ghetea a reusit, in acelasi timp, sa tina CEC Bank departe de interesele politicienilor iar singurul scandal de acest fel a fost cel de anul trecut, cu creditul acordat Ioanei Basescu, un credit legal acordat, dupa cum s-a dovedit ulterior, dar cu toate acestea avand riscuri reputationale ridicate, dupa cum s-a vazut.

In aceste conditii, numirea politica a lui Jiru in conducerea CEC Bank ar putea avea conotatii negative, putand fi interpretata ca o revenire a controlului statului si politicului asupra CEC Bank.

2 - lipsa de experienta in conducerea unei banci

In acelasi timp, Jiru mai are o problema, si anume experienta redusa in conducerea unei banci.

De altfel, el nu a condus niciodata vreo banca privata, ci doar CEC-ul, pe o perioade scurta, de mai putin de 1 an fiecare.

Jiru a ajuns prima data la CEC in iunie 2000, in functia de vicepresedinte la CEC, fiind numit chiar de catre Mugur Isarescu, care era atunci premier, dupa prabusirea afacerii FNI in care CEC-ul a fost implicat si care a condus la decapitarea fostului presedinte, Camenco Petrovici, numit acolo tot pe considerente politice.

Jiru nu a stat insa la CEC decat 8 luni, pentru ca in februarie 2001 a preluat functia de sef al trezoreriei statului, in ministerul de Finante condus de PSD-istul Mihai Tanasescu, in conditiile in care guvernul Nastase a numit o noua conducere la CEC, functia de presedinte fiind preluata de Constantin Teculescu.

Jiru se intoarce la CEC Bank in 2004, fiind numit presedinte al bancii de catre ministrul finantelor, acelasi Mihai Tanasescu, cu misiunea de a pregati privatizarea acesteia.

Nici de data aceasta nu a rezistat in functie mai mult de 1 an, ci doar 8 luni, intrucat intre timp au avut loc alegeri iar noul ministrul de Finante, liberalul Ionut Popescu, l-a schimbat cu Eugen Radulescu, de la BNR, consilier al guvernatorului Isarescu.

Cine este si ce avere are Enache Jiru

Comentarii

Mariana Iancu
ce faci 😊




Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Cariera



ING Bank are un nou director de resurse umane: Maria Zoicas

Maria Zoicaș se va alătura ING Bank România în calitate de Director al departamentului Resurse Umane începând cu luna noiembrie 2024, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Maria are peste 16 ani de experiență în resurse umane, comunicare și detalii

Alessio Cioni este noul director general al Intesa Sanpaolo Bank Romania

Intesa Sanpaolo Bank, subsidiara din România a Grupului Intesa Sanpaolo, unul dintre cele mai solide grupuri bancare din Europa, anunță numirea lui Alessio Cioni în funcția de Director General și Chief Executive Officer, al cărui mandat oficial a început pe 08.10.2024, detalii

Catalin Caragea preia functia de director de risc la Banca Transilvania

Cătălin Caragea a primit aprobarea BNR pentru funcția de Director General Adjunct, Chief Risk Officer la Banca Transilvania, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Cătălin Caragea a venit în Grupul Banca Transilvania cu peste 20 de ani de experiență în detalii

Luminița Runcan este noul director general al OTP Bank România

Luminița Runcan a primit aprobarea BNR pentru funcția de Director General OTP Bank România și este mandatată de Banca Transilvania să coordoneze integrarea OTP România în Grupul BT, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: În vasta sa experiență detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii