BANCI | Opinie

Economistul sef al BNR spune ca noul guvern trebuie sa corecteze masurile populiste adoptate de guvernul Ponta, altfel vom avea mari probleme

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-11-18 17:27

Valentin Lazea, eonomistul-sef al BNR, considera ca noul guvern Ciolos ar trebui sa corecteze masurile luate recent de fostul guvern Ponta de relaxare fiscala si crestere a salariilor bugetarilor, din cauza carora deficitul structural al Romaniei risca sa ajunga la nu mai putin de 4,5% in 2017, fata de 1% la cat s-a angajat tara in acordurile internationale.

El a subliniat ca Romania este singurul stat european care, conform prognozelor Comisiei Europene, isi va majora substantial deficitul structural, de la 0,85% in acest an la 2,7% in 2016 si 3,8% in 2017. (vezi foto)

„Aceasta prognoza este calculata inainte de decizia de majorare a salariilor tuturor bugetarilor cu 10%, care mai adauga 0,7% la dificit si astfel ajunge la 4,5% in 2017 cu mult peste cele ale  altor tari, ceea ce reprezinta o mare problema”, a spus Lazea.

„Toate celelalte state europene isi mentin sau sau isi micsoreaza deficitele structurale, numai noi ne-am gandit sa ne legam la cap cand nu ne doare capul”, a adaugat el.

„Criteriile de la Maastricht sunt toate indeplinite, inclusiv deficitul bugetar consolidat, care in acest an va ajunge probabil la 1,4%. Romania a atins deja un nivel inalt al stabilitatii macroeconomice, care insa risca sa fie periclitata de politici populiste”, a spus Lazea.

El apreciaza ca, in aceste conditii, Ministerul Finantelor are trei optiuni la indemana din care poate alege pentru a corecta masurile populiste adoptate de guvernul Ponta, si anume:

1. Retrimiterea legilor adoptate de fostul guvern privind relaxarea fiscala la Curtea Constitutionala, pe motiv ca, asa cum prevede Constitutia, acordurile internationale prevaleaza fata de legislatia interna, asadar daca te-ai angajat la un deficit de 1% in acordul cu Comisia Europeana, acesta prevaleaza in fata legii bugetului;

2. Cresterea taxelor, pentru compensarea cresterii deficitului;

3. Inghetarea investitiilor.

Lazea a spus ca exista si a patru solutie, dar pe care nu a vrut s-o dezvaluie.

Un sondaj ad-hoc realizat de Lazea printre jurnalistii prezenti la conferinta EU-COFILE a avut urmatoarele rezultate: 4 au votat pentru cresterea taxelor, 3 pentru trimiterea legilor la Curtea Constitutionala si 2 ar taia investitiile.

„Trebuie sa fim constienti ca deficitul din 2017 e o problema, daca stam cu legile adoptate”, a adaugat Lazea.

"Trebuie sa explicam publicului faptul ca daca pierzi stabilitatea macroeconomica, e ca si cum pierzi instrumentele de politica monetara si fiscala (adica banca centrala nu poate sustine dobanzi mici iar guvernul va fi nevoit sa majoreze taxele n.r.). Nu ai voie sa te joci cu aceste echilibre, altfel ramai fara bani in buget pentru educatie, sanatate, infrastructura", a spus economistul-sef al BNR.

El considera ca datoria mica a Romaniei este unul dintre cele doua mari atuuri ale Romaniei, alaturi de independenta energetica, de aceea ne jucam prea usor cu ea, adoptand masuri populiste de scadere a taxelor si cresere a salariilor, care stimuleaza consumul, desi economia nu are nevoie in moment de consum ci de stimularea investitiilor si a muncii, prin scaderea contributiilor sociale, si de reforme structurale.

Lazea a avertizat ca deja de ceva timp productivitatea muncii este sub ritmul de crestere a salariilor.

El spune ca exista opinii publice gresite, precum aceea ca stabilitea macroeconica nu ajuta la nimic daca nu avem drumuri, infrastuctura. E ca si cum am spune: la ce folos ca sunt sanatos, daca nu am bani? Dar cand ne imbolnavim, constatam ca sanatatea e mai importanta decat orice pe lume.

Altii spun ca nu poti avea dezvoltare decat prin deficit, adica fara stabilitate, ceea ce este o alta greseala.

Lazea a mai avertizat ca nu se pot face reforme structurale cu relaxari fiscale si monetare.

Comentarii

Gore
Apropo..
Tipul asta de masuri cu trebuie taiate cheltuielilela.....si la.....este cel mai simplu mod de a da solutii. Sa spuna si ce trebuie facut pentru a creste veniturile astfel incat deficitul sa se micsoreze.....Ce simplu este sa faci calcule din birou !!! Omul asta a lucrat vreodata in economia reala ???



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii

Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii