BANCI | Stirea Zilei

Dupa Ungaria, si Letonia cere ajutor financiar de la FMI si UE

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-20 16:51

Letonia, care a intrat în recesiune şi a fost nevoită să îşi naţionalizeze una dintre cele mai mari bănci, a decis să ceară ajutor financiar de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, a anunţat joi Guvernul său, citat de Reuters.

"Am decis să începem negocieri oficiale cu Comisia Europeană şi FMI pentru a finanţa stabilizarea economiei", a declarat premierul Ivars Godmanis.

Letonia devine astfel a doua ţară membră UE care solicită ajutorul Comisiei şi FMI, după Ungaria, care a primit în 28 octombrie un ajutor financiar de 20 de miliarde de euro de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), Uniunea Europeană şi Banca Mondială, după ce obţinuse deja cinci miliarde de euro de la Banca Centrală Europeană, la mijlocul lunii octombrie.

Potrivit regulilor actuale, fondurile din care Comisia poate ajuta o ţară membră din afara Zonei euro în caz de dificultăţi financiare sunt limitate la 12 miliarde. După ajutorul de 6,5 miliarde de euro acordat Ungariei, UE nu mai dispune decât de 5,5 miliarde din care ar putea ajuta Letonia. Comisia a propus şi Parlamentul European a aprobat joi suplimentarea acestui fond de la 12 la 25 miliarde de euro.

Letonia a fost nevoită să preia 51% din Parex, creată după prăbuşirea Uniunii Sovietice, deoarece banca a fost afectată de criza financiară mondială. Parex avea active de 5,42 miliarde dolari.

Agenţia de evaluare financiară Moody's a coborât în urmă cu câteva săptămână ratingul Letoniei şi a redus de la stabile la negative perspectivele ţărilor Baltice Lituania şi Estonia, pe fondul scăderii ritmului economic şi posibilelor probleme bacare.

Guvernul Letoniei anunţase că a aprobat deja planuri de susţinere a băncilor locale în cazul în care va fi necesar, în timp ce banca centrală a precizat că măsura luată de Moody's arată că planurile actuale de deficit bugetar pentru 2009 sunt inacceptabile.

Moody's a coborât de la 'A2' la 'A3' ratingurile de credit în valută şi în moneda locală ale Letoniei. Măsura a fost urmată de publicarea statisticilor oficiale, ce arătau că economia Letoniei a scăzut cu 4,2% în al patrulea trimestru.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii