ECONOMIE | Analize economice

Dobanda pe termen lung, in scadere la 3,04% dar ramanem departe de tarile din regiune

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-12-21 14:55

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a scăzut în luna noiembrie 2020 la 3,04%, potrivit datelor preluate de la Banca Centrală Europeană. Reamintim că, pe fondul necesarului de finanțare impus de combaterea efectelor pandemiei, acest indicator urcase la 4,83% în luna aprilie 2020. 

Nivelul dobânzilor s-a diminuat pentru a patra lună consecutiv, urmare a măsurilor luate de Banca Centrală și a îmbunătățirii percepției piețelor internaționale. Trendul de scădere a fost destul de pronunțat în partea a doua a anului curent.

Zona Euro a intrat și mai adânc în teritoriul negativ (medie de -0,18%), tonul fiind dat de economia germană (-0,61%), urmată de Olanda, Luxemburg (cu câte -0,54%), Danemarca (-0,46%) și Austria (-0,41%).

De remarcat, s-a atașat de acest „nucleu dur” al UE, Slovacia, care a ajuns să se finanțeze pe termen lung cu „costuri” anuale de -0,39%. De altfel, majoritatea statelor membre UE se finanțează acum la dobânzi negative iar printre ele se numără Letonia (-0,25%), Estonia (-0,14%) și Slovenia (-0,18%).

Lituania (+0,16%), aflată în Zona euro, este la un nivel foarte apropiat de Bulgaria (+0,20%) iar Suedia, rămasă cu propria monedă e la 0%.

În pofida îmbunătățirii remarcabile a acestui indicator, România continuă să conducă detașat în clasamentul de profil. Avem costuri de împrumut mai mari cu circa 40% față de următoarea clasată, Ungaria, circa +150% față de Polonia sau +170% față de Cehia, dacă e să facem comparația cu țări ce au un regim valutar similar.

În context, ar trebui să luăm aminte la Grecia, care a reușit să coboare spectaculos costul împrumuturilor pe parcursul a doar doi ani, de la 4,37% în octombrie 2018 la doar 0,75% în noiembrie 2020. Desigur, cu beneficiul apartenenței la Eurozonă, spre care puteam să ne îndreptăm și noi în 2015, când îndeplineam criteriile necesare.

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  Eurostat  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



Inflația anuală a crescut marginal

Inflația anuală a crescut marginal în octombrie 2024 până la 4,67%, potrivit datelor publicate de INS. Prețurile au avansat per total cu 0,62% (peste valoarea de 0,57% din octombrie 2023), în principal sub efectul creșterii prețurilor la detalii

Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 7,7% cumulat pe primele 9 luni

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) raportat la aceeași lună din anul precedent a consemnat un avans al vânzărilor de 10,3% brut, valoarea ajustată cu sezonalitatea fiind ceva mai mare (+10,7%), conform datelor publicate de detalii

România, pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB

România s-a situat la mijlocul anului curent pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de 51,1%, țara noastră se poziționează ceva mai bine decât Polonia detalii

România, tot prima în UE la inflația anuală, dar decalajul s-a redus

România a păstrat în luna septembrie 2024 prima poziție în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. În pofida unei scăderi semnificative (-0,5 puncte procentuale față de luna precedentă), avansul prețurilor (4,8% detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • Nu vor să aplice Legea 243/2024

    Buna ziua, VĂ ROG MULT SĂ MĂ AJUTAȚI. Am încercat o soluție cu cu cei de la CSALB, cerere ... detalii

  • !

    Era interesant de aflat cat a dat Casa regala din exedentul Casei in toate cele 7 razboaie in care ... detalii

  • plati online

    ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii