FONDURI DE INVESTITII | Educatie financiara

Cum sa-ti administrezi inteligent fondurile de investitii, pentru a obtine randamente cu 1-2 puncte mai ridicate, intr-un context de dobanzi reduse

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-11-26 15:03

In contextul in care dobanzile titlurilor de stat au coborat sub 1% pe an, la nivelul dobanzilor bancare, care se afla deja aici de ceva vreme, implicit si randamentele fondurilor de investitii sunt in scadere, in conditiile in care 90% dintre acestea detin titluri de stat si depozite, asadar un grad ridicat de concentrare, ceea ce inseamna o limitare a posibilitatilor de crestere a randamentelor.

Iar cum mediul de dobanzi mici este de asteptat sa continue pentru o perioada destul de lunga de timp, cel putin un an de acum inainte, atat timp cat Banca Centrala Europeana si BNR vor ramane “dovish”, adica vor mentine o politica monetara relaxata, cu dobanzi aproape de 0 si injectarea de lichiditati (quantitative easing – QE), iar volatilitatea burselor este in crestere, administratorii fondurilor de investitii s-au gandit ca este momentul sa-si convinga clientii ca este momentul unei diversificari a portofoliului de active, pentru obtinerea unor randamente mai ridicate.

Mai ales ca incepand cu prima parte a acestui an, aproape toate fondurile de investitii (ING, Erste, BRD, Raiffeisen, OTP Bank, mai putin BT si Certinvest) au trecut la metoda marcarii la piata a randamentelor, ceea ce presupune o mai mare volatilitate a acestora pe termen scurt si nu o crestere constanta, liniara, cum se intampla pana acum.

“Odata cu marcarea la piata, investitorii vor vedea o volatilitate mai mare a randamentelor si se vor obisnui cu acest lucru, astfel ca vor vedea si potentialul de a obtine randamente mai mari, prin diversificarea portofoliului de investitii spre alte categorii de fonduri si de active, precum actiunile sau obligatiunile. Cred ca aceasta e tema principala pentru 2016 pentru piata fondurilor din Romania”, a spus Dan Popovici (foto, in centru), Director General, OTP Asset Management Romania, in cadrul unei intalniri cu presa in care a prezentat noile fonduri lansate de companie in acest scop.

Este vorba de un fond diversificat si altul de tip absolute-return, in contextul in care pe piata fondurilor din Romania, cele din categoria diversificate au o pondere de doar 2%, in timp ce fondurile absolute-return detin o cota de numai 4,4%.

Lansarea celor doua fonduri urmeaza tendinta pietei europene, unde cele mai multe investitii in ultima perioada au fost in fondurile diversificate, spre deosebire de Romania, unde inca predomina fondurile cu venit fix.

Primul fond, denumit OTP Global Mix, este un fond diversificat flexibil in lei, cu o valoare nominala minima a unitatii de fond de 10 lei, iar suma minim pentru subscriere de 50 de lei. Fondul investeste 50% din resurse in actiuni, iar cealalta jumatate in instrumente cu venit fix, insa datorita specificului sau, de a fi flexibil, poate investi pana la 100% in orice clasa de active cu pontential ridicat de castig intr-un anumit moment, explica Dragos Manolescu (foto dreapta), directorul de investitii al OTP Asset Management.

“Comportamentul de diversificare al investitorului este urmatorul: alege doua fonduri diferite (unul de actiuni si altul cu venituri fixe), cu alocare echilibrata, 50%/50%, sau patru fonduri diferite in care de asemenea alocarea este identica, apoi uita de ele, nu-l mai intereseaza evolutia lor, stiind ca daca pierde intr-unul de actiuni va castiga in altul. Pe cand acest fond are o alocare dinamica, adica ajusteaza investitia in functie de performanta unei clase de active”, adauga el.

OTP mentioneaza intr-un comunicat ca "strategia de investiții a OTP Global Mix se concentrează pe diversificarea portofoliului, activele fondului fiind investite atât în acțiuni, precum și în obligațiuni suverane, corporative și municipale, fonduri de investiții sau alte instrumente financiare având active suport indici bursieri, precum și în instrumente ale pieței monetare sau depozite bancare.

Alocarea strategică a fondului pe termen lung din punct de vedere a categoriilor de active este de până la 50% titluri de capital (acțiuni) și fonduri de investiții locale și internaționale și de până la 50% în instrumente cu venit fix și/ sau instrumente ale pieței monetare."

Randamente pozitive indiferent ce se intampla pe piata

Al doilea fond, OTP Euro Premium Return, are ca strategie de a aduce randamente pozitive an de an, indiferent de cum se misca piata, fiind destul de diferit in comparie cu fondurile de obligatiuni si actiuni, astfel ca-l face foarte bun pentru diversificare, precizeaza Manolescu.

Strategia de investiții a OTP Euro Premium Return este orientată către obținerea de randamente consistente, în condiții de volatilitate scăzută, prin alocarea dinamică a capitalului fondului. Astfel, activele investitorilor pot fi realocate rapid, în funcție de oportunitățile pieței, pentru a obține cel mai eficient raport randament/ risc, mentioneaza banca intr-un comunicat.

Prin politica sa de investiții, fondul urmărește să obțină randamente pozitive, superioare dobânzilor bancare, pe un orizont investițional de cel puțin un an, indiferent de evoluția piețelor de capital. Prin abordarea investițională globală pe multiple clase de active, expunerea pe monede diferite și utilizarea instrumentelor financiare derivate, managerii fondului urmăresc continuu minimizarea riscurilor.

Fondurile deschise de investiții OTP Global Mix și OTP Euro Premium Return vor putea fi accesate zilnic, prin întreaga rețea de unități teritoriale a OTP Bank România, mai mentioneaza banca.

Este important sa se inteleaga avantajele diversificarii

In privinta nivelului randamentelor obtinute de diversele tipuri de fonduri, cele mai mici sunt ale fondurilor monetare, care investesc in dobanzi, urmante in ordine crescatoare de fondurile de obligatiuni, absolute return, diversificate si actiuni, cu cele mai mari castiguri, dar si cele mai volatile si cu risc ridicat, cum este firesc.

“De aceea este important sa se inteleaga avantajele diversificarii”, spune directorul adjunct al OTP Asset Management, Daniela Stefu (foto stanga), motiv pentru care compania a lansat o campanie in acest sens, care-si propune o crestere cu 25% a gradului de diversificare, in conditiile in care, in prezent, 75% dintre cei 6900 de clienti ai companiei au investitii intr-un singur fond.

OTP Asset Management vrea sa-si convinga clientii sa-si investeasca banii in mai multe tipuri de fonduri, aranjate in 5 pachete diferite, aranjate in functie de orizontul de timp si toleranta la risc si denumite dupa cateva discipline sportive, intrucat “atat performanta sportiva, cat si cea investitionala, necesita antrenament pe termen lung”, explica Daniela Stefu.

Primul portofoliu, denumit Tenis, este adresat clientilor conservatori si presupune investitia in trei tipuri de fonduri: Comodis, un fond cu risc scazut dar si ranamente mici, intr-o pondere de 60%, Obligatiuni – 35% si Avantis, un fond de actiuni - 5%. De ce ar alege un client “sa faca tenis”? Daniela Stefu: “Pentru ca isi pastreaza acelasi profil de risc redus, dar in acelasi timp ar putea obtine randamente mai mari decat daca ar alege o investitite doar in fondul monetar Comodis, cu risc scazut. De exemplu, performanta de la inceputul anului a fondului Comodis e 2,07%, in timp ce acest portofoliu are o crestere de 2,84%, adica adauga aproape un punct la performanta. Iar cu cat timpul trece performanta creste”. (vezi exemplele din grafic)

Investitorii OTP Bank mai pot face si basket, fotbal, polo si rugby, care e cel mai agresiv, dar riscul e mediu, intrucat este compus dintr-un fond obligatiuni si actiuni – AvansisRO.

Popovici a mai precizat ca desi investitorii declara initial ca vor sa-si pastreze investitia intr-un fond doar pe o perioada scurta, de cateva luni, media de detinere a fondurilor OTP Asset Management este de 500 de zile, deci aproape doi ani, de aceea “e pacat sa stai atat de mult timp intr-un fond cu castiguri reduse, cand poti castiga mai mult in alte fonduri”.

Investitia intr-un fond are si avantajul ca nu se percep comisioane de subscriere, cu exceptia fondului de actiuni si la cele doua noi lansate astazi (1%) si nici de rascumparare, iar fondurile se pot retrage in orice moment, fara comision.

Compania castiga din comisioanele de administrare, dar care nu se percep direct investitorilor ci sunt incluse in randamentele fondurilor. Comisionul anual de administrare este de 1% (3% la fondul de actiuni si 2% la cele doua lansate astazi).

Despre OTP Asset Management

Prezentă pe piața locală din 2007, OTP Asset Management Romȃnia SAI S.A. se află în topul celor mai importanți administratori de fonduri de investiții din România, după activele aflate în administrare.

Compania administrează o gamă diversă de fonduri de investiţii, oferind investitorilor posibilitatea de a accesa investiţiile în acţiuni, prin intermediul OTP AvantisRO și OTP Premium Return, dar şi investiţiile în titluri de stat şi obligaţiuni, prin intermediul OTP Obligațiuni, OTP Euro Bond, OTP Dollar Bond și OTP ComodisRO.

În prezent, compania deservește peste 6.800 de investitori, din segmentul de retail și clienți persoane juridice, în șase fonduri de investiții.

Conform celor mai recente date auditate (31.12.2014), compania a inregistrat o cifra de afaceri de 5.219.078 RON si un profit de 1.068.818 RON.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Oferte de credite pe Facebook care sunt inselatorii sau fraude online (tepe)

Pe Facebook exista nenumarate oferte de credite care sunt tentative de inselatorie (tepe) sau fraude online. Metoda de inselatorie consta, in principal, in obtinerea de catre escroci a datelor personale si financiare (numerele si parolele cardurilor sau aplicatiilor bancare) prin detalii

Cum aș putea să previn fraudele cu cardul realizate de persoane din alte țări?

"O persoană apropiată a observat recent în aplicația băncii o serie de tranzacții din Italia. Ea a fost în țară în tot acest timp, așa că nu ar fi avut cum să facă acele tranzacții. Eu sunt client ING, așa că aș vrea să știu cum aș putea să evit acest detalii

Site-uri pentru tepe (inselatorii, fraude) cu credite

Va prezentam mai jos o lista cu site-uri promovate de Google prin care se dau tepe cu false credite: - quiz.vumrez.com - site promovat de Google pe site-ul Bancherul.ro, care are link catre un asa-zis chestionar cu valoarea creditului pe care vrei sa-l obtii, iar detalii

Bancile au inceput sa inteleaga ca au nevoie de o relatie pe termen lung cu consumatorul, nu de un castig rapid

• Majorările fiscale în 2025 pot fi: majorarea TVA, a impozitului pe profit sau a impozitului pe proprietăți – Ana Popescu • UniCredit a reevaluat creșterea economică la 1,7%, în scădere în anul 2024 și sub detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii