Cum explica Mugur Isarescu pierderile de 1,2 miliarde lei ale BNR in 2013: acestea s-au reflectat in castiguri de 5-6 ori mai mari la nivelul statului roman si firmelor
Autor: Bancherul.ro
2014-07-02 08:31
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, spune ca pierderile de 1,2 miliarde lei inregistrate de BNR in 2013 sunt in principal rezultatul unor diferente negative de curs valutar aferente dolarului si yenului in care banca centrala isi tine rezervele valutare. Pe de alta parte, a precizat Isarescu, banca centrala nu are ca obiectiv obtinerea de profit ci stabilitatea financiara si a preturilor. Astfel ca, in urma reducerii substantiale a dobanzilor, pe parcursul anului trecut, statul roman si firmele au castigat mult mai mult decat a pierdut BNR.
“Care au fost motivele pentru care BNR a facut pierderi in 2013? A fost vorba de pretul platit pentru stabilitatea financiara? Iar in acest an ce face BNR: castiguri sau pierderi?”, a fost intrebarea pusa guvernatorului de Bancherul.ro, cu ocazia briefingului de ieri ocazionat de sedinta de politica monetara.
Mugur Isarescu: “Daca ar fi asa de simplu si ar depinde de noi, am face si profit si stabilitate. Dar bineinteles ca aceste ecuatii nu sunt atat de simple si nu sunt numai doua: pierdere versus stabilitatea preturilor. Altminteri si eu pot sa spun, ca si dumneavoastra, si nu este deloc departe de o imagine corecta a adevarului, ca pierderea de la banca nationala s-a reflectat in castiguri de 5-6 ori mai mari la nivelul statului roman, care a facut economisiri la costul finantarilor externe. Dar si castiguri, cam tot de aceeasi dimensiune, o sa incercam sa facem o evaluare, si la nivelul firmelor romanesti, care de asemenea au castigat prin economisiri la dobanzile pe care le-au platit la finantarile externe si la finantarile in lei.
Din acest motiv, in niciun statut de banca centrala nu se prevede ca obiectivul este obtinerea profitului. Sunt banci centrale care chiar desconsidera acest lucru, si nu mai departe de Cehia, in bilantul lor s-au acumulat pierderi de vreo 5-6% din PIB. De asemenea, majoritatea bancilor centrale vorbesc despre faptul ca nici in anul imediat urmator, si nici peste 2 sau 5 ani, nu trebuie sa mearga la Ministerul de Finante pentru a acoperi capitalul negativ cu titluri de stat. Si se poate pastra la infinit, nu este o precizare legala, ce este legat de pierderea bancii centrale. Bineinteles in anumite limite si cu anumite considerente.
Deci mandatul unei banci centrale este sa asigure stabilitaea preturilor si stabilitatea financiara si daca acest obiectiv este asigurat, atunci lucrurile sunt considerate indeplinite.
Noi am avut aceeasi abordare, am spus ca acesta este obiectivul nostru principal, iar daca putem sa-l atingem cu costuri financiare reduse, o facem, si de cate ori am putut am facut-o, dar nu am neglijat niciodata stabilitatea preturilor si stabilitatea financiara. Acesta a fost obiectivul principal.”
Situatiile particulare ale anului 2013
Mugur Isarescu a precizat ca o parte din pierderile BNR au avut drept cauza o situatie particulara referitoare la cursul de schimb defavorabil al dolarului si yenului japonez in care banca centrala isi tine rezervele. Cand cursul este defavorabil in raport cu leul, moneda in care se face raportarea situatiilor BNR, respectiva diferenta este contabilizata ca pierderi, pe cand diferenta favorabila de curs nu este inregistrata drept castig, ci se trece intr-un cont special.
Mugur Isarescu: “Situatia particulara a anului trecut, asa cum este explicat si in raportul annual, a reiesit din doua elemente:
1. O situatie de sfarsit de an, privind cursurile a doua monede in care noi ne tinem rezervele. In ultima zi a anului, cursurile au aparut mult deviate de la ceea ce gandeam noi ca ar fi trebuit sa fie. Noi nu ne ocupam de prognoza dolarului sau a yenului, nu aceasta este preocuparea bancii centrale. Cand tinem rezerva internationala si in yeni si in dolari si in lire sterline, o facem din considerente de atenuare a riscurilor, cum se spune, nu poti sa pui toate ouale intr-un singur cos, cum se spune in cercurile financiare. Acesta a fost motivul.
Iar la sfarsitul anului am costatat ca la doua dintre monedele in care ne-am tinut rezerva internationala, cursul lor a evoluat in mod defavorabil, nu in general ci fata de cursul nostru din contabilitate. Si aici sunt niste operatiuni contabile destul de complicate, iar prudenta inregistrarilor contabile ale bancilor centrale spune urmatorul lucru: daca ai castiguri, si noi am castigat din diferentele de curs la toate celelalte monede, pe acelea le pui intr-un cont special, in schimb daca ai diferente nefavorabile, deci pierdere, pe acelea ti le treci in bilant la contul de cheltuieli. Cineva ar putea sa spuna ca e o prudenta exagerata. Ce faci in definitiv cu banii aceia?
Si uitati-va in raportul nostru ca avem capital pozitiv de vreo 10 miliarde de lei, dar pierdere in schimb. 10 miliarde de lei capital pozitiv! Deci toate influentele pozitive se aduna, sa spunem, in afara contului de venituri si pierderi din anul respectiv, se pun separat. Pierderile, influentele negative, se duc in contul de venituri si pierderi.
2. Al doilea motiv a fost faptul ca nu am acceptat anul trecut sa folosim rezerva internationala, sa o tinem in alte active decat active perfect lichide, din considerente de lichiditate internationala, pentru ca stiam ca este un an foarte important, in care Romania scade dobanzile la imprumuturile externe, este pe punctul sa primeasca un rating imbunatatit, si am spus acesta este scopul nostru, nu sa obtinem un profit. Acestea au fost conditiile particulare ale anului trecut. In plus, mai putine oportunitati de castig din operatiuni focusate.”
"Ne-a ajutat foarte mult criza din Turcia, dar nu ne ajuta criza din Ucraina"
In privinta rezultatelor BNR din prima parte a acestui an, guvernatorul a precizat ca banca centrala a reusit sa obtina profituri datorita crizei din Turcia, perioada in care capitalurile volatile s-au retras din tara. In consecinta, cursul s-a depreciat, iar BNR a intervenit pe piata valutara vanzand scump valuta cumparata ieftin in anii dinaintea izbucnirii crizei din 2008, cand cursul se apreciase semnificativ.
Pe de alta parte, criza din Ucraina are alte efecte: se inregistreaza intrari semnificative de capitaluri volatile, care apreciaza leul, iar BNR este nevoita sa cumpere valuta pentru a atenua o crestere prea mare a cursului, conform politicii sale de flotare controlata a cursului.
BNR precizeaza in raportul anul ca "în primele cinci luni ale anului 2014 banca centrală a înregistrat un profit operaţional în sumă de 725,8 milioane lei, ceea ce echivalează cu acoperirea pierderii reportate în proporţie de 96 la sută" (Vezi aici detalii)
Mugur Isarescu: “La inceputul acestui an, eu m-am exprimat cat de transparent am putut. Ne-a ajutat foarte mult criza din Turcia sa avem un castig. Stiti cum e. Cand lucrurile in exterior nu merg bine, in mod curios banca centrala face profit. Daca ati inteles mai mult de 20%, m-am exprimat gresit, cum spun guvernatorii bancilor centrale. Dar cam acesta este adevarul: in acest an ne-a ajutat foarte mult criza din Turcia, iar cea din Ucraina nu ne prea ajuta, ca vin capitaluri puternice.
Dar nu acesta este obiectivul. As vrea ca judecata noastra sa o intelegeti. Noi urmarim obiectivul stabilitatea preturilor, stabilitatea financiara, reducerea costurilor de finantare pentru Romania, asigurarea credibilitatii Romaniei, de aceea si tinem rezervele valutare la niveluri inalte.
“Nu cred ca rezervele BNR vor scadea in iulie, in urma reducerii RMO”
Mugur Isarescu apreciaza ca rezervele internationale ale BNR nu vor scadea nici in aceasta luna, in pofida diminuarii rezervelor minime obligatorii ale bancilor cu o jumatate de miliard de lei.
Mugur Isarescu: “Daca va uitati, chiar astazi (ieri) am redus rezervele obligatorii ale bancilor (RMO), dar ati vazut ca au crescut rezervele internationale pe luna iunie cu 500 milioane euro. Dar cred ca la sfarsitul acestei luni, cand se va resimti intr-o forma sau alta reducerea RMO, bancile nu trebuie neaparat sa-si scoata pe 31 iulie toti banii din contul de rezerva, au o flexibilitate mare. Asadar, rezerva internationala nu trebuie neaparat sa scada la 31 iulie cu 500 de milioane, datorita faptului ca si-au retras bancile comerciale din rezerva minima obligatorie, dar noi speram ca si intr-o asemenea situatie sa nu avem o reducere de rezerva internationala bruta la sfarsitul acestei luni. Si oricum rezerva a crescut cu 550 de milioane la 30 iunie.
Deci acestea sunt scopurile noastre. Daca putem sa ne atingem scopurile fara pierderi in bilant si eventual cu castiguri, o facem, in secundar. Cu alte cuvinte, nu neglijam maniera in care ducem politica monetara cu costuri mai mari sau mai mici. Incercam sa o ducem cu costuri mai mici, fara ca acesta sa fie obiectivul principal.
“Costurile cu salariile in BNR au crescut pentru ca avem mai multi specialisti”
Mugur Isarescu a mai precizat ca banca centrala si-a majorat costurile cu salariile in 2013 nu pentru ca au fost majorate lefurile, ci pentru ca banca a angajat mai multi specialisti cu studii superioare, a caror remuneratie este mai ridicata decat a altora.
Mugur Isarescu: “As mai face o remarca aici. Am citit astazi ca ne-au crescut costurile cu fondul de salarii. Ele sunt exclusiv din imbunatatirea structurala a personalului, deci a crescut numarul personalului cu studii superioare, am infiintat si o directie de inalti specialisti, care se ocupa de crizele financiare, si a scazut ponderea salariatilor cu studii medii. Ne-am imbunatatit structura de personal. Deci nu e vorba de cresteri salariale acolo ci de imbunatatiri in structura. Iar daca va uitati tot in raport, costurile totale de functionare ale bancii au scazut, deci suntem atenti, ca orice bun gospodar, la maniera in care ne utilizam resursele, ne justificam costurile, dar cateodata nu depinde de noi. Povestea cu cele doua monede, pe 31 decembrie, a fost total in afara controlului BNR.”
Comentarii
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Interviu
Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi
Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, spune directorul general al Viva Credit, Ionut Stan, in raspunsurile la intrebarile detalii
Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile
Provocările fiscale și economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiți pe consumatori, iar administrarea finanțelor personale devine un imperativ pentru cei care vor să își păstreze confortul din prezent sau să își țină sub control problemele financiare, se detalii
Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta
Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii
Cum ne pregatim de cresterea taxelor de anul viitor: economisim, reducem gradul de indatorare, tinem legatura cu banca
Anul viitor am putea asista la creșterea unor taxe și la impozite mai mari pentru proprietăți, avertizează invitații podcastului găzduit de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui comunicat de presa, in care se detalii
- Rata la credite nu trebuie sa depaseasca 25% din venituri
- Bancile nu trimit clientilor linkuri si nu le cer date personale
- Contractul unui credit trebuie sa contina si solutii in cazul neplatii ratei
- Beneficiarul unui credit trebuie sa stie ce solutii are daca nu poate plati rata
- IFN-urile nu vor sa rezolve reclamatiile clientilor prin CSALB
- Aplicatia YOU BRD are probleme de functionare
- Masura de prevenire a fraudelor online: aplicatia Raiffeisen detecteaza preluarea controlului telefonului de alta aplicatie
- Suntem intr-o perioada in care nu este clar pe ce venituri ne putem baza in viitor
- Banca Transilvania a rezolvat toate litigiile cu clientii bancilor preluate
- Scaderea ratei la credit trebuie insotita de o regandire a modului de viata
Profil de Bancher
-
Luis Tomassoni, Director Retail Bank
Citibank
“Lansarea acestei clase de produse structurate ... vezi profil
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active si cota de piata in perioada 2022-2015
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Băncile din România nu au majorat comisioanele aferente operațiunilor în numerar
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, aproape 20 miliarde euro după primele nouă luni
- Deficitul contului curent, aproape 18 miliarde euro după primele opt luni
- Deficitul contului curent, peste 9 miliarde euro pe primele cinci luni
- Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro după prima treime a anului
- Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Cate reclamatii primeste Intesa Sanpaolo Bank si cum le gestioneaza
- Platile instant, posibile la 13 banci
- Aplicatia CEC app va functiona doar pe telefoane cu Android minim 8 sau iOS minim 12
- Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor
- BRD bate recordul la credite de consum, in ciuda dobanzilor mari, si obtine un profit ridicat
Analize economice
- Inflația anuală a crescut marginal
- Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 7,7% cumulat pe primele 9 luni
- România, pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB
- România, tot prima în UE la inflația anuală, dar decalajul s-a redus
- Exporturile lunare în august, la cel mai redus nivel din ultimul an
Ministerul Finantelor
- Datoria publică, 51,4% din PIB la mijlocul anului
- Deficit bugetar de 3,6% din PIB după prima jumătate a anului
- Deficit bugetar de 3,4% din PIB după primele cinci luni ale anului
- Deficit bugetar îngrijorător după prima treime a anului
- Deficitul bugetar, -2,06% din PIB pe primul trimestru al anului
Biroul de Credit
- FUNDAMENTAREA LEGALITATII PRELUCRARII DATELOR PERSONALE IN SISTEMUL BIROULUI DE CREDIT
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
Procese
- ANPC pierde un proces cu Intesa si ARB privind modul de calcul al ratelor la credite
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
Stiri economice
- Datoria publică, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024
- -5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024
- Prețurile industriale - scădere în august dar indicele anual a continuat să crească
- România, pe locul 4 în UE la scăderea prețurilor agricole
- Industria prelucrătoare, evoluție neconvingătoare pe luna iulie 2024
Statistici
- România, pe locul trei în UE la creșterea costului muncii în T2 2024
- Cheltuielile cu pensiile - România, pe locul 19 în UE ca pondere în PIB
- Dobanda din Cehia a crescut cu 7 puncte intr-un singur an
- Care este valoarea salariului minim brut si net pe economie in 2024?
- Cat va fi salariul brut si net in Romania in 2024, 2025, 2026 si 2027, conform prognozei oficiale
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat să scadă in septembrie 2022. Ecartul față de Polonia și Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- La CSALB poti castiga un litigiu cu banca pe care l-ai pierde in instanta
- Negocierile dintre banci si clienti la CSALB, in crestere cu 30%
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite caută soluții pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
- O firma care a facut un schimb valutar gresit s-a inteles cu banca, prin intermediul CSALB
First Bank
- Ce trebuie sa faca cei care au asigurare la credit emisa de Euroins
- First Bank este reprezentanta Eurobank in Romania: ce se intampla cu creditele Bancpost?
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- Creditele neperformante (npl) - statistici BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitățile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Deficitul balanței comerciale la 9 luni, cu 15% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut
- Producția industrială, în scădere semnificativă
- Pensia reală, în creștere cu 8,7% pe luna august 2024
- Avansul PIB pe T1 2024, majorat la +0,5%
- Industria prelucrătoare a trecut pe plus în aprilie 2024
Informatii utile asigurari
- Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023
- Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
LOAN OFFER
Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii
-
!
Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii
-
Bancnote vechi
Numar de ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii