Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, spune ca pierderile de 1,2 miliarde lei inregistrate de BNR in 2013 sunt in principal rezultatul unor diferente negative de curs valutar aferente dolarului si yenului in care banca centrala isi tine rezervele valutare. Pe de alta parte, a precizat Isarescu, banca centrala nu are ca obiectiv obtinerea de profit ci stabilitatea financiara si a preturilor. Astfel ca, in urma reducerii substantiale a dobanzilor, pe parcursul anului trecut, statul roman si firmele au castigat mult mai mult decat a pierdut BNR.
“Care au fost motivele pentru care BNR a facut pierderi in 2013? A fost vorba de pretul platit pentru stabilitatea financiara? Iar in acest an ce face BNR: castiguri sau pierderi?”, a fost intrebarea pusa guvernatorului de Bancherul.ro, cu ocazia briefingului de ieri ocazionat de sedinta de politica monetara.
Mugur Isarescu: “Daca ar fi asa de simplu si ar depinde de noi, am face si profit si stabilitate. Dar bineinteles ca aceste ecuatii nu sunt atat de simple si nu sunt numai doua: pierdere versus stabilitatea preturilor. Altminteri si eu pot sa spun, ca si dumneavoastra, si nu este deloc departe de o imagine corecta a adevarului, ca pierderea de la banca nationala s-a reflectat in castiguri de 5-6 ori mai mari la nivelul statului roman, care a facut economisiri la costul finantarilor externe. Dar si castiguri, cam tot de aceeasi dimensiune, o sa incercam sa facem o evaluare, si la nivelul firmelor romanesti, care de asemenea au castigat prin economisiri la dobanzile pe care le-au platit la finantarile externe si la finantarile in lei.
Din acest motiv, in niciun statut de banca centrala nu se prevede ca obiectivul este obtinerea profitului. Sunt banci centrale care chiar desconsidera acest lucru, si nu mai departe de Cehia, in bilantul lor s-au acumulat pierderi de vreo 5-6% din PIB. De asemenea, majoritatea bancilor centrale vorbesc despre faptul ca nici in anul imediat urmator, si nici peste 2 sau 5 ani, nu trebuie sa mearga la Ministerul de Finante pentru a acoperi capitalul negativ cu titluri de stat. Si se poate pastra la infinit, nu este o precizare legala, ce este legat de pierderea bancii centrale. Bineinteles in anumite limite si cu anumite considerente.
Deci mandatul unei banci centrale este sa asigure stabilitaea preturilor si stabilitatea financiara si daca acest obiectiv este asigurat, atunci lucrurile sunt considerate indeplinite.
Noi am avut aceeasi abordare, am spus ca acesta este obiectivul nostru principal, iar daca putem sa-l atingem cu costuri financiare reduse, o facem, si de cate ori am putut am facut-o, dar nu am neglijat niciodata stabilitatea preturilor si stabilitatea financiara. Acesta a fost obiectivul principal.”
Situatiile particulare ale anului 2013
Mugur Isarescu a precizat ca o parte din pierderile BNR au avut drept cauza o situatie particulara referitoare la cursul de schimb defavorabil al dolarului si yenului japonez in care banca centrala isi tine rezervele. Cand cursul este defavorabil in raport cu leul, moneda in care se face raportarea situatiilor BNR, respectiva diferenta este contabilizata ca pierderi, pe cand diferenta favorabila de curs nu este inregistrata drept castig, ci se trece intr-un cont special.
Mugur Isarescu: “Situatia particulara a anului trecut, asa cum este explicat si in raportul annual, a reiesit din doua elemente:
1. O situatie de sfarsit de an, privind cursurile a doua monede in care noi ne tinem rezervele. In ultima zi a anului, cursurile au aparut mult deviate de la ceea ce gandeam noi ca ar fi trebuit sa fie. Noi nu ne ocupam de prognoza dolarului sau a yenului, nu aceasta este preocuparea bancii centrale. Cand tinem rezerva internationala si in yeni si in dolari si in lire sterline, o facem din considerente de atenuare a riscurilor, cum se spune, nu poti sa pui toate ouale intr-un singur cos, cum se spune in cercurile financiare. Acesta a fost motivul.
Iar la sfarsitul anului am costatat ca la doua dintre monedele in care ne-am tinut rezerva internationala, cursul lor a evoluat in mod defavorabil, nu in general ci fata de cursul nostru din contabilitate. Si aici sunt niste operatiuni contabile destul de complicate, iar prudenta inregistrarilor contabile ale bancilor centrale spune urmatorul lucru: daca ai castiguri, si noi am castigat din diferentele de curs la toate celelalte monede, pe acelea le pui intr-un cont special, in schimb daca ai diferente nefavorabile, deci pierdere, pe acelea ti le treci in bilant la contul de cheltuieli. Cineva ar putea sa spuna ca e o prudenta exagerata. Ce faci in definitiv cu banii aceia?
Si uitati-va in raportul nostru ca avem capital pozitiv de vreo 10 miliarde de lei, dar pierdere in schimb. 10 miliarde de lei capital pozitiv! Deci toate influentele pozitive se aduna, sa spunem, in afara contului de venituri si pierderi din anul respectiv, se pun separat. Pierderile, influentele negative, se duc in contul de venituri si pierderi.
2. Al doilea motiv a fost faptul ca nu am acceptat anul trecut sa folosim rezerva internationala, sa o tinem in alte active decat active perfect lichide, din considerente de lichiditate internationala, pentru ca stiam ca este un an foarte important, in care Romania scade dobanzile la imprumuturile externe, este pe punctul sa primeasca un rating imbunatatit, si am spus acesta este scopul nostru, nu sa obtinem un profit. Acestea au fost conditiile particulare ale anului trecut. In plus, mai putine oportunitati de castig din operatiuni focusate.”
"Ne-a ajutat foarte mult criza din Turcia, dar nu ne ajuta criza din Ucraina"
In privinta rezultatelor BNR din prima parte a acestui an, guvernatorul a precizat ca banca centrala a reusit sa obtina profituri datorita crizei din Turcia, perioada in care capitalurile volatile s-au retras din tara. In consecinta, cursul s-a depreciat, iar BNR a intervenit pe piata valutara vanzand scump valuta cumparata ieftin in anii dinaintea izbucnirii crizei din 2008, cand cursul se apreciase semnificativ.
Pe de alta parte, criza din Ucraina are alte efecte: se inregistreaza intrari semnificative de capitaluri volatile, care apreciaza leul, iar BNR este nevoita sa cumpere valuta pentru a atenua o crestere prea mare a cursului, conform politicii sale de flotare controlata a cursului.
BNR precizeaza in raportul anul ca "în primele cinci luni ale anului 2014 banca centrală a înregistrat un profit operaţional în sumă de 725,8 milioane lei, ceea ce echivalează cu acoperirea pierderii reportate în proporţie de 96 la sută" (Vezi aici detalii)
Mugur Isarescu: “La inceputul acestui an, eu m-am exprimat cat de transparent am putut. Ne-a ajutat foarte mult criza din Turcia sa avem un castig. Stiti cum e. Cand lucrurile in exterior nu merg bine, in mod curios banca centrala face profit. Daca ati inteles mai mult de 20%, m-am exprimat gresit, cum spun guvernatorii bancilor centrale. Dar cam acesta este adevarul: in acest an ne-a ajutat foarte mult criza din Turcia, iar cea din Ucraina nu ne prea ajuta, ca vin capitaluri puternice.
Dar nu acesta este obiectivul. As vrea ca judecata noastra sa o intelegeti. Noi urmarim obiectivul stabilitatea preturilor, stabilitatea financiara, reducerea costurilor de finantare pentru Romania, asigurarea credibilitatii Romaniei, de aceea si tinem rezervele valutare la niveluri inalte.
“Nu cred ca rezervele BNR vor scadea in iulie, in urma reducerii RMO”
Mugur Isarescu apreciaza ca rezervele internationale ale BNR nu vor scadea nici in aceasta luna, in pofida diminuarii rezervelor minime obligatorii ale bancilor cu o jumatate de miliard de lei.
Mugur Isarescu: “Daca va uitati, chiar astazi (ieri) am redus rezervele obligatorii ale bancilor (RMO), dar ati vazut ca au crescut rezervele internationale pe luna iunie cu 500 milioane euro. Dar cred ca la sfarsitul acestei luni, cand se va resimti intr-o forma sau alta reducerea RMO, bancile nu trebuie neaparat sa-si scoata pe 31 iulie toti banii din contul de rezerva, au o flexibilitate mare. Asadar, rezerva internationala nu trebuie neaparat sa scada la 31 iulie cu 500 de milioane, datorita faptului ca si-au retras bancile comerciale din rezerva minima obligatorie, dar noi speram ca si intr-o asemenea situatie sa nu avem o reducere de rezerva internationala bruta la sfarsitul acestei luni. Si oricum rezerva a crescut cu 550 de milioane la 30 iunie.
Deci acestea sunt scopurile noastre. Daca putem sa ne atingem scopurile fara pierderi in bilant si eventual cu castiguri, o facem, in secundar. Cu alte cuvinte, nu neglijam maniera in care ducem politica monetara cu costuri mai mari sau mai mici. Incercam sa o ducem cu costuri mai mici, fara ca acesta sa fie obiectivul principal.
“Costurile cu salariile in BNR au crescut pentru ca avem mai multi specialisti”
Mugur Isarescu a mai precizat ca banca centrala si-a majorat costurile cu salariile in 2013 nu pentru ca au fost majorate lefurile, ci pentru ca banca a angajat mai multi specialisti cu studii superioare, a caror remuneratie este mai ridicata decat a altora.
Mugur Isarescu: “As mai face o remarca aici. Am citit astazi ca ne-au crescut costurile cu fondul de salarii. Ele sunt exclusiv din imbunatatirea structurala a personalului, deci a crescut numarul personalului cu studii superioare, am infiintat si o directie de inalti specialisti, care se ocupa de crizele financiare, si a scazut ponderea salariatilor cu studii medii. Ne-am imbunatatit structura de personal. Deci nu e vorba de cresteri salariale acolo ci de imbunatatiri in structura. Iar daca va uitati tot in raport, costurile totale de functionare ale bancii au scazut, deci suntem atenti, ca orice bun gospodar, la maniera in care ne utilizam resursele, ne justificam costurile, dar cateodata nu depinde de noi. Povestea cu cele doua monede, pe 31 decembrie, a fost total in afara controlului BNR.”