Cum a ajuns Barack Obama presedintele Statelor Unite
Autor: Bancherul.ro
2008-11-05 18:07
Robin Barnett, cel care a intermediat contracte editoriale în valoare de milioane de dolari şi care a consiliat din umbră numeroase personalităţi de la Washington, l-a iniţiat şi pe Barack Obama în acest domeniu, fiind un geniu care cunoaşte toate secretele puterii, scrie Financial Times.
Financial Times a publicat recent un amplu material despre influentul avocat Robin Barnett, cel care i-a asigurat lui Barack Obama succesul - şi nu numai financiar. Foarte puţini oameni au auzit de Barnett, dar cei care l-au cunoscut şi au lucrat cu el îi vor rămâne îndatoraţi, întrucât serviciile sale nu aduc numai bani şi faimă, ci şi putere.
"Chiar dacă nu sunt de acord în multe privinţe, Obama şi McCain au totuşi un lucru esenţial în comun: ambii au averi consistente şi pot fi încadraţi la categoria oamenilor bogaţi", nota Financial Times (FT).
John McCain a făcut primul milion de dolari în mod tradiţional - s-a căsătorit cu fiica unui om de afaceri bogat.
În schimb, Barack Obama, cu un tată african absent şi o mamă care se baza pe ajutorul venit de la guvern pentru a-şi hrăni copiii, a devenit milionar într-o manieră mult mai modernă - de pe urma succesului cărţilor publicate.
De la 40.000 de dolari la 1,9 milioane
Pentru Obama, lucrurile au evoluat treptat. În 1990, Obama era deja destul de celebru - primul preşedinte de culoare al prestigioasei Harvard Law Review - pentru ca editura Simon & Schuster din New York să-i ofere un contract "cu şase cifre" pentru a-şi scrie autobiografia. Singura problemă era că Obama era mult prea ocupat să îşi termine studiile de drept pentru a mai avea timp să scrie această carte, iar contractul a fost în cele din urmă anulat.
Pe vremea când Obama termina de scris "Visuri de la tatăl meu" (Dreams from my father), publicată de Times Books în 1995 - avansul primit a fost de numai 40.000 de dolari. În 2004, Obama, ajuns deja senator de Illinois şi candidat pentru Senatul american, a fost ales principal orator la Conveţia naţională democrată, iar cartea se epuizase deja în librării.
Când a ajuns la Washington, principalul său venit nu era numai salariul de 169.300 de dolari al unui senator. Cu două săptămâni înainte să depună jurământul, Crown Books a anunţat că a semnat cu Obama un contract în valoare de 1,9 milioane de dolari pentru trei cărţi.
Cartea "Îndrăzneala de a spera" urca în topul bestseller-urilor, iar "Visuri de la tatăl meu" era reeditată - Obama a devenit un om bogat. Dar, ca şi McCain, a avut o mână de ajutor. Înainte de contractul cu Crown, Obama îşi schimbase agentul înlocuindu-l cu Robin Barnett, un avocat din Washington care mai negociase şi contractul de 4,5 milioane de lire al lui Tony Blair cu Random House, cu un an în urmă. A fost o mişcare calculată, care se poate totodată să fi fost crucială pentru succesul lui Obama la Casa Albă.
Pentru apropiaţii Washingtonului această mişcare nu a fost nici pe departe surprinzătoare. "Nimeni nu jonglează mai bine cu sistemul decât Bob Barnett", spune Peter Osnos, un fost jurnalist de la Washington Post şi preşedinte al Times Books în momentul în care s-a încheiat înţelegerea pentru "Visuri de la tatăl meu".
Baranett - geniul care deznoadă hăţişul puterii
Barnett face însă mai mult decât să negocieze contracte editoriale. El a negociat contractul de consultanţă a lui Blair cu Morgan Stanley (de 2 milioane de lire pe an) şi cu Zurich Financial Services (mai mult de 500.000 de lire pe an), cât şi apariţia acestuia la diferite discursuri publice. Anul trecut în noiembrie, un singur discurs pentru afaceriştii chinezi i-a adus fostului premier britanic mai mult de 500.000 de dolari.
Barnett îşi adaptează serviciile în funcţie de priorităţile clientului, făcând pe consilierul de carieră sau pe agentul editorial. Îmbrăcat tot timpul la patru ace - costume croite perfect, cămăşi de marcă, ochelari cu ramă execentrică şi butoni ornaţi cu stil, Barnett pare să se integreze perfect pe coridoarele puterii.
"Mulţi dintre aceşti oameni care au ieşit de la guvernare sunt ofertaţi din toate părţile", spune Robin Barnett. "Primul lucru pe care îl facem este să stăm jos şi să îi întrebăm care le sunt obiectivele, unde doresc să locuiască, dacă vor să facă bani sau să se distreze", explică acesta.
Atunci când Robert Barnett era un tânăr avocat, firma sa avea birouri în Hill Building, la câteva străzi depărtare de Casa Albă. Peste drum de biroul său se afla un restaurant în care zi de zi lua prânzul legendarul Clark Clifford, un om influent în capitala americană. "Dacă voiai să îl vezi, trebuia doar să intri în restaurant", îşi aminteşte Barnett.
Clifford le-a fost consilier preşedinţilor Harry Truman, John Kennedy şi Jimmy Carter, a fost secretar pentru apărare în timpul administraţiei Johnson şi era considerat cel mai influent avocat din Washington - o descriere pe care mulţi oameni o folosesc acum pentru a vorbi despre Barnett, printre ai cărui clienţi se numără Bill şi Hillary Clinton, Laura Bush şi fiica sa Jenna, Dick şi Lynne Cheney şi fiica lor Mary, Paul Wolfowitz, Karl Rove şi Alan Greenspan, dar şi Blair şi Obama.
Barnett nu acceptă această comparaţie. "Clark a deţinut înalte funcţii guvernamentale. Eu nu am făcut aşa ceva niciodată. În plus, Clark Clifford se află undeva peste nivelul meu de plată", spune Barnett.
Bob Woodward, reporterul care a dat demascat scandalul Watergate şi care a fost clientul lui Barnett timp de 20 de ani, îl descrie ca fiind "cea mai bună afacere de la Washington".
În prezent partener la Williams&Connolly, cea mai de temut şi mai bine conectată firmă de avocatură din capitala Americii, Barnett îşi permite să perceapă tarife ridicate: între 750 şi 1.000 de dolari. "Cere mult pe oră", spune Woodward, "dar măcar el nu ia 10 sau 15 % din profiturile aduse de carte, aşa cum fac majoritatea agenţilor. Şi atunci când ai o oră din timpul său, primeşti în schimb toate cunoştinţele şi experienţele pe care le deţine. Plus toate contactele sale", a adăugat Woodward.
De regulă, omul supranumit de The New York Times "cel care face jocurile în domeniul contractelor editoriale la Washington" sau "paznicul" uşilor către lumea bună a culturii din capitala SUA, preferă să rămână în umbră.
Totuşi, la dezbaterea dintre Sarah Palin şi Joe Biden, atenţia presei s-a îndreptat şi spre Barnett, fiind citat de Sky News şi de numeroase siteuri. Chiar dacă majoritatea informaţiilor îl califică pe Barnett ca fiind un consilier dedicat democraţilor, nu se menţionează de obicei că Gwen Ifill, moderatorul emisiunii Washington Week de la PBS şi al dezbaterii, este de asemenea clientul lui Barnett.
Cel mai bun prieten al democraţilor...şi al republicanilor
Toţi avocaţii din Washington sunt implicaţi politic, dar influenţa lui Barnett este deosebită. Cu timpul, Barnett a reuşit să influenţeze semnificaţia cuvântului "politică" - de la un "sport sângeros" aceasta a devenit "pur şi simplu o afacere".
Iarna trecută, când Hillary Clinton se confrunta cu Obama şi cu John Edwards pentru nominalizarea candidatului democrat la preşedinţie, Barnett a negociat contracte editoriale pentru toţi trei. În 2004, când Edwards s-a confruntat cu Dick Cheney în dezbaterea pentru vicepreşedinţie, Barnett a fost consilierul lui Edwards pentru acea dezbatere, jucând rolul lui Cheney în timpul repetiţiilor. Anul acesta, Barnett a "antrenat-o" pe Hillary Clinton. Prietenia lor, care datează încă dinaintea preşedinţiei soţului său, este una trainică, iar Barnett a avut suficient de mult tact, încât să îşi asume responsabilitatea de a o informa despre "prietenia" soţului ei cu Monica Lewsinsky.
Mandy Grunwald, şefa relaţiilor cu media al campaniei lui Clinton, atrage atenţia că într-un mediu ofensiv Barnett "se înţelegea cu toată lumea, el nu este un personaj care să polarizeze". Relaţiile de afaceri ale lui Barnett cu Edwards şi Obama nu au provocat campaniei Clinton vreo îngrijorare, a spus Grunwald. "John şi Barack nu se îndoiau că puteau avea încredere în el şi nici noi nu aveam vreo nesigurnţă în legătură cu el", a spus ea.
Carieră construită pas cu pas
Născut în Waukegan, Illinois, fiul unui funcţionar public, Barnett a absolvit Universitatea din Wisconsin şi a studiat apoi dreptul la Universitatea din Chicago. Acolo a dobândit un post de editorialist la Law Review. Dup absolvire a devenit asistentul unui judecător federal în New Orleans şi apoi al lui Byron White la Curtea Supremă. Postul de consilier juridic al senatorului de Minnesota Walter Mondale i-a permis lui Barnett să rămână la Washington, unde a început să lucreze din 1975 la William & Connolly. Când Jimmy Carter l-a ales pe Mondale drept candidat la vicepreşedinţie, Barnett a făcut o pauză de un an pentru a lucra la campania lui Mondale. Bineînţeles că a câştigat.
Opt ani mai târziu, când Mondale a ales-o pe Geraldine Ferraro drept candidata la vicepreşedinţie, aceasta l-a rugat pe Barnett să o pregătească pentru dezbaterile din campanie. Dacă democraţii ar fi câştigat în 1984, poate că Barnett ar fi fost tentat să se alăture administraţiei. Dar s-a întors înapoi la Drept şi atunci a avut loc o schimbare în cariera sa.
"Soţia mea era producătorul lui Fred Graham, corespondentul CBS pentru afaceri juridice, iar acesta a vrut să aibă un avocat, nu un agent. Apoi am lucrat pentru o femeie pe nume Susan Mercandetti, producătorul lui Ted Koppel, care avea emisiunea Nightline la ABC. Apoi am fost reprezentantul corespondentul NBC în America Centrală. Aşa că aveam pe cineva la fiecare televiziune", povesteşte Barnett.
Între timp, a gestionat problema cărţii lui Geraldine Ferraro. Ea nu a reuşit să se impună pe plan politic, dar ca autor controversele care i-au afectat campania - refuzul soţului de a face publice actele sale financiare, arestarea fiului ei pentru consum de cocaină - au făcut-o tot mai atractivă. "Toată lumea îşi dorea ca Gerry să scrie o carte", îşi aminteşte Barnett. "Aşa că am angajat un agent şi am lucrat alături de ea. Împreună am obţinut prima autobiografie de la Washington cu o valoare de şapte cifre".
Barnett şi-a dat atunci seama că poate să facă acest lucru pe cont propriu. În anul următor, David Stockman, care a fost directorul financiar al lui Ronald Reagen, a vrut să scrie o carte. "M-am dus la interviu şi m-a ales pe mine. I-a plăcut modelul după care se făcea plata şi faptul că nu era implicat niciun agent. Aşa că am avut pe listă un republican şi un democrat".
Lansarea unei mode - cartea autobiografică
Cartea de un milion de dolari a lui Ferraro nu a fost numai începutul unei noi cariere. A marcat, de asemenea, modul în care publicul percepea politicienii - şi modul în care politicienii puteau să facă bani.
"Atunci s-a încetăţenit ideea că orice personalitate din serviciul public este îndreptăţită să îşi vândă memoriile la un preţ foarte mare. Acest lucru are un efect întrucâtva corupător. Serviciul public ar trebui să fie răsplata în sine, dar a devenit o oportunitate de a obţine un venit după ce predai funcţia", spune Peter Osnos.
Chiar dacă este o opinie radicală, publicul a părut să fie de acord, cel puţin la început. În 1994, când Newt Gingrich, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, a semnat un contract de 4,5 milioane de dolari cu HarperCollins, publicul a fost atunci atât de indignat, încât Gingrich a trebuit să returneze banii. Dar indignarea nu a părut să afecteze vânzările. Iar în prezent, Joe Biden, care nu are în vedere publicarea unor memorii, pare să fie excepţia. Obama şi McCain şi-au văzut deja cărţile pe lista bestseller-urilor.
Impactul lui Barnett în zona publicistică ar putea fi mai mare decât impactul său asupra politicii. Stephen Rubin, şeful Doubbleday/Braodway din New York, editura care a publicat cartea "Codul lui Da Vinci" în SUA, este un expert în domeniu şi se miră că Barnett nu este angajat de mai mulţi autori. Autorii ar evita astfel agentul, pentru că dacă se fac calculele, atunci această variantă este mult mai profitabilă.
Omul care nu se grăbeşte niciodată
Dar modelul de afaceri al lui Barnett nu este însă potrivit pentru toţi autorii. Barnett spune că primeşte circa 50 de propuneri pe an, dar că nu acceptă oferta oricărui debutant, serviciile sale fiind mult mai potrivite pentru oameni ca Bill Clinton sau Tony Blair.
Barnett este un om care oferă ajutor în toate modurile posibile, având avantajul că este şi avocat. El pregăteşte contractele, ia deciziile profitabile şi, dacă clientul doreşte, poate să editeze şi cartea. Când a licitat memoriile lui Ted Kennedy - s-a vehiculat că suma pentru care ar fi fost vândute a fost de opt milioane de dolari - i-a spus senatorului să nu se obosească să scrie o cerere de ofertă. El l-a sfătuit pe Kennedy să invite editurile interesate la prânzuri elegante. "Nu e vorba de prostii. Nu se grăbeşte niciodată", explică Stephen Rubin.
Gail Rebuck, cea care a cumpărat memoriile lui Tony Blair pentru Random House, spune că "lucrul uimitor la Bob este modul în care reuşeşte să gestioneze afaceri majore. El este implicat în politică şi mai are şi grijă de o listă selectă de clienţi. Are o ablitate incredibilă să îşi întindă tentaculele şi să fie în mijlocul tuturor negocierilor complexe. În plus, are şi o atenţie deosebită pentru detalii", spune ea.
Atunci când cartea vede lumina tiparului, Barnett supraveghează şi desfăşurarea acestui aspect. Pentru memoriile lui Hillary Clinton a planificat toate apariţiile televizate, de exemplu, servicii pe care alţi agenţi nu le oferă.
O nouă "recoltă" de clienţi, odată cu schimbarea administraţiei
Ca persoană, Barnett este extrem de binevoitor, dar avertizează că această amabilitate este o armă împotriva oricăror critici care ar sugera că el s-ar afla în conflict de interese atunci când deserveşte ambele tabere politice. "Când mergi la doctor nu te întrebi ce culoare politică are. Te interesează doar să ştii dacă este un doctor bun", spune Barnett în replică.
Întrebat dacă ar refuza să lucreze pentru cineva, Barnett răspunde ca a şi făcut acest lucru, dar a refuzat să dea exemple concrete. "Sunt oameni cunoscuţi pe care îi consider instigatori la ură şi pe care i-am refuzat. Sunt oameni de succes şi le doresc noroc, dar eu nu vreau să am nimic de-a face cu ei", a explicat el.
Barnett ştie exact cum trebuie să gestioneze situaţii dificile. Fără să spună niciun cuvânt nimănui, Woodward, jurnalistul care a dezvăluit Watergate, a mai scris o carte ce detalia relaţia sa cu Mark Felt, sursa care i-a oferit informaţii şi a cărei identitate fusese păstrată secretă timp de mai bine de 30 de ani.
Barnett a insistat ca Woodward să obţină înainte de apariţia cărţii aprobarea scrisă a lui Felt, a familiei sale şi a doctorilor. "Când l-am întâlnit pe Mark Felt pentru a obţine aprobarea, era clar că nu era în deplinătatea facultăţilor mintale", spune Woodward, adăugând că reacţia lui Branett a fost fermă. "Nu vrei să pară că profţi de cineva care nu este în deplinătatea facultăţilor", i-a spus acesta. El şi Ben Bradlee l-au convins pe Woodward să nu publice cartea până când nu moare Felt. Numai după ce Felt, în vârstă de 91 de ani şi suferind de demenţă, s-a sinucis, a apărut cartea "The Secret Man", care-i confirma identitatea.
Ce l-ar sfătui Barnett pe premierul britanic Gordon Brown? Chiar dacă întrebarea este mai mult retorică, răspunsul lui Barnett are esenţă. "Nu mi-a vorbit niciodată de vreo carte. El şi Alan Greenspan sunt prieteni buni. L-am întâlnit de două sau trei ori, dar nu a spus niciodată că ar vrea să scrie o carte", spune Barnett.
Bineînţeles, dacă ar dori, atunci Barnett se declară bucuros să-l ajute. El şi soţia sa călătoresc o dată la două luni la Londra şi sunt clienţi fideli ai hotelului Strafford din St. James.
Pentru moment însă, Barnett anticipează în noiembrie "o nouă recoltă" de clienţi la Washington. "După fiecare schimbare de administraţie răsar oameni care vor să scrie o carte", spune Robert Barnett, călăuza politicienilor prin hăţişul puterii.
Comentarii
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Cariera
ING Bank are un nou director de resurse umane: Maria Zoicas
Maria ZoicaČ se va alÄtura ING Bank România în calitate de Director al departamentului Resurse Umane începând cu luna noiembrie 2024, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Maria are peste 16 ani de experienČÄ în resurse umane, comunicare Či detalii
Alessio Cioni este noul director general al Intesa Sanpaolo Bank Romania
Intesa Sanpaolo Bank, subsidiara din România a Grupului Intesa Sanpaolo, unul dintre cele mai solide grupuri bancare din Europa, anunČÄ numirea lui Alessio Cioni în funcČia de Director General Či Chief Executive Officer, al cÄrui mandat oficial a început pe 08.10.2024, detalii
Catalin Caragea preia functia de director de risc la Banca Transilvania
CÄtÄlin Caragea a primit aprobarea BNR pentru funcČia de Director General Adjunct, Chief Risk Officer la Banca Transilvania, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: CÄtÄlin Caragea a venit în Grupul Banca Transilvania cu peste 20 de ani de experienČÄ în detalii
LuminiČa Runcan este noul director general al OTP Bank România
LuminiČa Runcan a primit aprobarea BNR pentru funcČia de Director General OTP Bank România Či este mandatatÄ de Banca Transilvania sÄ coordoneze integrarea OTP România în Grupul BT, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: În vasta sa experienČÄ detalii
- Inventatorul creditului doar cu buletinul devine bancher
- Lucian Anghel este directorul de risc la Libra Bank
- Mihaela Lupu preia conducerea UniCredit Bank
- Madalina Teodorescu, numita director retail la BRD
- Mircea Busuioceanu, in conducerea ARB
- Mihaela Ionita este noul director de resurse umane al ING Bank Romania
- Luca Victor Rogojanu, desemnat Director General Adjunct, coordonator al Diviziei de Creditare si Administrare Risc la OTP Bank
- PânÄ ĂŽn 25 noiembrie se poate aplica pentru patru burse de 32.000 de euro, la Transilvania Executive Education MBA
- Cine vrea o bursa de 32.000 de euro pentru un program EMBA?
- BRD Groupe Societe Generale anunČÄ plecarea din bancÄ a lui Radu Topliceanu, Directorul General adjunct coordonator al activitÄČilor de Retail Banking
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active si cota de piata in perioada 2022-2015
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- BÄncile din România nu au majorat comisioanele aferente operaČiunilor ĂŽn numerar
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, aproape 20 miliarde euro dupÄ primele nouÄ luni
- Deficitul contului curent, aproape 18 miliarde euro dupÄ primele opt luni
- Deficitul contului curent, peste 9 miliarde euro pe primele cinci luni
- Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro dupÄ prima treime a anului
- Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor Ĺi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiČii imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinĹŁÄ ROBID Ĺi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Cate reclamatii primeste Intesa Sanpaolo Bank si cum le gestioneaza
- Platile instant, posibile la 13 banci
- Aplicatia CEC app va functiona doar pe telefoane cu Android minim 8 sau iOS minim 12
- Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor
- BRD bate recordul la credite de consum, in ciuda dobanzilor mari, si obtine un profit ridicat
Analize economice
- InflaČia anualÄ a crescut marginal
- ComerČul cu amÄnuntul - ĂŽn creČtere cu 7,7% cumulat pe primele 9 luni
- România, pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice În PIB
- România, tot prima ĂŽn UE la inflaČia anualÄ, dar decalajul s-a redus
- Exporturile lunare ĂŽn august, la cel mai redus nivel din ultimul an
Ministerul Finantelor
- Datoria publicÄ, 51,4% din PIB la mijlocul anului
- Deficit bugetar de 3,6% din PIB dupÄ prima jumÄtate a anului
- Deficit bugetar de 3,4% din PIB dupÄ primele cinci luni ale anului
- Deficit bugetar ĂŽngrijorÄtor dupÄ prima treime a anului
- Deficitul bugetar, -2,06% din PIB pe primul trimestru al anului
Biroul de Credit
- FUNDAMENTAREA LEGALITATII PRELUCRARII DATELOR PERSONALE IN SISTEMUL BIROULUI DE CREDIT
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
Procese
- ANPC pierde un proces cu Intesa si ARB privind modul de calcul al ratelor la credite
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
Stiri economice
- Datoria publicÄ, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024
- -5,44% din PIB, deficit bugetar ĂŽnaintea ultimului trimestru din 2024
- PreČurile industriale - scÄdere ĂŽn august dar indicele anual a continuat sÄ creascÄ
- România, pe locul 4 ĂŽn UE la scÄderea preČurilor agricole
- Industria prelucrÄtoare, evoluČie neconvingÄtoare pe luna iulie 2024
Statistici
- România, pe locul trei ĂŽn UE la creČterea costului muncii ĂŽn T2 2024
- Cheltuielile cu pensiile - România, pe locul 19 În UE ca pondere În PIB
- Dobanda din Cehia a crescut cu 7 puncte intr-un singur an
- Care este valoarea salariului minim brut si net pe economie in 2024?
- Cat va fi salariul brut si net in Romania in 2024, 2025, 2026 si 2027, conform prognozei oficiale
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat sÄ scadÄ in septembrie 2022. Ecartul faČÄ de Polonia Či Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- La CSALB poti castiga un litigiu cu banca pe care l-ai pierde in instanta
- Negocierile dintre banci si clienti la CSALB, in crestere cu 30%
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite cautÄ soluČii pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
- O firma care a facut un schimb valutar gresit s-a inteles cu banca, prin intermediul CSALB
First Bank
- Ce trebuie sa faca cei care au asigurare la credit emisa de Euroins
- First Bank este reprezentanta Eurobank in Romania: ce se intampla cu creditele Bancpost?
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- Creditele neperformante (npl) - statistici BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitÄČile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to âŹ92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Deficitul balanČei comerciale la 9 luni, cu 15% mai mare faČÄ de aceeaČi perioadÄ a anului trecut
- ProducČia industrialÄ, ĂŽn scÄdere semnificativÄ
- Pensia realÄ, ĂŽn creČtere cu 8,7% pe luna august 2024
- Avansul PIB pe T1 2024, majorat la +0,5%
- Industria prelucrÄtoare a trecut pe plus ĂŽn aprilie 2024
Informatii utile asigurari
- Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023
- Asigurarea ĂŽmpotriva dezastrelor, valabilÄ Či in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
LOAN OFFER
Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg cÄ oferim ĂŽmprumuturi celor care au nevoie de ... detalii
-
!
Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii
-
Bancnote vechi
Numar de ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii