PENSII PRIVATE | Stirea Zilei

CSSPP a adoptat metodologia de calcul al indicatorilor de performanta in sistemul Pilonului II

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2010-05-30 15:23

În şedinţa din 28 mai a.c., Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a adoptat metodologia de calcul al indicatorilor de performanţă în sistemul Pilonului II, prin aprobarea normei privind ratele de rentabilitate ale fondurilor de pensii administrate privat, se arata intr-un comunicat al CSSPP.

Metodologia de calcul privind ratele de rentabilitate stă la baza garanţiei relative de performanţă în sistem fiind necesară pentru elvaluarea unitară şi comparativă a performanţelor fondurilor de pensii administrate privat. Potrivit principiului garanţiei relative, fondurile de pensii care nu vor îndeplini criteriile privind rata minimă de rentabilitate aferentă gradului lor de risc intră în procedură de supraveghere specială, respectiv administrare specială, dacă se impune acest lucru.

Prin adoptarea acestei norme, participanţii la fondurile de pensii administrate privat vor avea la dispoziţie un instrument suplimentar de evaluare a unui fond de pensii şi posibilitatea de a compara performanţa acestuia cu nivelul de performanţă al întregii pieţe, prin consultarea valorilor rezultate în urma aplicării formulelor de calcul al ratelor de rentabilitate:

o rata de rentabilitate anualizată a fiecărui fond de pensii

o rata medie ponderată ajustată de rentabilitate

o rata de rentabilitate minimă a tuturor fondurilor de pensii administrate privat, din aceeaşi categorie de risc.

Prima evaluare oficială a indicatorilor de performanţă în Pilonul II va avea loc la 30 iunie 2010, pentru ultimele 24 de luni de activitate a fondurilor de pensii administrate privat.

În luna mai a acestui an, fondurile de pensii administrate privat împlinesc 2 ani de la data primei raportări a valorii unitare a activului net. Reamintim că Legea nr. 411/2004 prevede că administratorul unui fond de pensii care a primit contribuţii pe o perioadă de cel puţin 24 de luni să calculeze şi să raporteze, în ultima zi lucrătoare a fiecărui trimestru, rata de rentabilitate a fondului de pensii pentru ultimele 24 de luni.

În plus faţă de calculele efectuate de administrator, CSSPP va calcula şi va publica lunar, pentru perioada ultimelor 24 de luni, anterioare datei efectuării calculului, rata de rentabilitate anualizată a fiecărui fond de pensii, rata medie ponderată ajustată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii şi rata de rentabilitate minimă a fondurilor pentru fiecare categorie de risc.

Pentru calculul ratei de rentabilitate minimă se foloseşte rata medie ponderată ajustată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii, măsurată pe o perioadă de 24 de luni, prin care niciun fond de pensii nu va putea depăşi ponderea de 20% în formula de calcul a acestui indicator. În funcţie de rata medie ponderată ajustată de rentabilitate, se va stabili nivelul minim al ratei de rentabilitate pe grade de risc şi va fi egală cu:

· cea mai mică valoare dintre rata medie ponderată ajustată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii în perioada respectivă, diminuată cu trei puncte procentuale şi 60% din rata medie ponderată ajustată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii, pentru fondurile cu grad de risc scăzut

· cea mai mică valoare dintre rata medie ponderată ajustată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii în perioada respectivă, diminuată cu patru puncte procentuale şi 50% din rata medie ponderată ajustată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii, în perioada respectivă, în cazul fondurilor cu grad de risc mediu

· cea mai mică valoare dintre rata medie ponderată ajustată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii în perioada respectivă, diminuată cu cinci puncte procentuale şi 40% din rata medie ponderată ajustată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii, în perioada respectivă, în cazul fondurilor cu grad de risc ridicat

Precizăm că, în cazul în care, rata de rentabilitate anualizată a unui fond se va situa sub rata de rentabilitate minimă a categoriei respective de risc, timp de două trimestre consecutive, CSSPP va institui măsura de supraveghere specială a administratorului. Dacă situaţia nu se va remedia pe parcursul a următoarelor patru trimestre consecutive, CSSPP va retrage acestuia autorizaţia de administrare şi va aplica procedura privind administrarea specială.

Norma privind ratele de rentabilitate ale fondurilor de pensii administrate privat elaborată pentru aplicarea Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare va fi transmisă spre publicare în Monitorul Oficial şi va fi disponibilă şi pe site-ul www.csspp.ro la rubrica Legislaţie, la data publicării ei.

Reamintim faptul că CSSPP a elaborat reglementări similare privind ratele de rentabilitate ale fondurilor de pensii facultative, sistemul Pilonului III.

***

Toate celelalte acte individuale ale CSSPP adoptate în şedinţa de astăzi, 28 mai a.c. vor fi publicate şi detaliate în Buletinul Lunar al CSSPP, din 15 iunie 2010.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii