Clientii Volksbank nu inghit prea bine majorarea dobanzii "fixe"
Autor: Bancherul.ro
2008-12-14 15:11
Volksbank este, probabil, singura banca din Romania care a acordat credite imobiliare cu dobanzi mici si in acelasi timp, fixe, pe toata perioada contractului, atat in lei cat si in valuta (Euro si CHF).
Doar ca, desi contractul prevede ca este vorba de o dobanda fixa, banca a introdus in contract o prevedere care-i permite sa modifice, totusi, respectiva dobanda "fixa": "Banca îsi rezervă dreptul de a revizui rata dobânzii curente în cazul intervenirii unor schimbări semnificative pe piata monetară, comunicând Imprumutatului noua rată a dobânzii".
In conditiile crizei bancare din ultima perioada, avand ca efect scumpirea semnificativa a dobanzilor, Volksbank a fost nevoita, ca si alte banci, sa majoreze cu 1,5 puncte vechea dobanda "fixa", o scumpire nu foarte mare, ce se incadreaza in media practicata si de alte banci.
De exemplu, in cazul creditelor imobiliare, acordate de Volksbank cu o dobanda de 5,95%, aceasta a fost majorata pana la 7,45%.
Iata una dintre scrisorile de protest trimise de clientii Volksbank:
CĂTRE,
VOLKSBANK MIHAI BRAVU
VOLKSBANK ROMÂNIA SA BUCURESTI SUC. BUZESTI
In atentia
Gerald Schreiner - Presedinte
Hervig Burgstaller - Vicepresedinte
Simona Fatu - Vicepresedinte
Valentin Vancea - Vicepresedinte
Subsemnatul CATALIN NEDELCU, vă prezint următoarea
NOTIFICARE
prin care vă solicit să respectati prevederile conventiei de credit nr.0083521/05.02.2007, în sensul revenirii la sumele initiale ce le cereti a fi achitate de mine în contul creditului contractat, precum si să îmi restituiti suma de bani ce am plătit-o în plus fată de angajamentul pe care mi l-am asumat odată cu semnarea contractului la care se vor adăuga penalitătile de întârziere calculate conform legii, până la data plătii inclusiv.
În fapt, conform dispozitiilor contractuale stipulate în conventia anterior amintită, încheiată între subsemnatul si VolksBank Romania S.A. pentru un împrumut de 43.500 EURO, rata dobânzii curente era de 5,95% p.a. - dobândă fixă, corespunzătoare unei dobânzi anuale efective (DAE) de 8,67%.
Mentionez că, atunci când am contactat personalul băncii pentru credit, desi am cerut să mi se arate un draft al contractului de credit ipotecar pe care urma să îl inchei, mi s-a refuzat acest lucru, motivându-mi-se că, nu are de ce să mi se dea în această faza initială, până ce banca nu analizează documentele mele pentru a vedea dacă îndeplinesc conditiile de acordare a creditului. Chiar si după ce am pus la dispozitie documentele solicitate tot nu am putut obtine draftul de contract ce urma să îl închei, pentru a avea timp să îl studiez si eventual să îl prezint avocatului meu pentru a obtine o părere avizată.
Sa vedem ce spune Legea nr. 190/1999 privind Creditul ipotecar:
"Capitolul III - Contractul de credit ipotecar si contractele de asigurare
Sectiunea 1 - Contractul de credit ipotecar - clauze obligatorii pentru protectia imprumutatilor
Art. 8.
Cu cel putin 10 zile inainte de semnarea contractului de credit ipotecar imprumutatorul va pune la dispozitie imprumutatului o oferta scrisa care va cuprinde toate conditiile contractului, precum si termenul de valabilitate a acestuia. "
Mai departe, contractul de credit l-am primit si analizat abia în ziua în care am fost anuntat că mi s-a aprobat creditul. Mai mult de atât, desi am cerut să iau contractul acasă să îl analizez, am fost refuzat din nou spunându-mi-se că trebuie să semnez altfel nu mi se va mai aproba nici un fel de credit.
Astfel, fără să mi se dea posibilitatea să negociez vreo clauză contractuală, după ce am semnat, am găsit punctul 3, lit.d) cu următoarele prevederi Data ajustării dobânzii: Banca îsi rezervă dreptul de a revizui rata dobânzii curente în cazul intervenirii unor schimbări semnificative pe piata monetară, comunicând Imprumutatului noua rată a dobânzii", iar ulterior când am întrebat ofiterul de credite ce înseamnă acest lucru mi s-a spus că sunt niste dispozitii care niciodată nu s-au aplicat si că oricum sunt inaplicabile din moment ce la punctul 3, lit.a) se stipulează clar faptul că Rata dobânzii curente" este de " 5,95% p.a. dobândă fixă"
Totodată, am fost asigurat de către reprezentantii agentiei că oricum nu aveam cum să solicit modificarea vreunei prevederi contractuale, acesta functionând în fapt ca un contract de adeziune, cu dispozitii standard, preformulate si la care poti să aderi sau nu.
La câteva luni după ce am semnat contractul, primesc o adresă din partea Dumneavoastră (BUD/83521 R-AR 504010) prin care, cu o explicatie puerilă, mă informati că sunteti nevoiti să majorati ratele dobânzilor pentru produsele de creditare si astfel din data de 05.10.2007 rata dobânzii curente devine 7,45% (probabil tot fixă"), DAE ajungând la 9,47. Mai mult, reprezentanti ai VolksBank Romania S.A. mi-au comunicat că de fapt anul trecut (2007) s-a luat decizia indexării ratei dobânzii curente cu 1,5% numai pentru clientii din portofoliu, conditiile de creditare rămânând aceleasi, pentru noii clienti.
Datorită lipsei de timp pentru rezolvarea situatiei create, am fost nevoit ca până în prezent să plătesc noile rate lunare comunicate prin adresa mai sus mentionată.
În concluzie, să înteleg că dintr-o regretabilă eroare încă nu am primit o adresă prin care să mi se comunice că a fost diminuată si rata dobânzii curente valabile în cazul creditului meu, de la 7,45% revenind la 5,95% pe an, sau că de fapt asta este o strategie a institutiei, de a păcăli clienti cărora ulterior să le trimiteti o adresă prin care, cu scuzele de rigoare, să îi anuntati că li s-a mărit rata dobânzii curente.
În fapt, consider că sunt victima clară a unei înselăciuni asa cum este descrisă de Codul Penal, VolksBank aflându-vă în culpă în oricare din următoarele cazuri după cum urmează:
A) În cazul în care Dumneavoastră interpretati că dispozitiile contractului de credit ipotecar relevă faptul că rata dobânzii este variabilă, atunci ar fi trebuit aplicate următoarele reguli:
1) variatia ratei dobânzii trebuia să fie legată de fluctuatiile unui indice de referintă, clar stabilit prin contract; sau
2) trebuia prevăzut că variatia ratei dobânzii este limitată, în sens crescător si descrescător, la un anumit nivel fată de rata initială a dobânzii; sau
3) trebuia prevăzut că rata dobânzii nu variază decât atunci când modificarea în sens crescător sau descrescător înregistrează, fată de rata initială a dobânzii, o diferentă minimală determinată clar în contract, etc.
Nici una din aceste reguli sau alta asemănătoare nu a fost aplicată în cazul contractului nostru, VolksBank multumindu-se în mod viclean să stipuleze ambiguu că îsi rezervă dreptul de a revizui rata dobânzii curente în cazul intervenirii unor schimbări semnificative pe piata monetară, clientul neavând nici un control asupra acestei actiuni si neputând verifica sub nici o formă dacă noua dobândă comunicată de bancă nu a fost stabilită în mod arbitrar.
Mai mult, după cum s-a arătat mai sus, VolksBank discriminează clientii vechi fată de clientii noi, celor din urmă percepându-le dobânzii mai mici fată de categoria clientilor vechi, chiar dacă conditiile economice invocate pentru modificarea dobânzilor, sunt aceleasi atât pentru vechiul client cât si pentru noul client;
B) În cazul în care dispozitiile contractului de credit ipotecar relevă faptul că rata dobânzii este fixă, atunci prevederile punctul 3, lit.(d) Data ajustării dobânzii: Banca îsi rezervă dreptul de a revizui rata dobânzii curente în cazul intervenirii unor schimbări semnificative pe piata monetară, comunicând Imprumutatului noua rată a dobânzii", reprezintă în fapt o clauză nelegală care nu face altceva decât să creeze confuzie în rândul clientilor care se îndreaptă către acest produs bancar, din considerente de stabilitate, crezând că pe parcursul întregii perioade de creditare vor plăti aceleasi rate lunare fără nici un fel de alte modificări.
Deci, în acest caz VolksBank se face vinovată de modificarea unilaterală a ratei dobânzii curente, fără respectarea contractului asumat sau fără a initia alte negocieri cu clientul său.
Asadar, apreciez că SC VOLKSBANK ROMÂNIA SA nu a respectat prevederile conventiei de credit nr.0083521/05.02.2007, actionând în mod abuziv si discriminatoriu, modificând în mod arbitrar rata dobânzii curente stabilită în acest contract.
Totodată, tot referitor la prevederile conventiei de credit nr.0083521/05.02.2007, remarc faptul că la punctul 5, lit. (a) "Comision de risc: 0.1%, aplicat la valoarea creditului tras, platibil lunar in zile de scadenta, in primele12 luni de derularea prezentei Conventii de credit. In cazul in care imprumutatii inregistreaza restante la plata ratelor, Banca isi rezerva dreptul de a decide, de la caz la caz, pentru perceperea acestui comision de risc si in urmatoarele 12 luni (al doilea an), ale perioadei de credit", dar conform desfasuratorului, acest comision este trecut pe toata durata contractului (360 de luni). Intrucat am depasit cu aproape un an data limita cand ar fi trebuit sa mi se scoata acest comision si conform chitantelor nu am avut nici macar 1(una) zi intarziere la plata ratelor va cer a-mi restitui suma de bani ce am plătit-o în plus fată de angajamentul pe care mi l-am asumat odată cu semnarea contractului, la care se vor adăuga penalitătile de întârziere calculate conform legii, până la data plătii inclusiv.
Referitor tot la prevederile conventiei de credit nr.0083521/05.02.2007, remarc faptul că la punctul 5, lit. (g) "Comision de rezerva" primesc o scrisoare din partea Volksbank prin care ma informeaza ca perioada de aplicare a acestui comision se modifica, respectiv se prelungeste cel putin pana la finele 2009. Argumentele bancii pentru aceasta modificare sunt defapt contra-argumente, dupa cum va invit sa constatati: "Avand in vedere faptul ca Banca Nationala a Romaniei nu a adoptat inca nicio decizie de modificare a cerintelor in materia rezervelor minime obligatorii, in sensul diminuarii sau eliminarii acestora, Volksbank Romania se confrunta cu necesitatea de a prelungi, pentru moment, pana la sfarsitul anului 2009, perioada de aplicare a comisionului perceput ca urmare a obligatiei acesteia de a constitui rezervele minime obligatorii, cu respectarea in aceasta privinta a prevederilor contractului de credit incheiat intre Volksbank Romania si dumneavoastra".
Tin sa precizez ca nu sunt de acord cu precizarile cuprinse in informarea pe care am primit-o, considerand urmatoarele:
- Obligatia institutiilor de credit de a constitui rezerve minime obligatorii nu are caracter sezonier, si obligatiile mele cu privire la aceste prevederi legale au fost cuprinse in contractul initial pe care mi l-am asumat.
- Nu s-au facut mentiuni ca acest comision va fi mentinut dupa anul 2008 in conditiile mentinerii obligatiilor pe care Volksbank le are referitor la constituirea rezervelor minime.
- Este incorecta, nelegala si fara suport afirmatia "Volksbank Romania se confrunta cu necesitatea de a prelungi, pentru moment, pana la sfarsitul anului 2009, perioada de aplicare a comisionului perceput ca urmare a obligatiei acesteia de a constitui rezervele minime obligatorii", atata timp cat tot Volksbank recunoaste faptul ca "Banca Nationala a Romaniei nu a adoptat inca nicio decizie de modificare a cerintelor in materia rezervelor minime obligatorii".
Comisionul de rezerva minima obligatorie este un abuz pentru ca, el transfera in mod nejustificat in costul clientului de servicii bancare, sumele pe care banca trebuie sa le constituie la BNR.
În contextul celor anterior expuse si cunoscand prevederile prezentei conventii SECTIUNEA 12)"Jurisdictie/Litigii" art.12.1., art. 12.2., art.12.3., astept răspunsul Dvs. în termen de 15 zile de la comunicarea prezentei notificări, iar în cazul în care nu se va proceda în conformitate cu cele solicitate îmi rezerv următoarele drepturi:
- să sesizez Autoritatea Natională pentru Protectia Consumatorilor pentru a cere să se dispună anularea autorizatiei de functionare pentru încălcarea drepturilor consumatorilor;
- să sesizez Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii;
- să sesizez Banca Natională a României pentru a-i cere să vă someze să intrati în legalitate, iar in cazul în care tot nu vă veti conforma voi cere BNR să dispună măsuri administrative care să meargă până la suspendarea autorizatiei de functionare a băncii;
- să sesizez grupul Österreichische Volksbanken AG;
- de a vă actiona în justitie;
- să sesizez mass-media .
Comentarii
ionut din bvbanci
Excelent! ?Am patit cu BCR cam aceeasi poveste! Ma informaez si voi demara si eu actunile tale!!!
just me
genial!
Keep it going!
Costache
La volksbank dobanda fixo-variabila
foarte bine facuta sesizarea, as vrea sa stiu daca s-a rezolvat ceva .. din pacate sunt un client al aceleeasi banci si regasesc cam toate problemele supuse atentiei banci de autorul acestei scrisori. Intradevar banca are o politica de dobanzi fixo-variabila, defapt variabila numai in sensul majorarii dobanzilor. Spre exemplu la majorarea acu 1.5% in toamna anului 2007 din cauza euribor si a rezervei minime obligatorii, cu se poate explica ca de atunci EURIBOR a scazut la mai mult de jumatate iar domanda n-a revenit macar la valoarea initiala? desi in scrisoarea trimisa atunci de catre banca se specifica scaderea in cazul revenirii indicelui euribor.
Billy
volksbank amendata pentru abuzuri
Eu sunt unul din cei care am fost pacalit in acelasi mod de volksbank. Am reclamat la ANPC, care au considerat ca volksbank a abuzat prin marirea dobanzi si au amendat acesta banca. volksbank a platit amenda dar nu a revenit la dobanda initiala si nu a returnat banii pe care i-am platit in plus. Va urma un atac in justitie, urmat de campanie pe TV si in ziare!
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Stirea Zilei
Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare
Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii
Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare
Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii
Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online
Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii
Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit
Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii
- Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?
- Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro
- Vreti sa investiti in actiuni Transgaz? Google va recomanda 4 platforme pe care se fac fraude
- Lista platformelor de investitii pentru fraude online (actualizat)
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare
- Articole tip reclama mascata in doua reviste celebre din America si Romania
- Profitul bancilor, in crestere cu 10%
- Ce dobanzi au bancile la refinantarea unui credit de nevoi personale
- Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor
- Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?
Profil de Bancher
-
Frank-Michael BEITZ, VicepreČedinte Executiv Risc, Membru al Comitetului Executiv
BCR
Date personale NaČionalitate: ... vezi profil
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active si cota de piata in perioada 2022-2015
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- BÄncile din România nu au majorat comisioanele aferente operaČiunilor ĂŽn numerar
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, aproape 20 miliarde euro dupÄ primele nouÄ luni
- Deficitul contului curent, aproape 18 miliarde euro dupÄ primele opt luni
- Deficitul contului curent, peste 9 miliarde euro pe primele cinci luni
- Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro dupÄ prima treime a anului
- Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor Ĺi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiČii imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinĹŁÄ ROBID Ĺi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Cate reclamatii primeste Intesa Sanpaolo Bank si cum le gestioneaza
- Platile instant, posibile la 13 banci
- Aplicatia CEC app va functiona doar pe telefoane cu Android minim 8 sau iOS minim 12
- Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor
- BRD bate recordul la credite de consum, in ciuda dobanzilor mari, si obtine un profit ridicat
Analize economice
- InflaČia anualÄ a crescut marginal
- ComerČul cu amÄnuntul - ĂŽn creČtere cu 7,7% cumulat pe primele 9 luni
- România, pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice În PIB
- România, tot prima ĂŽn UE la inflaČia anualÄ, dar decalajul s-a redus
- Exporturile lunare ĂŽn august, la cel mai redus nivel din ultimul an
Ministerul Finantelor
- Datoria publicÄ, 51,4% din PIB la mijlocul anului
- Deficit bugetar de 3,6% din PIB dupÄ prima jumÄtate a anului
- Deficit bugetar de 3,4% din PIB dupÄ primele cinci luni ale anului
- Deficit bugetar ĂŽngrijorÄtor dupÄ prima treime a anului
- Deficitul bugetar, -2,06% din PIB pe primul trimestru al anului
Biroul de Credit
- FUNDAMENTAREA LEGALITATII PRELUCRARII DATELOR PERSONALE IN SISTEMUL BIROULUI DE CREDIT
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
Procese
- ANPC pierde un proces cu Intesa si ARB privind modul de calcul al ratelor la credite
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
Stiri economice
- Datoria publicÄ, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024
- -5,44% din PIB, deficit bugetar ĂŽnaintea ultimului trimestru din 2024
- PreČurile industriale - scÄdere ĂŽn august dar indicele anual a continuat sÄ creascÄ
- România, pe locul 4 ĂŽn UE la scÄderea preČurilor agricole
- Industria prelucrÄtoare, evoluČie neconvingÄtoare pe luna iulie 2024
Statistici
- România, pe locul trei ĂŽn UE la creČterea costului muncii ĂŽn T2 2024
- Cheltuielile cu pensiile - România, pe locul 19 În UE ca pondere În PIB
- Dobanda din Cehia a crescut cu 7 puncte intr-un singur an
- Care este valoarea salariului minim brut si net pe economie in 2024?
- Cat va fi salariul brut si net in Romania in 2024, 2025, 2026 si 2027, conform prognozei oficiale
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat sÄ scadÄ in septembrie 2022. Ecartul faČÄ de Polonia Či Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- La CSALB poti castiga un litigiu cu banca pe care l-ai pierde in instanta
- Negocierile dintre banci si clienti la CSALB, in crestere cu 30%
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite cautÄ soluČii pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
- O firma care a facut un schimb valutar gresit s-a inteles cu banca, prin intermediul CSALB
First Bank
- Ce trebuie sa faca cei care au asigurare la credit emisa de Euroins
- First Bank este reprezentanta Eurobank in Romania: ce se intampla cu creditele Bancpost?
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- Creditele neperformante (npl) - statistici BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitÄČile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to âŹ92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Deficitul balanČei comerciale la 9 luni, cu 15% mai mare faČÄ de aceeaČi perioadÄ a anului trecut
- ProducČia industrialÄ, ĂŽn scÄdere semnificativÄ
- Pensia realÄ, ĂŽn creČtere cu 8,7% pe luna august 2024
- Avansul PIB pe T1 2024, majorat la +0,5%
- Industria prelucrÄtoare a trecut pe plus ĂŽn aprilie 2024
Informatii utile asigurari
- Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023
- Asigurarea ĂŽmpotriva dezastrelor, valabilÄ Či in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
!
Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii
-
Bancnote vechi
Numar de ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii
-
Schimbare numar telefon Raiffeisen
Puteti schimba numarul de telefon la Raiffeisen din aplicatia Smart Mobile/Raiffeisen Online, ... detalii