Protectia Consumatorilor | Educatie financiara

BRD Finance are dobanzi inselatoare la creditele din magazinele Dedeman

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-02-16 09:20

BRD Finance, o Institutie Financiara Nebancara (IFN) detinuta de BRD Groupe Societe Generale, isi prezinta incorect costurile creditelor acordate in magazinele Dedeman, utilizand mai multe tipuri de dobanzi, cu diferente mari intre ele, cu scopul de a induce senzatia ca acestea sunt mici, ceea ce poate fi considerata o practica inselatoare.

Astfel, in fisa de prezentare a creditului Credit Plus de la Dedeman (vezi foto), postata pe site-ul BRD Finance, exista patru tipuri de dobanzi, in functie de valoarea creditelor, diferenta dintre ele fiind foarte mare: cea mai mica dobanda, de 9%, pentru credite intre 8.000 si 30.000 de lei, este de aproape trei ori mai mica decat cea mai mare dobanda, de 24%, valabila pentru sume intre 1.000 si 2.999,99 lei.

Exista diferente mari de dobanzi pentru sume apropiate ca valoare. De exemplu, pentru un credit de aproape 3.000 de lei (2.900 lei), dobanda este 24%, in timp ce pentru un credit de 3.000 de lei, dobanda este 18%.

De unde se poate deduce ca strategia de dobanzi cu valori diferite pentru sume sensibil apropiate este conceputa mai degraba pentru a masca nivelul ridicat al dobanzilor, ceea ce poate fi considerata o practica inselatoare.

In plus, costul creditelor BRD Finance creste semnificativ, pentru ca in afara dobanzilor se mai aplica si comisioane mari: 100 de lei pentru analiza dosarului si un comision lunar de 1,5%, adica 18% pe an.

Ceea ce inseamna ca la dobanda de 24% pe an se adauga inca 18%, in total 42% pe an. Aceasta dobanda poate fi considerata un cost ascuns, intrucat nu se regaseste in fisa de prezentare a creditului BRD Finance.

Nici prezentarea costului total al unui imprumut nu este corecta.

Astfel, BRD Finance a ales sa prezinte DAE, indicatorul pentru costul total al creditelor (dobanda plus comisioane), doar pentru creditele cu dobanda de 12%, intr-un "exemplu de rambursare a unui produs de 5.000 lei".

De ce nu a ales DAE pentru 9% sau 18% sau 24%? Corect ar fi fost pentru toate.

Sau macar pentru media celor patru dobanzi, care este 15,75%.

De altfel, legea privind contractele de credit (OUG 50/2010) impune prezentarea unui exemplu reprezentantiv al costurilor, dobanda de 12% aleasa de BRD Finance neputand fi considerata reprezentativa, fiind mai mica decat cea medie.

 

Taguri: reclama inselatoare  dobanzi credite nevoi personale  Reclamatie BRD  BRD Finance  Protectia Consumatorului  Educatie financiara  credite IFN  DAE (Dobanda Anuala Efectiva) credite ipotecare  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Oferte de credite pe Facebook care sunt inselatorii sau fraude online (tepe)

Pe Facebook exista nenumarate oferte de credite care sunt tentative de inselatorie (tepe) sau fraude online. Metoda de inselatorie consta, in principal, in obtinerea de catre escroci a datelor personale si financiare (numerele si parolele cardurilor sau aplicatiilor bancare) prin detalii

Cum aș putea să previn fraudele cu cardul realizate de persoane din alte țări?

"O persoană apropiată a observat recent în aplicația băncii o serie de tranzacții din Italia. Ea a fost în țară în tot acest timp, așa că nu ar fi avut cum să facă acele tranzacții. Eu sunt client ING, așa că aș vrea să știu cum aș putea să evit acest detalii

Site-uri pentru tepe (inselatorii, fraude) cu credite

Va prezentam mai jos o lista cu site-uri promovate de Google prin care se dau tepe cu false credite: - quiz.vumrez.com - site promovat de Google pe site-ul Bancherul.ro, care are link catre un asa-zis chestionar cu valoarea creditului pe care vrei sa-l obtii, iar detalii

Bancile au inceput sa inteleaga ca au nevoie de o relatie pe termen lung cu consumatorul, nu de un castig rapid

• Majorările fiscale în 2025 pot fi: majorarea TVA, a impozitului pe profit sau a impozitului pe proprietăți – Ana Popescu • UniCredit a reevaluat creșterea economică la 1,7%, în scădere în anul 2024 și sub detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii