BANCI | Stirea Zilei

BNR va majora dobanda la 10%, estimeaza analistii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-06-23 20:01

BNR va majora, joi, rata dobânzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 10%, potrivit estimărilor analistilor, care anticipează însă că banca va stopa ulterior înăsprirea politicii monetare în contextul în care previzionează reducerea inflatiei spre sfârsitul acestui an.

Aceasta ar fi cea de-a sasea majorare consecutivă a ratei cheie, întrucât Banca Natională a României (BNR) a început seria majorărilor de dobândă în luna octombrie a anului trecut, cresterea cumulată fiind de 2,75 puncte procentuale.

Zece din cei 14 analisti intervievati de Reuters săptămâna trecută au anticipat o crestere cu 0,25 puncte procentuale a dobânzii cheie în această săptămână, dar si mentinerea sau reducerea ratei de politică monetară spre sfârsitul anului.

Doar Miroslav Plojhar, analist la JP Morgan, a anticipat o crestere a dobânzii cheie la 10,55% în luna iunie, la 10,75% în iulie si la 11% în septembrie, în contextul în care economia se confruntă cu pericolului supraîncălzirii.

România a înregistrat în primele trei luni ale acestui an un avans economic de 8,2%, cu mult peste ritmul de 6,1% atins în intervalul similar din 2007 si estimările de 6,4%.

"Aceasta este ultima majorare a dobânzii pentru moment, din cauză că inflatia va scădea considerabil începând cu luna august. Totusi, rata cheie depinde de ce se întâmplă cu inflatia dacă preturile administrative vor fi majorate peste asteptări", a declarat Ionut Dumitru, seful departamentului de analiză la Raiffeisen Bank.

Rata anuală a inflatiei s-a plasat, în luna martie, la 8,63%, maximul din ultimii doi ani, dar s-a redus în mai la 8,46%. Totusi, multi analisti anticipează că inflatia va atinge un maxim în luna iulie, când ar putea intra în vigoare majorări ale preturilor la gaze naturale si energie.

Guvernul a avut de înfruntat în acest an presiuni exercitate de distribuitorii de gaze, care au cerut majorări cu peste 20% a tarifelor, din cauza cresterii costurilor cu energia la nivel global. Totusi, nu există până în prezent date oficiale privind noile tarife.

"Incertitudinea legată de majorările preturilor la gaze si energie este destul de mare. Trendul de încetinire a inflatiei în august ar putea începe de la un nivel mai ridicat", a declarat Cătălina Constantinescu, analist la ABN Amro.

Ţinta BNR de inflatie pentru 2008 este de 3,8% plus minus un punct procentual, iar pentru 2009 de 3,5% plus minus un punct procentual.

BNR a revizuit în usoară crestere prognoza de inflatie pentru 2008, de la 5,9% la 6%, dar a redus estimarea pentru anul viitor de la 3,9% la 3,5%.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim Împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii