BANCI | Stirea Zilei

Basescu: Capitalizarea CEC-ului ar trebui facuta fara a mai astepta acordul Bruxelles-ului, care intarzie

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-06-30 22:22

Preşedintele Traian Băsescu le-a pus în vedere membrilor Guvernului că ar trebui să acţioneze pentru capitalizarea CEC şi să nu mai aştepte analiza birocraţilor de la Bruxelles, pentru că IMM-urile au nevoie de sprijin.

"Având în vedere că principalii membri ai Cabinetului au fost prezenţi, i-am rugat să aibă în vedere câteva elemente care au făcut parte din acţiunile de combatere a crizei şi care pot fi mai puternic impulsionate", a spus şeful statului după şedinţa CSAT la care au fost prezenţi premierul şi membri ai Cabinetului.

Preşedintele s-a referit la procesul de capitalizare a CEC, spunând că, deşi nu ar vrea să stârnească controverse, i se pare că birocraţii de la Bruxelles întârzie în a analiza şi a aviza acest demers pe care România vrea să-l facă pentru a sprijini IMM-urile. "Mi se pare că durează prea mult şi sistemul birocratic de la Bruxelles se mişcă prea greu în procesul de analiză şi aprobare a capitalizării CEC. Cred că nu Comisia Europeană se află în criză economică, ci statele şi având în vedere întârzierea excesivă a unui răspuns din partea Comisiei Europene punctul meu de vedere a fost că Guvernul ar trebui să acţioneze şi să nu mai stea în aşteptarea analizei birocraţilor de la Bruxelles în ceea ce priveşte capitalizarea CEC", a spus Băsescu.

Preşedintele a arătat că este necesară sprijinirea IMM-urilor şi "întârzierea excesivă ne arată că birocraţia excesivă nu se potriveşte foarte bine cu criza".

Întrebat cu ce bani se va realiza capitalizarea CEC, şeful statului a răspuns că încă de la adoptarea primului buget Guvernul a prevăzut o sumă pentru acest lucru. "Banii sunt alocaţi în buget, se aşteaptă aprobarea de la Bruxelles, or cred că întârzierea aprobării nu justifică necapitalizarea CEC în timp util pentru sprijinirea IMM-urilor aflate în criză", a spus preşedintele.

"V-aş cita din preşedintele Sarkozy, probabil că aţi văzut declaraţia legată de deficite, căutaţi-o şi veţi vedea că pe situaţie de criză statele naţionale au obligaţia să acţioneze. Nu putem sta până când domnii care analizează oportunitatea capitalizării CEC vor binecuvânta acest lucru, şi priviţi ce au făcut statele cu băncile care au fost în dificultate. Nu ştiu câte au aşteptat aprobări de la Bruxelles pentru a capitaliza băncile. Sau probabil altor state li s-au dat imediat aprobări", a subliniat şeful statului, întrebat dacă este posibil ca Executivul să înceapă recapitalizarea CEC înainte de a primi răspuns din partea Bruxellesului.

Preşedintele a arătat că solicitarea către CE s-a făcut încă din februarie sau cel târziu în martie. "IMM-urile au nevoie de finanţare şi o putem face în mod rezonabil numai printr-o bancă deţinută de stat", a pledat preşedintele.

CEC aşteaptă o majorare de capital de 900 de milioane lei, efectuată în două traşe de către Ministerul Finanţelor, ca acţionar unic, dar pentru care este nevoie de avizul Consiliului Concurenţei din UE. Capitalizarea CEC este una din măsurile anticriză decise de Guvern la începutul acestui an.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii