BANCI | Stirea Zilei

Bancherii cred ca dobanzile vor reveni la normal in 2009: 10-11% la depozite si 15-16% la credite

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-17 08:17

Băncile vor începe, în prima parte a anului viitor, să lucreze cu dobânzi normale, de 10-11% pe an la depozitele în lei şi de 15-16% la credite, după o creştere susţinută în ultimele luni, a spus marţi, la The Money Channel, preşedintele CEC Bank.

"A fost un puseu la sfârşitul anului, însă eu cred că, în prima parte a anului viitor, vom lucra cu dobânzi normale, de 10-11% la depozitele în lei şi de 15-16% la credite", a spus Radu Graţian Gheţea, care este şi preşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), la emisiunea "Unde investim în 2009", la The Money Channel.

Bancherii prezenţi la emisiune au recomandat, de altfel, plasamente în depozite în moneda în care se obţin veniturile şi se preconizează cheltuielile, evitând astfel riscul valutar.

"Acela care vrea să facă speculaţie, să facă, dar este recomandabil să facă acela care are informaţia şi banii. În plan personal, am aplicat principiul că e bine să merg pe leu: trăim în România şi primim salariile în lei", a spus Gheţea.

"Recomandarea mea pentru persoanele fizice este să se reţină în a face speculaţii pe piaţă. Plasamente pe 3-6 luni sunt cele mai indicate în acest moment", a adăugat el.

Bancherii au avertizat, însă, că dobânzile nu pot creşte prea mult, în ciuda evoluţiei din ultimii luni, pe fondul goanei băncilor după finanţare.

"La dobânzi la lei de peste 20% (pe an), este un risc foarte mare. Nimeni nu poate face investiţii la astfel de dobânzi", a spus Dan Pascariu, preşedintele consiliului de supraveghere al Unicredit-Ţiriac Bank.

El a menţionat că dobânzile la depozitele în lei trebuie să scadă faţă de nivelurile actuale, de 14-15% pe an în unele cazuri.

"Banca centrală trebuie să injecteze bani în piaţă, pentru ca lichiditatea să crească, iar dobânzile la depozite să scadă", a adăugat Pascariu.

În cazul companiilor, miza pe leu ar putea de asemenea fi una câştigătoare în 2009.

"Se economiseşte în moneda în care sunt veniturile şi în care se previzionează cheltuielile", a spus Dorin Boboc, director de investiţii la Allianz-Ţiriac Pensii Private, menţionând că raţionamentul este valabil şi pentru populaţie, şi pentru companii.

Theodor Alexandrescu, director general AIG Life, a spus că plasamentele în lei aduc în prezent randamente mai mari pentru banii clienţilor.

Însă miza pe leu s-ar putea dovedi o alegere mai puţin fericită în cazul unei deprecieri accentuate a leului, până la 4,2-4,3 lei/euro în prima parte a anului viitor, care ar face ca dobânda la depozitele la euro şi câştigul din apreciere ar face depozitele în euro mai profitabile.

"Cred că vom asista la pusee de depreciere a leului, dar nu ştiu până unde", a mai spus Dan Pascariu, care a adăugat că, personal, nu şi-aş dori o depreciere a leului la 4,2-4,3 lei/euro.

Sergiu Oprescu, preşedintele Alpha Bank România, a amintit că, în acest an, plasamentele în euro au fost chiar mai profitabile pentru întregul an, în condiţiile în care moneda unică s-a apreciat cu 10% în faţa leului, iar la o dobândă de 4-5%, ar fi echivalat cu un randament pe leu de 14-15%.

"Nu cred că s-a câştigat pe leu 14-15% în acest an. Leul a fost salvat de evoluţia din ultimele 3-4 luni de zile", a menţionat Oprescu.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii