Banca Mondiala estimeaza o crestere de 2,5-3% a PIB-ului Romaniei in 2014
Autor: Bancherul.ro
2014-04-24 16:59
Banca Mondială estimează că România va înregistra în 2014 o creştere economică cuprinsă între 2,5 şi 3%, posibil chiar mai mare, în cazul în care va fi un an agricol bun, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, Elisabetta Capannelli (foto), manager de ţară pentru România al BM.
De asemenea, oficialul Băncii Mondiale a precizat că provocarea pe plan intern este continuarea reformelor structurale, conform planificărilor, iar pe plan extern provocarea este criza din Ucraina, care are însă implicaţii limitate pentru România, datorită gradului semnificativ de independenţă energetică al ţării, în timp ce expunerea la comerţul cu Ucraina şi Rusia este limitată.
Cum credeţi că va evolua economia României în 2014 ?
Elisabetta Capannelli: Situaţia macroeconomică, care este deja bună, va continua să se consolideze în contextul programului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană ( UE ).
Deficitul fiscal se va restrânge şi mai mult, ţinta convenită cu FMI pentru sfârşitul anului este de 2,2% din PIB, iar Guvernul lucrează, de asemenea, la reducerea cheltuielilor, în special prin modernizarea cadrului pentru investiţiile publice. Inflaţia a atins un minim istoric de aproximativ 1% an la an, în martie, deşi poate creşte la 3-3,5 % în a doua jumătate a anului, ca urmare a unui efect de bază; preţurile produselor alimentare au adus în jos inflaţia în a doua jumătate a anului trecut.
Deficitul de cont curent este strict sub control: -1,1 % din PIB în 2013 şi este estimat la -1,5% în 2014. Accesul la pieţele financiare interne şi internaţionale este bun, iar România a emis în acest an primele sale obligaţiuni pe 30 de ani. Cererea internă se revigorează treptat, ceea ce va ajuta creşterea economică, odată cu perspectivele îmbunătăţite de creştere economică ale zonei euro.
Estimăm o creştere economică cuprinsă între 2,5 - 3%, posibil chiar mai mare, în cazul în care 2014 este un an agricol bun. În această etapă, creşterea economică este proiectată la mai puţin de 3,5% cât a fost anul trecut, când economia a fost ajutată de un an agricol record. Cu toate acestea, creşterea economică fără contribuţia agriculturii va fi probabil mai mare de 2,4%, cât a fost anul trecut, datorită accelerării consumului intern şi îmbunătăţirii investiţiilor, în special ca urmare a absorbţiei fondurilor europene.
Accelerarea reformelor în sectorul energetic, cu privatizări, guvernanţă corporativă, liberalizarea preţurilor etc, în transporturi, sănătate, investiţii publice, precum şi o mai bună aliniere a agendei politice cu bugetul ar trebui să stimuleze potenţialul de creştere pe termen mediu din România la 4 - 5% pe an şi să accelereze convergenţa cu UE. România este în prezent la aproximativ 50 % din media UE 28 în ceea ce priveşte PIB-ul pe cap de locuitor la PPC (paritatea puterii de cumpărare -n.r.) , de la aproximativ 28% cu un deceniu în urmă. Acesta este o redresare remarcabilă.
Care credeţi că sunt cele mai mari provocări în 2014?
Elisabetta Capannelli: Provocarea este de a continua reformele structurale, cum a fost planificat. Suntem convinşi că Guvernul va arăta aceeaşi hotărâre ca şi în ultimii ani, când România, de asemenea, a trecut prin alegeri. Pe plan extern, provocarea este criza din Ucraina. Criza din Ucraina şi Crimeea ar putea avea impact în România şi alte ţări din Europa Centrală şi de Est, dar ameninţările directe şi imediate sunt limitate, deoarece aceste ţări sunt bine ancorate ca membre UE şi NATO. România are, de asemenea, un grad semnificativ de independenţă energetică şi expunere limitată la comerţul cu Ucraina şi Rusia.
Consecinţe indirecte ale crizei din Ucraina sunt posibile în cazul în care creşterea economică a Uniunii Europene continuă să scadă şi în cazul în care fluxurile de capital îşi pierd apetitul pentru regiune. România dispune de rezerve financiare care să împiedice orice perturbare gravă pe termen scurt şi, dacă este necesar, soluţii pe termen lung pot fi găsite la nivel internaţional.
Câte proiecte active are Banca Mondială în prezent în România?
Elisabetta Capannelli: Portofoliul de credite active în România include şapte proiecte în valoare de 2,422 miliarde dolari. Un nou proiect, Reforma sectorului de sănătate, în valoare de 338,8 milioane dolari a fost aprobat de către Consiliul Băncii Mondiale la 28 martie 2014 şi se aşteaptă acum ratificarea formală de către România. Creditarea este completată de finanţare nerambursabilă în valoare de 7,86 milioane dolari în: Facilitatea Globală de Mediu pentru controlul poluării cu nutrienţi, de 5,5 milioane dolari SUA; un grant japonez pentru elaborarea de politici pentru persoanele cu handicap, 1,72 milioane dolari; un grant de la Fondul de Dezvoltare Instituţională pentru monitorizarea şi evaluarea elaborării politicilor, de 0,39 milioane de dolari SUA, şi un grant pentru Îmbunătăţirea Gestiunii Financiare, Supraveghere şi Control în domeniul Asistenţei Sociale, în valoare de 0,25 milioane de dolari.
Care proiect este cel mai vechi?
Elisabetta Capannelli: Cel mai vechi proiect în curs de desfăşurare până în prezent este proiectul Reforma Sistemului Judiciar: 8,3 ani de la aprobarea consiliului.
Au existat cazuri când aţi considerat că proiectele nu au avut succes sau a avut mai puţin succes decât se aştepta?
Elisabetta Capannelli: Nu există proiecte care au fost în întregime fără succes. Proiectele în curs de desfăşurare sunt evaluate ca fiind moderat satisfăcătoare sau satisfăcătoare. Cu toate acestea, există unele proiecte închise recent în care sub-componente nu au avut impactul scontat. Un exemplu este componenta 1 din cadrul proiectului 'Modernizarea Sistemului de Cunoaştere şi Informare în Agricultură", care se ocupa de consolidarea instituţiilor sanitare, veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi fitosanitare din România. Un aspect pozitiv este că această parte a proiectului a fost foarte eficientă în sprijinirea României pentru punerea în aplicare a noilor reglementări pentru siguranţă alimentară în conformitate cu cerinţele UE. Proiectul a realizat aceasta prin construirea şi echiparea a trei puncte de control pentru siguranţă alimentară la frontieră, în Otopeni, Constanţa Nord şi Constanţa Sud; componenta proiectului a dotat două laboratoare regionale pentru bunăstarea animalelor în Bucureşti şi Braşov cu echipamentul necesar; o componentă a proiectului a dezvoltat o reţea funcţională de laboratoare fitosanitare la nivel naţional; aceasta a acoperit formarea personalului relevant.
Cu toate acestea, aceeaşi componentă 1 nu a avut succes în completarea agendei de dezvoltare instituţională pentru Agenţia Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Proiectele susţinute de Bancă trec printr-o evaluare internă foarte complexă ex -post, care include evaluarea procesului, evaluarea cost-beneficiu, precum şi evaluarea impactului. Uneori, rigoarea metodologică este atât de mare, încât proiectele cu impact semnificativ pe teren sunt penalizate pe plan tehnic, de exemplu pentru formularea prea largă a obiectivelor lor de dezvoltare, ceea ce face dificil ca proiectul să fie considerat de succes. Acesta este, de asemenea, cazul proiectului 'Modernizarea Sistemului de Cunoaştere şi Informare în Agricultură" în zona de creştere a exporturilor agroalimentare în UE-27 în raport cu valoarea adaugată brută.
Un alt exemplu este proiectul de reabilitare şi reformă a irigaţiilor. Deşi infrastructura fizică a fost reabilitată şi noile asociaţii ale utilizatorilor de apă au primit sprijin logistic pentru consolidarea capacităţii lor, proiectul nu a reuşit să ajute fermele mici să-şi restructureze modelul de recoltare la o acoperire mai mare cu culturi de mare valoare, care să le permită să plătească pentru irigare. Ca urmare, suprafaţa irigată nu a crescut la fel s-a aşteptat şi nu a putut fi demonstrată sustenabilitatea proiectului.
Ce ne puteţi spune despre programele de asistenţă oferite de BM instituţiilor româneşti ?
Elisabetta Capannelli: Grupul Băncii Mondiale pregăteşte în prezent strategia parteneriatului de ţară pentru 2014-2017. În perioada următoare o gamă completă de instrumente vor fi folosite de către noi şi partenerii noştri pentru a sprijini eforturile Guvernului de a consolida creşterea şi dezvoltarea din România. Sprijinul nostru este complementar şi coordonat îndeaproape cu Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi alte instituţii de financiare. Cei săraci din România au fost protejaţi în timpul crizei, iar veniturile mai mici au rezistat mai bine decât media.
Dar, în ciuda acestui fapt, există provocări importante legate de comunităţi marginalizate în ţară. Aproximativ o treime dintre români sunt încă săraci, deci mai sunt multe de făcut în viitor. Este necesar un nou model de creştere. Vrem să promovăm creşterea economică, crearea de locuri de muncă, şi noi credem că pentru acestea este nevoie de o nouă serie de reforme structurale. Unele dintre slăbiciunile din sectorul administraţiei publice trebuie să fie abordate, dar, de asemenea, reforme mai profunde sunt necesare în energie, sănătate, educaţie. Banca este partenerul României de o lungă perioadă de timp.
Vom continua să oferim un sprijin foarte mare pentru următorii 4 ani; ne-am propus să oferim finanţare suplimentară, şi, de asemenea, să continuăm să oferim asistenţă tehnică sub forma serviciilor rambursabile de consultanţă. Accentul va fi pus pe promovarea unui guvern al secolului 21, susţinerea creşterii economice şi a creării de locuri de muncă, şi, desigur, a incluziunii sociale.
Care sunt cele mai recente? Am înţeles că Banca Mondială va oferi asistenţă Ministerului de Finanţe pentru a evalua oportunitatea de a continua proiectele publice deja începute şi rămase neterminate în România ? Ce ne puteţi spune despre acest proiect?
Elisabetta Capannelli: Banca va lucra cu Ministerul Finanţelor Publice şi un număr de ministere, responsabile pentru domenii cum ar fi transportul şi dezvoltarea regională, pentru a consolida în continuare cadrul pentru investiţii publice. Acest lucru este pentru ca resursele publice limitate să fie alocate efectiv şi eficient pentru utilizări bune. Guvernul a înfiinţat o Unitate de evaluare a investiţiilor publice importante, proiecte mai mari de 100 de milioane de lei, în cadrul Ministerului Finanţelor Publice, şi a îmbunătăţit cadrul legal pentru investiţiile publice, precum Ordonanţa 88/2013.
Banca va contribui la consolidarea acestor câştiguri, lucrând cu Unitatea şi omologii din ministere pentru a construi capacitatea instituţională de a pregăti şi de a evalua propunerile de proiecte, pentru a revizui metodologii şi regulamente, cum ar fi studii de pre- fezabilitate şi fezabilitate, precum şi să revizuiască portofoliu existent de proiecte. Sperăm că în acest fel vom spori veniturile din investiţiile publice, cu o contribuţie pozitivă la creşterea economică, şi vom crea spaţiu fiscal suplimentar pentru noi proiecte, inclusiv cele cofinanţate de UE.
Comentarii
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Revista presei
Banca Feroviara a fost cumparata de Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care ofera servicii IT pentru banci
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din Arad, conform informatiilor publicate in presa, care precizeaza ca tranzactia a fost aprobata de Banca detalii
NN Pensii a investit pagubos banii viitorilor pensionari romani intr-o firma falimentara din Germania - Wirecard
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2 de pensii intr-o firma germana, Wirecard, un procesator de plati prezent si in Romania, care a fost prins cu o frauda detalii
BNR dezvaluie ca 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un mecanism de spalare de bani proveniti din Rusia prin firme din Ghimpati - Giurgiu, caz in care a fost sesizat si DIICOT
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia, prin intermediul unor firme din Ghimpati, judetul Giurgiu, care si-au deschis conturi la bancile romanesti, probabil cu detalii
In cel hal a ajuns Capital.ro! Un biet site de fake news (clickbait) promovat chiar de Google, desi e conflict de interese
Odata o revista de afaceri de calitate, pe vremea cand era detinuta de grupul de presa Ringier, Capital, cumparata in 2011, impreuna cu Evenimentul Zilei, de Dan Andronic, fiul celebrului caricaturist Adrian Andronic, a ajuns acum un biet site de "clickbait", adica de titluri inselatoare si detalii
- Caz incredibil la BRD: angajatii s-au autodenuntat pentru ca dadeau mita functionarilor statului de la CNAS
- Leumi Bank a fost cumparata de First Bank
- Ministrul Finantelor spune ca s-a ajuns la un consens cu bancile privind taxa pe active: aceasta va fi modificata si nu va mai fi legata de ROBOR
- Doi angati ai BRD au furat din banca 2 milioane de lei
- Consiliul Concurentei actioneaza la comanda politica in cazul ROBOR
- Seful PSD cere Guvernului sa ia masuri impotriva bancilor, acuzate ca fac profituri mari dar nu dau suficiente credite
- Vodafone a pierdut 300.000 de clienti
- Salariul minim brut creste de la 1.450 lei la 1.900 lei din 1 ianuarie 2018
- Bancile vor putea face plati instant din 2018
- Retea de camatarie cu un executor judecatoresc si un membru al trupei Vunk, anihilata de DIICOT
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active si cota de piata in perioada 2022-2015
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Băncile din România nu au majorat comisioanele aferente operațiunilor în numerar
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, aproape 20 miliarde euro după primele nouă luni
- Deficitul contului curent, aproape 18 miliarde euro după primele opt luni
- Deficitul contului curent, peste 9 miliarde euro pe primele cinci luni
- Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro după prima treime a anului
- Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Cate reclamatii primeste Intesa Sanpaolo Bank si cum le gestioneaza
- Platile instant, posibile la 13 banci
- Aplicatia CEC app va functiona doar pe telefoane cu Android minim 8 sau iOS minim 12
- Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor
- BRD bate recordul la credite de consum, in ciuda dobanzilor mari, si obtine un profit ridicat
Analize economice
- Inflația anuală a crescut marginal
- Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 7,7% cumulat pe primele 9 luni
- România, pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB
- România, tot prima în UE la inflația anuală, dar decalajul s-a redus
- Exporturile lunare în august, la cel mai redus nivel din ultimul an
Ministerul Finantelor
- Datoria publică, 51,4% din PIB la mijlocul anului
- Deficit bugetar de 3,6% din PIB după prima jumătate a anului
- Deficit bugetar de 3,4% din PIB după primele cinci luni ale anului
- Deficit bugetar îngrijorător după prima treime a anului
- Deficitul bugetar, -2,06% din PIB pe primul trimestru al anului
Biroul de Credit
- FUNDAMENTAREA LEGALITATII PRELUCRARII DATELOR PERSONALE IN SISTEMUL BIROULUI DE CREDIT
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
Procese
- ANPC pierde un proces cu Intesa si ARB privind modul de calcul al ratelor la credite
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
Stiri economice
- Datoria publică, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024
- -5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024
- Prețurile industriale - scădere în august dar indicele anual a continuat să crească
- România, pe locul 4 în UE la scăderea prețurilor agricole
- Industria prelucrătoare, evoluție neconvingătoare pe luna iulie 2024
Statistici
- România, pe locul trei în UE la creșterea costului muncii în T2 2024
- Cheltuielile cu pensiile - România, pe locul 19 în UE ca pondere în PIB
- Dobanda din Cehia a crescut cu 7 puncte intr-un singur an
- Care este valoarea salariului minim brut si net pe economie in 2024?
- Cat va fi salariul brut si net in Romania in 2024, 2025, 2026 si 2027, conform prognozei oficiale
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat să scadă in septembrie 2022. Ecartul față de Polonia și Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- La CSALB poti castiga un litigiu cu banca pe care l-ai pierde in instanta
- Negocierile dintre banci si clienti la CSALB, in crestere cu 30%
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite caută soluții pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
- O firma care a facut un schimb valutar gresit s-a inteles cu banca, prin intermediul CSALB
First Bank
- Ce trebuie sa faca cei care au asigurare la credit emisa de Euroins
- First Bank este reprezentanta Eurobank in Romania: ce se intampla cu creditele Bancpost?
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- Creditele neperformante (npl) - statistici BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitățile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Deficitul balanței comerciale la 9 luni, cu 15% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut
- Producția industrială, în scădere semnificativă
- Pensia reală, în creștere cu 8,7% pe luna august 2024
- Avansul PIB pe T1 2024, majorat la +0,5%
- Industria prelucrătoare a trecut pe plus în aprilie 2024
Informatii utile asigurari
- Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023
- Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
LOAN OFFER
Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii
-
!
Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii
-
Bancnote vechi
Numar de ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii