BANCI | Stirea Zilei

Banca Investprivatbank din Republica Moldova a dat faliment

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-06-20 22:51

Banca Naţională a Moldovei a retras vineri licenţa de desfăşurare a activităţilor financiare Băncii Comerciale Investprivatbank S.A, care va fi lichidată din cauza gestiunii defectuoase, faliment care ar fi putut fi favorizat şi de criza economică, informează presa de la Chişinău.

Potrivit unui comunicat oficial al băncii centrale, "decizia a fost determinată de faptul că, în cadrul supravegherii activităţii BC Investprivatbank S.A., în baza rapoartelor financiare, Banca Centrală a depistat încălcări ale normelor prudenţiale, ceea ce a determinat efectuarea unui control complex pe teren în martie-mai 2009". "În consecinţă, managementul neadecvat al BC Investprivatbank S.A a condus la incapacitatea de plată a băncii respective", se arată în comunicatul BNM.

Banca centrală explică falimentul Investprivatbank prin faptul că administraţia băncii a prezentat rapoarte eronate despre starea lichidităţilor sale. Contactată de Info-Prim Neo, viceguvernatorul Ema Tăbârţă nu exclus posibilitatea ca Ivan Kirpalov, fostul preşedinte al Investprivatbank, să fie cercetat penal pentru că a furnizat date eronate, dar ea a spus că acest lucru ţine de competenţa procuraturii.

Oficialul de la BNM a explicat că una dintre cele mai mari greşeli ale băncii Investprivatbank a fost concentrarea creditării proiectelor imobiliare şi nediversificarea portofoliului de credite, în condiţiile în care oricum piaţa imobiliară a înregistrat o scădere din cauza crizei mondiale. Astfel, în urma controlului efectuat de BNM s-a descoperit că creditele imobiliare constituiau circa 75% din portofoliu, pe când norma admisă era de cel mult 30%. O altă încălcare a fost faptul că banca a atras pe piaţă depozite pe termen scurt – o lună, 1-3 luni şi 3-6 luni, dar acorda credite pe termen lung. "Acest fapt a creat ulterior un gap financiar", a explicat Tăbârţă.

Potrivit legislaţiei în vigoare, odată cu retragerea licenţei, toate împuternicirile organelor de conducere ale băncii trec la lichidator, care este unicul reprezentant al băncii. Operaţiunile cu patrimoniul şi cu obligaţiunile băncii în cauză se efectuează numai cu semnătura lichidatorului. Lichidatorul va evalua activele şi pasivele băncii, spre vinderea acesteia ca un complex patrimonial unic unei alte bănci, ceea ce va permite onorarea obligaţiilor faţă de deponenţi.

Viceguvernatorul BNM a declarat că se va face tot posibilul ca persoanelor fizice care aveau depozite la Investprivatbank să li se restituie banii, dar nu a putut garanta că li se vor restitui integral sumele. Zeci de depunători la această bancă s-au adunat la sediul Investprivatbank vineri după-amiază, când fusese anunţată o conferinţă de presă. Gardienii băncii au permis însă să intre în sediu doar jurnaliştilor, acest lucru ducând la altercaţii între gardieni şi unii deponenţi care întrebau de ce nu li se oferă acces în interior. "Acolo sunt banii noştri", "Vor o altă revoltă ca cea de la 7 aprilie", spuneau ei.

Pe de altă parte, viceguvernatorul BNM a dat asigurări că pentru persoanele care au depozite la celelalte bănci din Moldova "nu există temei pentru panică". Potrivit ei, celelalte bănci din Moldova "au un procent al lichidităţii care corespunde normei, adică este mai mare decât 20%". Depozitele de la Investprivatbank ar reprezenta 5% din suma totală a depozitelor bancare a populaţiei, potrivit aceleiaşi surse.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii