BANCI | Ultima Ora

Banca Centrala Europeana (BCE) anunta astazi detaliile noilor masuri neconventionale de tip Quantitative Easing (QE) prin care injecteaza noi lichiditati in economie

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-10-02 10:07

Banca Centrala Europeana (BCE) urmeaza sa prezinte astazi, in cadrul sedintei de politica monetara, detaliile masurilor neconventionale denumite quantitative easing (QE), prin care urmeaza sa cumpere obligatiuni garantate cu active si ipoteci (asset-backed securities - ABS) estimate de analisti la o valoare de 200 miliarde de euro pe parcursul unui an.

BCE va injecta astfel in piata noi volume uriase de bani, pentru sustinerea economiei europene care stagneaza, consecinta fiind o inflatie foarte redusa, aproape de 0%, mult sub tinta BCE de sub dar aproape de 2%. 

Conform datelor preliminare publicate marți de Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a scăzut în septembrie 2014 până la 0,3%, cel mai redus nivel înregistrat după octombrie 2009.

BCE furnizeaza bancilor lichiditati suplimentare pe termen mediu si costuri reduse si printr-un program denumit TLTRO (Targeted Long Term Refinancing Operations).

Dupa ce in iunie a introdus pentru prima data in istorie dobanzi negative pentru depozitele atrase de la banci, BCE a anuntat la inceputul lunii trecute ca va trece la noi masuri neconventionale pentru stimularea creditarii si evitarea pericolului deflatiei (crestere economica si inflatie reduse): achizitia de obligatiuni garantate cu active si ipoteci (asset-backed securities - ABS), dupa modelul programului denumit Quantitative Easing - QE, derulat de Fed-ul american. (vezi aici detalii)

De asemenea, in mod neasteptat, BCE a redus si mai mult dobânda de politică monetara la un nou minim record, de la 0,15% la 0,05%, majorand in acelasi timp si mai mult dobanda negativa pentru depozitele atrase de la banci: de la - 0,10% la - 0,20%. 

Draghi: guvernele trebuie sa adopte reforme structurale, doar politica monetara nu e suficienta pentru stimularea economiei

Președintele BCE, Mario Draghi, a cerut miercuri guvernelor din zona euro să sprijine creșterea economică adoptând reforme structurale deoarece numai politica monetară și recentele măsuri de stimulare anunțate de Banca Central Europeană nu sunt suficiente pentru a restabili încrederea investitorilor și a stimula investițiile, transmite Reuters, citata de Agerpres.

"Da, cred că vom fi cu toții de acord că numai politica monetară nu poate restabili încrederea investitorilor și revenirea pe creștere a zonei euro", a explicat șeful BCE, adăugând că deciziile BCE pot încuraja investițiile prin ratele scăzute ale dobânzilor, dar guvernele trebuie să se asigure că profiturile companiilor nu sunt reduse de majorarea taxelor sau alte reglementări care nu sunt necesare.

Subliniind că investițiile în zona euro au crescut foarte puțin comparativ cu nivelul din 2008, în timp ce în SUA sunt mult peste nivelul de dinaintea crizei, șeful BCE a afirmat recent: 'o creștere decisivă a investițiilor este esențială pentru a aduce inflația aproape de nivelul pe care îl dorim, pentru a stimula economia și a reduce șomajul'.

În vederea relansării investițiilor companiilor, Mario Draghi a solicitat guvernelor să îndrepte cadrul de reglementare prin eliminarea birocrației. Un alt mijloc pentru a încuraja investițiile este diversificarea surselor de finanțare pentru companii, dincolo de circuitul bancar, a adăugat oficialul BCE.

Conform datelor Eurostat, în trimestrul doi din 2014, comparativ cu precedentele trei luni, Uniunea Europeană a înregistrat o creștere de 0,2% în timp ce economia zonei euro a stagnat.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii