BANCI | Profil

Banca Centrala Europeana pune la dispozitia bancilor 1 TRILION de euro cu o dobanda de doar 0,25%, pentru revigorarea creditarii si revenirea inflatiei in tinta de 2%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-07-04 10:21

Banca Centrala Europeana (BCE) a prezentat ieri detaliile programului TLTRO (Targeted Long Term Refinancing Operations) prin care acorda bancilor europene credite ieftine pe termen lung, de pana la 4 ani, pentru ca acestea sa-si sporeasca, la randul lor, volumul de credite acordate firmelor, in scopul relansarii economiei europene afectata inca de criza, dar si pentru evitarea unei deflatii.

Presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat, in cadrul conferintei de presa de ieri, ca bancile care nu vor dovedi ca au folosit banii furnizati de banca centrala pentru finantarea economiei vor fi obligate sa-i returneze.

In acest fel, Draghi vrea sa elimine posibilitatea ca bancile, in loc sa finanteze economia reala, sa cumpere titluri de stat emise de guverne, ca in cazul precedentelor programe ale BCE de furnizare de lichiditati, o dependenta prea stransa dintre banci si guverne dovedindu-se catastrofala in timpul recentei crize financiare. Se incearca, asadar, eliminarea cercului vicios banci-guverne.

In detaliile programului publicat de BCE se prevede ca bancile vor putea accesa finantari independent sau in cadrul grupurilor, daca indeplinesc anumite criterii, precum o activitate de creditare in crestere. Fiecare banca va putea accesa fonduri reprezentand 7% din valoarea soldului imprumuturilor acordate firmelor, exclusiv creditele ipotecare. (Vezi aici detaliile programului)

Pentru finantarile in cadrul programului TLTRO (Targeted Long Term Refinancing Operations), bancile vor plati o dobanda de doar 0,10% peste rata de referinta a BCE, de 0,15%, adica in total doar 0,25% pe an.

Prin aceste fonduri foarte ieftine, BCE spera sa stimuleze creditarea, in special in cazul IMM-urilor din tarile periferice ale zonei euro, afectate puternic de criza.

Raiffeisen Bank spune ca ar putea utiliza in jur de o jumatate de miliard de euro din aceste fonduri ieftine, in timp ce asociatia bancilor italiene apreciaza ca de acest program vor beneficia in primul rand bancile din aceasta tara. Pe de alta parte, reprezentantii bancii grecesti NBG apreciaza ca nu vor putea atrage multe fonduri intrucat nu dispun de suficiente garantii cerute de BCE, potrivit Reuters.

“Bancile ar trebui sa profite la maxim de acest program pentru a-si imbunatati solvabilitatea si capitalurile, astfel incat sa poata contribui la cresterea creditarii”, a spus Draghi.

El a precizat ca bancile pot accesa in cadrul primelor doua operatiuni de finantare TLTRO programate pentru 18 septembrie si 11 decembrie 2014, in jur de 400 de miliarde de euro, iar in urmatoarele operatiuni volumul total al finantarilor disponibile se ridica la nu mai putin de 1 trilion de euro.

Draghi a mai precizat ca aceste noi finantari vor avea un impact important si asupra inflatiei, astfel incat aceasta sa revina in jurul tintei BCE, de sub, dar aproape de 2%. (Vezi aici declaratiile lui Draghi)

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Profil



Patria Bank isi majoreaza puternic profitul

Rezultatele financiare inregistrate de Patria Bank la 30 septembrie 2024 prezinta un profit net de 27,4 milioane lei aferent primelor 9 luni ale anului in curs, reprezentand o crestere de 82% fata de aceeasi perioada a anului precedent, rezultat care incorporeaza noua taxa pe cifra de afaceri de detalii

Banca Transilvania: platile de Black Friday au crescut cu 23%

Numărul tranzacțiilor realizate prin canalele Băncii Transilvania – cu cardurile BT și la POS-urile băncii – a ajuns la maxim istoric de Black Friday 2024, în 8 noiembrie, cu aproape 10 milioane de tranzacții/zi, +23% față de Black Friday 2023, anunta banca intr-un detalii

Alpha Bank va fi preluata de Unicredit

Fuziunea prin absorbție a Alpha Bank România S.A. în cadrul UniCredit Bank S.A. este estimată a avea loc în a doua parte a anului 2025, Unicredit urmand sa devina a treia mare banca din Romania. UniCredit S.p.A. („UniCredit”) și detalii

Garanti BBVA urmareste ca majoritatea cererilor de credit sa fie facute prin aplicatia bancii

Garanti BBVA raportează rezultate semnificative, la patru luni de la introducerea noilor funcționalități în aplicația de Mobile Banking, care permit clienților să solicite rapid și ușor credite de nevoi personale și Bonus Card, fără a se deplasa în agenții, anunta banca detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii