BANCI | Stirea Zilei

Banca Centrala a Austriei: Fluxurile de capital ale bancilor straine catre Europa emergenta ar putea sa se opreasca brusc

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-15 19:20

Fluxurile de capital către Europa emergentă ar putea să se oprească brusc, dacă băncile străine care domină regiunea încep să aibă probleme de refinanţare, potrivit unui studiu publicat luni de banca centrală a Austriei, relatează Reuters.

În condiţiile în care un număr relativ restrâns de grupuri bancare din Europa de Vest - inclusiv trei austriace - deţin cele mai multe bănci din ţările europene emergente, există riscul să se producă un "efect de domino" ce ar putea permite perpetuarea unei crize dintr-o ţară în alta, estimează bancherii centrali austrieci.

Băncile din regiune au capital solid şi modele profitabile de afaceri, deci în prezent nu se manifestă semne ale unei crize iminente.

"Cum vor evolua fluxurile de capital către Europa emergentă depinde de puterea financiară a băncilor-mamă şi a altor subsidiare din cadrul aceluiaşi grup, ca şi de disponibilitatea băncilor-mamă de a finanţa subsidiarele", estimează autorii studiului, publicat în cadrul raportului pentru stabilitate financiară al băncii centrale a Austriei.

"Riscurile ce ameninţă refinanţarea sunt majorate de pericolul unui efect de domino, deoarece o mare parte a capitalului străin din multe ţări provine de la un număr relativ redus de bănci occidentale", potrivit raportului.

UniCredit, inclusiv subsidiara UniCredit Bank Austria, este principalul creditor pentru Europa emergentă, înaintea grupurilor bancare Raiffeisen International şi Erste Bank.

Următoarele grupuri financiare din clasament sunt Societe Generale (SocGen), banca belgiană KBC, după care vine OTP Bank din Ungaria şi Banca Intesa.

Studiul, care se bazează mai ales pe date din prima jumătate a anului, înainte ca efectele crizei financiare mondiale să lovească în octombrie Ungaria şi celelalte state, atrage atenţia şi asupra riscului de contagiune determinat de faptul că multe dintre aceste bănci activează concomitent în mai multe ţări.

"Alte elemente ce ar putea declanşa o criză ar putea fi problemele unei subsidiare din altă ţară, pentru că în cadrul unui grup bancar există riscul manifestării unui efect de domino", au mai afirmat autorii studiului citat.

Cu toate acestea, riscul unei retrageri bruşte a capitalului din ţările europene emergente, concretizat în octombrie când investitorii au renunţat la active din Ungaria, este în prezent contrablansat, datorită programelor de susţinere ale Fondului Monetar Internaţional (FMI), mai arată studiul băncii centrale a Austriei.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii