BANCI | Procese

Avocatul Piperea si ANPC pierd la Tribunalul Bucuresti procesul in care au cerut conversia creditelor in CHF la cursul istoric

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-02-03 15:11

Avocatul Gheorghe Piperea si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au pierdut la Tribunalul Bucuresti un proces in care au acuzat un numar de opt banci, plus BNR, de practici inselatoare pentru ca au acordat credite in franci elvetieni (CHF), o moneda instabila, motiv pentru care au cerut instantei sa oblige bancile sa converteasca respectivele credite in lei, la cursul istoric, din data acordarii.

Procesul a fost initiat de Piperea, iar ANPC i s-a alaturat in ultimul moment, la ultimul termen de judecata, se pare dupa anumite presiuni facute cu scopul de a influenta judecatorii.

Solutia instantei: “Respinge cererera fata de parata Banca Nationala a Romaniei ca fiind formulata impotriva unei persoane fara calitate procesuala pasiva. Respinge ca nefondata cererea. Respinge ca nefondata cererea de interventie accesorie in favoarea reclamantei formulata de intervenienta ANPC. Obliga pe reclamanta sa plateasca catre fiecare dintre paratele Piraeus Bank, Banca Romaneasca, Credit Europe Ipotecar IFN si OTP Bank cate 15.000 de lei cu titlu de cheltuiala de judecata. Cu drept de apel.”

Decizia Tribunalului Bucuresti nu este definitiva, putand fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Aceeasi instanta a respins, recent, intr-un alt proces, cererea unui client Raiffeisen Bank privind conversia creditului in CHF la cursul istoric. (vezi aici detalii)

Piperea a jignit-o pe judecatoarea care a luat decizia impotriva sa, sugerand ca ar fi de partea BNR: "A fost un vis frumos, dar cu magistratii scoliti de BNR la Sinaia, e imposibil sa il transformi in realitate, oricat te-ai stradui", a scris pe pagina sa de Facebook avocatul Piperea, care este si profesor la Universitatea Bucuresti.

Solutia judecatorilor in favoarea bancilor vine dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justie a respins, recent, o cerere a Tribunalului Dolj privind clarificarea modului in care trebuie judecate procesele privind conversia creditelor in CHF, in conditiile in care exista o practica neunitara in aceste cazuri. (vezi aici detalii)

Pe de alta parte, Curtea Constitutionala urmeaza sa se pronunte, saptamana viitoare, asupra legii de conversie a creditelor in CHF la cursul istoric, initiata tot de avocatul Piperea, cu sprijinul senatorului PNL Daniel Zamfir.

Solutia Curtii Constitutionale este insa previzibila, cel mai probabil urmand a fi asemanatoare cu cea luata in cazul legii darii in plata, si anume renegocierea creditelor, conform principiului impreviziunii. (vezi aici detalii)

De altfel, chiar avocatii bancilor au sustinut, in cadrul procesului cu Piperea, ca solutia in cazul creditelor in CHF ar fi impreviziunea, in conditiile in care aceasta nu se poate aplica si retroactiv, dupa cum a stabilit Curtea Constitutionala, adadar clientii bancilor nu pot fi despagubiti pentru ce au platit pana acum, putand beneficia de reducerea ratelor doar de acum inainte. (vezi aici detalii)

Cum a pierdut procesul Piperea

In fata judecatorilor, Piperea si-a argumentat acuzatiile la adresa bancilor citand chiar din rapoarte ale BNR, in care se spune ca bancile au aplicat tehnici agresive de creditare a populatiei dintr-o categorie de nisa, cu venituri reduse.

De aceea, a sustinut Piperea, cei care au luat credite in CHF nu aveau alte solutii, precum credite in lei sau euro, intrucat “nu se incadrau la analizele de rating ale bancilor”.

Avocatul a dat si doua cazuri personale de oferte de credite: o persoana care a luat un credit in valoare de 115.888 de franci, avand un salariu de 1.363 de lei, ceea ce inseamna un “rating” de 88,43%, restul fiind banii pentru sustinerea nevoilor familiale.

Al doilea exemplu este al unei persoane cu un salariu de 774 de lei, cu un credit de 85.000 de lei, astfel ca “rata sa de indatoare, ratingul, este de 95%”, dupa cum a sustinut avocatul.

Piperea a sustinut in fata judecatoarei ca bancherii si-au inselat clientii spunandu-le ca nu se pot incadra la un credit in lei sau euro cu un rating de 95%, insa o pot face, cu acelasi rating, la un credit in CHF.

De asemenea, bancherii le-ar fi recomandat clientilor credite in CHF intrucat aceasta este o moneda atat de stabila, “incat doar un razboi ar putea cauza o crestere a cursului.”

In aceste conditii, cu siguranta clientul va semna acel contract, nu-si va mai pune intrebari, a argumentat Piperea.

Adevarul este insa altul.

Romanii au apelat la credite in CHF din simplul motiv ca acestea aveau dobanzi mai mici decat cele in lei sau euro, astfel ca puteau obtine sume mai mari de bani. Dupa cum se stie, in perioada de euforie dinaintea crizei, prima intrebare pe care oamenii o puneau la banca era “Cati bani pot obtine?”, nu “Cat e dobanda?” sau “Cat de stabil e CHF in comparatie cu Euro?”.

Valoarea unui imprumut era stabilit, in primul rand, de nivelul dobanzii: cu cat dobanda era mai mica, cu atat creditul era mai mare. Acesta a fost principalul motiv pentru care bancile, nu doar cele din Romania, ci si din alte tari, au introdus creditele in franci.

Realitatea este ca bancherii le-au spus oamenilor (celor cu venituri mici, in special) ca pot obtine doar credite in CHF, sau le-au recomandat creditele in CHF, din simplul motiv ca sumele de bani de care aveau nevoie pentru cumpararea unei case (cu cat mai mult, cu atat mai bine, asta era filosofia atunci) le puteau obtine doar cu un credit in CHF. Daca alegeau un credit in euro sau lei, valoarea imprumutului era mai mic. (vezi aici mai multe detalii)

Taguri: lege darea in plata  comision retragere bani bancomat (ATM)  procese  First Bank  Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ)  IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor)  Curtea Constitutionala  curs BNR  Easy Credit  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  OTP Bank  Raiffeisen Bank  cont online  Banca Transilvania  Garanti BBVA  BT Pay  Banca Romaneasca  darea in plata  Credit Europe Bank  Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC)  Tribunalul Bucuresti  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Procese



Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari

Un client Credius a obtinut in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari. El a invocat articolul din Codul Civil privind leziunea ca viciu de consimtamant. "Potrivit art. 1221 alin. 1 C.civ., există leziune atunci când una detalii

Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat

Sentinta Judecatoriei Sector 1 prin care statul, prin Ministerul Dezvoltarii, si Aedficium Banca pentru Locuinte, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, sunt obligati sa achite prima de stat unui fost client al bancii care, similiar cu restul clientilor, nu au mai primit banii detalii

Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi

Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi: 724/2017
03-03-2017
Litigii Curtea de Conturi (Legea Nr.94/1992)
Curtea de Apel BUCURESTI

Acesta nu este document finalizat R O M detalii

Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)

Decizia instantei de judecata prin care Vodafone este obligata sa despagubeasca un abonat caruia nu a vrut sa-i inlocuiasca, timp de trei ani, un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi pe el. Vodafone a fost obligata de judecatori sa-i plateasca omului si dobanda legala penalizatoare pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii