BANCI | Interviu

ARB respinge acuzatiile deputatei PNL Andreea Paul ca bancile ar fi facut tranzactii fictive cu franci elvetieni: pentru fiecare CHF sub forma de credit, bancile sunt obligate sa detina 1 CHF in depozite

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-10-04 14:45

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a respins astazi acuzatiile deputatei PNL Andreea Paul ca bancile s-au dedat la o escrocherie financiara atunci cand au acordat credite in franci elvetieni (CHF), prin efectuarea unor tranzactii fictive de schimb valutar, intrucat ele nu detineau fizic respectiva valuta.

“Suntem in fata unei foarte mari escrocherii nationale. Aceste tranzactii (de acordare de credite in CHF n.r.) sunt fictive, drept urmare sunt nule. Sunt fictive pentru ca nu a existat niciodata moneda franc elvetian in vistieriile bancilor, acesti oameni creditati in franci nu au primit niciodata franci elvetieni, iar ei nu ramburseaza franci, ci lei. Tranzactiile fictive nu doar ca sunt nule, sunt purtatoare de responsabilitate penala...”, a spus Paul intr-o emisiune la Realitatea TV.

Presedintele executiv al ARB, Florin Danescu, a negat astazi aceste acuzatii, explicand ca bancile sunt obligate de normele BNR sa detina, pentru fiecare credit in CHF, depozite in aceeasi moneda.

“Pozitia valutara a bancilor a fost constant monitorizata prin reglementarile BNR, astfel ca o banca nu putea avea o pozitie descoperita fata de o valuta mai mare de 10% din fondurile proprii. Ceea ce inseamna ca bancile nu puteau da credite in CHF fara sa aiba ca acoperire depozite sau imprumuturi de la alte banci tot in CHF, altfel primeau amenzi foarte mari. In plus, diferenta respectiva de 10% neacoperita trebuie completata mai nou cu capital”, a explicat Danescu.

Pentru a-si acoperi pozitiile valutare in CHF create prin acordarea de credite, bancile recurgeau fie la linii de credit de la bancile-mama din strainatate sau de la alte institutii financiare, fie la operatiuni de schimb valutar tip swap, ambele avand acelasi risc valutar ca si beneficiarii unui credit in CHF. Bancile aveau chiar si depozite in CHF de la clienti, putine insa, dar pe care au trebuit sa le ramburseze la cursul zilei, dupa aprecierea francului, asadar au suportat, de asemenea, riscul valutar si piederile aferente.

“In concluzie, pentru fiecare 100 CHF credit trebuia sa ai 100 CHF depozite, iar restul sunt doar afirmatii care trebuie si dovedite”, a adaugat el, in cadrul unei conferinte de presa.

In privinta acuzatiei ca francii elvetieni nu s-au vazut de catre clienti, Danescu a explicat ca bancile nu sunt obligate sa detina sub forma fizica fiecare credit pe care-l acorda, in valuta respectiva.

“Intre numerar si tranzatiile de cont este o diferenta foarte mare, atat in Romania, cat si peste tot in lume: 90% din volumul total de tranzactii la nivel monial are loc sub forma de tranzactii de cont, nu in numerar, ceea ce nu inseamna ca nu se pot efectua tranzactii, plati, cumparaturi, de exemplu cu cardul sau online.”

Oficialul BNR a explicat ca bancile nu aveau nevoie de franci in forma fizica, de bancnote, atunci cand au acordat credite in CHF, din simplul motiv ca beneficiarii respectivelor imprumuturi aveau nevoie de euro pentru cumpararea caselor, astfel ca bancile faceau schimbul valutar CHF/EUR, dupa care clientii primeau euro.

“Chiar daca imprumutul era in CHF (datorita dobanzii mai mici decat la euro sau lei n.r.), bancile isi intrebau clientii ce valuta doresc, lei sau euro, astfel ca se facea o tranzactie valutara, cu ordine de cumparare a valutei respective semnate de clienti, acte care pot fi verificate”, a spus Danescu.

O alta acuzatie la adresa bancilor este aceea ca acestea au acordat credite in CHF cu toate ca ar fi stiut de riscurile ridicate ale acestei valute, considerata una exotica.

“Eu sunt trezorier de valuta si cand lucram in banca vedeam riscurile cursului de schimb pe un grafic, astfel ca pot sa va spun ca nimeni nu putea anticipa cum va evolua o anumita valuta. Nici astazi nu poate sa stie cineva incotro merge euro sau o alta valuta si nu vom sti nici in viitor.”

Danescu a respins si acuzatiile ca bancile au acordat credite in CHF desi stiau ca este vorba de o moneda toxica.

“S-a ajuns sa se spuna de CHF ca este o moneda toxica, desi Elvetia a fost si este o tara europeana stabila si puternica. Astazi este usor sa acuzi, insa trebuie sa ne gandim ca inainte de 2008 nimeni nu se astepta sa vina criza”, a spus Danescu.

El a precizat ca a raspuns la aceste intrebari de fiecare data cand ARB a fost chemata in Parlament, dar se pare ca exista alte interese in spatele declaratiilor politicienilor.

“Dezbaterea s-a transformat intr-o disputa intre politicieni, indreptata din pacate impotriva bancilor, despre care se spune ca nu ar fi de partea clientilor, ceea ce nu este adevarat”, considera Danescu.

“Rezultatul ofertelor de conversie a creditelor in CHF initiate de banci ar fi fost considerabil mai mare daca debitorilor nu li s-ar fi creat asteptari nerealiste, precum plata a doar jumatate din datorie, si nu am mai fi avut aceasta problema daca am fi discutat realist”, a adaugat el

Oficialul ARB a mai precizat ca instantele de judecata sunt cele care trebuie sa decida problema presupusei inselaciuni a bancilor in problema creditelor in CHF.

Taguri: dobanzi credite firme  curs BNR  Easy Credit  TBI Bank  Ferratum  curs EURO/RON  BT Pay  

Comentarii

INGINERII FINANCIARE FACUTE DE BANCI
INGINERIE FINANCIARA, TRANZACTII ILICITE .....
Este adevarat ca bancile au acoperit creditele cu depozite in CHF, dar problema este ca acea finantare nu a fost externa ci prin achizitia de valuta CHF de pe piata interbancara din Romania la cursul de atunci, iar acum ce face..... vinde ratele clientilor la cursul de acum. Domnilor numai e mult timp si bancile care au efectuat astfel de inginerii, tranzactii financiare ..... vor fi urmarite penal pentru ca au comis infractiuni....... De ce credeti ca BNR nu a prezentat niciodata soldul creditelor finantate cu CHF din afara si totalitatea creditelor vandute de catre banci …., simplu …. au fost acordate mai multe credite acoperite cu finantare interna decat externa …………., cu atat mai mult cu cat aceste credite la acordare erau imediat schimbate la paritate cu moneda solicitata de cumparatorul imobilului leu sau euro.

David Cosmin
Caz concret (personal)
In februarie 2007 am luat un credit in CHF de la Raiffeisen pentru cumpararea unui apartament. Cand mi s-a comunicat ca a fost aprobat creditul si am mers la banca pentru a semna contractul si a mi se vira banii, am solicitat reprezentantului bancii sa mi se dea franci elvetieni, nu lei, la cursul lor de cumparare CHF, nefiind multumit de cursul oferit de ei... Mi s-a spus ca este imposibil, intrucat ei nu au (fizic) franci in banca... Practic, am fost obligat sa accept contravaloarea a 46000 CHF (minus comisioane oprite anticipat) la cursul lor de cumparare (semnificativ mai mic decat cursul BNR)... Exact excrocherie as cataloga-o si eu... Din pacate, nu am inregistrarea convorbirii cu ofiterul de credite prin care am solicitat sa mi se dea CHF (si nici nu mi-au dat in scris)...

msk
CHF
ma doare capul doar citind tampeniile pe care le debiteaza politicienii in goana lor dupa voturi ... dl. Danescu a explicat destul de clar cum functioneaza fluxul de creditare in moneda straina (este valabil ptr CHF, EUR, USD, etc). Dar este mult mai usor sa incadrezi toate aceste explicatii la "inginerii financiare" decat sa-ti bati putin capul sa intelegi ce si cum ... cat despre dna Andreea Paul... sunt 2 variante: 1- spune ce spune in vederea castigarii unui capital electoral - si atunci este o reprezentanta autentica a clasei politice actuale; 2. Chiar crede ce spune - atunci este complet pe aratura cu intelegerea fenomenului (asta ca sa nu spun ca e proasta gramada) Peace.

andrei
Problema
Problema nu este ca am luat un credit de 100 de CHF si acum nu vreau sa-i dau inapoi la cursul actual. Problema este ca acei 100CHF aveau o dobanda de 10% sa zicem. Banca si-a calculat si si-a zis in barba ca 10CHF la cursul de 2 lei e de ajuns. Dar acum, dupa ce cursul a crescut cu 100% dintr-o data se uita la POTENTIALUL castig de 4 lei si-si freaca mainile. Cum sa lase ele asa o pleasca sa le scape? Daca totalul de plata dupa 20 de ani era dublul creditului, imiginati-va cati bani in lei fac ele acum? Si toate aceste sume se suprapun peste faptul ca dobanda actuala pe care banca o plateste la linia de credit, e ZERO, ca libor a scazut. Deci nu imprumul este problema nostra, ci faptul ca acum dam inapoi bancii o dobanda DUBLA, total nemeritata. Food for thought daca vede cineva.

Alexe
conversie CHF
Cred ca este adevarat ca exista reguli care sa ceara bancilor o echilibrarea a pozitiilor, asa cum explica dl Danescu. Insa dumnealui nu spune cum apar aceste pozitii, corespunzatoare creditelor in CHF in bilanturile bancilor, si daca acest "hedging" e la CHF sau la valuta in care a fost efectiv avansat creditul, adica EUR sau CHF.

Alexe
conversie CHF
Cred ca este adevarat ca exista reguli care sa ceara bancilor o echilibrarea a pozitiilor, asa cum explica dl Danescu. Insa dumnealui nu spune cum apar aceste pozitii, corespunzatoare creditelor in CHF in bilanturile bancilor, si daca acest "hedging" e la CHF sau la valuta in care a fost efectiv avansat creditul, adica EUR sau CHF.

cc
Adica, pierderi 0!
Daca banca a cumparat CHF cu 2.5 RON in 2007 asta e costul. Cresterea ulterioara a ratei de conversie la 4.1 RON nu ar trebui sa le aduca nici o pierdere! Ceva nu se leaga in ceea ce spune dl Danescu. Decat daca banca nu traieste din diferenta de curs valutar ceea ce se impozitaeza in Romania!

Dorin
bancile ar fi facut tranzactii fictive cu franci elvetieni
Stiti cum se spune hotul neprins e negustor cinstit ,oficialul BNR a explicat ca bancile nu aveau nevoie de franci in forma fizica, de bancnote, atunci cand au acordat credite in CHF, din simplul motiv ca beneficiarii respectivelor imprumuturi aveau nevoie de euro pentru cumpararea caselor, astfel ca bancile faceau schimbul valutar CHF/EUR, dupa care clientii primeau euro,cand faci asemenea afirmatie trebuie sa ai un tupeu .....sa nu zic de infractor ,clientii au primit in conturi lei in loc de chf ,in ziua respectiva este foarte simplu de verificat ca nu aveau in case sumele creditate in CHF ,cel putin mie, asa mi sa spus.Ti se comunica ca ti se va varsa in cont lei pe care tu poti sau nu sa ii schimbi in alta valuta sau nu, [deci nici macar euro nu aveau ],tu pe hirtie primeai chf care era vorba vine convertit la solicitarea ta in lei unde mai pierdeai si la schimbul valutar [diferentele de curs ] ,restituirea se facea in lei pe care ii transformai la ghiseu in chf unde iarasi erai furat la schimbul valutar.Intradevar tranzactia se facea cu acte iregula semnate de clienti dar ce s-a omis ca clientilor nu li se dadea de ales,ori accepta asa ori renunta .Respectabilul domn ne cere noua sa dovedim ca afirmatiile dansului nu sunt adevarate ,sa dovedim noi .....cum putem noi sa verificam actele unei banci si tranzactiile facute acest lucru numai un organ de cercetare il poate face , si cum nu se inghesuie nimeni ma indoiesc ca se va afla adevarul ,sa speram ca se va face dreptate si in acest caz. Sa se aduca dovezi ca nu s-a facut acesta hotie daca sunt de buna credinta ,sa demonstreze cati clienti cu credite in CHF au ridicat din cont creditul acordat in CHF ,clientii daca primeau chf puteau sa aleaga unde sa isi schimbe CHF ,la ce pret si in ce moneda doreste sa ii schimbesau nu .

Dragos
Minciuni
Bancile, pana in prezent ar fi facut dovada detinerii de CHF daca aveau si ar fi cazut in picioare . Ceea ce sustine acest mitoman este poezia auzita si din gura BNR insa niciodata dovedita scriptic, macar in cazul unui singur credit. Aceasta ipoteza este dezbatuta de mult.

andrei
prostia/lipsa de cunostinte se plateste
Am luat cr de la Raiffeisen in EUR , am primit EUR in cont am transferat euro(euro a vrut vanzatorul) si astfel era practica bancii nu am facut schimb valutar. Eu am luat in EUr pt ca am gandit inainte de a accepta oferta in CHF desi avem dob mai buna. Daca luam cr in CHF primeam tot CHF. eu pe EUR de ce sa nu pot face conversie la curs istoric? Asa ca pt toti care am luat credite in alta valuta am doar mesajul: Prostia se plateste! Prostia ca am luat credit , ca stam in tara si ca nimeni nu ne-a obligat sa luam credite , noi am luat mai mult decat puteam duce.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, spune directorul general al Viva Credit, Ionut Stan, in raspunsurile la intrebarile detalii

Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile

Provocările fiscale și economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiți pe consumatori, iar administrarea finanțelor personale devine un imperativ pentru cei care vor să își păstreze confortul din prezent sau să își țină sub control problemele financiare, se detalii

Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta

Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii

Cum ne pregatim de cresterea taxelor de anul viitor: economisim, reducem gradul de indatorare, tinem legatura cu banca

Anul viitor am putea asista la creșterea unor taxe și la impozite mai mari pentru proprietăți, avertizează invitații podcastului găzduit de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui comunicat de presa, in care se detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii