BANCI | Ultima Ora

Volksbank mai pierde definitiv un proces privind comisioanele abuzive la credite

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-06-03 00:15

Volksbank a mai pierdut, la Tribunalul Bucuresti, un proces cu un client care a reclamat drept abuziv comisionul de risc aferent creditului, instanta fiind de acord ca banca sa plateasca si daune morale clientului.

Este vorba de dosarul 1436/300/2012 prin care initial Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti a constatat ca sunt nule clauzele din contractul de credit privind comisionul de risc, redenumit ulterior comision de administrare credit, conform OUG 50, modificarea de catre banca a dobanzii creditului, declararea scadentei anticipate fara a se specifica motivul, perceperea de sume de bani suplimentare neprevazute in contract, dupa cum a precizat avocatul clientului care a dat banca in judecata.

Banca a fost obligata sa returneze clientului toate sumele incasate aferente respectivelor comisioane din momentul incheierii contractului, la care se adauga dobanda. De asemenea, banca nu mai poate percepe respectivele comisioane in viitor.

Avocatul a precizat ca judecatorii au constatat ca respectivele comisioane sunt abuzive, conform prevederilor Legii nr.193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori. Judecatorii au stabilit, de asemenea, ca banca a cauzat clientului un prejudiciu moral, motiv pentru care acestuia i-au fost acordate daune morale in valoare de 1000 de franci elvetieni (CHF).

Volksbak a facut recurs la decizia Judecatoriei Sectorului 2, insa acesta a fost respins de Tribunalul Bucuresti, Sectia a VI-a Civila, in data de 29 mai 2013, astfel ca sentinta devine irevocabila.

Volksbank a mai pierdut trei procese de acelasi gen, tot la Tribunalul Bucuresti, Sectia a VI-a Civila, decizii irevocabile pronuntate pronuntate in data de 15.04.2013. Banca replica atunci ca ca practica acordarii de daune morale este izolata in randul instantelor din Romania iar judecatorul a acordat daune morale, fara sa aiba dovezi care sa demostreze prejudiciul suferit de client.

Pe de alta parte, tot in luna aprilie din acest an, Volksbank anunta castigarea unui proces cu un client pe tema comisionului de risc, decizie care nu este insa definitiva.

Curtea de Apel Bucuresti a anulat o decizie a Tribunalului Bucureşti, reintroducând comisionul de risc în contractul de credit dintre Volksbank și clienții săi şi obligându-i pe aceştia să restituie Băncii aproximativ 25.000 EUR (constând în sume restituite şi cheltuieli de judecată), a anuntat Volksbank intr-un comunicat. 

 

Comentarii

Ela
Daune morale ?!?
Pt ce?!? Si mai ales, nu exista dovezi solide pentru o astfel de sentinta. E un pic ciudat...clientii nu s-au gandit ca s-ar putea sa nu reuseasca sa dea banii inapoi atunci cand s-au ingramadit toti la ghiseul bancar sa ia credite?

Adrian
Ela - Director Volksbank?
Ela, probabil director la banca, sau traieste pe luna...



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii