BANCI | Revista presei

Victor Ponta: Tot astept sa vad CEC-ul ca este o banca romaneasca si ca sprijinia micile intreprinderi romanesti, sa nu fie ca toate celelalte banci

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-07-18 13:04

Premierul Victor Ponta a declarat astazi ca tot asteapta de la CEC sa nu mai fie o banca universala, ca altele, ci sa sprijine micile intreprinderi romanesti.

"CEC-ul... tot aştept să-l văd, că este o bancă românească şi că sprijină micile întreprinderi româneşti. N-aş vrea ca CEC-ul să fie tot o bancă ca toate celelalte. Dar, mă rog, asta-i o problemă de politică bancară", a spus Ponta, citat intr-un comunicat al Guvernului.

Extras din Alocuțiunea premierului Victor Ponta la evenimentul de lansare a versiunii în limba română a ediției a XI-a a Cartei Albe a IMM-urilor din România, conform unui comunicat al Guvernului:

Victor Ponta: "Cred că problema numărul unu a României şi a Europei, dar, acum, vorbim de România, să încercăm să ne ocupăm de noi întâi, pentru dezvoltarea actuală a economiei, este lipsa creditului. Cea mai mare problemă. Am căzut dintr-o extremă, într-alta: dacă până în 2008 - nu doar în România, peste tot, America, Europa - creditele se dădeau la oricine şi oricum, după criza financiară am căzut în extrema cealaltă, în care cel mai greu lucru din lume este să vă dea cineva un credit.

Şi cel mai rapid lucru pe care-l face banca este să vină să vă execute. Băncile s-au transformat în agenţii imobiliare, în agenţii de vânzări de autoturisme, de active ale dumneavoastră. Când vă duceţi, însă, să cereţi un credit, situaţia este cumplită.

Evident că nu putem influenţa în mod direct. Şi aici este o problemă specifică României, faptul că nu mai avem o bancă românească mare, Eximbank-ul, atât cât poate, susţine pe zona de exporturi; CEC-ul... tot aştept să-l văd, că este o bancă românească şi că sprijină micile întreprinderi româneşti. N-aş vrea ca CEC-ul să fie tot o bancă ca toate celelalte. Dar, mă rog, asta-i o problemă de politică bancară.

Ceea ce poate să facă Guvernul - şi aici ajung la problema din zilele acestea - poate să încerce, pe cât posibil, să nu vă concureze pe dumneavoastră, pe piaţa creditului şi toate remisiunile din acest an, pe care am încercat să le facem, de titluri de stat şi împrumuturi, le-am dus spre piaţa externă, ca să nu vă facem o concurenţă neloială.

Banca, între Guvern şi dumneavoastră, preferă să dea bani Guvernului. Sunt siguri banii, acum este şi stabil, este cel mai simplu lucru: se întâlnesc cu trei oameni de la finanţe şi au rezolvat problema. Cred că este o concurenţă neloială, care, pur şi simplu, vă distruge şi, atunci, politica Guvernului este de a încerca să ieşim pe pieţe externe şi de a lăsa cât mai mult, din lichiditatea naţională, pentru dumneavoastră.

Lucrul acesta nu putem să-l facem dacă n-avem un acord cu FMI-ul şi cu Comisia Europeană, pentru că ei sunt cei care ne dau certificatul. Da, Guvernul României poate să meargă, să se împrumute la costuri cât mai mici. De asemenea, având un acord cu instituţiile internaţionale, putem să aducem în ţară, nu doar să vă lăsăm pe dumneavoastră să accesaţi mai uşor rezervele băncilor comerciale, putem să aducem în ţară alte instituţii internaţionale, mă refer în special la Banca Mondială, BEI şi BERD, pentru a folosi pentru Guvern aceste resurse, pe care, pe de o parte, nu le luăm de la băncile comerciale din ţară, pe de altă parte, le folosim la lucrările publice, autorităţile publice centrale şi locale care, inevitabil, merg mai departe către dumneavoastră.

Mai este un al treilea lucru în acordurile noastre cu instituţiile internaţionale, acea consecvenţă în a cere reducerea arieratelor. Cred că reducerea arieratelor nu este doar un obiectiv că mi-l cere FMI; cred că, de fapt, în felul acesta nu vă bag pe dumneavoastră în faliment. Iar cei care aveţi de luat bani de la primării, de la Consilii judeţene, de la ministere, de la autorităţi, marea problemă cu arieratele, repet, nu e că îndeplinesc sau nu criteriul, ci marea problemă este că în spatele arieratului se află de fapt o companie ca dumneavoastră, de obicei, care aşteaptă să ia banii la instituţia pentru care a prestat servicii sau a efectuat lucrarea, se împrumută cu greu la bancă, ca să plătească salarii sau dări la stat, după care aşteaptă cinci luni, șapte luni, un an, doi ani să-şi primească banii înapoi, de la cel pentru care a efectuat lucrarea.

Deci, dacă vreţi, în acest subiect, pe care eu îl consider esenţial - şi fac o paranteză, eu cred că Europa, în ansamblul ei, până nu găseşte o soluție la această problemă, vedeţi că, în fiecare lună, se mai adoptă o hotărâre privind băncile în Europa şi în fiecare lună, nu doar în România, şi în Spania, şi în Italia, şi în Franţa, dacă vreţi, iei un credit din ce în ce mai greu, motiv pentru care fiecare în fiecare lună Europa scade.

Nu ai cum să faci o dezvoltare economică cu banii din buzunar. Mă îndoiesc că sunteţi, reprezentanţii IMM-urilor, atât de bogaţi, încât vă puteţi permite să finanţaţi la nesfârşit propria afacere. De aia există bănci, ca să finanţezi afaceri de succes; e adevărat, nu doar boomuri imobiliare şi titluri de stat, ci, dincolo, repet, de această problemă la nivel european, dacă în România reuşim, guvernul, să nu se împrumute din acea anvelopă care există pentru România şi dacă guvernul aduce bani de la instituţiile financiare, cred că este un succes pentru dumneavoastră.

Aici, un pasaj special pentru fondurile europene. Cred că a fost cea mai mare tragedie a României din ultimii 7 ani, mai rea decât orice alt lucru care ni s-a întâmplat în timpul crizei, faptul că anul trecut, la 6 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, aveam 7% din 20 de miliarde de euro absorbiţi, a fost un dezastru. Faptul că am reuşit să ajungem, astăzi, domnul ministru Teodorovici mă informează zilnic, am ajuns la 21% nu e un mare succes; suntem încă de foarte departe de ultimul loc, care este Bulgaria, dacă nu mă înşel, pe la vreo 30%.

Deci suntem încă foarte departe de ceea ce am putea face. Practic, doar ceea ce am reuşit, să zic, cel mai important lucru a fost faptul că, împrumutând din Trezorerie, am reuşit să facem plăţi pentru foarte multe dintre programe. Coşmarul cu POSDRU, coşmarul până am reuşit să ..., al dumneavoastră, în primul rând, pentru că v-aţi împrumutat, aţi accesat banii şi aţi intrat în faliment aşteptând banii; al nostru, că nu reuşeam să-l deblocăm - la momentul la care am reuşit, cu nişte eforturi uriaşe făcute de miniştrii, de cei de la Autoritatea de Management, de toată lumea; faptul că avansăm banii din Trezorerie, pentru a se face plăţile, fie că este vorba de conturi, fie că e vorba de mediu, de /.../, de toate celelalte, lucrul acesta uşor, uşor trebuie să se simtă pentru că banii ajung, până la urmă, la dumneavoastră. Sigur că beneficiar e o autoritate publică sau un sindicat, o universitate sau..., însă mai departe ei trebuie să lucreze cu cineva. În acest context, în urma presiunilor teribile ale doamnei Grapini, am mai luat o decizie riscantă, sper totuşi să fie bună. Ştiţi foarte bine că facem plăţile la POS CCE, deşi POS CCE este încă suspendat, sper în septembrie-octombrie să-l deblocăm, însă e un risc pe care mi l-am asumat;

Ministerul de Finanţe a fost foarte trist mult timp din această cauză. Dar eu pot să-mi imaginez, nu doar din ce-mi spune doamna ministru Grapini, din ce îmi spun toţi cei pe care-i cunosc şi care au un IMM, pot să-mi imaginez ce înseamnă pentru dumneavoastră să vă spun: 'Da, aţi accesat programul, aţi făcut lucrările, dar nu vă dăm banii. Treceţi-le acolo, nu ştiu, peste un an, doi, cinci, şapte, când ne-om hotărî noi sau Ministerul de Finanțe să vi-i dea'.

Aşa încât, ca să închei acest subiect, dacă reuşim, prin politic, e adevărat macroeconomice, că noi, la Palatul Victoria, vedem aşa, în mare, dar reuşim să mai vedem şi partea mică, importantă, dar dacă reuşim să facem acest lucru, să vă ajutăm, să nu vă mai concurăm în ceea ce priveşte accesul la credite, să aducem bani mai ieftini în ţară şi să ajungem cu plăţile cât mai aproape de momentul la care se face decontarea, cred că pentru IMM-uri lucrul acesta este oxigenul de care aveaţi nevoie."

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Revista presei



Banca Feroviara a fost cumparata de Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care ofera servicii IT pentru banci

Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din Arad, conform informatiilor publicate in presa, care precizeaza ca tranzactia a fost aprobata de Banca detalii

NN Pensii a investit pagubos banii viitorilor pensionari romani intr-o firma falimentara din Germania - Wirecard

Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2 de pensii intr-o firma germana, Wirecard, un procesator de plati prezent si in Romania, care a fost prins cu o frauda detalii

BNR dezvaluie ca 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un mecanism de spalare de bani proveniti din Rusia prin firme din Ghimpati - Giurgiu, caz in care a fost sesizat si DIICOT

Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia, prin intermediul unor firme din Ghimpati, judetul Giurgiu, care si-au deschis conturi la bancile romanesti, probabil cu detalii

In cel hal a ajuns Capital.ro! Un biet site de fake news (clickbait) promovat chiar de Google, desi e conflict de interese

Odata o revista de afaceri de calitate, pe vremea cand era detinuta de grupul de presa Ringier, Capital, cumparata in 2011, impreuna cu Evenimentul Zilei, de Dan Andronic, fiul celebrului caricaturist Adrian Andronic, a ajuns acum un biet site de "clickbait", adica de titluri inselatoare si detalii

 



 

Ultimele Comentarii