Un client Raiffeisen Bank si-a dat foc pentru ca a pierdut banii platiti pentru o asigurare de viata cu componenta de economisire pentru pensie Metropolitan Life. Cat de corecte sunt aceste asigurari si ce capcane au
Autor: Bancherul.ro
2015-03-20 17:16
Un barbat si-a dat foc astazi in sediul Raiffeisen Bank din ansamblul Palas, situat in centrul orasului Iasi, dupa ce a strigat: Mi-ati luat banii copiilor! Sefa unitatii bancare a sarit in ajutorul omului in varsta de aproximativ 50 de ani folosind un extinctor, relateaza presa locala.
Pompierii si salvarea Smurd au sosit in scurt timp la fata locului, pentru a-i acorda barbatului primul ajutor, constatand ca acesta avea arsuri pe 5% din suprafata corpului, pe fata si brate. El a fost transportat apoi la Spitalul Sfantul Spiridon.
Ce l-a determinat pe clientul Raiffeisen Bank sa-si dea foc in banca? Avea credit si banca i-a luat casa?
Raiffeisen spune ca respectivul client nu reprezinta un caz social (adica nu este sarac) si nu are credit la Raiffeisen Bank, ci doar conturi. Medicii au declarat ulterior ca acesta suferea de depresie.
Motivul pentru care a recurs la forma extrema de protest de a se autoincendia il constituie o asigurare de viata cu componenta de economisire oferita de Metropolitan Life dar vanduta in agentiile Raiffeisen, pentru care a platit prime timp de 10 luni, dupa care a intrerupt platile, iar contractul a fost reziliat.
Omul a mers zilele trecute la banca sa ceara inapoi banii depusi timp de 10 luni, dar i s-a spus ca acei bani nu i se mai pot rambursa, asadar i-a pierdut, conform prevederilor contractului de asigurare.
Ce spune Raiffeisen Bank:
"Domnul Budurea Paul, in calitate de client Raiffeisen Bank, a achizitionat in luna aprilie 2012 un produs de asigurare de viata cu componenta de economisire, de la unul din partenerii bancii. (Metropolitan Life)
Contractele au valoare de rascumparare incepand cu anul trei de contract, pana atunci avand valoare de rascumparare zero, asiguratii beneficiind insa de protectie pentru riscurile prevazute in contract in toata aceasta perioada.
Aceste caracteristici sunt specificate transparent si explicit in cererea de asigurare in baza careia se emite contractul.
In cursul lunii martie, domnul Budurea a solicitat verbal rascumpararea acestui contract in agentiile Raiffeisen Bank din Iasi si i s-a raspuns ca acest contract este reziliat pentru neplata primelor lunare scadente (dansul a platit doar 10 luni, dupa care a intrerupt plata politei, deci nu a mai platit nimic de aproximativ doi ani).
Colegii nostri din Raiffeisen Bank i-au adus aceste lucruri la cunostinta - in 13 martie si ieri, 19 martie; Astazi domnul Budurea a ales sa protesteze intr-o maniera extrema intr-una din agentiile noastre din Iasi.
Ne exprimam regretul pentru cele intamplate si speram ca domnul Budurea sa fie bine cat mai curand."
Capcana unei asigurari de viata cu componenta de economisire (investitie)
Acest caz releva problemele asigurarilor de viata cu componenta de economisire, un produs hibrid (si asigurare si economisire pe termen lung, in perspectiva pensionarii), greu de inteles de catre clienti si care are o capcana in care a intrat si clientul Raiffeisen.
Atunci cand vand aceste asigurari, reprezentantii firmelor de asigurari si ai bancilor le promoveaza ca pe niste produse de economisire si investitii care-ti aduc castiguri fabuloase pe termene lungi, de 10-20 de ani, astfel ca la finalul contractului vei beneficia de sume frumoase, pe care poti sa le incasezi integral sau sub forma de pensie (sau alocatii pentru copii) de mii de lei lunar.
Clientului i se explica mai putin sau chiar deloc ca exista riscul de a pierde banii depusi in contul acestei asigurari (produs de economisire), daca reziliezi contractul inainte de un anumit termen (3 ani in acest caz) sau daca nu mai platesti primele de asigurare.
Cu alte cuvinte, daca timp de 2 ani, sa spunem, platesti lunar prima de asigurare, iar apoi nu o mai poti plati sau vrei sa renunti la contract, ramai fara toti banii depusi pana in acel moment.
Asta a patit domnul Budurea: a platit timp de 10 luni, dupa care contractul i-a fost reziliat si a pierdut toti banii.
Mai mult ca sigur ca el nu stia aceste lucru sau nu a fost constient de acest risc. Altfel nu recurgea la acest gest extrem de protest, de a se autoincendia.
Cat de responsabile s-au dovedit banca si firma de asigurari Metropolitan Life in vanzarea acestei asigurari si ce vina poarta? Ramane de vazut.
Cum este prezentata pe site-ul Metropolitan Life asigurarea de viata cu componenta de economisire (pe site-ul Raiffeisen nu exista informatii despre aceasta asigurare)
Program de Asigurare cu Componenta de Economisire pentru Pensie
Programul de Asigurare cu Componenta pentru Pensie de la Metropolitan Life – Capital Extra – este orientat catre economisirea pe termen lung. Daca pentru actualii pensionari se transmit in general vesti proaste, pentru viitorii pensionari se pot gasi si solutii. Iar solutia cea mai potrivita este cea care depinde de tine. In acest caz, cea a unei asigurari de viata cu capitalizare ce iti ofera posibilitatea de a planifica un viitor sigur care iti permite sa te bucuri de stilul de viata pe care il alegi. Cu acest scop a fost creata solutia descrisa mai jos de planificare pentru momentul retragerii din activitate.
Descrierea produsului
- Obiectiv principal: suplimentarea pensiei, de aceea o mare parte a contributiilor tale sunt orientate catre economisire.
- Acelasi contract iti ofera totodata si protectie financiara impotriva accidentelor.
Afla cum functioneaza economisirea:
- La maturitatea contractului vei dispune de o Suma Asigurata garantata la care se adauga beneficiul investitional obtinut suplimentar.
- Primesti un rezultat investitional garantat (denumit dobanda tehnica) ce se regaseste în Suma Asigurata de la maturitatea contractului.
- Suplimentar, primesti un Bonus de Maturitate de 5 – 10% din Suma Asigurata daca toate primele au fost achitate la termenul indicat pe perioada contractului.
Afla in ce consta beneficiul de protectie al politei:
- In cazul unui Deces din accident, cei dragi, pe care i-ai indicat drept Beneficiari, vor primi din partea Metropolitan Life un sprijin financiar egal cu de trei ori Suma Asigurata stabilita in contract.
- Pentru ca accidentele nu pot fi prevazute, insa pot avea consecinte majore asupra vietii tale, primesti de doua ori Suma Asigurata stabilita in contract in caz de Invaliditate Totala Permanenta din Accident sau un procent din Suma Asigurata pentru Invaliditate Permanenta Partiala din Accident, in functie de gravitatea acesteia.
Durata
Alegi durata contractului: pe o perioada fixa de 10 sau 20 de ani, sau pana la 60 de ani daca esti femeie sau 65 de ani daca esti barbat.
Optiuni
- Ai posibilitatea de a alege Sume Asigurate Garantate semnificativ mai mari inca de la inceput, prin acceptarea majorarii primelor cu 3% in fiecare an
- Poti majora elementul de economisire prin Clauza de Investiţie Depozit
- Exista optiunea de a plati noi pentru tine. Daca datorita unei incapacitati de munca totale si permanente, nu mai poti plati primele de asigurare, Metropolitan Life preia plata acestora, astfel incat la sfarsitul contractului sa beneficiezi de aceeasi suma de bani.
- La sfarsitul contractului poti alege dintre 6 modalitati de plata a Sumei Asigurate de la maturitate: toti banii odata, rata cu o valoare stabilita de tine, rata pe o perioada stabilita de tine, renta pe durata intregii vieti, renta garantata pe o perioada aleasa de tine, renta transferabila in proportie de 60% sotului supravietuitor sau sotiei supravietuitoare
Mai multa acoperire
Tu decizi daca vei extinde beneficiul de protectie si pentru alte evenimente: Incapacitate de Munca Totala si Permanenta, Spitalizare si Convalescenta, Interventii Chirurgicale din Accident sau din Accident si Imbolnavire. In plus, pe aceeasi polita de asigurare de viata, poti acoperi si membrii familiei.
Important de stiut
Valoarea contributiilor
- In functie de economiile si disponibilitatile tale financiare vei stabili impreuna cu consultantul Metropolitan Life un grafic personalizat de contributii (prime de asigurare).
Acestea pot fi: prime egale pe toata durata contractului, prime crescatoare, varianta ce iti ofera beneficii garantate mai mari sau prima unica ce implica acceptarea unor conditii speciale.
Reducere de prima:
- De frecventa (in functie de frecventa de plata a primelor pe care o alegi)
Flexibilitate pe parcursul contractului:
- Poti creste Suma Asigurata pentru pentru componentele de protectie pentru a corespunde nevoilor tale.
- Poti modifica frecventa de plata a primelor pentru a fi in avantajul tau.
- Ai posibilitatea de a rezilia contractul, insa trebuie sa stii ca beneficiile unei asigurari de viata devin semnificative prin economisire pe termen lung, iar valoarea de rascumparare a contractului in primii 3 ani este egala cu zero.
Cum poti beneficia de serviciile Metropolitan Life
- Oriunde ai fi, in orice regiune a tarii, poti fi sigur ca unul dintre consultantii si managerii nostri va fi aproape de tine.
Fiecare dintre acesti profesionisti are pregatirea si instrumentele necesare sa te ajute sa identifici necesitatile reale pe care le ai si, pe baza acestor necesitati concrete, sa alegeti impreuna cea mai buna solutie de asigurare. E suficient doar sa ne trimiti cateva randuri (Contact) si unul din consultantii nostri te va contacta.
Comentarii
DanAtentie la asigurari
Mda, ramanae de vazut daca respectivului i s-a spus de catre cei de la Raiffeisen, care i-au vandut produsul, ce inseamna exact "valoare de rascumparare 0 inainte de 3 ani". Cei de la Metropolitan nu cred ca au vreo vina in cazul de fata, fiindca nu au vandut ei produsul. Pentru ca, altfel, au destule bube in cap, refuzand sa despagubeasca sute de dosare de asigurare aferente unor credite bancare, pe motive doar de ei stiute. In treacat fie spus, asta va fi urmatorul mare scandal pe piata financiara. Va implica societatile de asigurari lacome, care si-au pus incet, dar sigur, bancile in cap. Si Metropolitan Life este una dintre acele societati de asigurari.
Vali
feriti-va de hotia cu numele de Metropolitan
Probabil o sa-si schimbe din nou numele, asta ar fi a patra oara in ultimii 5 ani -dupa ce si-au zis AIG Life si ALico, acum e Metropolitan, la anul cine stie cum. E incredibil cum au putut sa-i prosteasca pe Raiffeisen,care e o banca serioasa, sa vinda pentru ei asemenea mizerie si minciuna.
catalin
hotie mai mare cu asigurari la telefon
Pe mine m-ausunat la telefon de la Raiffeisen la telefon sa-mi ia bani din cont pe asigurari- tot in combinatie cu Metropolitan. Nici nu am inteles bine ce vor si m-am trezit ca in fiecare luna imi iau bani din cont. Iar cei din sucursala se fac ca plua si-mi zic sa-i sun eu pe ei inapoi. Astept sa-mi raspunda Protectia COnsumatorului sa vad cumn pot sa recuperez banii. Incredibil e ca nimeni nu-I opreste!!!
alex
ipocriti si idioti
mda,e mult mai usor sa iti asumi clauzele unui contract de orice natura si pe urma cand nu le mai poti onora sa faci pe prostu inloc sa incerci sa faci tot posibilul sa iti asumi obligatiile,deciziile si consecintele.Romani ce plm,oameni la 40` de ani care se comporta precum copii de 12 ani ,incapabili sa isi asume obligatii ,dorinta de razgandire de pe o zi pe alta dupa cum le fluiera lor capul ,infantili din toate puctele de vedere.
Ratacitul999
Metropolitan life
Sunt niste HOTI , BANDITI, Am incheiat un contract de asigurare pe 20 ani . Dupa 12 ani am realizat ca deja suma pe care trebuia sa o achit in termen de 20 de ani era gata platita deoarece an de an suma solicitata de societate era de 2 ori mai mare decat a fost trecuta in contractul initial. Cand am intrebat de rascumpararea politei suma care mi_a fost comunicata era de jumatate din cat am achitat in cei 12 ani.
adrian gyorfi
hotie
Feritiva fratilor a platit mama 3 ani si 3 luni 6000 de lei iar acum avand o problema grava ia returnat 1000 de lei! in contract scria ca dupa 3 ani se returneaza bani! RUSINE HOTILOR
adrian gyorfi
hotie
Feritiva fratilor a platit mama 3 ani si 3 luni 6000 de lei iar acum avand o problema grava ia returnat 1000 de lei! in contract scria ca dupa 3 ani se returneaza bani! RUSINE HOTILOR
Micorescu maria
A-mi dați banii dacă am anchis asigurarea
A-mi returnați banii anapoi
DIACONU MARiAN
asigurari
Au dreptate sigur sint pățit În 2007 au venit în firma la care lucram cu pensiile private au facutilizat contracul eu l-am ruit și agenți ci complicitatea unor angajați de la personal au luatras întrun cuvinte laurenţiu furat deci erau angajați AIG se numesc acuma METROPOLITAN cred ca au aceleași apucaturi deci nu pot sa spun ca totita angajați sint la fel trebuie avut grija la cinele apuci în rest e firma Bună am pe cineva care a încăsăt asigurarea exact ca în contract adică suma de răscumpărare eu am avut numai probleme și nu sint deloc mulțumit acum trebuie sa ajung la firma sa mă scoată din baza de date
DIACONU MARiAN
asigurari
Au dreptate sigur sint pățit În 2007 au venit în firma la care lucram cu pensiile private au facutilizat contracul eu l-am ruit și agenți ci complicitatea unor angajați de la personal au luatras întrun cuvinte laurenţiu furat deci erau angajați AIG se numesc acuma METROPOLITAN cred ca au aceleași apucaturi deci nu pot sa spun ca totita angajați sint la fel trebuie avut grija la cinele apuci în rest e firma Bună am pe cineva care a încăsăt asigurarea exact ca în contract adică suma de răscumpărare eu am avut numai probleme și nu sint deloc mulțumit acum trebuie sa ajung la firma sa mă scoată din baza de date
cici
hoti
metropolotallife ,cea mai hpata firma de asigurari !!
Simona L.
Reclama mincinoasa Metropolitan life
Sunt niște nemernici. Te obliga Banca Transilvania sa ai asigurare cu ei, să te trezești că, in caz de șomaj, găsesc tertipuri sânul despăgubească. Furt calificat... Mai au și tupeul că, după un răspuns negativ la solicitare, să trimită un link de sondaj la care am răspuns că ar fi ultima firma de asigurări cu care as mai încheia vreo asigurare sau pe care as recomanda-o cuiva. Și, după câteva zile, mă sună cu nerușinarea să-mi propună alte asigurări... Grețos de-a dreptul!
Simona L.
Reclama mincinoasa Metropolitan life
Sunt niște nemernici. Te obliga Banca Transilvania sa ai asigurare cu ei, să te trezești că, in caz de șomaj, găsesc tertipuri sânul despăgubească. Furt calificat... Mai au și tupeul că, după un răspuns negativ la solicitare, să trimită un link de sondaj la care am răspuns că ar fi ultima firma de asigurări cu care as mai încheia vreo asigurare sau pe care as recomanda-o cuiva. Și, după câteva zile, mă sună cu nerușinarea să-mi propună alte asigurări... Grețos de-a dreptul!
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Opinie
ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite
ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii
Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare
Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii
Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?
Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii
BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?
BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii
- De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?
- Banca Transilvania implineste 30 de ani
- De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?
- Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?
- Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania
- Rambursarea ratelor la credite in Romania se face ca in celelalte tari din Europa; motoda propusa de ANPC este contrara interesului consumatorilor
- De ce ar majora bancile comisioanele pentru cash, daca se limiteaza cash-ul?
- Simona Halep, sustinuta in continuare de Banca Transilvania
- Romanii au incredere in banci ca le pot rezolva problemele, arata un sondaj
- Bancile sunt suspectate ca blocheaza accesul unor clienti la credite, prin scorul FICO al Biroului de Credit
Profil de Bancher
-
Mihai Tiberiu SELEGEAN, Director General Adjuct Juridic și Administrativ Membru al Comitetului de Direcție
BRD
Născut pe 23 iulie1975 Domiciliat în ... vezi profil
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active si cota de piata in perioada 2022-2015
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Băncile din România nu au majorat comisioanele aferente operațiunilor în numerar
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, aproape 20 miliarde euro după primele nouă luni
- Deficitul contului curent, aproape 18 miliarde euro după primele opt luni
- Deficitul contului curent, peste 9 miliarde euro pe primele cinci luni
- Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro după prima treime a anului
- Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Cate reclamatii primeste Intesa Sanpaolo Bank si cum le gestioneaza
- Platile instant, posibile la 13 banci
- Aplicatia CEC app va functiona doar pe telefoane cu Android minim 8 sau iOS minim 12
- Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor
- BRD bate recordul la credite de consum, in ciuda dobanzilor mari, si obtine un profit ridicat
Analize economice
- -6,2% din PIB, deficit bugetar după zece luni
- Inflația anuală a crescut marginal
- Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 7,7% cumulat pe primele 9 luni
- România, pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB
- România, tot prima în UE la inflația anuală, dar decalajul s-a redus
Ministerul Finantelor
- Datoria publică, 51,4% din PIB la mijlocul anului
- Deficit bugetar de 3,6% din PIB după prima jumătate a anului
- Deficit bugetar de 3,4% din PIB după primele cinci luni ale anului
- Deficit bugetar îngrijorător după prima treime a anului
- Deficitul bugetar, -2,06% din PIB pe primul trimestru al anului
Biroul de Credit
- FUNDAMENTAREA LEGALITATII PRELUCRARII DATELOR PERSONALE IN SISTEMUL BIROULUI DE CREDIT
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
Procese
- ANPC pierde un proces cu Intesa si ARB privind modul de calcul al ratelor la credite
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
Stiri economice
- Datoria publică, 54,4% din PIB la finele lunii septembrie 2024
- România, tot prima dar în trendul UE la inflația anuală
- Datoria publică, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024
- -5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024
- Prețurile industriale - scădere în august dar indicele anual a continuat să crească
Statistici
- România, pe locul trei în UE la creșterea costului muncii în T2 2024
- Cheltuielile cu pensiile - România, pe locul 19 în UE ca pondere în PIB
- Dobanda din Cehia a crescut cu 7 puncte intr-un singur an
- Care este valoarea salariului minim brut si net pe economie in 2024?
- Cat va fi salariul brut si net in Romania in 2024, 2025, 2026 si 2027, conform prognozei oficiale
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat să scadă in septembrie 2022. Ecartul față de Polonia și Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- Sistemul bancar romanesc este deosebit de bine pregatit pentru orice fel de socuri
- La CSALB poti castiga un litigiu cu banca pe care l-ai pierde in instanta
- Negocierile dintre banci si clienti la CSALB, in crestere cu 30%
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite caută soluții pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
First Bank
- Ce trebuie sa faca cei care au asigurare la credit emisa de Euroins
- First Bank este reprezentanta Eurobank in Romania: ce se intampla cu creditele Bancpost?
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- Creditele neperformante (npl) - statistici BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitățile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Deficitul balanței comerciale la 9 luni, cu 15% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut
- Producția industrială, în scădere semnificativă
- Pensia reală, în creștere cu 8,7% pe luna august 2024
- Avansul PIB pe T1 2024, majorat la +0,5%
- Industria prelucrătoare a trecut pe plus în aprilie 2024
Informatii utile asigurari
- Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023
- Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
Nu vor să aplice Legea 243/2024
Buna ziua, VĂ ROG MULT SĂ MĂ AJUTAȚI. Am încercat o soluție cu cu cei de la CSALB, cerere ... detalii
-
!
Era interesant de aflat cat a dat Casa regala din exedentul Casei in toate cele 7 razboaie in care ... detalii
-
plati online
ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii
-
!
Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii