BANCI | Interviu

Ultima strigare pentru IMM-uri si firmele mari pentru fonduri europene. In august si septembrie se depun ultimele proiecte, doua treimi din sumele alocate au fost deja contractate

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-07-25 23:10

Acesta este un an foarte important in privinta depunerii de proiecte de fonduri europene pentru ca mai este disponibila doar in jur de o treime din suma alocata din fondurile europene pentru IMM-uri si companii mari din sectorul productiv, ultimile sesiuni de selectie a proiectelor urmand a avea loc in august si septembrie, a declarat luni intr-o conferinta de presa Marius Radu (foto), specialist in fonduri europene la UniCredit Tiriac Bank.

Fonduri europene cu o valoare totala de pana la un miliard de euro mai sunt disponibile pentru a fi contractate de companii, dupa ce in jur de doua miliarde au fost deja contractate anul trecut, fiind acum in stadiu de implementare.

In afara de aceste fonduri alocate proiectelor structurale, mai sunt disponibile cateva sute de milioane de euro si pentru agricultura, peste 50% din sumele disponibile fiind contractate. Din 8,2 miliarde fonduri disponibile, exista contracte semnate de 4-5 miliarde de euro. In cazul agriculturii, fondurile alocate autoritatilor publice sunt mult mai mici, de maxim doua miliarde de euro.

Marius Radu: Proiectele care se depun acum pentru firme mari si IMM-uri, luna august fiind termenul de depunere pe programul post competitivitate, fiind ultima sansa pentru firmele mari si pentru o parte din IMM-uri sa acceseze fonduri europene pentru ca se termina sumele alocate.

Programul de crestere a competitivitatii economice este principalul program la care pot aplica firmele mari, cu cifra de afaceri de peste 50 de milioane de euro sau peste 249 de angajati.

16 august este ultima data la care firmele mari din Romania pot aplica pentru fonduri europene pentru programul actual de alocare a fondurilor in 2007-2013. Alta sansa a lor de a aplica pentru dezvoltarea sectorului productiv nu mai exista decat in cazul realocarilor.

Motivul: s-au consumat deja toti banii din fonduri europene. Mai raman asadar la dispozitie cate sute de milioane de euro, maxim un miliard de euro reprezentand alocarea din 2007 pana in prezent.

Pana acum s-au semnat contracte reprezentand cam doua treimi din volumul total al fondurilor disponibile iar acum se implementeaza proiectele, urmand absorbtia sau decontarea cheltuielilor, ceea ce inseamna ca la ultima sesiune din august a mai ramas la dispozitie in jur de o treime din fonduri.

Pentru firmele mari au mai fost sesiuni in 2008 si 2010, aceasta fiind ultima, pentru ca autoritatile au comasat suma aferenta alocarilor pentru 2-3 ani.

Pentru IMM-uri exista sesiune care se inchide pe 23 august pentru investitii de pana la 1,5 milioane euro valoarea prefinantarii nerambursabile iar dupa septembrie va fi sesiune pentru finantari de pana in 1,5 milioane euro, dupa care se inchid si acestea.

Si in cazul IMM-urilor, in jur de 70% din fondurile disponibile sunt alocate, contractate, cu proiecte in implementare in sectorul productiv.

Ceea ce inseamna cercetare, tehnologia informatiilor si comunicatiilor si tehnologia regenerabila, inca nu s-au consumat sumele si urmeaza noi sesiuni, dar tot asa concentrate in 2011-2012 dupa care se vor epuiza.

Pentru energia regenerabila asteptam o ultima sesiune de depunere a proiectelor tot in aceasta toamna.

Stam bine la absorbtia fondurilor de catre sectorul privat

Ca o concluzie, procesul de contractare a fondurilor europene destinate sectorului privat este destul de buna, problema este cu intarzierile in efectuarea platilor.

Sa va faceti o idee: se depun proiecte in august pe IMM-uri sau firme mari, dar speram sa fie aprobate in 6 luni si sa nu se intarzie mai mult, altfel planurile de afaceri isi modifica valoarea. Apoi mai trec inca doua luni pana se semneaza contractele de finantare, dupa care urmeaza procedura de achizitii, astfel ca intr-un an de la depunere incepe implementarea si primele plati.

De aceea rezultatele proiectelor din 2010 se vor vedea foarte bine in 2012. Asadar statisticile arata acest 13% grad de absorbtie raportat la totalul de 19 miliarde fonduri disponibile, dar daca ar fi sa ne raportam doar la ce a fost disponibil pana acum, stam mai bine de atat.

Sunt sanse sa ajungem in 2012-2013 la o rata de 60-70%

In aceste conditii, nu stiu daca un grad de absorbtie de 100% poate fi estimat la acest moment. Din experienta SAPARD stiu ca s-au absorbit peste 90% din fonduri in ultimii 2 ani, in special in ultimul an. Cu doi ani inainte era foarte slab gradul de absorbie. S-a intamplat asa din cauza timpului necesar implementarii unui proiect privat, ce poate dura 36 de luni, plus un an depunerea si contractarea, asa ca ajungem la 3-4 ani in total.

Cred ca sunt sanse, dupa ce autoritatile au reactionat la propunerile mediului privat si a sectorului privat, am vazut reactii si masuri. Daca birocratia ar fi mai mica, iar cererile s-ar rambursa mai rapid si ar fi o abordare unitara la nivel national, sunt sanse sa ajungem in 2012-2013 la o rata de 60-70%, cel putin la sectorul privat, pe care-l putem simti.

In privinta sectorului public, depinde de autoritati cate sume au la dispozitie pentru investitii, proiectele de infrastructura avand nevoie de o pondere importanta din surse nationale.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, spune directorul general al Viva Credit, Ionut Stan, in raspunsurile la intrebarile detalii

Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile

Provocările fiscale și economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiți pe consumatori, iar administrarea finanțelor personale devine un imperativ pentru cei care vor să își păstreze confortul din prezent sau să își țină sub control problemele financiare, se detalii

Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta

Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii

Cum ne pregatim de cresterea taxelor de anul viitor: economisim, reducem gradul de indatorare, tinem legatura cu banca

Anul viitor am putea asista la creșterea unor taxe și la impozite mai mari pentru proprietăți, avertizează invitații podcastului găzduit de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui comunicat de presa, in care se detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii