BANCI | Revista presei

Tribunalul Comercial Bucuresti nu poate functiona inca pentru ca nu are sediu

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-05-28 22:41

Ministerul Justiției nu găsește un imobil pentru viitorul Tribunal Comercial București (Tribunalul Specializat Bucuresti), ce ar urma sa judece si procesele dintre banci si clientii acestora, iar licitația de pe site-ul instituției va fi refăcută, a declarat, miercuri, secretarul de stat în MJ Liviu Stancu (foto).

"În România, există trei tribunale de business. S-a hotărât ca această practică să fie mărită, în sensul că va apărea în scurt timp Tribunalul specializat București, să îi spunem Tribunalul Comercial București, competența acestuia fiind toate problemele de business, începând cu recuperarea de creanțe și terminând cu insolvența....Dacă vreți, dincolo de această istorie, avem o problemă și lansez către domniile voastre chiar o ofertă: avem probleme cu imobilul, dacă vă puteți imagina. În București sunt clădiri mari, frumoase... nu găsim un imobil în care să realizăm Tribunalul Comercial București. Deja pe site-ul Ministerului Justiției se va reface procedura de achiziție publică. Așteptăm oferte", a spus Liviu Stancu, citat de Agerpres.

Tribunalul care urmează să fie înființat la nivelul municipiului București va fi specializat în domeniile societăți, registrul comerțului, concurență neloială și insolvență.

Pe 25 noiembrie 2013, Ministerul Justiției lansa în dezbatere publică proiectul de ordin referitor la operaționalizarea de la 1 martie 2014 a Tribunalului Specializat București.

Potrivit documentului care a fost postat pe site-ul MJ, la art. 1 se precizează că la data de 1 martie 2014 în Capitală începe să funcționeze Tribunalul Specializat București.

"Până la data prevăzută la art. 1, se efectuează toate demersurile legale necesare în vederea operaționalizării 'Tribunalului Specializat București'. Domeniile în care va funcționa și statul de funcții al 'Tribunalului Specializat București' se stabilesc până la data de 15 ianuarie 2014, în condițiile legii", se spunea în proiect.

Conform prevederilor legale, "tribunalele specializate sunt instanțe fără personalitate juridică, care pot funcționa la nivelul județelor și al municipiului București și au, de regulă, sediul în municipiul reședință de județ". Acestea pot funcționa în următoarele domenii: cauze cu minori și de familie, cauze de contencios administrativ și fiscal, cauze privind conflicte de muncă și asigurări sociale, societăți, registrul comerțului, insolvență, concurență neloială și în alte domenii și preiau cauzele de competența tribunalului în domeniile în care se înființează.

În prezent funcționează patru tribunale specializate, respectiv: Tribunalul pentru Minori și Familie Brașov, Tribunalul Comercial Cluj, Tribunalul Comercial Mureș și Tribunalul Comercial Argeș.

Inițiatorul proiectului preciza că, în repetate rânduri, conducerea Tribunalul București a sesizat Ministerul Justiției cu propunerea de înființare a unui tribunal specializat care ar urma să funcționeze în domenii precum: societăți, registrul comerțului, concurență neloială și insolvență la nivelul Capitalei, și care să contribuie la degrevarea judecătorilor de numărul mare de dosare și la creșterea specializării actului de justiție.

Inițiativa înființării unui tribunal specializat la nivelul municipiului București a făcut obiectul dezbaterii plenului CSM care, în ședința din 5 septembrie 2012, a hotărât sesizarea ministrului Justiției cu această propunere care să preia cauzele care sunt judecate în prezent de cele două foste secții comerciale, precum și judecătorii care judecă în cele două secții.

În motivarea solicitării, Tribunalul București a învederat, pe de o parte, volumul mare de activitate înregistrat în domeniul insolvenței și în alte materii dintre cele menționate mai sus, în comparație cu volumul de activitate al tribunalelor specializate cu o competență similară, precum și al altor tribunale cu volum de activitate apropiat de cel al Tribunalului Capitalei, iar pe de altă parte, ponderea întregii cazuistici în aceste domenii din totalul activității acestei instanțe judecătorești (21% în anul 2010 și 27% în anul 2011).

"Având în vederea creșterea constantă a numărului de cauze înregistrat la nivelul Tribunalului București și necesitatea diminuării duratei de soluționare a cauzelor în domenii sensibile, cu impact semnificativ asupra mediului de afaceri și a economiei, în general, s-a decis ca, în municipiul București, să se înființeze 'Tribunalul Specializat București ", se mai spunea în referat.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Revista presei



Banca Feroviara a fost cumparata de Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care ofera servicii IT pentru banci

Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din Arad, conform informatiilor publicate in presa, care precizeaza ca tranzactia a fost aprobata de Banca detalii

NN Pensii a investit pagubos banii viitorilor pensionari romani intr-o firma falimentara din Germania - Wirecard

Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2 de pensii intr-o firma germana, Wirecard, un procesator de plati prezent si in Romania, care a fost prins cu o frauda detalii

BNR dezvaluie ca 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un mecanism de spalare de bani proveniti din Rusia prin firme din Ghimpati - Giurgiu, caz in care a fost sesizat si DIICOT

Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia, prin intermediul unor firme din Ghimpati, judetul Giurgiu, care si-au deschis conturi la bancile romanesti, probabil cu detalii

In cel hal a ajuns Capital.ro! Un biet site de fake news (clickbait) promovat chiar de Google, desi e conflict de interese

Odata o revista de afaceri de calitate, pe vremea cand era detinuta de grupul de presa Ringier, Capital, cumparata in 2011, impreuna cu Evenimentul Zilei, de Dan Andronic, fiul celebrului caricaturist Adrian Andronic, a ajuns acum un biet site de "clickbait", adica de titluri inselatoare si detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • Nu vor să aplice Legea 243/2024

    Buna ziua, VĂ ROG MULT SĂ MĂ AJUTAȚI. Am încercat o soluție cu cu cei de la CSALB, cerere ... detalii

  • !

    Era interesant de aflat cat a dat Casa regala din exedentul Casei in toate cele 7 razboaie in care ... detalii

  • plati online

    ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii