Stratfor: Romania este una dintre tarile predispuse la colaps economic
Autor: Bancherul.ro
2008-10-29 16:14
România este una dintre ţările cele mai predispuse la colaps economic, arată prognoza Stratfor pentru trimestrul al patrulea al acestui an, care estimează că Europa va fi lovită de criză în mai mare măsură decât SUA, iar Rusia va profita de moment pentru a-şi spori influenţa prin preţuri la energie.
Europa va fi afectată de criza financiară mai puternic şi pe o perioadă mai mare de timp decât SUA, întrucât sistemul bancar european are anomalii profunde şi fiecare ţară luptă pe cont propriu în lipsa unei strategii unitare în UE, avertizează experţii americani de la Stratfor.
Strategic Forecasting (Stratfor), un serviciu privat de informaţii din SUA, supranumit şi "CIA-ul din umbră", arată în raportul său pentru trimestrul al patrulea al acestui an că Europa, care are un sistem bancar cu deficienţe profunde, va avea de suferit de pe urma actualei crize până la sfârşitul anului 2009. Mai mult, ţările mai puţin avansate din punct de vedere economic, printre care şi România, sunt în pargul colapsului financiar, mai scriu analiştii de la Stratfor în prognoza pe trimestrul al patrulea, publicată la 23 octombrie.
România este considerată de Stratfor una dintre ţările cele mai predispuse la colaps economic, alături de Estonia, Letonia, Lituania, Slovenia, Bulgaria, Ungaria, Croaţia, Slovacia şi Serbia. Franţa şi Italia sunt la rândul lor vulnerabile, dar vor gestiona mai bine situaţia datorită dimensiunii economiei lor.
Într-o analiză separată, publicată în 27 octombrie, după ce Standard & Poors a scăzut drastic ratingul României, Stratfor aprecia totuşi că România nu se află în aceeaşi situaţie precară ca Ungaria, dar are probleme mari, întrucât deficitul de lichidităţi începe să se resimtă tot mai puternic pe piaţa europeană. România se va confruntă cu grave atacuri speculative împotriva leului, iar deprecierea monedei va duce la creşterea ratelor bancare, ceea ce va pune populaţia în mare dificultate. În plus, băncile străine, care sunt majoritare pe piaţa din România, folosesc franci elveţieni şi euro pentu creditele de consum şi pentru cele de afaceri, slăbind şi mai mult moneda naţională. De asemenea, România se confruntă cu un deficit bugetar crescut (2,5% din PIB), cu un deficit comercial de 14% şi cu o datorie publică de 19% din PIB, ceea ce ridică serioase semne de întrebare legate de modalitatea prin care România va reuşi să acopere gaura bugetară în timpul unei crize de lichidităţi, scrie Stratfor, care spune că o Bucureştiul ar putea recurge în aceste condiţii la un împrumut de la FMI.
Strategii de la Stratfor prevăd că în cel de-al patrulea trimestru numeroase ţări îşi vor reevalua avantajele şi dezavantajele pe care apartenenţa la Uniunea Europeană le aduce. Ţările care doresc să adere la zona euro îşi vor redefini şi ele priorităţile. Ţările europene îşi vor regândi şi bugetele, reducând fondurile alocate diverselor programe, lucru care ar determina o volatilitate şi mai aprofundată.
Reducerile bugetare şi lipsa de bani vin într-o perioadă critică: în timp ce costurile pentru energie cresc din cauza vremii reci, Rusia, cel mai mare furnizor de energie al Europei, se pregăteşte să ridice preţurile.
În acest context delicat, şefii statelor din Europa au o imensă responsabilitate pe umeri. "Liderii europeni trebuie să ia în următoarea perioadă multe decizii dificile şi periculoase, care vor afecta următorii ani, nu numai următorul semestru", averizează americanii de la Stratfor.
Rusia nu poate fi exclusă din ecuaţie. "Europa este dezbinată din punct de vedere economic şi din cauza faptului că, în paralel cu criza financiară, Rusia a făcut anumite mişcări strategice în sectorul financiar. Astfel, capitalul din Rusia a fost mişcat abil pe piaţa financiară europeană pentru a influenţa insituţiile financiare din anumite ţări strategice", se arată în raportul Stratfor.
În plus, Rusia se află în negocieri cu numeroase ţări din Europa Centrală şi de Est pentru a stabili preţul şi cantitatea resurselor energetice de anul viitor. Moscova a avertizat majoritatea ţărilor să se pregătească pentru o creştere vertiginoasă a preţurilor.
"Acestă situaţie poziţionează Moscova pe o poziţie de forţă din care poate negocia cu ţările care au nevoie de preţuri scăzute la energie pe timpul acestei crize financiare", conchid analiştii de la Strategic Forecasting.
"Liderii europeni trebuie să ia în următoarea perioadă multe decizii dificile şi periculoase, care vor afecta următorii ani, nu numai următorul trimestru", mai averizează americanii de la Stratfor.
"Rădăcinile crizei financiare se află în SUA, dar cu trecerea timpului va deveni evident că această criză evoluează şi se va extinde în întreaga lume, unde impactul va fi mai dur, iar ţările vor avea nevoie de mai mult timp pentru a-şi reveni", prognozează experţii.
În Statele Unite sistemul începe să se refacă deja, apreciază Stratfor, întrucât au fost luate măsuri de rectificare, chiar dacă lucrurile pot merge greşit şi probabil că o recesiune este inevitabilă.
Pe de altă parte însă, în Europa, lipsa de lichidităţi a declanşat o profundă criză bancară.
"În Europa, remedierea situaţiei începe abia acum, problemele sunt abia identificate şi foarte puţin evaluate. Recesiunea americană se va încheia probabil până la sfârşitul anului, dar în Europa aceasta se va întinde până spre sfârşitul lui 2009. În Asia de Est, unde nu sunt probleme nici cu lichiditatea sau cu băncile, ci se înregistrează o scădere a cererii de export, recuperarea nu poate începe până când Vestul nu îşi revine şi va reîncepe să ceară bunuri asiatice en gross. Statele Unite au dezlănţuit criza, dar ea se amplifică în Europa şi Asia", punctează experţii din SUA.
Interesele SUA sunt acum reduse la minim: "În mijlocul alegerilor prezidenţiale, care determină o administraţie stagnantă, Washingtonul - cu problemele recesiunii şi ale stabilizării Irakului - se află într-un punct mort. Nu are nici capacitatea şi nici interesul să acorde atenţie decât celor mai importante subiecte. Primul loc pe lista priorităţilor este ocupat de recesiune, pe locul al doilea loc se află Irakul", se arată în documentul Stratfor.
Locul al treilea pe lista preocupărilor SUA este ocupat de ascensiunea Rusiei. În trimetrul al treilea al anului, Rusia a dovedit că este încă capabilă - din punct de vedere militar şi politic- de a invada un vecin, Georgia.
Rusia nu este imună la criza financiară globală, dar este mult mai bine pregătită decât majoritatea statelor. Chiar şi după ce a existat un export masiv de capital, Rusia are în continuare rezerve care depăşesc 700 de miliarde de dolari şi un consistent surplus bugetar, susţine Stratfor. Rusia va folosi acest moment pentru a crea cât mai multe probleme Statelor Unite.
"Planurile Rusiei sunt deja puse în acţiune pentru America Latină, Orientul Mijlociu şi Africa, exact în această ordine. Şi pentru a menţine presiunea, este de aşteptat ca Rusia să facă o mutare - mai mult politică şi economică decât militară - în Ucraina", susţin analiştii.
În contextul crizei financiare - care loveşte Europa mai puternic ca Statele Unite - şi al situaţiei în care se află SUA, şansele Rusiei de a-şi extinde influenţa sunt foarte ridicate, estimează Stratfor.
În America lucrurile sunt destul de clare, punctează experţii. Problema este cea a lipsei de lichidităţi. Trecând peste agitaţia de suprafaţă, sistemul bancar american rămâne stabil. Bineînţeles, există anumite aspecte care au generat panică, dar per total băncile americane sunt solide. Înainte ca administraţia să se implice în sistem, făcând imposibilă închiderea băncilor, numai 13 bănci se "scufundaseră". În timpul recesiunii din anii '80, se închiseseră sute de bănci pe an, arată Stratfor.
"Criza de lichidităţi este relativ - şi accentuăm cuvântul 'relativ' - uşor de reparat. Este nevoie 'numai' de injecţii de capital în sistem, lucru pe care SUA l-au făcut la scară mamut pentru a încuraja împrumuturile şi pentru a reveni la activitatea economică normală. Momentan rata de împrumut a băncilor a început să crească, depăşind momentul critic, şi probabil că panica va dispărea în câteva săptămâni. Cu siguranţă că va exista o recesiune în Satele Unite, dar calea de ieşire din criză a fost deja schiţată", se arată în raportul Stratfor.
"În Europa criza a avut aceleaşi efecte ca şi în SUA - în prima etapă. Dar după câteva zile a devenit evident că Europa are o altă problemă. Spre deosebire de SUA, Europa are numeroase sectoare ale sistemului bancar destul de bolnave. Băncile din Austria, Suedia şi Italia s-au supraexpus în Europa Centrală, care acum suferă din cauza prea multor credite", subliniază Strafor.
Băncile germane care au creditat corporaţii au rămas cu prejudicii şi mai mari decât au generat practicile subprime din SUA. Băncile din Irlanda şi din Spania se confruntă cu probleme cauzate de subprime mult mai grave decât băncile americane, având în vederea dimensiunea economiei. Lista poate continua la nesfârşit, se atrage atenţia în analiză.
"Aşadar, în timp ce SUA se confruntă cu o criză de lichidităţi care poate fi rezolvată 'relativ' simplu, în Europa criza de lichidităţi a dezvăluit o criză mai profundă - cea a unui sistem bancar bolnav. Pentru a reface sistemul bancar, Europa are nevoie de mai mult de un an", estimează experţii americani .
Mai mult, aceştia consideră că actuala criză financiară va zgudui profund economia Europei, pentru că fiecare stat se zbate pe cont propriu, iar o strategie unitară paneuropeană se lasă aşteptată. Aproape fiecare ţară din Europa a intrat la începtul celui de-al patrulea semestru în recesiune, iar situaţia nu se va schimba până la sfârşitul anului. Banca Central Europeană (BCE) s-a descurcat bine până acum, dar ea nu poate reglementa băncile europene, astfel că fiecare stat va trebui să îşi inventeze propriile reguli - subminând şi mai mult BCE şi UE.
"Un plan la nivel UE este pur şi simplu imposibil, întrucât nu există nicio instituţie capabilă să aplice o astfel de decizie, iar fiecare stat este în primul rând interesat de sine însuşi", susţin analiştii Stratfor.
"Ţările mai puţin avansate din punct de vedere financiar şi economic, care se află în special în partea de est a continentului, sunt cele mai supuse riscului ca sistemul lor să intre în colaps. Europa Centrală şi de Est este foarte dependentă de băncile străine şi de capitalul extern - capital care se va îndrepta către Occident, pentru a stabiliza sistemul bancar de unde provine", avertizează Stratfor.
Comentarii
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Opinie
ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite
ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii
Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare
Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii
Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?
Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii
BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?
BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii
- De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?
- Banca Transilvania implineste 30 de ani
- De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?
- Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?
- Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania
- Rambursarea ratelor la credite in Romania se face ca in celelalte tari din Europa; motoda propusa de ANPC este contrara interesului consumatorilor
- De ce ar majora bancile comisioanele pentru cash, daca se limiteaza cash-ul?
- Simona Halep, sustinuta in continuare de Banca Transilvania
- Romanii au incredere in banci ca le pot rezolva problemele, arata un sondaj
- Bancile sunt suspectate ca blocheaza accesul unor clienti la credite, prin scorul FICO al Biroului de Credit
Profil de Bancher
-
Bogdan Pipernea, Director Divizie IT
Volksbank
Bogdan Pipernea este Directorul Diviziei IT din ... vezi profil
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active si cota de piata in perioada 2022-2015
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- BÄncile din România nu au majorat comisioanele aferente operaČiunilor ĂŽn numerar
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, aproape 20 miliarde euro dupÄ primele nouÄ luni
- Deficitul contului curent, aproape 18 miliarde euro dupÄ primele opt luni
- Deficitul contului curent, peste 9 miliarde euro pe primele cinci luni
- Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro dupÄ prima treime a anului
- Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor Ĺi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiČii imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinĹŁÄ ROBID Ĺi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Cate reclamatii primeste Intesa Sanpaolo Bank si cum le gestioneaza
- Platile instant, posibile la 13 banci
- Aplicatia CEC app va functiona doar pe telefoane cu Android minim 8 sau iOS minim 12
- Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor
- BRD bate recordul la credite de consum, in ciuda dobanzilor mari, si obtine un profit ridicat
Analize economice
- InflaČia anualÄ a crescut marginal
- ComerČul cu amÄnuntul - ĂŽn creČtere cu 7,7% cumulat pe primele 9 luni
- România, pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice În PIB
- România, tot prima ĂŽn UE la inflaČia anualÄ, dar decalajul s-a redus
- Exporturile lunare ĂŽn august, la cel mai redus nivel din ultimul an
Ministerul Finantelor
- Datoria publicÄ, 51,4% din PIB la mijlocul anului
- Deficit bugetar de 3,6% din PIB dupÄ prima jumÄtate a anului
- Deficit bugetar de 3,4% din PIB dupÄ primele cinci luni ale anului
- Deficit bugetar ĂŽngrijorÄtor dupÄ prima treime a anului
- Deficitul bugetar, -2,06% din PIB pe primul trimestru al anului
Biroul de Credit
- FUNDAMENTAREA LEGALITATII PRELUCRARII DATELOR PERSONALE IN SISTEMUL BIROULUI DE CREDIT
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
Procese
- ANPC pierde un proces cu Intesa si ARB privind modul de calcul al ratelor la credite
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
Stiri economice
- Datoria publicÄ, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024
- -5,44% din PIB, deficit bugetar ĂŽnaintea ultimului trimestru din 2024
- PreČurile industriale - scÄdere ĂŽn august dar indicele anual a continuat sÄ creascÄ
- România, pe locul 4 ĂŽn UE la scÄderea preČurilor agricole
- Industria prelucrÄtoare, evoluČie neconvingÄtoare pe luna iulie 2024
Statistici
- România, pe locul trei ĂŽn UE la creČterea costului muncii ĂŽn T2 2024
- Cheltuielile cu pensiile - România, pe locul 19 În UE ca pondere În PIB
- Dobanda din Cehia a crescut cu 7 puncte intr-un singur an
- Care este valoarea salariului minim brut si net pe economie in 2024?
- Cat va fi salariul brut si net in Romania in 2024, 2025, 2026 si 2027, conform prognozei oficiale
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat sÄ scadÄ in septembrie 2022. Ecartul faČÄ de Polonia Či Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- La CSALB poti castiga un litigiu cu banca pe care l-ai pierde in instanta
- Negocierile dintre banci si clienti la CSALB, in crestere cu 30%
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite cautÄ soluČii pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
- O firma care a facut un schimb valutar gresit s-a inteles cu banca, prin intermediul CSALB
First Bank
- Ce trebuie sa faca cei care au asigurare la credit emisa de Euroins
- First Bank este reprezentanta Eurobank in Romania: ce se intampla cu creditele Bancpost?
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- Creditele neperformante (npl) - statistici BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitÄČile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to âŹ92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Deficitul balanČei comerciale la 9 luni, cu 15% mai mare faČÄ de aceeaČi perioadÄ a anului trecut
- ProducČia industrialÄ, ĂŽn scÄdere semnificativÄ
- Pensia realÄ, ĂŽn creČtere cu 8,7% pe luna august 2024
- Avansul PIB pe T1 2024, majorat la +0,5%
- Industria prelucrÄtoare a trecut pe plus ĂŽn aprilie 2024
Informatii utile asigurari
- Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023
- Asigurarea ĂŽmpotriva dezastrelor, valabilÄ Či in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
LOAN OFFER
Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg cÄ oferim ĂŽmprumuturi celor care au nevoie de ... detalii
-
!
Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii
-
Bancnote vechi
Numar de ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii