BANCI | Interviu

Ce planuri are Eximbank cu Banca Romaneasca

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-01-29 18:34

Eximbank planuieste sa integreze pana la finalul anului Banca Romaneasca, un proces de fuziune care se soldeaza, de regula, cu diminuarea numarului de unitati si angajati. Nici clientii bancii cu credite in franci elvetieni (CHF) nu au motive de bucurie, pentru ca nu li se pregateste vreo oferta de conversie a acestora in lei.

Traian Halalai, seful Eximbank, a raspuns la intrebarile trimise de Bancherul.ro cu privire la pretul tranzactiei de preluare a Bancii Romanesti, ce se va intampla cu banca si angajatii, daca se inchide si se integreaza in Eximbank sau ramane de sine statatoare. Si daca cei cu credite in CHF vor primi o oferta de conversie.

Profit de 350 milioane lei din preluarea Bancii Romanesti

Cumpararea Bancii Romanesti a fost profitabila pentru Eximbank, dupa cum era de asteptat, dat fiind ca a fost o tranzactie tip fire sale, in urma careia cumparatorul obtine profit, asa cum s-a intamplat si in alte cazuri, precum cumpararea Volksbank de Banca Transilvania.

Eximbank subliniaza ca a utilizat doar lichiditatile proprii, fara nicio resursa de la stat, pentru cumpararea Bancii Romanesti: 61 milioane euro pentru capitalul acesteia, 65 milioane euro imprumutul subordonat de la banca-mama din Grecia, National Bank of Grecee (NBG), precum si o finantare intragrup de 90 milioane euro, in total 216 milioane euro.

Traian Halalai: "Preţul plătit de EximBank pentru Banca Românească este de 61 de milioane de euro, la un capital achiziţionat de aproximativ 130 de milioane de euro. Pe lângă preţul plătit pentru capital, tranzacţia totală a inclus rambursarea împrumutului subordonat acordat Băncii Românești de către NBG, în valoare de 65 de milioane de euro, și rambursarea, de către Banca Românească, a finanțării intragrup primite de la banca-mamă, în valoare de 90 de milioane de euro, plătite de Banca Românească din lichidităţile proprii.

Avem asigurate două linii de finanţare bilaterale cu două banci de pe piața locală care au fost încheiate pentru securizarea tranzacţiei, însă, dat fiind nivelul lichidităților de care dispun EximBank și Banca Românească, probabilitatea de utilizare a liniilor de finanțare este extrem de scăzută.

Așadar, poziția noastră de capital ne permite să achităm integral prețul pentru achiziționarea acțiunilor Băncii Românești și rambursarea împrumutului subordonat acordat de NBG din resurse proprii.

Subliniem faptul că tranzacția nu implică nicio finanțare de la bugetul de stat, ci, din contră, ca urmare a finalizării achiziției, este estimat un profit de 350 de milioane lei."

Banca Romaneasca va fi integrata in Eximbank pana la finalul anului

Eximbank urmeaza sa integreze Banca Romaneasca pana la finalul anului, in cadrul unui proces de fuziune despre care ministrul Finantelor, Florin Citu, si-a exprimat indoiala, precizand ca ar putea fi modificat. Bancherul.ro apreciaza ca Banca Romaneasca trebuie sa ramana banca de sine statatoare.

Traian Halalai: "Cât privește planurile pe termen scurt, până la finalizarea procesului de integrare a Băncii Românești, proces estimat a se încheia la finele anului 2020, EximBank și Banca Românească vor acționa ca entități separate. În aceste condiții, pentru operațiuni, produse, servicii și consultanță, clienții trebuie să se adreseze în continuare fiecărei entități în parte.

Urmează ca la finele acestei luni să avem la Banca Românească prima Adunare Generală a Acționarilor care are printre punctele de discuție inclusiv numirea echipei de conducere."

Conform convocatorului AGA, Banca Romaneasca va fi formata dintr-un Consiliu de Administratie, compus din cinci mebri, si un Comitet Executiv, condus de Lucian Anghel.

Noul Consiliu de Administratie la Banca Romaneasca este format din:

- Traian Halalai, actualul sef al Eximbank, anterior la Banca Romaneasca;

- Lucian Anghel, fostul economist-sef al BCR, presedinte la BCR Pensii, apoi la BCR Banca pentru Locuinte si Bursa de Valori Bucuresti (BVB);

- Oana Lucia Ilie, fost director de retea la OTP Bank

- Lidia Stan, director financiar si operatiuni la Eximbank, anterior la Banca Romaneasca

- Doru Bebe Bulata, consilierul sefului Eximbank si membru in conducerea Transfond, fost director de conformitate la BCR.

Conducerea executiva propusa la Banca Romaneasca este formata, deocamdata, din doua persoane: Lucian Anghel - director general - si Oana Lucia Ilie - director general adjunct.

"Proces amplu de evaluare" la Banca Romaneasca

Urmeaza un "proces amplu de evaluare" la Banca Romaneasca, o expresie ce poate fi un eufemism pentru un plan de restructurare a bancii, care ar putea presupune reducerea numarului de unitati si de angajati, cum se intampla de regula in cadrul unui proces de fuziune si integrare.

Seful Eximbank: "Pasul imediat următor după preluarea mandatului noii echipe manageriale va fi desigur demararea unui amplu proces de evaluare care va viza toată activitatea băncii – de la fluxurile operaționale și portofoliu de produse, până la rentabilitatea sucursalelor și utilizarea resurselor.

Tot acest proces va reprezenta punctul de pornire în implementarea unui model de business pe care ni-l dorim sustenabil, cu bun randament și un risc controlat.

Cât privește angajații Băncii Românești, înțelegem că există preocupări legate de această etapă de tranziție, însă EximBank s-a poziționat permanent ca un angajator care prețuieste lucrul în echipă, recunoscând importanța fiecărui membru al acesteia, și a dat dovadă de transparență în comunicarea cu angajații în toate acțiunile pe care le-a întreprins. Este un principiu pe care va continua să îl aplice și în viitor.

Nu plecăm apriori cu ideea de renunța la un număr sau altul de angajați. Din contră, sunt departamente în bancă unde există deficit de personal așa că, în aceste zone, chiar vom avea nevoie de oameni."

Traian Halalai, 49 de ani, conduce EximBank din noiembrie 2012, anterior fiind director adjunct la Banca Romaneasca.
Traian Halalai, 49 de ani, conduce EximBank din noiembrie 2012, anterior fiind director adjunct la Banca Romaneasca.

Fara oferta de conversie in lei a creditelor in CHF

Clientii Bancii Romanesti care sperau la o oferta de conversie in lei a creditelor in franci elvetieni (CHF) nu au motive de bucurie.

"Referitor la clienții de retail cu credite în CHF, pentru că nu se poate discuta de o soluţie general valabilă, vom continua politica băncii care a oferit în ultimii ani, clienţilor săi cu dificultăţi în achitarea ratelor, soluţii de restructurare aplicate în funcţie de particularităţile fiecărei situaţii în parte", spune Traian Halalai.

Noua banca ramane orientata spre corporate

Eximbank se va concentra pe serviciile pentru firme si in urma integrarii Bancii Romanesti, insa in acelasi timp va fi activa si pe partea de servicii pentru persoane fizice (retail).

"Pe termen lung, ne dorim să ne continuăm creşterea pe corporate, unde va fi focusul nostru, şi, în același timp, să fim foarte activi pe partea de retail. EximBank are resursele și expertiza pentru a răspunde oricăror provocări, iar tranzacția tocmai încheiată cred că este o confirmare suplimentară a flexibilității și capacității noastre de implementarea a unor proiecte de importanță strategică", incheie seful Eximbank.

 

Taguri: Banca Romaneasca  Eximbank  

Comentarii

popescu
CONVERSIE
Ar face bine sa vina cu o oferta pentru clientii CHF ca de nu ii ia mama d.....

Client
PLANGERE PENALA
Daca nu se voteaza proiectul de lege de conversie CHF com depune dosar de urmarire penala impotriva Bancii Romanesti. E timpul sa dovedim cine are dreptate clientii inselati sau Banca Romaneasca, Banca Raiffeisen si alte bani care au acordat credite. Asa vom lamuri odata pentru totdeauna cine a inselat, mintit si dus in eroare clientii. Pana acum in instanta bancile declarau ca nu aveau informatii cu privre la devalorizarea cursului la data acordarii, ei bine acum s-a aflat, ia o mica/mare vina o are si nationala. In momentul de fata drepturile constitutionale ale clientilor au fost incalcate. ARTICOLUL 47 (1) Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent. - ne-au asigurat cei de la BNR pe viata ...

POPESCU
CONSTITUTIA ROMANIEI - Nivelul de trai
CONSTITUTIA ROMANIEI (mesaj trimis de CLIENT în data de 14.02.2020, 16:13) ARTICOLUL 47 (1) Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent. Adica Guvernul Romaniei, Parlamentul si in speta BNR erau obligate prin Constitutie sa protejeze clientii de astfele de credite. In momentul de fata toti clientii care au credite in CHF le recomand sa dea statul in judecata urmare a incalcarii flagrante a drepturilor constitutionale de catre institutiile statului. De asemenea va informez ca aveti dreptul urmare a perioadei extrem de grele prin care ati trecut si prin modul in care bancile v-au transformat in sclavi moderni sa solicitati DAUNE MORALE - Da daune morale pentru fiecare luna pe care ati suferit-o in ultimii 12-13 ani la o viata normala. Cei mai multi dintre noi ne-am dorit un apartament sau o casa unde sa locuim si sa o platim la un pret corect. Ce s-a intamplat dupa numai cine nu a suferit luna de luna poate comenta sa vada cum iti creste rata .... vorbim de distrugere psiholgica a clientilor .... vorbim de o rat ridicata de decese, divorturi, familii care si-au crescut copiii sub limita decente pentrua nu fi dati afara din casa.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, spune directorul general al Viva Credit, Ionut Stan, in raspunsurile la intrebarile detalii

Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile

Provocările fiscale și economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiți pe consumatori, iar administrarea finanțelor personale devine un imperativ pentru cei care vor să își păstreze confortul din prezent sau să își țină sub control problemele financiare, se detalii

Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta

Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii

Cum ne pregatim de cresterea taxelor de anul viitor: economisim, reducem gradul de indatorare, tinem legatura cu banca

Anul viitor am putea asista la creșterea unor taxe și la impozite mai mari pentru proprietăți, avertizează invitații podcastului găzduit de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui comunicat de presa, in care se detalii

 



 

Ultimele Comentarii